Som zlá matka. Kde robím chybu?

petra7825
28. mar 2022

Prosim pomozte, mam dve deti jeded zacinajuci pubertiak a jeden mladsi ale skolopovinny. Jedna sa hlavne o to starsie dieta. Mam pocit ze vzdy ked mu chcem spravit radost tak to skonci hadkou. Napr dnes som sa rozhodla ze si spravime pekny den a zoberiem ich navylet, dame si zmrzku, zajdeme do knihkupectva pozriet nejaku novu knihu….Vsetci sme sa tesili. Prideme do nakupneho centra a starsiemu sa roztrhne rusko. Ok nevadi kupime nove. Vojdeme do DM a on namiesto 50c ruska si vyberie to najdrahsie. A vznikne hadka preco mu ho nechcem kupit. Doma ma niekolko latkovych ale on chce aj toto lebo ho ma spoluziak. Vzdy chce vsetko a ja mu vysvetlujem dookola ze nie vsetko si mozeme dovolit.. a on stale svoje ze preco mu ho nechcem kupit. Ved toje iba 5 eur. Prva 5 minutova vymena nazorov je za nami. Mne zacina klesat nalada a radost z pekneho dna. Ideme do MC na zmrzku. On chce cele menu nie len zmrzku. A ja zase svoje. Prisli sme na zmrzlinu ved prave ideme z obeda. Samozrejme zase mu vysvetlujem ze nemozeme minut 30eur na jedlo ked sme sa dohodli ze ideme na zmrzku. Zase hadka nalada klesa. On nema radost zo zmrzliny lebo som mu nekupila aj hranolky a nuggetky. Ideme do knihkupectva. Uz mam naladu pod psa ze sa vylet zase nevydaril. Vyberu si knizky ktore sa pacia aj mne. Zrazu starsi syn zbada knihu ktoru ma vraj jeho spoluziak. Je to komiksova knika ktora je podla mna vekova a aj obsahovo nevhodna. Odmietam mu ju kupit. A zase sa hadame preco tu prvu mu dovolim a tuto nie. Vysvetlujem mu ze chcem aby cital kvalitne knihy a nie nieco co ho obsahovo neobohati. Odmietam proste platit 12 eur za knihu co precita za 2 dni. Tu prvu si on vybral a najskor sa z nej tesil kym nezbadal ten komiks. Nie sme chudobny ale ani bohaty a tak mu neustale vysvetlujem ze si musime vyberat na co pouzijeme peniaze. On akoby to nechapal a chce odo mna neustale veci ktore maju spoluziaci alebo niekde vidi. Dostava vreckove, samozrejme aj to ma podmienky aby to nebolo celkom zadarmo aby sa naucil hospodarit ale vzdy vsetko minie na hluposti. Mladsi si odklada a potom ked ma vacsiu sumu si kupi nieco hodnotnejsie. Neviem kde robim chybu a ako ho naucit hospodarit ale hlavne mat radost z veci ktore mu mozem dat. Proste nikdy nie je spokojny. Som z toho velmi nestastma. Aj ked mu to vysvetlujem a dohovaram. Mam pocit ze vzdy vsetku rafost pokazi sebe a aj mne. Keby nebolo mladsieho syna tak odidem domov uz ked sme boli v DM. Ale on si nezasluzi aby som mu pokazila radost koli starsiemu . Prosim poradte mi niekto kde robim chybu. Preco moj starsi syn je vzdy nespokojny a hlavne mi neustale vycita ked mu nechcem nieco dovolit. Ale on ide vzdy do extremu.

liljana
28. mar 2022

Chodievajte spolu do prirody, na bike, sportovat nie na nakupy, ked chcu kupit vzdy, vsade a vsetko. Ked si starsieho nestihla naucit hodnotu penazi, ze nemoze mat vsetko, tak to skus aspon s mladsim. Vysvetluj pracu, mzdu, ze zo mzdy treba zaplatit najom, jedlo, cestovne, obedy, oblecenie, dovolenku ... a az potom somariny a iba obcas, ak zostane. Pubertak je uz strateny pripad. A mladsi ho bude napodobnovat.

petra7825
autor
28. mar 2022

@liljana to bol dnesny den, chodime aj na bike aj nakolobezky aj do prirody., nechodime len nakupovst. Ale robi mi to aj ked ho zoberiem so mnou do potravin na rozky. Vzdy mu poviem jednu vec a skonci to hadkou preco moze iba jednu. Nie vzdy ho beriem ale niekedy sa mi neda ked to je cestou zo skoly.

