Ahojte, prosim pomozte mi v rozhodovani. Stale som chcela mat viac deti- po prvom porode a po prvom roku dietatka som vsak radikalne zmenila nazor. Bolo to pre mna neskutocne narocne, velakrat som plakala, bola uplne na dne, vycerpana, frustrovana. Manzel pracuje velmi vela, ale pristup k nam ma uzasny, ak ma cas tak sa nam venuje a je to dobry otec aj manzel - len toho casu nie je tak vela ako by som potrebovala.. Ide o to, ze teraz ked je syncek trosku vacsi, tak sa zacinam davat dokopy, vidim “svetlo na konci tunela”, rozmyslam pomaly nad pracou, trosku viac nastartovat karieru, venovat sa sebe, manzelovi.. lenze sme v odbobi, kedy sa mame rozhodnut, ci ten surodenec s relativne malym vek. rozdielom (cca 3-4 roky) bude alebo nebude. Manžel by chcel, netlaci na mna, ale je skor nakloneny tomu ze ano. Ja skor ze nie.. ja som skor naklonena tomu ze druhe dieta bud o niekolko rokov neskor alebo vobec..Ale zovsadial pocuvam, ze vacsina ludi si vychvaluje maly rozdiel a ten fakt ze deti maju surodenca, a vela ludi ktori maju jedinacikov alebo vacsi rozdiel vekovy tak to lutuju..a tiez aj tie samotne “deti”.. vela jedinacikov lutuje ze je sam, a vela z tych co maju o dost mladsich/starsich surodencov hovoria, ze kiezby boli vekovo blizsie.. podla mna tie prve roky su zahul neskutocny, ale fakt je ze o niekolko rokov je to super. Ze by som mala dve deti, vekovo blizko a su partaci.. Rozmyslam nejak sa “posilnit psychicky” a ist do toho, s tym ze snad fakt o par rokov si poviem ze sa to vyplatilo..Ale mam pred tym brutalny respekt.
3´4 roky nie je malý rozdiel. Môj brat je odo mňa mladší o 11 mesiacov. 🙂
Mat maly vekovy rozdiel je fajn - ale ak si takto prezivala prvy rok jedneho dietata, aby Ta to uplne nezbilo na kolena. Tiez to nie je pre kazdeho, musis sa na to citit, najma ak si doma sama lebo muz je vela v praci. To ze "je to pekne" a "manzel chce", nestaci. Ak si si to preplakala, bola na dne a frustrovana, nevidim dovod pockat trosku ak mate cas a vek, kym starsie bude aspon trochu samostatne.
Hovorim o malom vekovom rozdiele tj 1-2 roky. Ak myslis 3-4r medzi detmi, to uz nie je maly vekovy rozdiel.
máme 3 deti do 4 rokov...
keby ti mal kto pomôcť - aspoň občas, alebo by si mala niekoho blízkeho ozaj že po ruke tak by bolo to omnoho lepšie...
tvoje deti uz nikdy vekovo blizko pri sebe nebudu - 3-4 roky je na to, aby si deti spolu rozumeli, hadam ten najhorsi rozdiel. Ak si najdu k sebe cestu, tak az v dospelosti - a to je potom fakt jedno, ci su medzi nimi 4 roky alebo 12.
Byť tebou už som teho alebo po druhom pôrode, lebo 4 roky nie je malý rozdiel. Medzi manželom a švagrom je presne 363 dní vekový rozdiel. Mám medzi deťmi vekový rozdiel 15mes, a tiež som to mala so starším dieťaťom veľmi náročné. Asi by mi strašilo vo veži zostať doma 6rokov s deťmi
@kaktusik007 ale prečo? "3-4 roky je na to, aby si deti spolu rozumeli, hadam ten najhorsi rozdiel. Ak si najdu k sebe cestu, tak az v dospelosti"
Mne sa zdá, že moje deti si spolu rozumejú aj teraz. Sú 4 za 7 rokov. A skôr ako na vekových rozdieloch viac záleží na povahe detí.
@zltalienka o 2 roky to uz bude inak. zacinajuca puberta (ano, v deviatich) a male dieta. Ked bude mat 11 - druhe bude mat 8, stale dieta.... aky brutalny mentalny rozdiel to bude ked starsi bude mat 13,16, 18 - hadam ani pisat nemusim.
@kaktusik007 zatiaľ sa to stále mení ktoré s ktorým si rozumejú. Aktuálne 1 a 2, 1 a 4, 2 a 3, 3 a 4. Iba kombinácia 2 a 4 nefunguje (len výnimočne) ale oni sú také povahy. A ešte 1 a 3 dokážu vedľa seba koexistovať úplne v pohode, ale každý má svoj okruh záujmov.
@kaktusik007 tak keď je puberta od 9, ro by som mala mat 3 pubertiakov....
@kaktusik007 moja sestra je staršia odomna o 7 rokov a mali sme vždy veľmi pekný vzťah.. A mali by sme oveľa lepší, kebyže mame doma dáke harmonické vzťahy celkovo..
