Vzťahy medzi súrodencami opačného pohlavia

knihomolka2
9. okt 2015

Ahojte. Mam doma malu dcerku, momentalne som opat tehotna, cakame chlapceka. Ked sa narodi, dcerka bude mat 2 roky a 9 mesiacov. Ak mam byt uprimna, dufala som, ze i druhe dieta bude dievca, ale som v pohode i s tym, ze to bude chlapec, aspon budem mat uplne novu skusenosti, kedze nemam ani brata ani bratrancov. Mama vsak do mna dnes zasiala semienko zavahania, ked mi povedala, ze dievca sa s chlapcom tak nezahra ako by sa zahrali 2 dievcata alebo 2 chlapci. Dost nad tym teraz rozmyslam, kedze jeden z dovodov, preco sme sa rozhodli pre mensi vekovy rozdiel je ten, ze dcerka je dost narocna na pozornost a dufala som, ze so surodencom sa zahra lepsie ako s nami - rodicmi. Zaujima ma, tie, ktore mate doma dceru a syna, aku mate skusenost so vztahmi medzi detmi? Vedeli sa spolu zahrat alebo to nefungovalo? Dakujem za kazdy nazor

pribinak
9. okt 2015

je to hlavne o tom, aky vztah medzi detmi vytvorite vy rodicia, ci ich budete viest k sudrznosti alebo vysoko individualne, lebo budu baba a chalan

marca12
9. okt 2015

Totalna blbost,co ti mama trepla.Ja som bola s bratom najlepsia kamaratka.On sa s mojimi babikami hral na vojakov a ja som na jeho autickach vozila babiky 😉 To,ci sa zahraju nezalezi od pohlavia,ale povah deti a pristupu rodicov. A nepoznam dieťa,ktore by sa nechcelo hrat so surodencom

knihomolka2
autor
9. okt 2015

@marca12 a byvali ste aj v jednej izbe? Ak ano, zvladali ste to v pohode? Lebo tohto sa trochu bojim tiez...

katy2
9. okt 2015

@knihomolka2 Mam dceru (6) a syna (4) - rozdiel 2 roky a 4 mesiace.... Maju sa velmi radi, hraju sa spolu od malicka hodiny a hodiny... Dcera robila tlmocnicku dokonca aj mne, lebo rozumela synovej hatlanine viac ako ja.... Byvaju spolu v jednej izbe, v skolke chodili do susednych tried - syn bol hrdy na velku sestru, jej kamosi boli v skolke aj jeho kamosi (teraz je uz dcera v skole - synovi je luto, ze nechodia spolu) Jasne, ze sa aj pobiju, pohadaju, ale mru jeden za druhym.... 😵 Vystacia si sami... Niekedy sa hraju len s babikami, kociarom, kuchynkou, inokedy obaja s autickami.... Moja skusenost 🙂

marca12
9. okt 2015

@knihomolka2 jasne,ze v jednej a dokonca traja surodenci v jednej izbe.aj moje deti budu mat jednu izbu.neuznavam oddelenie.my sme sa oddelili do svojich izieb cca v 16-17 rokoch a tym sme sa trochu odcudzili

usiatko308
9. okt 2015

@knihomolka2 Ahoj, ja este vlastne deti nemam, ale mam o 2r mladsieho brata. Odjakziva sme mali vyborny vztah (ked neratam bezne detske konflikty) a vydrzalo nam to doteraz. Ako povedali dievcata predo mnou, zavisi to hlavne od povah deti a sposobu vychovy. Nas nasi vzdy viedli k tomu, ze sa mame mat radi, mysliet na toho druheho a aby sme sa vedeli na seba vzdy spolahnut.

Byvali sme aj v jednej izbe, kym sme boli mali, nebol s tym vobec problem, az neskor (mala som 11-12r) som zacala vymyslat, ze chcem vlastnu izbu. Nastastie sme byvali v 4i byte, takze s tym nebol problem.

siska53
9. okt 2015

@knihomolka2 ja mam parik s 2r. Rozdielom. Mozno sa asi lepsie zahraju deti rovakeho pohlavia.Lenaj tak som.vzdy chcela.parik. Moji sa zacali tak naozaj spolu hravat az prednedavnom,cca ked mala mala 3roky (teraz ma 3,5r.), myslim take.nsozajstne hry. Dovtedy to bolo skor o nahanani sa ci hrani sa tak,ze vzdy aj ja a skor take akoby naucne-vkladanie puzzle,kreslenie,citanie,plastelina,tvary a pod.
Naoriek tomu maly prijal malu velmu dobre,od zaciatku ju mal rad, myslia jeden na druheho,ked nieco dostanu..
Vztah je skor o povahe a o tom,ako deti vedieme my rodica, nez o rovnakom pohlavi..

