Ahojte, máte skúsenosti s veľkým vekovým rozdielom medzi súrodencami? Mám 13roč. (pubertiačku) a čoskoro čakáme syna.... 🙂 Dcéra sa veľmi teší na brata, ale bojím sa z jej strany žiarlivosti... Už teraz má také reakcie "už teraz na mňa kašlete", Vy už ma nemáte radi" a pod... Teraz je vo veľmi citlivom období a nechcem urobiť chybu pri výchove........... 😉 dakujem
@cecil36 ahoj, my sme na tom presne rovnako, 13-rocny rozdiel, tehotenstvo katastrofa, ale teraz je to na vybornu 🙂
@cecil36
@kristinka1412
dakujem za rady a skúsenosti. Dúfam, že to spolu zvládneme 🙂 Dcéra má veľmi rada malé deti, dúfam , že ju to neomrzí........ 😉
@maminab Ahoj, ja mam s mojim bratom 9-rocny vekovy rozdiel (on je mladsi) a nechcem ta nijako sklamat, ale nikdy v zivote by som taky vekovy rozdiel medzi detmi mat nechcela..Brat nebol planovany, resp. mama mala problem otehotniet uz so mnou a nikto by necakal, ze otehotnie este raz..Kym bola tehotna, velmi som sa tesila, vzdy som chcela surodenca..Ale pri takom velkom vekovom rozdiele je veeelmi tenucka ciara medzi tym, ked je surodenec sestrou alebo druhou matkou.. Totiz odmalicka to bolo tak, ze som sa o brata musela postarat - prebalit, nakrmit, okupat, ist kocikovat, neskor na pieskovisko, nikto sa ma na nic nepytal, proste to bolo brane automaticky, fungovala som viacmenej ako au-pairka, nikoho nezaujimalo, ze ked mam 13, tak nemam zaujem sediet na pieskovisku a dozerat na mojho brata..Nikdy sme medzi sebou nemali vyvinuty taky typicky surodenecky vztah, vzdy som bola skor jeho druha matka ako sestra..A potom, ked uz zacal ist aj on do puberty, tak mi zacala mama vycitat, ze sa vobec nespravam ako jeho sestra, ale ako jeho druha mama, ale tak co cakala? Nikdy sme nemali spolocne zaujmy, odmalicka som sa dennodenne musela o neho starat ako jeho matka, tak kedy som si mala k nemu vybudovat sestersky vztah? Brat mal akurat vcera 18 a musim skonstatovat, ze nas vztah je taky - ziadny..Nerozumieme si, nemame sa spolu o com bavit, nevolame si, nepiseme, poriadne sa ani nestretavame..ak sa aj stretneme, nemame si co povedat...Takze asi tolko k velkemu vekovemu rozdielu medzi detmi..
ano zapajat do starostlivosti a chvalit ju zakazdym to sa zmení medzi mojou a synom je necely 5rokov a tiez ho nechcela /chcela sestricku/ no teraz ho miluje stara sa o neho uz viac krat povedala ze si nevie bez brata ani zivot predstavit 😉 takze neboj to sa zmení
@katecameron dakujem za radu! Budeme sa snažiť! Dúfam, že aj muž to bude akceptovať...........musíme sa ešte porozprávať 😉
@maminab ahojky, ja mam sestru mladšiu o 12rokov, zažívala som presne, co @ciusinka, ale v tom, ze ja som to prezivala ako najkrajsie obdobie v mojom zivote, tiez som bola skôr druhá mama, sestre sa sem tam podarilo mi aj povedat mama /to vtedy babky pozerali, ze taka mlada a uz ma dieta 😀 /, tiez pre mna museli prestat existovat kamaratky, nahradilo to pieskovisko so sestrou, kocikovanie, celkova starostlivost, aj ked bola planovana, rodicia na nu az tolko casu nemali...dodnes na to obdobie spominam v najkrajsom, rada by som ho este vratila a znova si to uzila....dodnes mame so segrou kráááásny vztah...aj ked puberta je tiez tazka...tiez skôr pozeram na nu ako matka a musim si vzdy hovorit "ja som jej sestra, nie mama" a musim sa pozerat na to s nadlladom...v 9 rokoch /jej/sme spolu