ahojte ja mám deti s rozdielom 1 rok a poviem vám že niekedy je to s nimi taške hlavne stou staršou dcérou (3) strašne žiarli na svojho brata (1aj10 mesiacov) odkedy bol malý v perinke už vtedy sa u nás objavila žiarlivosť a ako bola staršia jej žiarlivosť neubúdala syn kým bol malý tak sa jej neubránil ale odkedy sa naučil sestre čeliť odvtedy sú u nás boje ale príde chvíľka kedy sa stískajú a hrajú spolu príde poobdnajší spánok chodia spávať osobitne lebo mame aj v posteli kopec srandy ale dcéra mi moc nechce na obed spávať ale niekedy ju to zlomí a zaspí u nás je skôr problém že dcéra keď niečo nemá tak si to strašne vidobýja plačom myslela som si že ked že je dcéra staršia tak sa syn od nej naučí rozprávať lenže opak bol pravdou aby sme si dcéru všímali opakovala skôr po synovi niekedy mám chuť odísť ale v ždy sa teším na večer keď sú obaja už na poriadku
@zuzanamamina mam takmer dospele deti s tak malymi vekovymi rozdielmi...dali by za seba zivot...no stale sa klbcia, priecia, samozrejme, ze inak ako v detstve, ale stale...
ja mám deti s vekovým rozdielom 3,5 roka a mám to isté, neskutočná rivalita, porovnávanie a megaláska. Čistá schizofrénia🙂 Ale to je asi všade. A tam kde to nie je, tam sa jedná o výnimku potvrdzujúcu pravidlo.
Ono žiarlivosti sa asi vyhnúť nedá a vekový rozdiel tu nehrá žiadnu rolu...Mám doma 3 poklady (staršia dcérka 7 rokov, synček 4 roky a mladšia dcérka 2 roky), určite na seba žiarlia ,ale tak snažím sa im venovať všetkým 3 rovnako, aj keď niekedy je to ťažké vyhoviem im všetkým 3 naraz. Niekedy sú dni kedy to u nás vyzerá na psychiatrii - krik, plač... a sú dni kedy sa len mojkajú, hrajú sa spolu 🙂 Asi to tak má byť 😉
to je normalne aj segra ma taky rozdiel medzi detmi a tiez sa klbcia ale ona je uz dost velka aby pochopila ze placom si nic nevydobije.ale treba byt dosledni a postupne ju to odnaucat ona len puta pozornost. mozno by som si skusila urobit niekedy program len s nou a stale jej hovorit ze lubite oboch ze nesmie byt taka zla na braceka
@anjelicek26 mam len dvoj izbovi byt a do skolky este nechodi nedavno mala 3 roky
@zuzanamamina rozdiel medzi mojimi babami je 22 mesiacov, tiež to mame doma občas veselé a sú dni, kedy sa vedia spolu naozaj pekne zahrať..takže asi je to normálne 😉 tvoja dcérka je ešte stále veľmi malička, nezabúdaj na to, síce je staršia, ale stále ta potrebuje..treba si nájsť čas aj na ňu,a pokiaľ sa da, tak venovaný len jej, aby vedela, že jej mladší braček neukradol celu maminku 😉
@zuzanamamina ja mam rozdiel vyse 2 roky. Mensi mal teraz 2 a uz celkom rozprava. A starsi to opakuje po nom. Napriklad "Maminka doba je.", nie "Maminka je dobra." Snazim sa ho usmernovat, ze on je velky bracek, ze maly bracek sa uci od neho, nech pekne rozprava. A ziarlivost neskutocna, Jeden sa prituli, druhy hned nabehne a chce sa stiskat, prvy ho odstrkava casto. Alebo si beru hracky, capu sa. Ten 4-rocny je nastastie v skolke,inacby som bola na psychiatrii, teraz mal hnacku, tak bol par dni doma a hroza,nemiem, ako som to cez prazdniny vydrzala. Ked treba robit zlotu, hned su najvacsi kamosi. 🙂
@zuzanamamina neboj sa,pockaj takých 18 rokov a.... tie boje nadobudnú zase iný rozmer 🙂 Súrodenci vždy bojujú. O hračky, o priazeň okolia, o priazeň rodičov... A keď je medzi nimi takýto malý vekový rozdiel, o to viac...