Moja svokra sa naprod mala.so sestrou nemusi a to je medzi nimi asi 3r.rozdiel..a nie su ojedinely pripad.

mawka
9. okt 2015

@knihomolka2 mam brata - 6 rokov rozdiel, nejaky cas sme byvali v jednej izbe. a bolo to take standardne. 10 minut sme sa lubili ako kone a hrali sme sa spolu a dalsich 10 minut sme sa hasterili. vyhodou bolo, ze pre vekovy rozdiel som sa velmi skoro naucila starat sama o seba vonku, lozit po stromoch, nebat sa starsich a este som mala nad sebou ochrannu ruku vo forme bratovej "bandy" na sidlisku. neskor sme mali izbu kazdy zvlast, ale aj tak nechapem preco, lebo vzdy sme sa navstevovali. a zase, desat minut sme sa dokazali hrat s epedami a stavat bunkre a dalsich desat minut sme sa tlkli ako žitá. moje deti maju tiez 6 rokov rozdiel, maly bol odmalicka starostlivy, co sa dcerky tyka, pomahal mi s nou, vedel ju paradne zabavit. teraz vosiel do puberty, obcas potrebuje mat svoj vesmir, svoj svet, tak som to malej vysvetlila, ako to je a preco a respektuje to. inokedy sa v pohode vyhraju, robia blbiny, sak ako vsetci surodenci, inokedy sa hasteria.. ale maju sa radi, velmi. tesia sa spolu, stiskaju a tak. to hasterenie a surodenecke sarvatky su myslim vsade. pokial si vylozene neublizuju... teraz malemu idem kupit poschodovu postel, aby mal sukromie, lebo neviem im momentalne zabezpecit kazdemu izbu zvlast, malej som spravila tiez novu postel, taky babsky kutik s baldachynom, je to v pohode. a este som zaviedla taku vec, ze aj ked robime vsetko spolu, tak si jeden den zoberiem maleho a venujem sa len jemu, zoberem ho trebars do restiky, na nakup, pokecame, zdoveri sa mi, nieco mu kupim a tak. a to iste s malou zase na babsky sposob. dost to pomaha. 🙂

evelynm
9. okt 2015

mam dceru a syna, medzi nimi 5 rocny rozdiel. A rozumeju si velmi dobre. Velmi zalezi na tom, aby si deti k sudrznosti viedla uz odmalicka.

knihomolka2
autor
9. okt 2015

@katy2 takze hraju sa aj s babikami? 🙂 Lebo ja som mame hovorila, ze tym, ze bude dcera starsia, tak vlastne ona bude trochu urcovat sposob hry a presadi si aj to dievcenske hranie. Funguje to tak nejak?

gita17
9. okt 2015

@knihomolka2 a nie je to uz jedno? Situaciu nezmenis tak naco nad tym spekulujes? Podla mna nemas co robit tak vymyslas blbosti

mawka
9. okt 2015

@knihomolka2 to je take.... ehm... preco? moja mala sa hraje aj s chalanskymi vecami a maly sa s nou hraval aj s babikami a to je velky chalan. minule sme vyrabali do barbie baraku nabytok zo skatuliek a maly sa na tom vyblaznil, vyrobil televizor pre barbinu, uplne namakany, mala bola na neho hrda, ja dojata, ze pubertak sa dokaze tesit z barbie domceka a ja spokojna ake mam fajn decka 🙂 minule maaly od nudy skladal babske lego friends 😀 a mala sa zase santi s malym pri minecrafte alebo sa hraju spolu na vojakov. chapes, sukna, gumaky, maskacove tricko a pistol a beha tak s nim. a aj ked bol doma s chalanmi, sak niekedy mam pocit, ze ona je z nich najdivokejsia. ale asi to bude tym, ze si tiez musi nejak presadit to svoje medzi hordou chlanov. do buducnosti je to len plus.

