Syn robi zle mladšej sestre

29. dec 2023

Ahojte. Chcem sa popytat ako ste riesili alebo by ste riesili moju situaciu. Dcera ma 6 mesiacov a syn 3 roky. Je k nej vacsinou mily, ale cim dalej, tym viac robi take nepredvidane vypady - udrie ju, uskrabne, uhryzne, silno stisne, zareve ako lev tesne pri nej, lebo vie ze ju to rozplace, najhorsie co som videla je, ze jej akoby chcel zatlacil oko🙁 Mam pocit ze ho to tesi, lebo napriek tomu, ze hned zakrocime a povieme ze sa to nesmie, uz aj kricim, aj som mu capla, zakazujem sladke.. usmieva sa. Viem ze je to obdobie, ale neviem ako mam k nemu pristupovat. Nechcem mu branit pohladkat ju, dat pusinku, lebo aj take robi, ale je taky nepredvidatelny, ze ked sa len vyberie jej smerom, alebo povie jej meno, uz som v strese a trielim aby jej nieco zas neurobil. Ona sa pritom nanho tak usmieva ako na nikoho. Ked sme prisli z porodnice bol uplne super, mala skoro stale spala a ja som bola maximum casu s nim. Ale po 2 mesiacoch to zrazu zacalo. Mam pocit, ze respektuje, ze sa o nu staram ja, skor mu vadi, ked si ju vezme niekto druhy. Stale sa ho snazim zahrnat pozornostou, umyvam ho, pomaham pri papani a obliekani (aj ked v skolke to vie sam), hram sa s nim co to da (vonku s nim chodi hlavne tato), ale je to velmi narocne, lebo mala sa dozduje hlavne mna a nikde doho nevydrzi (v postielke, na deke, na gauci, na rukach, v nosici.. vsade par minut). V aute ju vozime vpredu vo vajicku. Syn sedi vzadu za nou. Rozmyslam aj nad vymenou autosedaciek v horizonte mozno pol roka, ale neviem si predstavit, ze je vzadu s nou sam. V strede mame malo miesta, ze by som tam sedela napr.ja a davala pozor. Je to na psychologa? Do skolky chodi 3mesiace, adaptacia bola v pohode. Ucitelka vsak vravela, ze zvykol vytrhnut druhemu dietatu hracku z ruky alebo silno stisnut rameno. Vtedy siel mimo kolektiv a musel popremyslat co urobil. Ked sme mu dohovorili, ucitelky povedali, ze uz je lepsi.
Dakujem za rady.

mogaa
29. dec 2023

nuž reakcia jedináčika v danom veku...musí sa naučiť že už nie je sám, že o pozornosť a aj o veci sa musí deliť....veľa zmien na raz - súrodenec a škôlka.....už nie je stredobodom pozornosti ani doma a do toho škôlka.......len čas a vysvetlovať, vysvetlovať, vysvetlovať.....

nevenka
29. dec 2023

No, nas prvy syn toto mladsej sestre nikdy nerobil, zamerne neublizil. Maju 10 a 8 rokov. No ale tretie dieta, druhy syn, tak presne toto robi, co Vas. On ma 3 a mladsia sestra bude mat rok. Zacalo sa to, ked sme ju polozili na zem, a ona sa zacala pohybovat v priestore, lozit. Strci ju, tresne s hocicim po hlavke, ked sa drzi nabytku, podrazi jej rucky, v milisekunde. Tolko narazov a padov, ze nespocitam. Necakala som tu zakernost a nepredvidatelnost. A popritom ju pride aj pohladkat, pusu dat, krizik na celo, hracku donesie, poda. A inokedy takto zle. A neprisla som na to, co pomoze. Asi len cas.

tramtada31
29. dec 2023

Aj my sme mali takéto obdobie, a to som so starším dietatom chodila aj separé na kruzky, teda trávili čas osamote, bez mladsieho surodenca. Časom sa to utrasie, ale bitky vás medzi nimi asi neminú. Jedine, čo mozes robit, tak synovi vysvetľovať, zahŕňať ho pozornosťou, lebo to vyzerá, že po nej vola, tým, že jej robi zle, venujes sa mu (sj keď po ňom kricis, tak má vtedy tvoju plnú pozornost).

biela_sova
29. dec 2023

Ahoj, matw situaciu, kedy sa pocas teoch rokov narodili za sebpu 2 deti. Do cca 3 rokov sa deti vedia hrat iba vedla seba, nie spolu. Tym padom superia o najdolezitejsiu hracku: mamu. Teda, starsi o Teba. Aj ked sa Ti to nemusi zdat. Ideal by bol, keby si si nanho vedela najat 30min osamote, take rande, ina vy dvaja. Aby si naplnil tu potrebu byt znova iba Ty a on.
Mozno kym mala k veceru drieme.
Dalo by sa Ti.

