Väčší vekový rozdiel medzi deťmi

prn157
10. jún 2024

Ktore mate vacsi vekovy rozdiel medzi detmi (napr druhe po 6-8 rokoch) ako ste si zvykli zas na babatko a ako ste to zvladali doma? Potom ked uz bolo mladsie dieta skolkar a starsie teeneger mohli byt v jednej izbe ci je to pre starsie dieta narocne?

belllinka
10. jún 2024

Je to super lebo väčšie dieťa už je samostatné a aj ti vie pomôcť v prípade potreby. A čo sa týka izby, tak myslím, že spolužitie nemožné a budeš musieť riešiť oddelené izby, v prípade škôlkar - teeneger určite 🙂

marci77
10. jún 2024

ja mam starsieho chlapca, mladsie dievca, je medzi nimi 7,5 roka rozdiel
v pohode som si zvykla aj na druhe babatko, ale bolo to viac narocne obdobie ako pri prvom (mozno aj tym, ze ja som uz bola starsia)
zo zaciatku to bolo velmi fajn, syn bol prvak, mala som cas sa venovat vsetkemu, potom prisla korona a obe deti doma - tak bolo to take crazy obdobie

a momentalne ma dcera 5rokov, syn mal nedavno 13rokov
ona by mu velmi chcela rozkazovat, on samozrejme nechce robit to, co ona povie ....potom rev, skriekanie (najidealnejsie je, ked je kazdy na inom poschodi)
takze aby mali izbu spolu si neviem u nas predstavit😅

10zabka
10. jún 2024

mám medzi synmi 11-ročný rozdiel. Dvaja jedináčikovia, ale bolo to super. Každému som sa mohla venovať zvlášť. Najlepšie to bolo vtedy, keď bol starší samostatný a najzvláštnejšie, keď starší šiel na výšku, kdežto mladší len na základnú 🙂

veronikaszabova
10. jún 2024

@prn157 medzi chalanmi mam rozdiel 5 rokov. Kazdy ma svoju izbu. Neviem si ich predstavit spolu, ved by sa pozabijali 😂😂 maju 15 a 10.
Najmensia ma nieco cez rok.

katarinaba
10. jún 2024

Moji synovia su momentalne 23, 15, 9 - pre mna uplna parada. Jasne, ze sa hasteria, ale to k surodencom patri. Ked treba, tak su nerozlucna trojka, teraz uz len dvojka, kedze najstarsi je uz z domu. Ja si neviem seba predstavit s dvomi priblizne rovnakymi detmi, hlavne v tom utlom veku - to by som si hodila maslu 😀 Izby maju kazdy svoju. A su dni, ked su nasackovani v jednej. Potom behaju z jednej do druhej.

jamimo
10. jún 2024

@prn157 kamarátka má s väčším odstupom, teenagera bábo obtažovalo od mala, doteraz... Malá má skoro 10 rokov, izby separé. Aj kamoška sa vyjadrila, že už by to nikdy tak neurobila.... Záleží ale aj od povahy a fungovania rodiny 🤷‍♀️ Mňa tiež mladší súrodenci obťažovali (rozdiel 4, 5 rokov...) Ako najstaršia som sa musela s nimi hrať, byť zodpovedná za nich, upratovať, chodiť s nimi vonku, atď.... =neboli to moje deti 🤔 ale deti mojich rodičov. Volá sa to syndróm najstaršej dcéry = Chyba rodičov.

janickacrazy
10. jún 2024

@prn157 ja mám rozdiel 11 rokov medzi prvým a druhým a 5 rokov medzi druhým a tretím, u nás to bolo v pohode, najstarší syn vobec nežiarlil na bábatko, mal už svojich kámošov, záujmy, školu, mohla som sa malému venovať, občas mi ho aj postrážil na chvíľu, ked som potrebovala vybehnúť na nákup napríklad. Takisto ked sa narodil tretí syn, tak druhý bol v pohode, tešil sa. Už chodil do školky, takže zase som si v pohode užila bábo. Izbu majú mladší dvaja spolu, najstarší má sám, ked sa odsťahuje, cca za 2-3 roky, tak budú mať mladší každý svoju izbu.

mane01
10. jún 2024

@prn157 ja som take dieta… bolo to otrasne, kamoska mala sestru v podobnom veku, moja bola soplana, ktoru mi mama vzdy zavesila na krk. My 3 sme boli zohrana trojka, mali sme super hry spolocne… kym teda neotravovala moja sestra. Cize, s tou pomocou, prosim opatrne! Nezabudajte, ze ak chcete dalsie dieta, je to vase rozhodnutie, je nefer zatazovat starsie dieta a oberat ho o detstvo len pre to, ze vy potrebujete pomoc. A pre to mladsie to tiez nie je vyhra…

lucka_ke
10. jún 2024

@jamimo súhlasím, nikdy som nemala prázdniny, lebo som sa starala o dve mladšie sestry až kým som neodišla študovať mimo

matkahelka
10. jún 2024

@prn157 u nas rozdiel 13 rokov, sice neplanovane, ale lepsie by sme to nenaplanovali. dievcata maju skvely vztah, starsia je taky zodpovedny, mentorsky typ, ona si uziva, ze je starsia sestra, ze moze malu ucit. a mala je zo starsej sestry paf, vo vsetkom ju napodobnuje, vsetko by chcela robit ako ona. na babatko po rokoch sme si nijako nezvykali, tak nejak prirodzene vsetko prislo. mame velky dom, takze starsej dcere sme nijako nezasiahli do jej priestoru, babatko ju nerusilo pri uceni ani spanku. dcery maju kazda svoju izbu, ale uplne bezne travia poobedia obe v jednej alebo najnovsie pod schodami si urobili skrysu a su obe tam. spavaju zvlast. starsia dcera, ked sa uci alebo chce byt sama, tak sa zamkne. mladsia uz vie, ze sa sestra uci a nejde k nej.

