Ahojte,
nas malinky ma 1 aj 8 mesiacov. Chceme este jedno babo. Aky je najlepsi vekovy rozdiel medzi detickami? Ake mate skuenosti?
ja mam medzi mladsou a starsou dcerkou presne 2 rocny rozdiel a nestazujem sa...prvy rok to bolo tazsie, ale teraz sa dokazu uz krasne zahrat, takze som najradsej ked su spolu...cakam dalsie babo (tam bude rozdiel od mladsej 2 roky a 9 mesiacov) a som rada, ze su take partacky, lebo budem mat viac kludu na babo 🙂
ja mám rovnakú skúsenosť ako usacek79 😉 medzi mnou a bratom je 6,5 roka rozdiel a mamina si to velmi pochvalovala, teraz máme malého 7mesačného prcka, ale tiež by som rada mala ďalšie až o nejaké 4-5 rokov, uvidíme 🙂
Medzi nasimi detmi je vekovy rozdiel 2,5 roka. Momentalne mame nie velmi dobre obdobie, syn prechadza obdobim vzdoru a dcera ma potrebuje velmi casto, uz len tym, ze ju dojcim. A este starost o domacnost...Cez den som doma sama, az pred vecerom mi s detmi, hlavne s tym starsim pomaha manzel. Nechceli sme velmi velky vekovy rozdiel medzi detmi, ale je to dost zlozite. Ked pojde syn do skolky, tak sa to urcite zlepsi. Zavisi to od tvojej situacie, ci ti bude mat kto pomoct a postrazit starsie dieta, aby si sa mohla ako tak postarat o to mladsie. Keby som sa mala znovu rozhodovat, kedy dalsie dieta- co sa asi aj budem a chcem, pockala by som kym by najmladsie nemalo aspon 2,5 roka a potom by som sa snazila opat otehotniet, aby som sa mohla mohla venovat vsetkym detom rovnakou mierou, aby nedochadzalo k ziarlivosti ako to je teraz.
@majkaa ja chcem tiez dieta a chcem to stihnut v ramci jednej RD uz len kvoli malej aby nemala velky vekovy rozdiel... nech sa maju o com porozpravat a nech su proste super kamosi🙂 velky vekovy rozdiel je o nicom, ved si predstav ci by si chcela ako 8-9 rocna strazit mladsieho surodenca alebo radsej ist von s kamosmi?🙂 to uz nie je taky super vztah (cest vynimkam) ked je velky vekovy rozdiel..ja som jedinacik,ale v okoli mam vela takych surodeneckych parov ze rozdiel len rok -2 a su to super kamosi - kamosky🙂 podla mna je idealne 2-3 roky a tak som to niekde aj citala... este dodam ze ako tu baby pisu pre maminu je iste lepsie ked je vekovy rozdiel vacsi ze starsie dieta pomoze, ale mne ide o dieta aby malo partaka a nie o mna aby mi mal kto pomoct🙂 prvy rok bude iste tazky ze dve male deti ale potom sa to utrasie🙂
za najlepší rozdiel pokladám taký,že druhé sa narodí,ked sa prvé celkom zbaví plienok, u nás to tak vyšlo a potom ešte tretie po 10tich rokoch a tiež mi to vyhovuje 😉
my tiež plánujeme rozdiel tak 2,5 roka, aby sa mohli vyhrať, medzi mojimi sestrami a mnou bol veľký rozdiel 6 a 10 rokov a bolo to nafigu, pretože sme sa nikdy spolu nehrali, nemali sme si riadne čo povedať, lebo kým ja som bola dieťa, sestry už boli v puberte..nechcela by som taký rozdiel..
niekde som citala ze podla psychologov 3 trojrocny vekovy rozdiel je idealny!...no neviem , my mame 3,apol....nezda sa mi to take idealne...moja mensia dcerka je velka bojovnicka, vie co chce a ako to dosiahnut,ja aj agressivna[niekedy] ,..,...no zas moja vacsia je citliva,skor labilna,lahko sa rozplace...no proste pravy opak... vela sa hadaju....alebo placu obi2!...podla mna nie je na to schema ze 3,5 ,7 rocny vekovy rozdiel je idealny...podla mna zavisi to od deti -aku povahu maju....
