Dobry den chcela by som vediet vase nazory . Moji chlapci (4,5rocny a 8rocny) sa stale hadaju, biju, nadieraju, neviem si s nimi uz pomoct 🙄.
Cely den su na mobile, tablete, tv. Pozeraju rozpravky starsi hra hry. Ked im to zakazem a zoberiem tak nevedia robit nic ine myslim hrat sa, kreslit, pisat robia to len s donutenim . (Aj to sa musim nakricat). Do skoly, skolky nechodia momentalne su zatvorene. Prosim vas o kazdu radu . Dakujem
@im709vf su casto na mobile, tablete oni sa nevedia hrat spolu inak s hrackami myslim
@amanda7001 zredukuj cas na elektronike, vytiahni spolocenske hry, bezte na vylet, prechadzku, tvorte nieco. Zamestnaj im hlavy niecim inym.
Viem o com vravim 🙂 mensi ma 7r, starsi 12r 😂
@amanda7001 to sa nevedeli od malička? Bolo potrebné ich k tomu viesť, hoci ja rozumiem ze to nie je vždy jednoduché. Ale tento problém tkvie v ich komunikácii uz od narodenia druhého syna
Zobrať multimédia à každý do svojej izby alebo do nejakého kúta, keď sa nevedia hrať spolu tak každý sám...
A ty k nim ako pristupujes? Ako s nimi tráviš čas? Čo robievate spoločne?
@amanda7001 Ty si autorita! Vezmi mobil vezmi tablet vypni wifi a hajde hrať sa alebo von na dvor u nás pomohli vypnúť wifi....Deti poobede prídu zo školy hodinu majú voľno na jedlo a oddych nie na mobil. Potom sa píšu domáce úlohy tak cca do 19:00 chcem aby boli všetko hotovo. Idú sa umývať, večera, a môžu byť na mobile hodinku niekedy v týždni keď vidím že sú unavené ani vôbec!
@amanda7001 zober elektroniku a hotovo. Decka sa musia vedieť aj nudiť.
@vanda323 deti a vlastne ani my dospeli by sme nemali pred spánkom pozerať do mobilu resp tabletu aspoň hodinu minimalne. Ovplyvňuje to kvalitu a hĺbku spánku. Čítala som o tom veľa kníh. Zmenila som to potom dcere tak, že keď príde zo školy tak vtedy má hodinku pre seba( buď ide vonku, tablet alebo rozprávka a potom sa uci) pred spánkom si teraz zvykla trocha sa pohrať alebo knihu si pozera . Neber to ako výčitku tiež som to tak robila len ako radu
Zober mobily, na papier napíš oboch mená a daj ho napríklad na chladničku alebo viditeľné miesto a za každý konflikt +1 deň bez mobilu alebo len napríklad na 0,5-1h denne a u staršieho by som sa nebála, napríklad po 5čiarkách 1x vyniesť smeti alebo nejaké iné ľahšie domáce práce keď sa nudí
To ze si to nechala zajst do takehoto stadia ty, ti nemusim asi hovorit vsak? Maju vztah k mobilu a nie ku sebe. Takze zredukovat cas na mobile, pc a podobne. Teraz v zime, kupit spoločenské hry ktore mozu hrat obaja. U nas v tomto veku napriklad fičalo velmi ubongo. To moze hrat jeden aj druhy, tak isto lego si mozu skladat spolu, alebo zahrat pexeso a v lete chodit na vylety na ihrisko atd.
@jana_eyre_2 ked navarim obed, poupratujem venujem sa im hram sa s mladsim synom s autickami a podobne starsi syn sa vobec neprida nechce odmieta sa s nami hrat aj co sa tyka skladanie kociek, puzlov atd
Potom sa venujem tak ze kreslime uz obidvaja aj to musim kricat inak nebudu, ucim sa so starsim . Ideme vonku na dvor hraju sa so psikom samozrejme sa dotahuju aj vonku 🙄
@horalka1986 velakrat som vzala mobil, obladac z tv som odlozila a oni tak trucuju ze nerobia cely den nic len chodia za mnou kde sa pohnem aj oni . 🙄
Ja mam 10 a 5 rokov a je to katastrofa s nimi. Prídeme zo školy škôlky domov a 5 minut a už sa bijú naťahujú.... Nedokážu spolu byť asi Abo ja už neviem. Mladší provokuje staršieho, potom starší mladšieho... Robia si nervy furt. Niekedy sa aj hrajú spolu... A nakoniec to skončí aj tak bitkou 🤦♀️ mňa už unavuje im robiť rozhodcu.... Unavuje ma furt niečo riešiť.... Nemám chuť s nimi ani tráviť čas 😔
@amanda7001 najskôr by som sa dohodla s oboma na pevných pravidlách keď budú môcť byť na mobile.. moje deti môžu hrať hry v sobotu poobede 1hodinu, viac nie, dodržujem to ja aj oni sú s tým ok (ty to nastav podľa toho čo tebe vyhovuje, ja by som im viac povoliť nechcela).. skús nájsť nejaké veci čo môžu robiť spolu s tebou, varte spolu, upratujte, pečte, vytvárajte nie len kreslenie, strihajte atď.. nakup spol.hry, nie puzzle ale napríklad bombu, monopoly môzete hrať spolu, s pomocou to zvládne aj mladší.. pexeso, plastelína.. najprv musíš byť ty ta čo ich budeš spájať, neskôr sa aj oni začnú spolu hrať.. hádky budú vždy, do určitej miery to je aj zdravé, hoci otravné..