este spavali v posteli, kupali sme sa vo vani plnej peny a sviecky horeli okolo nas, no laska strasna,,,aj teraz mi je smutno,,,ze to uz je za nami...ale som stastna, ze mam mladsiu sestru, lebo mam aj mladsieho brata len o 1,5r a s tym sme si nikdy nemali čo povedat, len sme sa mlatili, v puberte nenavideli a dnes sa negujeme 😒 , takze v kazdej rodine to je ine 😉 este si zelam pre segru super manzela v buducnosti a uz sa vidim, ako s nou a jej rodinkou budeme chodit na dovolenky a nase deti budu kamosmi 🙂
@lentilka1506 Dakujem za povzbudivé slová 🙂 Si ma potešila 😉
@maminab to ma teší 😉 verím, že aj u Vás to bude také krásne, ako u nás 😉
Ako ono zase musim povedat, ze ked som bola mladsia tak som to nebrala vyslovene nijako tragicky, ze som sa o brata musela starat, ale liezlo mi riadne na nervy, ked sa mi proste nechcelo ist na to pieskovisko, ale mama mi to dala prikazom asi takym stylom, ze ju proste musim posluchat a basta..Ale ok, brala som to tak, ako to bolo..Co ma ale najviac nahnevalo bolo, ked mi potom v case bratovej puberty povedala tu super vetu, ze sa vobec nespravam ako jeho sestra, ale ako druha matka..Pritom ale ona ma k tomu odmalicka viedla..A nakoniec mi to vycitala..Lebo zrazu ked uz bol brat velky, tak jej nevyhovovalo, ze sa spravam ako jeho druha mama, ale ked bol maly, tak jej to vyhovovalo..
Mozno je to teraz take aj tym, ze fakt nemame s bratom vobec nic spolocne a nemame si co povedat..Mozno keby som mala sestru by to bolo ine..Lebo napr. ja mam tetu, ktora je odo mna o 6 rokov starsia (mamina sestra)..kym sme boli male, tak sme spolu boli casto a ona sa ku mne vzdy spravala povysenecky, akoze co sa ona ma so mnou deckom co zahadzovat..Ale cim sme boli starsie, tym sa ten rozdiel nejako vymazaval a ked som mala nejakych 18, uz sme si rozumeli uuuuplne v pohode..
Je to vazne uplne individualne, pripad od pripadu..
@maminab ja si myslím, že vekový rozdiel u súrodencov je veľmi individuálna vec a nedá sa jednoducho povedať, že toľkoto je super, toľko je málo a toľko veľa
mám o 5 rokov mladšieho brata a len sme sa ako deti klbčili stále, o 12 rokov mladšieho brata som mala ako živú bábiku, denne som ho kočíkovala, do jaslí som ho nosila a celkom ma to bavilo, ked bol dospelý mali sme skvelý vzťah, ked mal 18, nehambil sa ísť so mnou von či na diskotéku s rovesníkmi, hoci som mala 30 😅 @ciusinka
sama mám medzi deťmi 16 ročný rozdiel, staršia žiarli od okamihu, ako som otehotnela, nedá to vyslovene najavo, ale správa sa tak, hoci už bude mať 20 rokov, ona vidí, že sa s malou objímame, bozkávame, muckáme, no ako s malým dieťaťom, človek ho musí brať na ruky, kŕmiť, prebaľovať atď... nevidí, že presne tak som sa aj jej venovala pred rokmi... vždy mala rada malé deti, ale vie sa pohrať so všetkými okrem vlastnej sestry a mladšia má radšej jej kamarátky ako ju, pretože sa jej viacej venujú 😔
ale staršia si neprizná, že žiarli, možno aj sama sa hnevá za to na seba, ale proste je to tak 😠