liljana
28. mar 2022

@petra7825 Netahaj ich do restauracie, mekaca, ani obchodu. Nakup si sama, kup im oblubene (zmrzlina, nanuky, viac sladkosti v akcii naraz) a doma si z toho vyberu. Potom nemusis riesit vecne zakazy, co mozu a kolko, za kolko, ako ked idu s tebou.

liljana
28. mar 2022

Trosku psychologie. Tahas deti do Mekaca a tam im vsetko zakazes? Tahas ich do obchodu a tam to iste? Ciastocne si to sposobujes sama. On je v puberte. Deti su vtedy sebecke, chcu vsetky prava a nechcu ziadne povinnosti. Kym ich to neprejde, bude to boj. Tak si ten boj ulahci a neztazuj si ho.

petra7825
autor
28. mar 2022

@liljana a vysvetlujem im to stale . Vzdy to tak bolo. Aj ked bol mladsi to robil. Vzdy chcel vsetko co nemohol mat. To nie je o zmrzline nemozem ho predsa drzat mino sveta. Zijeme v meste a niektore veci su sucastou mestkeho zivota. Deje sa to aj ked pride zo skoly. Skola organizju vylet do zahranicia. Je to dost velka suma a nejdu ani vsetci jeho spoluziaci ale vycita mize ho nechcem pustit. To ho nemam ani do skoly pustat? Izilovat dieta od realneho sveta predsa nie je riesenie.

petra7825
autor
28. mar 2022

@liljana ale mozno mas pravdu ze ho to prejde ked skonci puberta. Len sa bojim ze si pokazime vztah. Neberiem ho do znackovych obchodov a knihy cita rad tak preco nemoze mat radost ak si spravime vynimocny den. Mladsi sa tesil zo vsetkeho.

liljana
28. mar 2022

@petra7825 Vysyp kopec drobnych z penazenky pred detmi. Na jednu kopku das najviac = hypoteka, najom, druha jedlo, tretia cestovne, stvrta oblecenie, piata dovolenka, siesta najmensia somariny atd. Prve tri sa nemenia. Ak chcu somariny, zober z kopky oblecenie a povies, tentop mesiac ale nekupime ziadne tenisky, ziadne tricko, nic. Alebo zober z kopky dovolenky, daj na kopku somariny a povies, dobre, ale tento rok sa nepojde na dovolenku. Ked tento mesiac neminiete na somarinu, buduci mesiac zostane na somariny dvojnasobok a kupite nieco drahsie a lepsie. Moja to pochopila skvele, ale toto sme preberali, ked mala 8-9 rokov.

liljana
28. mar 2022

@petra7825 Musia pochopit, ze kazdy mesiac mate obmedzenu sumu penazi a mozes iba presuvat medzi jednotlivymi kopkami. Dalsie peniaze si nevyrobis, ani nevytlacis. Pridu az dalsi mesiac a tie budu urcene na dalsi mesiac. Keby nieco podobne vsetci rodicia ucili svoje deti, tak by kopec dospelych si nebralo uvery na mobily a dovolenky.

viera
28. mar 2022

@petra7825 Spominas,ze dostáva vreckové…Z toho si moze kupit zmrzku,svoj komiks a podobne…Alebo si moze našetrit nan…Co sa tyka komiksov to by som nevidela ako problem ze chce…Mam chalanov…A napriklad KACER Donald komiksy…Mickey Mouse mali..Čítajú to…Skor vidim,ze Zmrzka,ze kníhkupecto(je toho vela)Neváži si to….Vyzerá ze chodievate casto na nákupy “ALEBO VELMI CASTO IM ROBIS RADOST”…”Skor by to chcelo nie materiálnu vec ale napriklad si zašportovat s nim alebo iba s nim si ist zabicyklovat…Nieco co ma rad(nie materiálne veci)… A je to obdobie puberty…Viac jedia,viac experimentujú,chcu sa vyrovnat kamarátom,viac sa hadaju..Atd.Ma to nejaku trvácnosť ale prejde to…

petra7825
autor
28. mar 2022

@liljana tak on ma 10 rokov nie je taky velky este. Ale skusim to. Toto bol dovod preco maju vreckove aby si mohli kupit tie somarinky ale jemu to nikdy nestaci. Vzdy mu vysvetlujem ked si to minies nemozes mat tamto aj ked tuzi po niecom nikdy nevydzi a nenasetri. Niekedy mam pocit ze to v hlave minie skor ako zarobi. Mladsi sa vzdy rozhodne a setri kym nenasetri. Davam im 10 eur mesacne. Niekedy im da babka par drobnych. Mladsi rad kresli a tak si nasetril na tablet kde moze kreslit do appky. Starsi si kupil pokesov, nejake postavicky, sluchadka …alebo nejake ine hluposti. Vzdy to co ma hned minie. Vychovavame ich rovnako ale je to neuveritelne aky su rozdielni.