1.5 roka, skoro na den, nemozem si vynachvalit, i ked samozrejme prvy rok bol velmi tazky. Teraz su ako rovesnici, nadherne sa zahraju, pomozu si, atd.
ahoj majka...no ja mám vekový rozdiel skoro 7 rokov a podla mňa to je dosť veľa.............mne by sa pozdával také 2-3 roky.,možno aj menej,prvý rok by bol ťažkýn určite,ale potom by sa ti detičky pohrali aj samé............ja neviem,veľa mamičiek si chváli vačší vekový rozdiel,ale mi s tým máme viac mínusov ako plusov....lebo spraviť spoločný program pre 1,5 ročné a 8 ročné dieťa je dosť ťažké ☹ ...........dcera má iné zaujmy ako malý braček,tomu všetko prisposobovať,akože dá sa,ale 😒
Na druhej strane mi pomože čo to....aj postráži,prinesie,zabaví ho sem tam,ona ho neskutočne miluje,ale sama vidí,že všetko sa točí okolo malého a mňa to trápi viac ako ju. 😝
Takže tak u nás....čím menší vekový rozdiel,tým sa lepšie zahrajú spolu,moj názor 😉
To všetko zavisí len a len od povahy detí. Ja mám 4 ročného syna a 1,5 ročného syna. Obaja sú trvdohlaví a bojujú stále o všetko. Takže máme doma veselo. A kamarátka má taký istý rozdiel medzi deťmi, ale má to šťastie, že sú obaja ovplyvniteľný, takže sa vedia dohodnúť a skoro vôbec sa nebijú...
ahoj, no tak to záleží asi od detí. medzi mnou a bratom je rozdiel 2,5roka, že to bolo celkom ok, ale bracho bol kľudné dieťa. medzi mojimi sú tri roky, môžem povedať že pohoda, niekedy sme uvažovali s mm s odstupom 6rokov, ale teraz vidím, že toto bolo správne rozhodnutie a ani nie rozhodnutie, skôr nás dotlačil môj zdravotný stav. niekedy sa to proste vyrieši za nás. jedna baba u nás na ulici má deti s rozdielom ledva rok, no a to mala jedno dieťa u jednych rodičov a druhé u svokrovcov, kým jej mladšie nemalo dva roky, vôbec som nevidela, žeby ich mala obe naraz, ale zas poznám mamičku, čo má 7 detí s odstupom po jednom roku a oni sú tak zorganizovaní, že klobúk dole a deti s prehľadom zvláda sama, ale čo povie, to aj urobia hneď na prvý raz...u mojich to je iba sen 😀 takže ťažko radiť, aký je dobrý odstup. v mojom okolí majú deti aj po roku, aj s odstupom 7 a viac rokov..........niekto povie, že treba popri jednom, že sa vyhrajú, niekto si chce "užiť" a "venovať sa" pedantne každému z detí. ja sama za seba, som šťastná, že ich máme, za nás rozhodli okolnosti a myslím, že nakoniec dobre, že je to tak fajn, deti sú kamoši, už sa spolu pohrajú, syn bol samostatný, keď sa dcérka narodila a tak neboli doma žiadne plače, stres alebo nezvládanie dvoch detí a nebola potrebná žiadna pomoc z okolia. je to ale na každom, niekedy si človek toľko plánuje a život to aj tak inak zariadi...