@ciusinka moja mama mi urobila tiež niečo pre mna neospravedlnitelne..od mojej puberty sme spolu nevychadzali, ozaj len sestra bol môj svet...ked som bola dospela a vydala som sa, /dodnes sa spolu nerozpravame, po 5r, ledva par viet/ , tak jej proste zakazala sa so mnou stretavat, to bola sila, tak, starat som sa o nu mohla cely zivot, ale ked bola sestra v puberte a nieco "vyviedla" /nic strasne, normalka, trosku sa pohorsila v skole/ , tak jej proste zakazala sa so mnou stretavat, aby nam obom ublizila, no ine nervy som na to mala...a naozaj sme sa aj nestretavali/alebo tajne, ale hrozili jej bitkou/, ale som si aj poplakala kôli tomu a mama sa teraz snazi to "urovnat" , ale uz to nebude nikdy normalne...lebo ona sa ani nijako nesnazila, aby sme mali krasny vztah so segrou, my sme si ho vybudovali same, ona sa moc nestarala a potom taketo zakazy a prikazy...neodpustitelne 😔 😔 😔
@aela U mna praveze o ziarlivost neslo, ja som vzdy tuzila po surodencovi a kedze mame bolo povedane, ze dalsie dieta uz mat nebude, tak ked sa dozvedela, ze je tehotna, brali sme to ako zazrak, ja som sa neskutocne tesila, ze budem mat surodenca...Ale teda trapili ma tie "rozkazy", teraz pojdes s bratom von bez ohladu na to, co chces ty a podobne..A popri starostlivosti o brata som vzdy doma pomahala, upratovala, zehlila, umyvala riady, uz od zakladnej skoly, v 15-tich ma mama naucila varit a potom som varila uz takmer vylucne iba ja pre celu rodinu..A az potom ma zacalo hnevat to, ked brat uz pomaly dospieval a nemusel robit nikdy nic..ani vlastnu izbu si upratat, proste nic..Vtedy som to zacala pocitovat aj ako dost velku nespravodlivost..Neviem, ci to je tym, ze mamy mavaju blizsi vztah k synom ako k dceram..No ono je to take komplikovane u nas..Skratka to ale dospelo az k tomu, ze si s bratom nemame co povedat, aj ked uz ma 18 a mne este mama vycita, ze sa nespravam ako jeho sestra..
Verim tomu, ze v inych rodinach to moze byt urcite ine a bola by som aj ja rada, keby to u nas bolo inak, ale bohuzial..
Ahoj ja jsem ze sourozencu nejstarsi mam dva bratry jeden je o 8,5roku mladsi a druhy o 18. Oba sem hlidala s obema chodila ven..u toho prvniho mi to vadilo mela sem prece jen 9 a nemohla sem behat s deckama venku ale vozila kocar..nebylo to ale moc casto ze bych musela kazdy den to ne ale kdyz tak kamaradky velice rady vozily jim to bylo vzacne 🙂 s tim nejmladsim uz to bylo uplne jine vsichni si mysleli ze uz mam syna 😀 s nim sem chodila dobrovolne a rada. Jezdi ke me na prazdniny 🙂 co se tyka vztahu s brachou sme se vzdy bili tak jako i brachove pak spolu ja uz sem cca od 19let nebyla doma..ale to ten stredni je iniciator...dnes mam 30 a bracha 21 bydli u nasich a pokecame normalne nekdy se i sveri s vecmi ktere nemusi rikat nikomu..takze pohoda s tim mladsi i kdyz bydli v jednom dome nejak spolu nekokunikujiu jako bratri vubec..prijde mi ze se nemaji radi ale to je i o povaze... no a muj 12lety bratr zarli na mou 4letou dcerku a to uz od narozeni...sice je to uz lepsi. Ale tez se zerou jak psi jsou dny kdy je to ok zahrajou si pekne ale casteji se handrkujou... no a mala ma 4 roky a dalsi planuju +- taky nejak tak s tim 7-8letym rozdilem drive mi to nejK nepasuje..snad to bude ok.. 🙂
@monickapd No ved toto..samozrejme, ze by som mame pomahala, ale ona to brala vsetko ako samozrejmost, ze ved je predsa uplne prirodzene, ze sa budem o brata kompletne starat..Ved som sa predsa na neho tesila..Co tam po tom, ze som chcela ist von s kamaratkami, nie, proste pojdes s bratom na pieskovisko a koniec..Ale to u nas tak fungovalo prakticky az kym som sa neodstahovala, riadenie sa heslom: "Kym byvas pod mojou strechou, budes robit to, co chcem ja"..
