Ahojte pisem k vam o pomoc ako to zvladat. Mame doma vytuzene 2 dievcatko a starsi syn neustale strasne robi na protiven on nekrici ale hulaka a strasne robi hluk a nevjem si s nim rady hlavne ked malej davam jest v polohe lezmo vtedy mi pekne zaspi. Ked mam co to volno venujem sa mu ako sa citame, robime s kociek vselico, lego . Ked poviem ze nieco k malej je ohen na streche inak zapajam ho do cinnosti co viem ze zvladne nakolko 20mes dieta nievie vsetko.Aj manzel je urcity cas doma a venuje sa mu len tiez musi robit aby sme prezili. Ja uz neviem co robit nechcem tu vyplakavat len co podniknut nech nie je taky hlavne zlostny a hlavne mu vysvetlujem ale ako stene hovorit. Niekedy si pripadam ze by som potrebovala asi ako kazda maminka dobyt energi. Mate nejake typi rady alebo cokolvek co mate osvedcene
chvíľu potrvá kým si zvykne , je malý ale skús nechať mužovi malú a s ním LEN s ním choď von, na prechádzku -do cukošky- na zmrzlinu - aby pochopil , žev ťa nestratil, iba sa o vás musí s malou podeliť.všetko as utrasie, neboj. a v podstate súhlasím s janinou , rodič rozhoduje .
@asocial hulákanie je prirodzená reakcia? až tak,že mama je vybitá a nezvláda takú prirodzenú reakciu?ak ho capnutie po zadku a moment prekvapenia a do určitej miery strach zastavia,tak prečo nie.....pozor,nehovorím o dennodennej bitke s modrinami na zadku....mám deti s rozdielom 20 mes.a veru občas dostali po riti,sú už dospelé,takže môžem napísať,že nemajú nijakú traumu z detstva ani zlý vzťah ku mne....samozrejme najprv s apovedalo,toto nerob,povedalo sa druhýkrát ,ale nebudem sa dieťaťu klanať a na kolenách prosiť,aby sa zmestilo do kože,JA som rodič....môj syn má skoro 10 r.,párkrát dostal po zadku,teraz skôr platí ako trest zákaz pc
hlavu hore, myslím, že to pozná takmer každá mamička s viacerými deťmi. My máme 2,5 ročný rozdiel a teda mali sme búrlivé obdobia, ale treba sa obrniť obrovskou dávkou trpezlivosti a skôr ako krikom či bitkou, ísť naňho empaticky a ako ettel povedala, snažiť sa urobiť si čas len naňho a ako si sama napísala, snažiť sa ho čo najviac zapájať do všetkého, s čím ti vie, resp. môže pomôcť, nech sa aj on cíti potrebný a dôležitý. Začiatky sú vždy náročné, ale uvidíš, že si nájdete svoj systém fungovania a všetko sa bude každým mesiacom zlepšovať....držím palce, nech je to čím skôr 🙂
@janinah myslis, ze to u 20 mesacneho ma nejaky efekt ci zmysel? My budeme zazivat prichod stvrteho clena domov onedlho... reakcie budu... kadejake, ako vzdy, chce to cas. Je to len na mame, ako si s tym poradi. Strata pozicie najmladsieho dietata je velmi tazka, reakcie pochopitelne.
@limenka tvoj syn je este malicky, tam vela nevysvetlis. Zaved rezim, kde bude on mat svoju pevnu ulohu pomahania, pravidiel a mojkania, nezavisle na surodencovi. Vzdy treba uprednostnit starsie dieta pri konfliktoch - male si to pamatat nebude. Smiesne pravidlo, u nas zlate (samozrejme na tie prve tyzdne)... po par mesiacoch sa to utrasie.
@limenka Bitkou by som to neriesila (minimalne ja som pokojnej povahy a deti nebijeme ani na ne nekricime). Ked som bola mala a narodil sa mi brat bola som v tomto uplne rovnaka ako je tvoj syn teraz. Pre jedinacika je velmi tazke si zvyknut, ze sa mu uz nevenuje 100% pozornosti (aj ked nie je zanedbavany, okolo babatka treba behat) a dieta sa dozaduje o pozornost vyvadzanim. Velmi mi pomohlo ked sme si vtedy s mamou spravili niektore dni v tyzdni poobedie len pre seba a "vyrazili si" (dala maleho na starost otcovi). Nemyslim, ze to pochopi zo dna na den, mne to trvalo tusim aj zo tri roky, kym som si zvykla, no odvtedy mame s bratom fantasticky vztah 🙂.