Ak potrebujes s nim viac rad, tu mam asi 300 prispevkov na tieto temy 😁😁:
https://www.instagram.com/barbora_bali

biela_sova
29. dec 2023

@biela_sova sorry z preklepy, mam zmrznute ruky🤣 vencim vonku

roja01
29. dec 2023

@nevenka ja neviem, ci by to nechcelo v momente premiestnit starsie dieta aspon na stolicku "rozmyslania", ze co som spravil zle. A ak vstane, tak ho tam trpezlivo vracat, dokial nepovie co sa nerobi a neospravedlni sa. A trvat na tom. Myslim, ze je to pomerne prijatelne stanovenie hranic.

autor
30. dec 2023

@nevenka no teda. Snad vam toto obdobie coskoro prejde. To sa az zle cita. Uz sa “tesim” co dalsie nas este caka. Vo mne sa biju rozporuplne pocity. Je to moj prvorodeny, stale maly a zlaty syncek, ale ked jej zas a zas ublizuje, akoby sa mi vzdaloval a nebol to on a vtedy, priznam sa, aj nie uplne tie najkrajsie city k nemu prechovavam.. Je to hrozne. Len koho skor ratovat a objimat? Malu, lebo ju nieco boli alebo jeho, lebo ako sa vravi, najviac lasky potrebuju vtedy, ked si ju najmenej zasluzia?

autor
30. dec 2023

@tramtada31 to je pravda, to som si vsimla, ze je rad aj za moj krik niekedy.. Malu prihlasim hned ako to pojde na nejaku sebaobranu asi.. bude to silna baba. Mam starsiu sestru aj brata a tiez sme si kadeco vyvadzali ale co si pamatam, tak sme boli o dost starsi😩ach jaj co nas este caka

autor
30. dec 2023

@roja01 skusali sme. Ako to robia aj v skolke. Akurat, ze nam na tom mieste neostane. Bude revat, hucat, soplit a utekat. Len raz pomohlo, ked som premyslala s nim.

autor
30. dec 2023

@biela_sova venujem sa mu urcite nasobne viac ako 30 min denne. Ale akonahle sa mala zobudi alebo sa proste venujem jej, tak to moze kedykolvek prist. Ked robil zle v skolke, povedali nam, ze je proste chlapec, ma to v sebe. Viete mi prosim poradit, aka by mala byt moja bezprostredna reakcia na situaciu? Vacsinou je to uz bohuzial krik a zakaz ocakavanej sladkosti.. asi to nie je ale vychovne..

roja01
30. dec 2023

Musis mat trpezlivost opat a opat ho tam vracat. Ja som to videla v jednom programu v tv, kde chodila jedna pani, nejaka odbornicka pomahat rodinam, kde nezvladali stredne stare a mensie deti. Nieco ako je v tv relacia svokra.
Tam len o trocha vacsie deti vodili do inej miestnosti, kde museli zostat, dokial si neuvedomili, co sa nerobi. Malicke takto usadili na stolicku pri sebe a trebars 20x ho vratili naspat, az pochopilo, ze vzdy sa to obrati proti nemu, ak bude ublizovat, alebo opakovane nepocuvat. Podrz ho tam za rucky, ale nezabavaj ho. Raz vysvetli a viac nerozpravaj. Musi mu byt akoby dlho na tej stolicke. Ta stolicka tam vzdy bola takto pripravena😀.

biela_sova
30. dec 2023

@roja01 tato metoda je uz zastarala. Tak male dieta si spoji bitie a stolicku. Co je z kratkodobeho hladiska ok, bit mozno prestane. Ale nepochopi z toho dieta pricinu a logicky dosledok. Ak bije takto male dieta, JEMNE mu chytim rucky a JEMNE ich pritlacim k hrudnicku. Akoby som mu ich "vratila". Naznacujem tym aj, ze toto je JEHO zlost, jeho problem. A poviem sprievodne slovo: Nedovolim Ti bit sestricku. Rovnalo, ako nedovolim, aby niekto bil Teba. Rozhodny ton. Par momentov pockame a skusame spolu s dietatkom hladat techniku uvolnenia stresu. Napr sfukovat sviecky. Prstiky na rucke su sciecky a my ich sfukujeme. Skuknuta sciecka je pokrceny prstik. Slebo sa skus nasilu zacat smiat. To dietatko uplne odrovna a zacne sa smiat tiez. Alebo ho chyt za rucky a zacnite divoko skakat. Slebo hra, kto bude prvy. Slebo kto koho viac stisne... uvidis, co jemu bude pasovat. Toto sa moze zopakovat aj zo 10x. Malo by to pomoct v momente, ked sam zacne aplikovat tu relaxacnu metodu. Bud tam stale prenho. Aj ked len opodial. Viem, ze vies, ze on pocituje obrovdky zarmutok. Napisem to trvrdo, zle tak, ako to v tom detskom mozocku je. Pri prichode mladsieho surodenca je to tak, ako keby Teba opustil manzel a do vasho tomu si k Tebe doniesol o 10rokov mladsiu 😁 Ked tento jeho obrovsky zarmutok "z rozvodu" zacnes mat stale nazreteli, nebudes konat podrazdene, ale so sucitom. On potrebuje pochopit, ze aj traja sa mate dobre a laska sa nasobi. Len toto pottebuje cas 🥰

Pre viac tipov: https://www.instagram.com/barbora_bali 🥰

roja01
31. dec 2023

@biela_sova dakujem, dufam, ze to pomoze

biela_sova
31. dec 2023

@roja01 treba skusat. Prinajhorsom aj ta metoda oddelenia, uz keby to islo velmi do tuheho 😇

autor
4. jan 2024

@biela_sova dakujem za radu. Trapi ma ale, ze ked jej urobi zle (napr.buchne), mala zacne plakat a neutisi sa sama od seba, cize ju musim (a samozrejme aj chcem) zobrat na ruky- ukludnit ju. A prave vtedy sa nemozem na 100%venovat synovi, vysvtelovat mu a byt tam pre neho. Cize on len vidi, ako v situacii zostava opat sam. Akoze neodidem od neho uplne, ale je mi jasne, ze mala akoby vyhrala, lebo je mame na rukach..

autor
4. jan 2024

…je mu jasne…(oprava)