my mame 11 r.rozdiel a nemenila by som 😉 Staršiemu som sa super venovala,teraz malemu.Straši je už fakt samostany.Vie pomoct a aj si to vieme zladit-maleho hodime na bicykel a ide sa na turu,alebo ide o kočika a ide sa aj s nim na korčule-parada.Maly st.brata dosova žere.Starši si s nim vie rady-vedel ho aj prebalovat-kym mal plienky-,aj nakrmiti ho vie,vie sa s nim zahrat a hlavne pochopil o čom je -mat dieta-,hadam si plodenie svojich deti necha na neskor. 😝 A tiež sa mu až tolko konecne nevenujem-ma viac priestoru pre seba sameho,von ide kedy chce,hra tenis,chodi sa kupat,korčulovat ,nebuzerujem ho konecne pre učenie a zazrak vie to aj sam,uči sa byt zodpovedny atd-proste vela dobreho v nom sa ukazalo až teraz,ked sa mu narodil bracho.Moj otec ma sestru o 17 r .mladsiu-maju super vztah,kamaratka ma o 14 r st.brata-maju super vztah,sesernice maju medzi sebou 10r rozdiel a maju super vztah.Vsetci co spominam su dnes už davno dospeli a fakt im to klape medzi sebou. 🙂 Ja zas poznam vela rozhadanych surodencov-v dospelosti-co mali maly vekovy rozdiel.Myslim si vsak, že na tuto otazku nie je spravna odpoved-každemu vyhovuje niečo ine. 😉
moji maju vekový rozdiel presne dva roky...zo začiatku to bolo ťažké, ale teraz už je to dobré a bude len a len lepšie... 🙂
nechcela som veľký vekový rozdiel
Ahoj Majka...medzi mnou a mojim bratom je 6 rocny rozdiel a musim povedat ze to bolo super...ja som bola jeho velka sestra a dodnes som 😉 ...a medzi mojimi princeznami je tiez 6 rocny rozdiel...starsia Veronika mi je napomocna a aj sa s malinkou pohra, postrazi...jedine v com vidim minus je asi ziarlivost....trvalo neaky cas kym som starsej vysvetlila ze tym ze sa mala Lexi narodila sa nic nemeni a hlavne sa ju snazim zapajat do vsetkeho co sa deje okolo malinkej a samozrejme robime si vyjazdy len s Veronikou...moja skusenost 😉 ... ale samozrejem je vsetko len na tebe 🙂
Ideálny vekový rozdiel medzi deťmi, podľa mňa, neexistuje. Je to predovšetkým
o matke, prostredí a v neposlednom rade o deťoch. V každom prípade je dôležité
sa jednoducho prispôsobiť danej situácii. A každá situácia nesie so sebou
výhody aj nevýhody, ako to už v živote býva.
14mesiacov a nestazujem si 🙂 Zaciatky tazke /sama som na nich od narodenia/ ale teraz je to suprove 🙂 🙂 🙂
Neplanovali sme to takto,ale co uz 😀 😀 😀
ja si tiez myslim ze mensi vekovy rozdiel je lepsi. ako pisali baby, velky rozdiel je pohodlny pre matku, ale deti uz nebudu mat taky vztah nikdy ako keby spolu naozaj vyrastali a vsetko prezivali priblizne v rovnakom veku. medzi mnou a bratom niesu ani 4 roky, ale doteraz si pamatam ako som bola stale "na druhej kolaji" ,nevedeli sme sa spolu zahrat, ani dobre spolu vychadzat lebo ked som bola v puberte brat bol este prcek a stale zalovat a robil zle, ja som ho zas na oplatku bila.. :D teraz cakam druhe babo, bude medzi nimi rozdiel 2 roky, tak som to chcela a myslim ze budem spokojna. takze chod do toho! 🙂
15 mes. a rovnaká skúsenosť ako nadhera 🙂
my máme rozdieL 5,5 roka a nie som spokojná 😒 ...akurát som vravela minule kamoške, že keby sa dal čas vrátiť, načasovali by sme to inak....bud menší alebo väčší rozdiel
ako spomínala nonika - veľké mínus je žiarlivosť 😒 staršej dcéry...bola dlho stredobod pozornosti a jedináčik a teraz sa s tým nejde zmieriť, že už sa nevenujeme len jej
je v znamení barana - teda totálny vodca no a to sa už malému nepáči - nedá už sebou len tak manipulovať ako to dcére vyhovuje, takže škriepky sú u nás na dennom poriadku 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 ...dlhšie ako pol hodinu sa spolu nepohrajú a už sa vadia
ahojte...my mame tiez rozdiel 5,5 roka a mne to maximalne vyhovuje, starší sa s malým pohrá, ked potrebjem niečo urobiť, tak mi ho aj zabaví, ja by som nemenila, mensí rozdiel by som nechcela... 😎
my mame vekovy rozdiel 5 rokov a je to uplne super
aj keby si mala vekovy rozdiel medzi deťmi 2-3-4 či nebodaj 10rokov,tak by sa ti to zdalo idealne 😉
pozri sa kolko nazorov a každej sa to zda super..lebo sme si nato už zvykli a vyhovuje nam to presne takto..