Tak ja mam len jedno a robila v tom veku to iste a postupne sa to zhorsuje, nemusi tk byt prichodom surodenca ale nastupom obdobia vzdoru 😉
@limenka mam 2r.rozdiel,nastastie my sme to take nemali,to skor teraz mladsia ziarli na starsieho a vedia sa uz i pobit ci pohadat (uz maju 3 a 5r.).
Ale urcite je fajn,ked si na nehi najdes dost casu a ides niekde len ty s nim. Ja som tak robievala.
Tiez by som ho necapala,aj ked nervy ti mozu prasknut,chapem..
Skor mu len strucne vysvetlit a prejavivat mu lasku a tak ako robis,venovat sa mu a skusat ho zaoajat do starostlivosti o dcerku.
Drzim paste,nech to prejde.
Navyse mu mohol zacat vzdot..nasmu zacal vo veku 20m.,dcere vo veku 2r.presne...
Ahojte citam odpovede a ja ho len povedcinou okryknem ale uz aj na zadok dostal neskutocne hulakal a mala s revom stala lebo hu zobudi. Ale to neni riesenie. A musim asi nacerpat od vas ten pokoj co mate lebo ja to mam doma o drzku zatial.
@asocial
@janinah tak u nás sa prepleskom po zadku dosahuje veľa... koxo, ved mna bili ako žito a som tu🙂 tiež mám len jedny nervy, doma 4-ročného a 2-mesačného, tak viem o čom hovorím... plesk po zadku a hned si uvedomí odkiaľ pokiaľ sú hranice... 😒 najskôr upozorňujem asi 30x zasebou "nerob to", potom zvýsim hlas, vysvetľujem, objímam, prejavujem lásku, a ked nič nezaberie, bohužiaľ, nejako to pochopiť musí, že proste malému sa ten nos nemôže zapchávať a búchať ho hrkálkou po hlavičke tiež nieje bohviečo... tiež mi to nerobí dobre ho plieskať po riti, ale dakedy iná možnosť jednoducho neexistuje... počkaj, až budeš mať druhé bábo, potom uvidíš tie reakcie😀
@chovancova27 gtatulujem. Pestujete u starsieho syna nenavist k mladsiemu synovi. Predpokladam, ze dostane vtedy ked nanho nemate cas kym sa venujete mladsiemu. A takto to bude u vas stale. Vzdy bude na vine ten starsi. Ved je starsi, nie? Ma vsetko vediet.
@limenka ahoj, ja mam 17 mesacny rozdiel a mali sme to perne ... Starsi robil strasny bordel, vrieskal ked som maleho uspavala, vyhadzal mi skrine, kym som dojcila ☹( to som vyriesila neskor tak, ze som ho spolu s nami zamkla do izby a nemohol po byte ...
... ale tie vresky boli veeelmi dlho a nepomohlo nic, ani nahucat, ani vyplieskat, ked bol strasi pomohla telka, ale tak to je take, z blata do kaluze, potom zas zacal vrieskat, ked nedostal telku ☹
Jednoducho musel pochopit (casom) ze bracho je kamos a mama je pre oboch, ze z nej pre neho neubudne.
Pevne nervy zelam, keby ti s nim vedel niekto pomoct, babka, kamoska, na cas, aby to nebral, ze ho davas prec, ale ako nejaky ritual. A samozrejme vela tulit a vysvetlovat, ze sestricka je malicka a potrebuje MOMENTALNE viac starostlivosti a ze o neho si sa tiez tak starala ....
@limenka keď sme si aktualizovali prípravu na adopciu,riešili sme aj otázku nového súrodenca. Psychologička nám napr.odporučila stále všetko komentovať v štýle: teraz sestričke vymeníme plienocku, lebo je malá. Aj Jurkovi sme menili plienocku,keď bol malinký. On už je teraz veľký šikovný chlapček a vie veľa veci,čo bábätka nevedia.
