Ahojte, mám doma skoro 4 ročnú a v januári termín druhého pôrodu. Čosi som si už načítala, veľa sa samozrejme rozprávame o bábätku, ale rada by som počula tipy z praxe Vás mamiek viacerých detí - čo si myslíte, že pomohlo Vám v budovaní dobrých vzťahov medzi vašimi deťmi. Aj v začiatkoch, aj v neskoršom veku. Aby bolo čo najmenej žiarlivosti a nevraživosti medzi nimi, hádok a pod..
A čo sa týka úplných začiatkov - príchodu bábätka na svet a následne domov - čo Vám najviac pomohlo, aby to staršie dieťatko dobre zvládlo? Napríklad uvažujem nad tým, že by staršia prvýkrát videla bábätko až vtedy, keď ma prídu vyzdvihnúť z pôrodnice, nie skôr (že na návštevu príde len manžel bez nej), aby nenabrala dojem, že ona musí odísť domov s tatom a ja ostanem s novým dieťatkom v pôrodnici bez nej..
Ďalej - dostal starší súrodenec akože darček od toho bábätka? Je toto dobrý nápad, má s tým niekto skúsenosť? (to som zachytila na soc. sieťach, že sa to tak teraz robí...)
Budem vďačná za všetky tipy 🙂
Deti ani do pôrodnice nemôžu (asi sú aj výnimky, neviem). Za mňa hlavne neodsúvať prvorodené na druhú koľaj, venovať sa mu čo najviac, zapájať ho do starostlivosti a nájsť si čas byť s ním osamote. A rátať s určitým regresom a žiarlivosťou. Nezabudnúť, že je to stále dieťa a nemusí sa správať vždy rozumne, lebo je staršie.
@baluinka ja som učila staršieho, aby sa vedel sám zahrať aspoň pol hodiny, lebo som vedela, že nebude potom naňho toľko času. Takisto dať mu bábätko popestovat, dovoliť mu pomáhať pri kúpaní, prebalovani, samozrejme ak chce. Ak nechce, tak nenutit. Darček môj nedostal od bábätka, to ma ani nejak nenapadlo a myslím si, že by to veľmi nepochopil. Ostatné všetko budeš riešiť za pochodu, niektoré deti sa vedia vrátiť vo vývoji, zrazu chcú spať v spálni s mamou napríklad, treba im to dopriať.
@baluinka ani ja som nic nerobila. Ale mala som len 1,5 rocneho. Ten darcek davala kamoska, to sa mi paci. Velmi zalezi od povahy dietata. Moj starsi zboznuje uplne vsetky babatka na svete aj cidzie. Nechavam ich aj spolu. Snazim sa aby nemal pocit ze babo je uprednostnovane. Dovolim mu ho chytit, dat mu cumlik, podrzat flasku, pri kupani oblieva vodovu a take drobnosti. To ho strasne tesi.
Keď sa mi narodilo tretie dieťa, tak prvé dve deti mali 4 a takmer 3roky.. bratcek obom akože doniesol darček - synovi autíčko a dcére bábiku .. ich to veľmi potešilo a to bolo dôležité.. čo mi pomáhalo najviac bolo to, že som ich zapájala do starostlivosti a to, že som im furt rozprávala hovorila o Tom že boli taki istí.. aj keby neboli, tak som vravela "aha vyzerá úplne ako ty, tiež si mal-a také vlásky/rúčky/plakal si podobne".. boli sme stále spolu, robila som veci vždy so všetkými naraz.. občas zahul, ale mne práve to vyhovovalo najviac.. čize keď sme sa hrali, babo bolo pri nás, proste všetko spolu... Dodnes su zvyknutí byť spolu..
mz sme mali 4 deti v cca 2 rocnych odstupoch a nikdy sme nic zvlastne nerobili. Maju sa radi a dobre vychadzaju dodnes a to uz ma najmladsi 13 rokov.
Nikdy som nezazila medzi detmi nejaku extremnu rivalitu, ziarlivost, ci skodenie si navzajom. A to su vselijake povahy a temperamenty.