@lentilka1506 Fuuha, no tak to je riadna sila toto ☹ ale rozumiem ti, ja s mamou tiez nemam nic moc vztah..Moja zase urobila to, ze ked som sa odstahovala (mala som 23, teda brat 14), tak ona ocakavala, ze si ho budem bravat k sebe domov minimalne na 1 vikend v mesiaci, aby oni s otcom mohli byt sami! Parkrat bol brat na vikend u mna, ale to bolo o tom, ze on mi povedal, ze ide niekam von, mama mu to dovolila, ja som mu povedala, ze vtedy a vtedy nech pride domov (napr. o 22:00), on prisiel o 23:00 ako keby sa nechumelilo a predtym mi ani nedvihal telefon, ja som ani nevedela, kde je!! A potom som mame povedala, ze ja ho proste takto na starosti mat nebudem, oni s otcom na chate 70 km od nas a ja mam za brata zodpovednost pricom on mi ani nepovie, kam ide, nepride nacas a nedviha mi telefon? Toto sa stalo minimalne 2-krat..Tak som mame povedala dost, ze uz ho proste na vikend nebudem mat..A ona mi este vynadala, co som to za sestru..
Alebo najkrajsie bolo, ked mi minuly rok vycitala, ze s bratom nemame poriadny vztah a ako to jemu je luto a ako mu strasne chybam odkedy sme sa odstahovali..a bla bla..A vies co? Teraz v juni som si zlomila nohu, lezala som 7 tyzdnov doma na PN...za celu tu dobu ma moj brat ani raz nenavstivil, ani raz mi nezavolal, ani jednu sms mi neposlal, ani jednu spravu na Facebooku mi nenapisal, pricom je tam pripojeny 24 hodin denne..Toto bol akoze dokaz toho, ako ma on ma rad? No haha..
@ciusinka fii no to ja jsem chodila s jednym aj druhym bratom von ale nemusela sem doma zehlit varit ani nic ine max utritnadobi a upratat izbu. Jak byli kluci mali koupali sme vzdy cela rodina pochystali sme stul donesli pyzamko tak nejak sme to meli jako zazity zvyk 🙂 tam sme se vsichni sesli u vanicky 🙂 ale nemusela sem to delat ja ani prebalit ani nic..s druhym braskou to uz sem mela 18let to bylo jine to sem uz ho brala mamce at si odpocine dej ja ho orebalim dej ja pujdu ven atd..ale nikdy sem nedelal domaci prace ani nekoupala sourozence to si zas mamka sama porobila 🙂
@ciusinka woooow, tak to je sila, ved Tvoja mama chce, aby si ozaj bola mamou!!! a brat klasika puberta...nezaujem o dodrziavanie pravidiel...ziadna starost...toto by som si ani ja na plecia nebrala, nieco sa mu stane a co potom...
a to ze si nespomenul, to teda vôbec nieje od neho pekne 😔
mne tiez vsetci hovoria, ze ja sestru milujem milion krat viac, ako ona mna, len "ja to nevidim, ani nechcem vidiet", ale ja verim, ze ma má trošku rada 😉 a nemusi byt vzdy vsetko rovnocenne, teraz je na dovolenke segra, tak mi napisala asi dve sms, uz sa neviem dockat, kedy pride a porozprava, ako bolo /bola bez rodicov, tak si to viete predstavit 😀 / na tabore, ale tabor pre 14rocnych..no neviem, neviem 😀 ja som sa snazila jej nedavat velke rady, len aby "žurovala" s rozumom a nezamilovala sa tam 😀 , aby sa jej chcelo domov 🙂
inffinity Dúfam, že aj u nás to bude také prirodzené 🙂 Dakujem 😉
@maminab ahoj tak u nas to bude tiez taky rozdiel mam 13r.dceru a v decembri cakame chlapceka,dcera na to reaguje podla nalady,niekedy sa uz nevie dockat ako bude s kamoskami kocikovat a inokedy ma tiez reakcie tipu "ze uz ju nepotrebujeme,ked budeme mat vytuzeneho chlapca" ...tak uvidime,ake to bude 🙂
@maminab ja mam skoro 13 rocny rozdiel medzi detmi. Moja sa na brata netesila vobec, ona chcela psa. Ale teda psa ani pri najlepsej voli neporodim 😀 Od prveho dna ako sa narodil nebolo lepsej sestry. Utekala za mnou do porodky, strazila, prebalovala, proste matka roka. My sme ani tak nemali problem ked sa narodil (strasne ho ma rada), ale prave v obdobi tehu, to bola jedna velka katastrofa. Vety typu ako ste mi to mohli urobit, vy ste uz stari, kaslete na mna a bla bla bla. Ja asi radim co najviac zapajat do starostlivosti, ale nie tak aby si myslela, ze to je povinnost, skor, ze jej veris lebo je zrelsia ako jej rovesnici....