Ahojte dievčatá,mam 3r dcerku a 4 týždňové bábätko doma, tiež dievča. Mala je zlatá, plače dost ale len keď chce spinkať , papať alebo ma plienku mokrú. Inak zlaté bábätko,no ,, problém,, je ze som sa tešila ako bude staršia rada zo sestričky no staršia sa jej skôr boji,nechce ju ani podržať zeby sme ju dali na ňu aby kukali na seba, .. maximálne jej da pusu na celo alebo kam si povieme ale aj to z donútenia,sama od seba žiadny vzťah, úplne ju ignoruje a ked aj da pusu povie ze fuj. Je mi to ľúto ale zas n druhéj strane chápem ju, doteraz bola nase číslo jedna a teraz je tu malý narušiteľ. Neviem či žiarli,to mi tak nepríde,ale bojim sa ze ju nemá rada, ..zmeni sa to baby ? Čo môžem robit preto aby sa to zlepšilo? Prebalovat mi pomáha,sama od seba hned nabehne s plienkou,.. ake ten vzťah citový ma mrzí..ci to chce iba čas?
No hlavne upratat muza. Toto moze dospely otec povedat malemu decku??😔
@stanulienkat ja viem, mna to velmi hnevá ,hovori aj horsie..on si robi srandy,ale. Dieťa tomu nerozumie.
to je ako keby si chcela aby mala citový vzťah k bábike😉(teda samozrejme to píšem s nadsádzkou).....pre ňu je to len bábo čo plače, nevie s ňou nič robiť, nikam ísť, nemôže sa s ńou hrať....nenúť ju aby ju bozkávala a ani aby ju pestovala....nanajvýš ju popros keď plače v kočíku či by ju na chvilku v kočíku nepohojdala, môžeš ju zapájať pri starostlivosti napr. pri kúpaní alebo pri obliekaní aby ti niečo podala a samozrejme pochváliť aká je veľká sestrička že pomáha....vzťah sa začne budovať až bude bábätko väčšie a bude na staršiu reagovať, treba počkať až drobec jednoducho podrastie a potom sa začne aj budovať vzťah, keď sa na ňu bude drobček usmievať, džavotať jej, naťahovať k nej rúčky...teraz je to pre ňu len uplakané dieťa na ktoré sa môže len pozerať....a s mužom hodiť reč aby jej podobné veci nehovoril.....
@mogaa ďakujem, máte pravdu. Bala som sa ci je to ok,ale zrejme je to úplne normálne správanie. Mužovi este dnes dohovorim
pre ňu je to len bábo - nemôže sa s ním hrať, ani ono sa s ńou nehrá, nanajvýš sa naň môže pozerať....aj ju nechce popestovať je to ok, bozkávať na silu sa nemá, ak bude bábo väčšie a bude mu chcieť dať pusu tak mu ju dá....teraz k nej ani nejaký extra vzťah nemôže mať, síce s vami býva ale nemajú ani spoločné zážitky ani hrať sa s ňou nedá....naozaj treba počkať až mladšie podrastie a podrastie aj staršia....až také staršie deti okolo 5rokov majú vťah k takým drobcom potom sa s ním chcú hrať ako s bábikami😉ale lepšie to začne byť o takého pol roka keď drobec už bude reagovať alebo keď začne cupitať či bude sa s ním dať hrať.....samozrejme hrať tak že staršia jej niečo postaví a mladšia to zhodí a to môže byť zase kriku že jej všetko zhadzuje a robí jej zle😉
myslims i, ze je to OK. a urcite sa to zmeni. male dieta ma ine emocie. nie som detsky psycholog, ale city dietata od narodenia sa odvijaju do jeho zavislosti na rodicoch. jeho emocei nei su vyzrete a spajaju sa s telesnymi potrebami, do 3r sa sice emocie urcite menia, ale stale to dieta nie je dost zrele. ked sa to tak vezme, napr, male dieta asi este nepozna take emocie ako je sucit, aj ked sa niekedy moze javit, ze ano,a le je to skor naucene spravanie, nie prezivanie emocie. rovnako aj hlboke city k inym osobam este nedokaze vytvorit, s rodicmi je to ine, alebo s blizkymi osobami. je s nimi od narodenia a potrebuje ich, je na nich zavisle a je hlavne s rodicmi takmer nepretrzite od narodenia. to je dovod, preco nedokaze mat take city k novonarodenemu babatku.
Akože otec roka toto. Tak by som mu naložila koľko by sa zmestilo. Rovno naj povie že ju vyhodíte z okna.
Keď trosku vyrastie,všetko sa zmení.Chce to len čas.
teraz trosku citam o emociach dietata a v obdobi batolata, co ej do 3r sa zacinaju prejavovat naznaky vyssich citov. cize len sa zacina dieta ucit takymto citom. a to je urcite dlhodoby proces.
vyssie city sa dokonca zdokonaluju este v skolskom veku - nizsi skolsky vek, o vyssom som este necitala,a le teda tam prichadza puberta, co je uplne bomba pre emocie.