petra7825
autor
28. mar 2022

@viera nechodime vobec casto. A chodime do parku, na bickle, casto chodime k starym rodicom na vikend na dedinu. A on to vreckove minie vzdy v prvu moznost aku ma. Bud si nieco objedna na oblecenie alebo nejaku inu hlupost. Samozrejme mu oblecenie kupujeme tak ze si sam vybera ale vsetko ma hranice a ked chce viac tak to uz ide z vreckoveho. . Ten komiks co si vybral bol pre starsich teenegerov, Boli tam zbrane bitky, krv nebol proste vhodny pre jeho vek. Preto som mu to nedovolila.

miadi
28. mar 2022

Mne sa zda ze syn sa chova primerane svojmu veku. Ale uvedom si Ze ty si na vsetko povedala NIE! . Rusko nie hranolky nie komix nie .. ty chces len to kupit co mas v plane mas uplne vyratane ze chces dat 2e za zmrzku nic viac ., tak Bud si mega šetrna tak ho neber tam kde je cele menu kup zmrzku vonku v stanku .. alebo tie jedny hranolky si mohla kupit .. alebo ked chces byt taka striktna a setrtna tak nebud hnet znechutena ze 10r dieta by chcelo nieco viac ked pre teba su vsetko hluposti . S tebou tiez extra zabava nie je. Vsade musi byt po tvojom. Tak si mohla mat extra rusko a detom povedat ze su mozu kupit nieco za svoje nasetrene. Ked tu ich beries len pozerat na veci kupit neplanujes… alebo mu povedat ze planujes minut nanho 12e nech si teda rozmysli na co sa to minie. A dala mu sancu si vybrat co chce.

liljana
28. mar 2022

@petra7825 Preco si nezistis kniznicu na okoli, ktora ma aj komixy. Trosku poguglit. Tam ho prihlas a moze si ich tam chodit citat, alebo poziciavat.
https://www.raca.sk/kniznica-na-zarnovickej-je-...

letfenixa
28. mar 2022

@miadi mne zas príde normálne dodržať plán, boli dohodnutí na zmrzlina a boli po obede, tak prečo celé menu? Rusko za 5€? Na čo?

miadi
28. mar 2022

A teraz sa citis ako zla matka Lebo ten starsi nevie usetrit ako ten mensi? Alebo sa ti zda ze mal nenormalne extremne narocne poziadavky? A mas pocit ze si zlihala ze si vobec pyta tie extra veci? Lebo zda sa ze chyby vidis len v nom. Mas pocit ze je rozmaznanec nevdacny? On si mohol mysliet ze to rusko je nie len viac cool ale aj eko ze ho pouzije viac x .. cele menu chcel tak Asi bol hladny ? Komix chcel Lebo mà svoj vkus a nemusi chciet citat len HP ci 500 stran knihu. Mam pocit ze ho nevnimas ako osobnost jedinecnu originalnu a chces aby bol ako ten mladsi co nic nepyta a este si aj na vsetko usetri. Kazdy sme iny. Tak nabuduce ich zober len do parku ci kina a zmrzku kup s nakupom usetris..

miadi
28. mar 2022

@letfenixa Ved nehovorim ze cele menu ale tie hranolky za 5e by potesili. Deti vyhladnu hocikedy nie ako dospeli. Kazdy inak dopraje detom Niekto sa chce drzat planu .. tak nech sa drzi. Snad neboli prvy x vonku Snad syn vie ked mu mama povie nie tak nema zmysel sa dohadovat. Ale jednu vec mohla povedat ano. Uplnu malickost .

liljana
28. mar 2022

@miadi Na hranolky a obed s detmi radsej do ikey https://www.ikea.com/sk/sk/stores/restaurant/sv...