ja mam medzi detmi rozdiel presne 2,5 roka a tiež sa mi to zda super 😉
takže je to len na tebe
Medzi mojou dcérou a dvojčatami bude rozdiel 3 3/4 roka, pre mňa tak ideálny. Neviem si predstaviť, že by som mala dieťa do roka, prípadne dvoch.
medzi mnou a sestrou je 7 rokov rozdiel a ja som ta starsia, a teda spominam si na chvilky v detstve, kedy by som tu krpanu co stale za mnou vsade chodila roztrhla 😀 , teraz sa uz na tom smejem, ale v casoch minulych mi to smiesne nepripadalo 🙂 ako som ju mavala vonku na starosti a kolkokrat sme ju s kamaratkami hladali po sidlisku, ked mi usla, alebo ako som slzila, ze aj ja chcem ist sa kupat s kamoskami cez leto a nie sa hrat so sestrou, bola ako moj privesok. Neraz som rodicom v tom case zazlievala, ze co mi to urobili 😀
Ideálny rozdiel neexistuje,je to celé na rodičoch a teda natom, načo sa cítia. Niekto chce mať druhé dieťa až ked prvé pôjde do školy, niekto chce mať skôr....je to na tebe, ak sa nato cítiš mať druhé tak neváhaj...
My máme maličký rozdiel, len rok - má to výhody aj nevýhody ale ja by som nemenila...
Medzi mojim detmi bude rozdiel 20 mesiacov, povodne som chcela aspon 3 roky, ale uz je takto aj ked neplanovane 😉 ten prvy rok bude asi hodne narocny, ale ja som aj tak nechcela mat velky rozdiel medzi nimi..medzi mnou a brachom je 15 mesiacov a kamosmi sme doteraz 😀 svagrina bude mat medzi detmi 5 rokov a ten starsi ziarli uz teraz na babo v brusku 😒 takze je to hodne aj od povahy deti a podla mna si idealny cas nevyberies
ja mam rozdiel 5 rokov a je to viac menej na figu.. veľký je už veľký a s malým sa mi nechce hrať a malý je ešte malý na dovolenky a tak. vôbec sa spolu neprehrajú. keby som mala mať druhý krát tak mam hned po sebe ako sestra. prvé 2 roky bola makačka ale teraz by to mala v pohode... ale čakajú dalšie 🙂a vieš je rozdiel či máš chlapcov alebo dievčatá alebo mix. ak je prvé dievča tak to sa prehrá aj so súrodencom ked je väčší rozdiel... ak sú chalani tak jedno po druhom
My budeme mať rozdiel tri roky a 4 mesiace, myslím že je to celkom fajn, starší drobec je už celkom rozumný aj sa sám prehrá aj čo to pomôže také drobnosti niečo podať a tak. Takže si myslím, že sa to bude dať zvládnuť.Skôr by som druhé nechcela myslím, že do tých troch rokov sa mu treba venovať dosť intenzívne a neviem či by sa to pri miminku dalo 😉
nasa ma teraz 3,5 a druhe planujeme o take 3-4 roky..mam 3 sestri a z toho dve su odmna maldsie 6 a 10 rokov..mame super vztah a som ich taka "velka sestra"... 😉
ja mam skusenost ako "dieta" - medzi mnou a sestrou je 7 rokov rozdiel a mozem to mamickam len odporucat. Pre moju mamu som bola velmi sikovnou pomocnickou, sama som prebalovala, aj kupala, hrala som sa so sestrou, citala jej atd 🙂
Ja by som tiez rada aspon 4, idealne 5-6 rocny rozdiel medzi detmi, nech to mensie je uz "pri zmysloch", nech vie aj pomoct a nielen "zatazuje" 😎 a ten 4-7 rocny rozdiel je dost maly aj na to, aby sa este vedeli spolu aj zahrat 🙂