...no tiez mam rozdiel 2 roky, syn 2,5 a dcerka 4,5 a cista katastrofa (niekedy). (Casto) 🙂))
Viem ze sa maju velmi radi, pekne sa vedia zahrat, ani o nich neviem, ale mam pocit, ze dcerka brata este stale spracuva.....vacsinou ked je unavena a mrzuta, zacne s recami typu ja som nechcela brata, atd....dost si na neho trufa, capne ho aj po tvaricke....no a vcera vrchol vsetkeho.....naschval mu pichla tuzkou do ocka .... zblizka, zakerne!!!! Som myslela, ze umrem, syncekovi sa nastastie nic nestalo, dcerku to potom aj mrzelo, a mne bolo celu noc zle, ked si pomyslim, co sa mohlo stat.....
Neviem, preco sa k nemu tak chova, mam pocit, ze v sebe nieco dusi, uvazovala som uz aj nad detskym psychologom, ale stale si hovorim, ze to tak asi je vsade.....snazim sa jej vela venovat, robime veci a aktivity same dve, aby mala obcas ten pocit, ze je jedina.....no ale niekedy fakt neviem, ci to cele robim dobre......
@zuzanamamina my mame rozdiel medzi detmi 18 mesiacov a je to podobne. Teraz maju 6 a 7 rokov. Na jednej strane nedaju na seba dopustit - ked na jednu kricim, druha ju obranuje. Inak su na seba hnusne. ved preco sestre nespravit napriek len preto, ze existuje. Mame to doma pravidelne. Ako, ja sa snazim sa nad to povzniest, priznam sa, ze nie vzdy sa mi to podari. Obcas predsa len ano a vtedy som na seba hrda 🙂 snazim sa riadit tym, ze pokial netece krv, tak o nic nejde 🙂
Len pre predstavu - minulu nedelu ked sa bili, tak som im len zavrela dvere na detskej, aby sme mali s MM klud pri kave. Vydrzali to hodinu. 🙂
@lubkaurm no ja mam ties to ze sa vedia niekedy spolu hrat ze neviem ze ich mam a inokedy sa neviem dockat kedy bude cas ist spat a ja budem mat doma klud dost som vicerpana kedze som vecinou na nich sama manzel je profesiolnalny vodic jazdi na autobuse takze som snimi stale unas dost roby aj to ze ide k svokrovcom a potom ked pride domou nemozem ju dat na poriadok lebo starky jej vsetko dovolia a najme ked nieco zakazeme nieco s manzelom akurat dnes isla ku svokrovcom a maly ked siel na obed spat tak ukazal na sestrinu postel a pytal sa kdeje
@papricka33 to bojovanie to pozanm robyla som to zo svojimi bratmi ked som bola mensia hadam ze ked bude chodit do skolky ju to prejde
ja som sa s bratom tak nemala a mala rada.....a vyrastli sme z toho 🙂 asi treba len vydrzat
@zuzanamamina Neviem v com chces poradit mas normalne deticky, len maly rozdiel...starsia sa stala velkou vo veku, kedy ta este potrebovala naplno len a len pre seba... ono vela sa hovori, ze to chce cas, ale nie je to tak... niekedy si deti sadnu a ziarlivost ani nie je, inokedy je ta rivalita az do dospelosti. Spinkavat ich daj do osobitnych izieb, starsia je hadam v skolke, tak si sprav cas s mladsim, ked prijde zo skolky starsia, venujte sa aktivitam, ktore ma rada ona... nie neda sa vyhoviet vsetkym, tak si dajte aspon rezim aky-taky... a nezabudni na seba... tesit sa na vecer, ked konecne spia je podla mna normalne 😀