libka1
9. okt 2015

@knihomolka2 zahrat sa zahraju, neboj. mam skoro rovnaky rozdiel medzi 2 starsimi (dcera 7, syn 4), niekedy sa krasne hraju, a niekedy si idu vlasy vytrhat, ale miluju sa nadovsetko a ked je jeden v prusere tak druhy bojuje ako lev aby ho zachranil. 😉

nikolet_89
9. okt 2015

@knihomolka2 my bývame u rodičov v jednej izbe keď sa Lukasko narodil mala Natalka 2 roky a 7 mesiacov. Bála som sa hlavne aby neziarlila. Jediný problém bol keď ma prišli pozrieť do nemocnice a odchádzali bezomna to mala plakala za mnou... Potom prišla s tatinom pre nás. Zo začiatku sme dávali pozor aby mu neublizila aj keď mu sem tam hodila hračku do postieľky že ltt nehresili sme ju a nemojkali sme hneď malého vysvetlili sme jej že je to naše bábo a musíme sa o neho starať... Pri prebalovani som ju zapajala štýlom Natali podaj mi plienku ten malý sa pokakal fuuuj ale smrdí 🙂 mohla mu ritku natierať...vždy keď plakal hladkala ho po hlavičke mala z neho živú bábiku... Dávali sme pozor nato aby sme jej nenadavali aj keď ho buchla nechtiac alebo tak nech nemá pocit že je dôležitejší ako ona... Vysvetlili sme jej raz dva x až potom dostala na zadok... Naučili sme si ju na 1,2,3 a úplne super sme si vychádzali všetci... Teraz má malý rok a Natali bude mať 4 o pár mesiacov a sú skvelý kamaráti s hračkami ktoré on nemôže ako plastelína atď s tými sa hrá na posteli aby nedosiahol alebo keď spí rešpektuje to...inak sa hrá s ním nehovorím že ho už skoro 10x nezadusila dzganim jedla až do hrdla ale to sú veci ktoré musíš ustriehnut a sú na druhú stranu zlaté 🙂 ak máš otázky kludne sa pytaj a aj ja som dúfala že budú dve baby ale teraz som strasne šťastná že je chlapec ten vzťah k nemu je v niečom iný ťažko to popísať ľúbim ich rovnako ale som šťastná že mám syna a dceru

cerez
9. okt 2015

Prikláňam sa k názoru, že je to skôr o tom, aký vzťah vybudujete medzi dcérou a synom. Nepreferujem jedného pred druhým. Dcérku mám staršiu a syn mladší a vekový rozdiel je dokonca 6 a pol roka. Syn je temperamentný a zanovitý. Dcérka si zas od malička potrpí na pozornosť. Je citlivá a nemá problém fungovať s mladším bratom. Naopak od nej berie niektoré náučné hry skôr ako od nás rodičov. Dokonca sa nechal nahovoriť prezliecť sa do čarodejníckych šiat a hrali sa na karneval. Dcéra má zas veľkú fantáziu a vie bratovi zo všetkých hračiek vybudovať takú stavbu, že majú o zábavku postarané. Ja si určite nesťažujem.
Inak strašne som chcela druhé dievčatko, no dnes som rada, že mám párik. NEĽUTUJEM ! 🙂

zuz02
9. okt 2015

Ja mam presne ten isty vekovy rozdiel, len s tym rozdielom, ze syn je starsi. A mozem povedat, ze sa so sestrickou velmi lubia, stiskaju a aj pekne hraju. Suhlasim s tym nazorom, ze je to skor o vedeni a povahach. Ja mam presne o rok mladsiu sestru a cele detstvo bolo o konfliktoch a konkurencnom boji z jej strany. Takze nemyslim si, ze rovnake pohlavia si zakonite musia rozumiet.

bonaqa2013
9. okt 2015

Mám syna staršieho o 11 rokov od dcéry. nikdy to nebolo hranie, ale štuchanie, naťahovanie sa o niečo....
ale 3 dcéry mám s rozdielom 2,5 roka a 18 mesiacov. Tak to je už o niečom inom.
Ja som vyrastala sama - mám len bratov o 10 rokov starších, ale oni si doteraz rozumejú medzi sebou lepšie .....

siska53
10. okt 2015

@knihomolka2 u nas tiez maly sa snazi presadit svoj sposob hry,ten ale malej vzdy nevyhovuje,tak konflikt byva.. Ako medzi surodencami..aj my sme so sestrou mavali konflikty a. Ako starsia som urcovala pravidla ja,tiez sa to sestre vzdy nepacilo.

Hravaju sa s babikami aj autami. Mly tak po chlapsky-ze naklada kocik do auta,vezie deti do skolky..hrali sme sa aj na nemocnicu..maju kuchynku (maly rad pomaha i naozaj v kuchyni)..