Naco saskovat, ci dieta pride do nemocnice ci nepride. ved takych situacii , ze ty ostanes s babetkom a ona pojde do skolky, bude nespocet.
iba jedna vec je dolezita, treba byt prirodyenym a laskavym rodicom a nerobit rozdiely, mat vsetky deti rad/rada...nie rovnako, ale podla toho ake to konkretne dieta je, co potrebuje. Deti neoklames, vedia ked sa clovek pretvaruje, alebo uprednostnuje.
Co neovplyvnis, su ich vlastne sympatie a ako si sadnu. Mozes pripravit podu ale co si oni zaseju , nevies.
Moje dve stredne deti, dcera a syn boli ako malicki neustale v sebe, skriekali, bili sa, trhali si vlasy, nech som robila cokolvek, Potom to preslo a v tom veku 6-7 rokov a vyssie boli zrazu dobri kamarati. Najstarsia je citliva, dobra , ta vysla s kazdym, najmladsi zase samotar, v style, dajte mi pokoj, aj ja vam dam.
@thereisabear fiha,toto prvykrat pocujem,vobec som nevedela, ze nemozu😳 to si musim teda este overit, ako je to u nas..
@thereisabear asi ako kde...ja som bola po sekcii na jiske a prisiel ma tam pozriet aj muz aj syn...natiahli im zeleny plast a prisli ma pozriet
Medzi deťmi mám 4 ročný rozdiel (teda takmer, je tam pár dní rozdiel). Syn počas celého tehotenstva mi hladkal brucho, stále sme sa o bábätku rozprávali, pomáhal vybrať meno atď. Našťastie sme žiarlivosť nezažili, teda je občas vidno, že trochu žiarli keď niekto dcére dáva viac pozornosti, ale stačí, keď ho objímeme, hráme sa s ním atď a je ok. On od malička nosil dcére hračky, snažil sa s ňou hrať. A ja som sa od narodenia dcéry snažila venovať sa obidvom rovnako a nerobila rozdiely. Dcéra bude mať 2 roky, zvyknú sa hádať, obidvom vysvetľujem, obidvoch upozorňujem, keď robí "zle" dcéra, rovnako jej vysvetlím, že sa to nerobí.
Ja mam rozdiel 20mesuacov. Podľa mňa nám dosť pomohlo, že som posledný trimester každý deň čítala obrázkov knižku malému o tom, ako mi rastie bruško, ako pôjdem do nemocnice, prídu na navštíviť a budeme spolu žiť už 4. Každý deň som mu rozprávala aj o tom, že bábätko zo začiatku bude veľa plakat, bude aj veľa spinkať a byť na prsníku a hrať sa s ním ešte nebude dať. (podľa mňa jedna veľká chyba povedať deťom, že budete sa spolu hrať, oni potom si myslia, že zo bude ako s kamošom zo škôlky). Ďalej môže sa zapájať do starostlivosti, ale nemusí, ak nechce. Ďalej, snažila som sa, aby starší nemal pocit, že malý ho obmedzuje. A tak napr keď som chcela, aby bol tichšie, vždy som sa vyhovárala na susedov, nie na bábätko... Keď sme museli ísť domov z prechádzky, tiež som nepovedala, že kvôli malému, ale vymyslela som si niečo iné, ale pravdivé. 5rocnemu už vieš povedať, že budeš zamestnaná bábätkom, ale ho ľúbiš, aj keď ste spolu menej. A napr vieš využiť kojenie na čítanie so starším, ja to tak robím.
rozdiel 3 roky. nechodili do skolky, takze boli doma spolu, tym starsi nebol nijak "mimo diania. ziadne darceky. 🙂 prisiel s muzom aj do porodnice, ked sa mala narodila, chapal , ze tam musim par dni ostat, a to pritom dovtedy bezomna vobec nikdy nespal, este aj dojceny bol ;) a nam vyslo to, ze mala bola velmi spokojne dieta. takze som mala dost casu aj na starsieho. dolezite- zachovat si aspon nejaky cas iba so starsim.
Nič výnimočné som nerobila a môj syn svoju malú sestru zbožňuje. Ona mu stále robila zle a on jej vždy ustúpil. Dnes ma 8 a stále ju chráni, zábava, rad sa s ňou hra s bábikami. Podľa mňa je to aj povahou dieťaťa.