Synček veľmi žiarli na dcérku

kikuskatko
2. okt 2023

Ahojte žienky.
Prosím Vás o radu,
Mám doma 1,5 ročného synčeka ku ktorému nám teraz pribudla dcérka. Synček neskutočne žiarli, úplne záchvaty kriku, plače, kde sa až zajakáva, trasie, nedá sa dlho upokojiť, akonáhle ju zbadá alebo počuje, nemôžem ju pred ním prebalovať ani kŕmiť, manžel ho musí zobrať na dolné poschodie, ale aj tam kričí, keď nie som s ním, ani hračky obľúbené nezaberajú, ani rozprávka, pesničky.... Skúšala som už všetko, vysvetľujem, ukazujem, že bábätko potrebuje mliečko, prebaliť, chcem ho zapojiť do starostlivosti, ale všetko bez úspechu zatiaľ. Manžel ide budúci týždeň do práce a ja si neviem predstaviť, ako s ním budem fungovať. Máte niektorá podobnú skúsenosť? Nejaké rady? Ďakujem 🙏🙏🙏❤️

stellarstar
2. okt 2023

@kikuskatko zapájaj ho do činností

anjelicek26
2. okt 2023

1,5 rocnemu vysvetlovat je ... asi neefektivne... zapajat a chvalit je jedina cesta + si najst cas aj na neho, kde skutocne pred nim viditelne - odlozis babatko do postielky a lehatka a idete robit nieco spolu a len s nim... predpokladam, ze je babatko este uplne cerstve, chce to cas... vsetko peklo trva par dni, len to teraz po porode vnimas velmi citlivo, cakala si lepsiu reakciu...

bolarazjedna
2. okt 2023

@stellarstar však píše, že sa snaží ale syn obec nespolupracuje....
... Autorka, ja poradiť neviem, nás to len čaká o 5 mesiacov.. Tak som sa prišla inšpirovať.... Každopádne myslím si, že to potrebuje čas, máš týždňové bábätko, verím, že časom sa to zlepší. Ak máš možnosť, zavolaj ešte na najbližšie týždne pomoc - manžel ešte nech si vybaví dovolenku, alebo zavolaj maminu, svokru....A snaž sa byť so synom co najviac, teraz potrebuje ešte viac láskavosti a trpezlivosti, ako predtým.
Držím vám palce a dúfam, že ti baby poradia niečo užitočné. A gratulujem k bábätku ☺️

milanemila
2. okt 2023

@kikuskatko ja starsiu dceru praveze vobec nezapajam do starostlivosti, iba ked ona sama chce, nechcem aby mala pocit, ze prisiel surodenec a zrazu ma povinnosti s nim a podla mna to 1,5 rocnemu chlapcovi nic nehovori, aby pomahal s babom a nebodaj by sa tak s nim zblizoval.
Za mna je dolezite travit s malym cas osamote bez babatka a nevyhovarat sa stale na male stylom, teraz musis pockat lebo babo, teraz sa nemozeme hrat lebo babo atd. Pripadne potom aj babtku hovorit, tak aby to starsi pocul, ze teraz musi pockat, lebo ides nieco robit so starsim…
Pre toe deticky je to velmi narocne a ked to rodic pokasle, tak naozaj moze pokazit surodenecky vztah a starsie doeta zacne byt “zle” len aby si vynutilo pozornost. Je tu milion takych diskusii.
Prve 2 tyzdne boli u nas bujare a teraz ho starsia fakt zboznuje (ma 6m maly) a aj on ju, ked sa mu prihovori hned sa rehoce a tesi.

nevenka
2. okt 2023

U nas bol rozdiel 21 mesiacov a syn vobec neziarlil na sestricku. Teraz to mame znova, 2 rocny rozdiel a zo zaciatku ok, ale teraz, ked sa zacala viac pohybovat, prejavovat, no katastrofa. Ale ma uz take ine prejavy, kedze bude za 3 mesiace mat 3 roky, tak to su take zakernosti, berie jej hracky, bucha ju, kopne, ked mala lozi. Nemam oci vsade. Tu aj vysvetlujeme, ale nezabera az tak velmi. 1,5 rocny este nema velmi kapacitu pochopit vysvetlovane, no. Poradit velmi neviem, len to, co uz bolo pisane a vela trpezlivosti.

timea301196
2. okt 2023

Žiaľ budeš to musieť pretrpieť. Nech si ja seba zvyknú… inak to asi nepojde. Pochybujem že 1,5r niečo vysvetlíš…. Vieš aj pre neho je to zmena, keď pozornosť bola len na ňom a teraz už nie je stredobod….

tehotna40
2. okt 2023

To chce iba čas, a ukázať mu, ze ho sestrička neohrozí čo sa týka vašej pozornosti a lásky. Môj malý mal hrozne nervy na prechádzkach, potom som pochopila ze vždy sme chodili za ruku a teraz tlačím kočík a on ide sam. Tak som dala malu no nosiča a išli sme na prechádzku "po starom" , za ruku a hneď bol kľud. Vyhraď si čas iba pre neho 🙂 časom to bude lepšie, veľa trpezlivosti

lenja123
2. okt 2023

@kikuskatko o takejto silne negatívnej reakcii na súrodenca som ešte nepočula. Jediné čo mi napadlo, je skúsiť to robiť opačne ako doteraz. Nech sa manžel stará o bábätko, prebaľuje, uspáva, nakojiť ho teda asi nenakojí😄, a ty sa zatiaľ venuj staršiemu. Maj ho na rukách a spoločne pozorujte dcérku a manžela, ty komentuj čo sa deje, podľa reakcii syna ho neskôr tiež zapoj, spoločne podajte plienku, vyberte oblečenie...Každopádne držím palce

basska_b
3. okt 2023

To treba len prezit... niekedy sa mozes i na hlavu postavit, venovat sa na 200% a tomu dietatu to bude furt málo. Urcite sa mu venuj, mojkaj ho, ale zas ked babo ma svoje potreby, tak on to casom bude musiet akceptovat. Je to vsetko cerstve, je to šok, ty zazivas vycerpanie, naladu a energiu jak na hojdacke.... treba vydrzat. Praveze paradoxne deti sa lepsie spravaju, ked je doma len 1 dospely - takto puta pozornost vas oboch

21021996
7. dec 2023

@kikuskatko ahoj ako to zvladate po case? Ja mam 3tyzdnove a 1,5r a moj starsi je hrozny:((( doteraz zlate dieta

kikuskatko
autor
7. dec 2023

@21021996 Ahoj, je to už oveľa lepšie, ako to bolo, už ju prijal, príde ju aj pohladkať, aj sa teší, keď ju kúpeme, ale nie je to stále také ideálne, z ničoho nič sa nahnevá, keď sa mu práve nemôžem venovať, akoby chcel, a potom strašne vyvádza...Takže sú lepšie aj horšie dni, ale teda neporovnateľne lepšie, ako tomu bolo na začiatku, to sa nedá ani opísať... 🙂 Takže to chce fakt len ten čas, jemu sa veľmi páči, keď mu hovorím: Pozri Marína, aký je Peťko šikovný, ako toto vie, ako tamto robí, čo teraz pekné nakreslil, aj ty to raz budeš vedieť, Peťko ťa to všetko naučí...Potom sa cíti taký hrdý a usmieva sa na ňu 🙂

21021996
7. dec 2023

@kikuskatko dakujem skusim aj toto. 😇