petra7825
autor
28. mar 2022

@miadi mozno som mala a asi mas pravdu. Niekedy pri vychove neviem co je spravne povolit a on bude. Cakat ze vzdy to tak bude alebo stat si za svojim s byt dosledny a teda nie ke nie a musi to pochopit a nepresviedcat ma ze ano. Plan bol zmrzlina a kniha. A s tym sme odisli z domu. Mne skor vadi to ze vzdy ide na doraz a hada sa so mnou, presviedca ma. Ked povolim jedno tak ocakava ze povolim aj dalsie hned pri dalsej prilezitosti ma zase dalsie naroky. A ked nedostanetak som preneho ta najhorsia matka.

miadi
28. mar 2022

@petra7825 hmm Mozno sa bojis ze mu podas prst a odkusne celu ruku. O tie veci ani $ nejde to su banality. Skor ide o vas vztah . Neviem ci ty si moc narocna nanho ci on na teba. Ale obaja to nejak moc prezivatw. Neziarli na mladsieho? Nedavas mu ho moc za vzor? On by sa nemal tak dohadovat ci ti robit potom pocit ze si zla mama.

miadi
28. mar 2022

@petra7825 Ja mam pocit ze cele toto co si opisala je len spicka ladovca a to podstatne je pod hladinou. A Myslim ze sa obavas ze casom ked bude ozaj v puberte ze vas vztah sa extra zhorsi.

petra7825
autor
28. mar 2022

@miadi . Ono ja chapem ze su kazdy iny. Starsi je sikovny v skole a stale ho chvalim ze som na neho pysna ale na druhej strane je velmi konfliktny . Mam pocit ze sa stale chce so mnou hadat aby si presadil svoje. Stale ma potrebu bojovat so mnou ale aj s muzom. Ked povieme A on povie vzdy opak. Aj ked by to mala byt najlepsia vec. Muza to velmi vytaca. Staci aj prechadzka v parku . Manzel povie podme tadeto lebo tam nie je blato. A syn vzdy opacne nie on chce ist tade kde je zla cesta. Ale bezdovodne. Vecer nieco stratil tak som mu pomahala hladat a nakoniec my vycital ze to je moja vina ze to stratil lebo som mu kazala upratat stol. Neustale sa hada. Ja neznasam konflikty. S manzelo sme spolu 17 rokov a nikdy sa nehadame . Vzdy sa vieme dohodnut a najst kompromis. Som z toho frustrovana a nestastna lebo hadky su u nas denodenne medzi mnou a synom. Mam ho neskutocne rada a chcem preneho to najlepsie ale toto ma nici.

petra7825
autor
28. mar 2022

@miadi a ano bojim sa ze to bude horsie a bojim sa ze to ako rodic pokazim alebo som spravila uz niekde chybu. Minule som mu navrhla ze podme hrat stolovu hru. On ze nechce. Mladsi syn chcel a vybral si nejaku. Do toho prisíe ze si to rozmyslel ze chce ale nie to co ideme hrat. Tak som mu povedala ze by to uz nebolo fer a dásia hra bude podla neho. Stale sa hadal vycital mi ze mam mladsieho radsej.Potom sa pridal ale stale nam to kazil ked prehraval a skoncil v polovici. Pokazil naladu mne aj mladsiemu synovi. Co mohla byt rodinna zabava zase skoncilo zle. Mam pocit ze akokolvek sa snazim s nimi travit cas tak to vzdy pokazi naschval.

miadi
28. mar 2022

@petra7825 bol vzdy taky ci len teraz ? Nenechaj sa zmanipulovat do pocitu viny. Keby nemal bordel na stole Tak si mu nemusela nic kazat . Rebel bez priciny. Asi mà obdobie vzdoru zas.. Moja ked mala 4r tak take nieco par x skusila na mna ze Moja vina. Uplne detskou logikou odveci. Uz si netrufne.

miadi
28. mar 2022

@petra7825 nenechaj si pokazit naladu ked robi take veci naschval.. Proste ho posli prec .. nech ide do svojej izby . Proste taku naladovost nemusis znasat. A dalej sa zabavaj s mladsim on pride za chvilku s ospravedlnenim. Vyzera to ze skusa tvoje hranice tvoju trpezlivost a a co mu prejde. Ty si nemozes nechat pokazit naladu ci den. Sfuknes ho a on sa uvedomi. Chce tvoju pozornost a vynucuje si ju negativne..