U nás doma sa všetko robilo od mala spoločne, spravodlivo.. je to občas hlavolam, ale dá sa nájsť vždy niečo tak aby sme robili všetko.spolocne..
@kikundela ved aj ja to mam take iste stale ich upozornovat odtahovat 🙄
@elizabet173 starsi chodi do skoly je druhak mladsi do skolky ale teraz nechodia uz dlhsiu dobu su zatvorene .
Ja si myslim ze travim s nimi dost casu niekedy az vela ale ja chcem aby travili spolu oni dvaja a hrali sa spolocne v deckej nie aby som tam.musela byt aj ja .
@amanda7001 a vezmes ich za ruku ,,podte, ideme si nieco zahrat,,? Toto sa nezmeni zo dna na den. Ty im musis ukazat ze je aj ina zabava ako mobil.
@elizabet173 byvame na dedine a su zatvorene lebo niekto bol pozitivny
@horalka1986 ano urcite vediem.ich k tomu ale nic sa nemeni 😢
@amanda7001 ako to riesite
A keď sa hádajú čo im vravíš? Moji sa tiež hádajú, neikedy pobijú, občas sa tak bláznia až z toho vznikne hádka a je tu rev.. podla mňa normálne medzi blízkymi deťmi.. nevravím že som z toho nadšená a chválim ichza to, ale snažím sa aby hádky riešili, aby sa vedeli ospravedlniť.. aby každý povedal čo ho štve, každý povie čo chce aby urobil ten druhý a ja im poviem ako by bolo správne riešiť ten ich konflikt.. občas vrieskam aby ma počuli, ale nakoniec prídeme k nejakému riešeniu.. je to pre dospelého ako blazninec keď furt rieši len to čo kde komu kto zobral, kto ako koho buchol či to bolo naschvál alebo len nechtiac.. ale snažím sa aby mali všetci vysvetlenu každu stranu.. je to na nervy, ale nakoniec sú chvíle keď sa naozaj ľúbia a vedia sa zahrať.. beriem to tak, ze to patrí k rodicovstvu, viesť ich aj v hádkach..
teraz sa hádajú v kúpeľni, stekajú na seba, lebo niekto niečo urobil.. neviem čo, je tam muž.. práve im povedal, že ak sa spolu nebudú baviť normálne tak každý ide do svojej izby a ja im nebudem čítať.. chvíľu sú na seba urazení a za chvíľu sa zase budú baviť normálne.. takto je to 1000x do dňa.. viem ze je to únavné, ale verim že to je na niečo dobré.. učia sa argumentovať, počúvať druhých, rozmýšľať a občas si stat za svojím.. ale vo všetkom treba mať nastavené pravidlá a dohodnúť ich s deťmi a dodržovať..
@jana_eyre_2 maju vasi aj mobili, tablety atd
@amanda7001 ja už fakt neviem čo mám robiť 😔 sa doraz zbláznim z nich. Chcela by som normálny pohodovy život... Nie toto tu... Psychiatriu denno denne mat Doma 😔
@amanda7001 nie, nemajú.. hry čo.hraju 1hodinu cez víkend hrali na mojom, muzovom a jednom staršom mobile.. každý mal hru podľa svojho veku.. teraz ale ježiško doniesol pohybový Xbox, takže využívajú teraz cez víkend ten.. to.som.chcela preto.aby sa aj pritom hýbali..
@amanda7001 proste im ten tablet, mobil nedaj, ovládač od tv schovaj lebo si vypestujú závislosť a už sa nebudú vedieť ani normálne zahrať, lebo ich to nebude baviť, nebudú vedieť ako na to. Ak sa nechcú hrať spolu, tak na tom netrvaj - lebo nadobudnú k sebe ešte väčší odpor, nech sa každý zahrá sám, ale nech si nerobia zle a prieky, ak treba nech sa každý hrá vo svojom kúte v detskej, príp. každý v inej izbe. Majú nejakú hračku/hračky či činnosť, ktorá ich baví oboch? - to by bolo fajn na budovanie ich lepšieho súrodeneckého vzťahu. Keď im dáš niečo pozrieť, malo by to byť iba za odmenu, ale tiež s podmienkou, že si to pozrú spolu, takže sa vyberie rozprávka a pod, čo ich baví oboch, vymedzíš čas koľko môžu pozerať. Ak sa začnú pri obrazovke hádať, napomenieš ich 1-2x a potom im bez milosti zas ten tablet/mobil vezmeš, príp. vypneš tv, schováš ovládač a majú smolu. A napr. v špeciálne dni, keď má jeden z nich napr. narodeniny, tak si môže vybrať oslávenec, čo bude pozerať, prípadne, čo si zahrá aj sám ...- to už záleží na vás rodičoch, aké pravidlá ohľadom obrazoviek nastavíte, ale musíte trvať na ich dodržiavaní.
@amanda7001 nič iné sa nedá povedať, len "čo si si vychovala, to máš". S výchovou sa začína oveľa skôr než vo veku tvojich detí. Samozrejme, dá sa to aj teraz, ale je to náročnejšie. Musíš im vymyslieč aktivity, ktoré ich budú baviť aj bez elektroniky a vzbudiť v nich o ne záujem, nie ich do nich nútiť. A uplatňovať metódu cukru a biča tak, že viac cukru (každé dieťa viac motivuje pochvala) a menej biča
@amanda7001 ako dlho trvá obdobie, že sú celé dni na mobile? Lebo takto si samozrejme ze k sebe vzťah nevybuduju. Ja neodsudzujem, ale to môže byť veľký problém s tým mobilom, tabletom, hrami..