Takze vacsinou bez ohladu na pohlavie urcuje sposob a vyvoj hry zvacsa starsi surodenec.
A my sme sice boli dve baby,ale mali sme aj auta...

applede
10. okt 2015

@knihomolka2 ........medzi mnou a bratom je rozdiel 19 mes....nevymenila by som ho za ziadnu sestru .... 😀 ...odmalicka mame uzasny vztah, riesili sme spolu vsetky mozne problemy, ja som starsia a od malicka mam v sebe ..pocit...ze ho musim ochranovat ...🙂 vyrastali sme v jednej izbe spolu, neskor sme mali v dome kazdy svoju....to bolo srandy ked sme si vysielackami detskymi volali s izby do izby 🙂 ....pomahala som mu v skole s ulohami...stresovala som s nim ked maturoval, nariekala ked vstupil do armady ....na mojej svadbe pri odcepceni sa rozhliadam po sale....a on tam nebol.....nasla som ho vonku ako place, lebo jeho sestra sa vydala....a uz to nebude take, ako "pred tym" ....je krstny otec mojej malej dcery, a ja pevne verim a budem sa o to snazit...ze vzdy ostane pri sebe blizko....sebe blizky... 🙂

sharlotta
10. okt 2015

@knihomolka2 My s bratom sme k sebe mali velmi blizko,tiez sme spolu byvali v jednej izbe,az kym brat nesiel na vysoku. Je medzi nami 1,5 roka rozdiel. Vedeli sme sa spolu hrat a neskor sa aj porozpravat o vsetkom. Medzi dcerou a synom mam rovnaky rozdiel,ako budes mat ty. Ked bol babatko,nebol pre nu az tak zaujimavy,no teraz.sa velmi lubia. Spime vsetci spolu v spalni a rano,ked sa zobudia,nasackuju sa bud jeden alebo druhy tomu druhemu do postele. Aj sa spolu zahraju,aj si robia zle,klasicky. Na pohlavi podla mna nezalezi. Pre mna bolo super,ze mi brat pomohol nakuknut do muzskeho sveta a lepsie ho pochopit 🙂

sharlotta
10. okt 2015

Dcera bude mat 5 a syn ma 2

jana_eyre
10. okt 2015

ja mam troch surodencov 2sestry a jedneho brata.. s bratom som si ako dieta rozumela a hrala sa s nim, v puberte som sa od nich dost odrhla /medzi mnou a poslednym bratom je 7r. rozdiel/ a teraz si s bratom zas dobre rozumiem, najma preto, ze ma rovnako stareho syna.. byvame vedla seba, este aj spolu s jednou sestrou a s dalsou sa stale navstevujeme..

ja sama mam chlapca a dievca, je medzi nimi 20mesacny rozdiel.. a zahraju sa vyborne - radi sa nahanaju, blaznia, smeju /momentalne ma starsi "fekalne" vtipky a mladsia sa na tom tiez strasne bavi 😀 / su sice hadky aj mierne bitky, ale tie by boli aj keby boli rovnakeho pohlavia, to proste k surodenectvu patri a je to dobra skola do zivota, len to trocha hra na nervy rodicom..

v tom, ci si budu rozumiet vobec nejde o to, akeho su pohlavia.. ale o to, ako sa budete k nim spravat vy rodicia, ako ich budete smerovat..

knihomolka2
autor
10. okt 2015

@applede krasne si to napisala

modrofuzik11
11. okt 2015

sarka mala rok a 9 mesiacov, ked sa narodil kubko. teraz ma sarka 6 rokov. velmi ale naozaj velmi dobre si rozujemu. hraju sa spolu aj dievcenske aj chlapcenske hry. nie vzdy to bolo jednoduche, ale ucime ich respektu a ucte jedneho k druhemu. takmer vzdy to funguje. maju sa radi. je krasne ich vidiet spolu stastnych 🙂

hamca
11. okt 2015

@knihomolka2 ja mam mladsieho brata a podla mna to neni nic moc. Ako vztah nemame zly, ale ani nie velmi kamaratsky. Mne chyba sestra, ktoru som potom nasla v najlepsej kamoske.
Ale na druhu stranu, ako deti sme boli s bratom neskutocny partaci. Mamka vzdy spomina, ze vsetko sme robili spolu a nemala s nami ziadne starosti, fakt sme sa pekne zahrali. I ja si tak na svoje detstvo spominam. Ale prisla puberta a kazdy siel svojim smerom. Ako vravim, neni to zle, ale nase pohlady na svet su rozdielne. Ale to je uz z casti aj o povahe.
Ale ja som sa velmi potesila, ked ku starsej dcerke pribudla mladsia dcerka 😉

ada12345
Autor odpoveď zmazal
Zobraz