derdia
28. mar 2022

@petra7825 ahoj prestan sa snazit... Vykasli sa na neho.. Momentalne si mu ukradnuta... Ty chces vylet nie on.. Ty si predstavujes, ze budete mat dokonaly den.. Jeho predstava je ina. Moja dcera, tiez toto robievala... Vzdy vsetko pokaslala az tak, ze som jej vynadala a mala take nervy ze az... Odkedy som spomalila, a neriesim, mame ovela lepsi vztah..
Nesnaz sa...nemusis im nic dokazovat. Ani zivot im nebude nic dokazovat... A nikdy sa k nim nik lepsie nebude chovat ako ty. A ked chce take nieco syn. Povedz ze mu prispejes. Nech da svojich 3 eura, a ty mu das dve.. A so vsetkym to tak ries. Povedz ze ty si ochotna dat len tolko...
Ked chce nieco viac, nech si domacimi pracami zarobi...povedz, ze velmi rada mu prispejes, na jeho male sny😄Neboj sa, bud sa bude snazit alebo znizi naroky😉😊👍a tebe sa ulavi.

andreatytler
28. mar 2022

@petra7825 Pises ze s muzom sa nehadate, lebo vzdy najdete komromis, ale z tych 3 situacii co si opisala v uvode (rusko, zmrzlina, kniha) nebol ani jeden kompromis. Vzdy sa robilo to co chces ty.
Ja chapem ze tak si to mala naplanovane, ale mal to tak naplanovane aj on?
Tiez ma napadlo ze tlak od spoluziakov moze byt prisilny a on sa s nim nevie vyrovnat. a preto ten problem s ruskom a knihou.

julie19
28. mar 2022

Ma 10 rokov, jasne že už sa porovnáva s kamošmi a spolužiakmi čo oni majú a môžu a čo on nie … tak skúša, ale bude horšie kým puberta reálne pride aj ho prejde 🤷‍♀️😅 za to ty predsa nemôžeš, aj ja si pamätám že som ako dieťa vždy cítila že “kamošky majú lepšie” (oblečenie, hračky, dovolenky, atd) potom to nejako prešlo samé 🤔 zatni zuby a nechaj mu čas … nikdy nevieš aký bude ten mladší keď dôjde do puberty… možno vzťah k materiálnym veciam nebude mať taký ale môže mať iné pubertálne problémy ( a to ta vôbec nechcem deptat nemusí to tak byt ale aj ti najmilsi a najšikovnejší spolužiaci mali raz pubertu 😅) … sústredila by som sa skôr na to ako ty a muž zvládate tieto jeho vrtochy lebo jeho neprerobíš len tak “abrakadabra a puberta je preč”, dajte sa vy čo najviac do pohody, keď sa chce rozčuľovať tak nech sa rozčuľuje vysvetlila si mu ako to funguje s peniazmi už 1000x tak načo znova plytvať trpezlivosťou a zvyšovať si tlak … nech si potrucuje po čase pochopí že tým nič nedosiahne 🤷‍♀️ a keď bude niečo veľmi chcieť hneď bude ako medik

simsalabim
28. mar 2022

Nerozumiem, preco tomu dietatu nedas na vyber? V knihkupectve nech si kupi knihu, ktora zaujala JEHO. Jednu. A v Mekaci nech si vyberie, ci zmrzlina, ci hranolky. To fakt MUSI mat zmrzlinu ci citat knihu, ktoru chces ty? Tak kto z nej ma mat potesenie? Ak trvas na nejakej naucnej, tak tu mu kup bez jeho "vyberu".

matenka
28. mar 2022

@petra7825 toto na mna skusila raz dcera, pouzila vetu, ty mi nic nekupis, (mala 7 rokov), tak ma dozrala, moja odpoved bola, mas vreckove, kup si sama, odvtedy je klud, ta si setri, nemina, neviem, asi si myslela, ze na ucte je nekonecno penazi, syn brigaduje? Tak si sakra zacne uvedomovat, ze peniaze nie su zadarmo

benit
28. mar 2022

Chcela si kupit detom knihy a on si vybral inu ako sa paci tebe. Samozrejme, ze s tebou bojuje. Ja to vidim v skole. Deti chcu to, co maju spoluziaci. Ty chces hodnotnu knihu, on taku, co ma spoluziak. Je to aj o kompromisoch,ktore ty nerobis.Ak si vyhrala uz 2 vojny predtym, tak si mu mohla povolit aspon tu knihu. Neviem ci tento boj nevedies len ty s nim. Je to pubertak a bude to horsie. Ale ver tomu, ze ten boj nevyhras. Prelad svoje myslenie. Takto chces s nim bojovat do 18? A ked pride mladsi do puberty aj s tym?