Ja som mala rozdiel 18 mesiacov a prvé tri roky to bola makačka, ale zvládli sme to a neskôr to bolo super, lebo sa spolu prehrali a boli kamosi
za mna trojrocny rozdiel je idealny ..prvy rok bol tazsi, ale to by bol asi pri hocijakom rozdiele...teraz maju 1,5 a 4,5 a uz je to pohodicka 🙂
@zltalienka keď máš len 2 deti, tak je rozdiel 3 roky zly. Keď ich máš viac, je to jedno, tam sa - ako aj píšeš- môžu zbaviť aj s mladsim, starší, ako kedy. Tiež si myslim, že ideal je buď 2 (pre deti) alebo viac ako 5 rokov (v podstate dvaja jedinacikovia).
Manzel mi tak vravel, ze za prvou sme velmi dlho cakali, ze ked zacneme skusat hned, tak o 5 rokov bude surodenec. Omyl. Mame medzi starsimi rozdiel 14 mesiacov 😃. A mame este tretieho. Maju aktualne 1,5 a 3,5 a 4,5 a je to masaker, ale zaroven super 🤷🙂
3-4 roky je uz dost vyrazny vekovy rozdiel. V detstve uz nebudu mat k sebe tak blizko, alebo teda nebude to rovnocenny vztah. Starsi uz bude mat ine zaujmy, mladsi bude doliezat. To uz mozes rovno pockat aj 7-8 rokov, alebo co niekedy mamicky robia, ze novorodenca, ked je starsi prvak.
Mam deti pomerne skoro po sebe, ale na striedacku dievca- chlapec a je mi luto, ze nie su radsej chlapci vsetci po sebe a potom dievcata po sebe, lebo tie rovnake pohlavia si uz az tak nerozumeju..a to su presne 3,5-5 rocne rozdiely. Jedina, co si rozumie s kazdym je 10,5 rocna dcera..ta je ako chameleon vo vztahoch, ze sa dokaze prisposobit kazdemu
Mám medzi detmi malý vekový rozdiel a je to fakt super. Nonstop spolu, vyhrajú sa,(pobiju), ale je to jednoduchsie ako ked bol jeden a musela som robit animatora.
@zltalienka ako logisticky zvládaš 4 a 7 rocnych? Krúžky, aktivity, moznosti na vybitie energie, nove zaujmy starsieho (parkour, sach, elektronika... - proste take, na čo je mladší ešte maly) Lebo u nás je taka situácia, že starší (8) tak od 6 už potrebuje aktivnejsi program (narocnejsi teren na bicykel, normalne aktivne pláva, ma trening, nie je lahke ho fyzicky unavit). Zatial čo mladsia je vo veku (5), keď ešte nemôže ist sama bez rodica na sport (ani to nepotrebuje), na bicykli len po rovine, pláva zle, len kde dociahne, na ihrisku sa ešte nenudi... Čiže bud sa ten starší nudi, nie je "vybureny" alebo si ich rozdelime, ale to stojí čas. Mame spolocne rodinne aktivity a tam ide o ten spolocne straveny čas, nie nejaký vykon. Ale vidím, ako to bolo jednoduchsie s programom,keď boli 3,5 a 5,5 (mladsia sa tahala pri starsom a on sa nejako nepotreboval namahat)
Teraz ten starší potrebuje viac. A tyzden ma stále len 5 poobedi a jeden víkend... keď každý robí podľa seba, mozeme sa potrhat, keď všetko spolu,tak je to taky kompromis, že mam pocit, akoby nikto nikdy nebol celkom spokojny.
@pohodacka03 máš dobry nick 😀 ja keby som mala taku vekovu kombinaciu, tak mam nick "na_prasky03"..
Ja by som sa vrátila do práce a mala neskôr, ale ty sa rozhodni podľa seba
my sme chceli do 2 rokov a podarilo sa nám do 2 rokov ☺️ rozdiel 19 mesiacov a je to super.. náročné boli prvé 3 mesiace, kým sme si všetci zvykli na novú situáciu.. aktuálne má dcérka 5 mesiacov a synček 2 roky, behá okolo nej (doslova dookola 🤭) a smeje sa, že sa za ním otáča a ona sa smeje tiež.. chodí jej kadečo ukazovať a vysvetľovať, rozosmieva ju.. keď idú niekam s ockom a vrátia sa, už nejde ku mne ale rovno za ňou ☺️
ALE! veľmi veľa spraví to, akú majú všetci povahu..
inak.. na túto tému je veľa článkov, aj zo psychologického pohľadu.. keď som chodila ešte na poradne ku gynekológovi, manželovi často v čakárni mamičky vraveli, ako dobre sme urobili, že 3 a viac je celé zle 🤷🏼♀️ ale vravím, záleží aj od pováh a to nikdy nevieme dopredu, s akou sa kto narodí
@elzena2 nie som sama, mám manžela. Deti nemajú 4 a 7. Mam 4 deti za 7 rokov. Teraz majú 13 najstarší a 6 najmladšia. Také ako bicykle už starší 2 môžu po dedine (v susednej dedine majú pumptrack) aj sami. Krúžky majú v škole a v tom v čom sú naozaj dobrí ich aj tak musíme (chceme) viesť my rodičia.