vevapeto
10. jún 2024

@prn157 ja mám 8 rokov rozdiel, je to super, ale každá ma vlastnú izbu.

anna_anicka83
10. jún 2024

@prn157 Ja mam medzi prvými 6 rokov rozdiel a za mňa to bolo v pohode. Ja určite nie som typ na reťazovú materskú😉. Dcéra hoci bola 6 rokov sama, nikdy nemala nejaké jedináčikovské maniere, super všetko prijala. A medzi ňou a posledným je už 10 rokov. Teraz aktuálne 11 a 5 ročná sa niekedy milujú, niekedy si robia zle. Pomaly odčleňujeme izbu pre malých a pre ňu. Ale teraz je to viac-menej na spanie. Mladšia ma hraci kútik v obývačke a staršia je v izbe, ma dosť súkromia.

dzejsik
10. jún 2024

@prn157 ja mam sestru o 13 r mladsiu (nasi o par deticiek prisli na zaciatku tehu), oni na drobca si v pohode zvykli, ja som sa aj tesila, ale keby s nou cez leto nepomahali aj starke, tak by som z nej v tom veku bola dost na nervy 😁 teraz ked ma 19 a ja 32 mozem zhodnotit ze konecne mame aj nejake rovnake zaujmy … ale teda za mna rozdiel radsej mensi ak sa da, ked sa neda, tak sa neda …

derdia
10. jún 2024

@prn157 je to super pre teba. Pre deti je to hrozne.
Obaja vyrastajú v tichu, lebo sú samy, nemajú spoločne nič, len dom a rodičov.
Supplujes im tým pádom o om surodenca. Ked su dva tak sa vedia zabaviť. Ja mam 10 ročný rozdiel
Bohuzial. Prvá nemohla mať skôr surodenca a pri druhej som ja nemohla jej dat surodenca. To bude to jediné čo ma bude cely zivot. Mrzieť.

jamimo
10. jún 2024

@lucka_ke málokto to povie nahlas a je nepopulárne o tom diskutovať , ale je to tak...

matkahelka
10. jún 2024

@derdia vobec nic nech ta cely zivot nemrzi, je kvantum ludi, kt.maju mini vekove rozdiely a v dospelosti si nevedia prist na meno. to, ci si ludia v dospelosti rozumeju, vobec nezavisi od veku. moj muz ma bratov s 2r.vekovymi rozdielmi, v detstve sa sice spolu vyhrali, teraz v dospelosti cim su starsi, tym menej si rozumeju. mam kolegyne, ktore maju sestry o par rokov mladsie a o 10 plus rokov starsie a roumeju si prave s tymi ovela starsimi, s tymi vekovo blizsimi maju len formalne vztahy.

derdia
10. jún 2024

@matkahelka dakujem, uz je to teraz lepšie. Ale vzdy ma srdce boli, ked vidím tie moje srdcia dve po samej...ale tak je to tak. Uz sa maju radšej, a verí., ze raz budú sa mat ešte viac❤️

anna_anicka83
10. jún 2024

@derdia A kamaráti? Rodina? Naša prvorodená má kamošky už od škôlky. Vždy sa bolo s kým hrať. Takisto aj tá druhá, zabehli k susede, vyšli sme von. Dokonca pri tej druhej sme sa nejak dali mamky dokopy a doobedia sme boli stále von, niekedy tam bolo aj 10 detí. Doteraz sú spolu v škôlke. Niekedy sa dohodneme na stretku po škôlke ešte na ihrisku. Rodinu máme ďaleko, ale keď sa stretnú bratranci a sesternice od 15 do 2 rokov, stále sa nejak zvezú všetci. Jasné, že strašia si už ide svoj teen život s kamoškami. Ale to by nebola doma, či má o 2 roky mladšieho, či o 7. Čiže ide do veku, kedy už bude od tých súrodencov asi najviac vzdialená, ale to je prirodzené. A vekový rozdiel nezabezpečí, či by v tomto veku bola so súrodencami. Napr. ja som mala sestru staršiu iba o 1,5 roka, ale úplne odlišné povahy, záujmy ako deti. Ona mala svoj okruh a ja svoj. Nikde sme spolu nechodili. Vlastne sme sa jedna k druhej priblížili až v dospelosti. A presne, to aký budú mať vzťah do budúcnosti nie je otázka veku. Moja svokra mala o 6 rokov staršiu sestru a o 8 rokov mladšieho brata. A majú nadštandardné vzťahy. Ten ich brat im písal listy na vysokú, keď bol malý a teraz úplne v pohode. Posielajú si správy každý deň😉. Pýtala som sa mojej, či sa cíti sama. Povedala, že nie, že má kamošky a krpcov a nás👍.

danielahamar
10. jún 2024

Nás najmenší, keď sa narodil tak starší mali 18r a 15r

nikaeli
10. jún 2024

Mám dvoch jedináčikov. Rozdiel 11 rokov.

andovka007
11. jún 2024

@prn157 mam 7 ročného a 9 mesačného 😊neviem ešte co bude v budúcnosti, ale pre mňa bolo rozhodne pohodlnejšie, že už bol chlapec starší rozumnejši. Čo nám dalo zabrať bolo to, že v septembri sa narodil mladší a starší nastúpil do školy, takže chvíľu trvalo sa zohrať a boli to veľké zmeny pre staršieho. Starší bol náročný keď bol menší, som rada, že som sa mu mohla venovať a teraz si vychutnávam zas menšieho 😊