Jasne že to chce čas pre ňu je to cudzí tvor. Ty si si s tým babom budovala vzťah už počas tehotenstva, ona nie....Ja si pamätám keď mala priniesla domov malého brata , tiež to premena bolo len babo ako hociktore iné a to som bola o dosť staršia. Občas som ho pomohla kúpať keď sa mi chcelo inak ma nezaujímal. Až časom som si vybudovala vzťah asi keď začal dávať spätnú väzbu, že sa na mne zasmial ,pozeral sa na hračky čo mu ukazujem a tak.... A muža rýchlo uzemni lebo všetko pokazí🤦
Ja mám rozdiel 1r9m, prvý polrok syna vôbec bábo nezaujímalo aaabsolutne , druhý polrok ju vnímal ale neriešil,občas podal vypadnuty cumel, od jej roka začal žiarliť lebo trebalo viac pozornosti venovať aj dcére, teraz má dcéra 1.5roka skoro a sú vedľa seba , hrajú sa ale nie spolu, akceptujú sa .... Chce to čas, čo by malo robiť 3r dieťa s novorodencom , nezahrajú sa keď podrastie bude to ine
Mame doma 2.5 rocneho a 4 tyzdnovu. 90% dna ide okolo malej a ignor. Potom ma taku naladu, ze pride da pusu, pomojka. Este je malicka a nudna pre neho, tak isto ako mladsia dcerka pre tvoju starsiu. 🙂 mame v rodine 1.5 rocne dievcatko. Pokial bola len v kociku, nechodila, nevedel ako sa s nou hrat. Teraz ked uz beha, vymysla su super partaci 🙂 neboj aj tvoje dievcatka si najdu k sebe cestu, len to chce cas. Poznamky tvojha manzela tiez neprispievaju k dobru. Starsia si uvedomuje co hovori, uklada do hlavicky. Treba byt len trpezlivy 🙂
vies co bude to to zniet uplne sialene ale u nas to fungovalo na oboch detoch. videla si film pozri kto to hovri? ano je to 100 rocna vykopvka (to aj ja 😝 ) ale tak ako som vzdy musela rozpravat za hracky som normalne urcitou recou rozpravala s detmi za to babo. nieco ako v tom filme.
oni to uplne zrali a mali pocit ze tomu babu rozumeju tak sa mu aj viac prihovarali a ja teda za neho odpovedala ako to babo. a vyvinulo sa to tak ze sem tam potom aj oni za neho rozpravaju ked su vsetci traja pokope. proste ako taka "hracka" co je ziva ale nerozprava. a maly zas pri tom oci oci cuduje sa a rehoce tym hlasom 😀
inak je to uplne normalne hlavne v tomto veku 3 rokov. zalezi hlavne od vas dospelych ako ju prijme. deti prijmaju v to co veria u nas. muz nech sa spamata lebo fakt moze narobit zbytocnu skodu. deti este nerozumeju tomuto typu srandy ani sarkazmu a ironii. veria vsetkemu. treba jej dat cas a vysvetlovat.
Moja mama hm nie ze neznasala, ale no ziarlila, ked sa narodil jej brat o 9 r mladsi... Nechcela byt pri nom ani atd... Zvyk, ze bola sama... Ale casom to preslo a mali sa velmi radi... Akurat tie muzove reci by som sa bala, ze rania starsiu veru...
Muža vychovať a dcérku nechať na pokoji. Volaj ju so sebou prebaliť, vybrať oblečenie - ako keby ste sa hrali s bábikou. Ale nehroť to a už vôbec nenúť k pusinkám a pod. Moja 2,5 r. mi takto pri 3 tyzdn. sestre asistuje, teší sa, ale napr. dotkne sa jej málokedy. Začínala opatrne chytat nožičky, v poslednej dobe jej niekedy jemne pohladka vlasky. Pred spanim vzdy dá aj sestricke pusinku, keď si vsetci dávame, ale jej len vzdusnu, opatrne. Je to úplne normalne, nie každé dieťa je hrrr.
Nemôžeš čakať, že sa roztopí láskou.Ani ty si neidealizuj, že sa budú spolu hupat a nevydieraj dieťa, že Ti má sľúbiť,že sa budú spolu hrať.mozno nebudú a bude každá iná nemáš kópiu tvojho dieťaťa.Muz má pekné hlúpe reči ako ho to vôbec môže napadnúť ešte začne dcéra vykrikovať, že ju máte vrátiť.nechaj dieťa nech si nenásilne spraví svoj vzťah k malej.Co vidím z okolia 3r je dosť nešťastný rozdiel medzi deťmi.Pre ňu je to bábo s ktorým sa nič nedá.Zahod ideály máš 2 zdravé deti nejako bude...
Nechápem, je to malé dieťa, nová situácia, čo od nej chcete? Načo na ňu tlačíte? Dosiahnete pravý opak.
Máte pravdu, bavili sme sa a uz to necháme tak. Muz tiež pochopil ze to prehnal. Ďakujem za rady, budem sa podľa toho riadiť a nechám voľný
tomu priebeh
Stale da jej pýtam či sa teší ked sa bude so segrou hupat a hrávať, hovorí ze hej. No je to ešte ďaleko. Hovorím ze sestra raz vyrastie a uz nebude toľko plakať a budu sa hrávať a tak.. no teším sa na to obdobie. Muž je horší,mava blbé kecy, akože malu pošleme preč ked nelubi sestru a take podpasovky,musim sa snim porozprávať,lebo týmto štýlom bude velka malu zachvilu neznášať.. .