Áno aj sa "delíme" aj robíme kompromisy....veď o tom je život....aj keď viem, že pri súčasnom "kulte jedináčkov" sa toto nenosí...
Ja mam dvoch chalanov, rozdiel 3 r.. odvsadial som pocuvala, ze idealny vekovy rozdiel. A vies co? Prd makovy. Dnesne deti dospievaju skor a tym padom mam doma echt pubertaka a 9r hrave dieta..vymysliet co i len spolocny program,aby ich bavil oboch - takmer nemozne 😔
To su také milo naivne predstavy, že aký vekový rozdiel neplánujeme 😁. My sme chceli krátko po sebe ale u mňa bolo kojenie super antikoncepcia.
Takže plán do 2,5 roka 2 deti bola utopia. Už som si povedala ok, nech je kedy ch e alebo teda jedináčik sk sa nezadari. Druhé sa narodili mesiac po synovych 3 narodeninách a nebaví ms lámať si hlavu nad tým 🙂 Jasne ze starsi ma aj rad svoj klud a maly akurát sa učí chodit, idú mu zuby, kuse a bije. Ale jed sa spolu hrajú ci saleju, je to super. Proste to treba pasujuco prispisobit.
Tretie sa zadarmo skôr, rozdiel bude 21 mesiacov. Mohli sme plánovať kolko sme chceli.
Aj ty si môžeš priať a plánovať a môže to vypáliť uolne inakšie. Ale pokial si uolne sama a bez pomoci, keď manžel veľa pracuje, hmm.
Ja ľúbim svoje deti najviac na svete ake zároveň som vďačná za skolku a teraz aj za jasle. Zijeme mimo rodiny, muz chodi vacsinou okolo 17-18 stej domov. Je dobre mat výpomoc, zvlášť keď si bola už prvý rok na prášky. Pre mna bol prvý uzasny, mala som čas venovať sa mu naplno a robila som to s radosťou. Vôbec som nevnímala prvý rok ako ťažký, ani druhý. Bol to nádherný čas. Potom iz tehotna a s druhym synom som toho času tolko nemala.
Pokial teba skočil 1 rok, zorganizuj si uplne bez hanby opatrovatelku aby si pravidelne mala čas aj pre seba. Ved zo zaciatku môže byť kľudne s malym u vás.
A potom zvládneš aj druhé. Ale teda 3-4 roky maly rozdiel nie je 🙂
Malý vekový rozdiel, je, keď k mojmu dvojročnému synovi pribudli dvojičky. Toto neodporúčam. Nikdy. Každý väčší rozdiel s jedným dieťaťom je pohoda 🤪
Tiež sa toho chytím. Chceli ste malý vekový rozdiel ale ten už mať nebudete. Jedno môže byt v škôlke a ďalšie s tebou doma, možné to byt rovnako tazke ale aj nie. Vieš do čoho ideš. Babo môže byt pokojnejšie. ;) Mozes sa na to viac pripraviť. A je tu potenciál, že to budeš zvládať lepšie. Zn. mám malé vekové rozdiely, je to šialene niekedy ale niekedy úžasne a som tu, psychické problémy sa mi viac vyriešili sko naopak a materstvo ma čím ďalej tým viac napĺňa a užívam si ho.
Ja by som do maleho vekoveho rozdielu nesla (vlastna skusenost z detstva) a toboz nie, ked sa na to necitis. Ja mam medzi detmi 11r. rozdiel a je to mega 👌🏻 Starsi syn malu zboznuje, podrzi mi ju, chvilku ju zabavi a uziva si to. Sam hovori, aky super rozdiel to je, ze vidi aka to je s babom robota a ze by to bolo naprd pre neho kebyze je mladsi.
3 až 5 rokov ideál rozdiel. Ja mám 1,5 roč. rozdiel prvé 2 roky to bolo náročné, ale neskôr sa z nich stali parťáci a trvá to doteraz.
@elzena2 da sa premenovat? 😂😂 Je to narocne, minuly sk.rok bol neskutocny kvoli chorobam, ktore nosili zo skolky. Ale som stastna, ze spolu vychadzaju. Maly vekovy rozdiel vobec nemusi byt zarukou, ze sa deti vedia pohrat a maju super vztah(v rodine sme mali kopu prikladov, ze bol rozdiel 2 roky, ale nepohrali sa). Ide vsetko na ukor mna, manzela a domacnosti, ale su zdravi, stastni. Snazim sa nebrat to vsetko tak vazne. Lebo sranda nastane, ked zacnu chodit do skoly a potom puberta 😃🙈
Ja mam dvoch chlapcov, rozdiel je 4,5r, mladsi ma 3 starsi bude mat 8.. su to partaci, vsade spolu, spolu sa hraju vymyslaju, lubia sa najviac na svete. Ja si vklude vypijem kavu, poupratujem si, kym sa oni dvaja spolu hraju ❤️
Ja na tvojom mieste teraz, toto nie je úplne malý rozdiel. Malý rozdiel je rokmi dva.