Prípadne sa vraj treba venovať separe (manžel si ho vezme na "chlapsky výlet" niekam do parku, nabudúce sa vymeníte a manžel postrazi malú a ty strávis aspoň hodku niekde s malým sama,mimo rutiny.
@evica01 ja mám na to iný pohľad...
@dzejn80
ako vidim presne to iste jedina ooisuses co mame doma aj mi tv neoustam lebo je tak tam nalepeny nech si nelokazy oci hoci mne by to bodlo. Aj nas hulaka a ked mu pekne vysvetlujem zapajam a vsetko a prvy mesiac je doma tak pomaha ale aj voci nemu nulova autorita skor ja ho okryknem a potom zase rev ze nemoze.skusala som a to ze malu som kojila pri nom a hrali sme sa skoro jej roztrepal hlavu nakolko sa blaznil tak musim nieco ine vymysliet ale co.
No uvidim ako cas pojde hlavne asi si dam megadavku napoja trpezlivosti
A to pokym si zvikli na seba cca kolko to trvalo nech sa mam na co pripravit
Ja mam sice vacsi rozdiel medzi detmi - 3 roky aj 3 mesiace, syna sme pripravili, obdobie vzdoru uz bolo na nami, ale ziarlil aj tak... A vyzadoval si pozornost, casto negativnu. Bolo to o nervy. Ano. Aj som nanho niekedy nakricala. Bolo to presne tak, ako mi povedala jedna mama zo sidliska - najhorsie su prve 3-4 mesiace...
Potom dcera zacala na syna reagovat, usmievala sa, tak on robil saskoviny pre nu. Potom sa to trosku uvolnilo a zlepsilo. Jasne, ze sa navzajom hnevaju aj teraz, ale uz sa vedia aj hrat spolu 🙂
Tiez robil presne to, co nesmel a davno o tom vedel. Napriek tomu, ze som ho poprosila, aby sa potichu hral, lebo idem dat dceru spat a potom sa budeme spolu hrat, robil hluk, chodil za mnou do spalne a pod.
Treba to len prezit. A teda venovat mu exkluzivny cas: aj s tebou, aj s otcom. Ze bude mat zase PLNU pozornost.
Rozdiel 20 mesiacov a obdobie vzdoru v plnom prude musi byt este viac na slucku... Ale prejde aj to, uvidis.
Vsetko dobre a pevne nervy!
Babi ja mu nechcem sacat na zadok tulim sa s nim zakazdym ked len on chce .Ale posfavim sa k slecne malej areeeev a vysvetlujem ako sa len da ale ako som pisala hore stene hovorim. Aj tato je na prasky ale skor si myslim ze treba mu vzdy vymyslet plan B ked s nou robim len furt potrebuje dozor nakolko je sinter este maly
@limenka
Tak potom odporucam nosic. Babo do nosica a mozes dozerat syna 😉 Jasne, ze dojcenie, prebalovanie a pod. sa v nosici neda. A viem aj, ze vyvsetlovat ani nie dvojrocnemu je uplne zbytocne. Reakcia nulova. Ale aspon MNE sa ulavi, ked poviem, ze preco nie a preco ano a ze toto sa nesmie a pod. A hadam za po tristotisicom zopakovani aj nieco do tej malej hlavy dostane 😉 😀
A ked syn "iba" place, lebo vstanes, tak mu vyvsetli, ze ides tam a tam spravit to a to a ked sa vratis, budete sa spolu hrat je neviem, napriklad puzzle (co ma rad). A potom plac ignorovat. Aj ked sa to zda brutal, ale mas iba dve ruky, nemozes vyhovovat obom naraz...
Alebo ho mozes skusit zaujat nejakou "ulohou": nakresli mi nieco pekne, kam prebalim babo, sprav vezu z kociek, potom ju spolu zrutime,...
Musis iba skusat, jeden resept neexistuje... No a pre teba magnezium a b-komplex na nervy 😉 😀 Viem, o com hovorim 😉
@ichbinich
tak sa mam na co pripravit 😒
Presne ako pises to iste robi mi ked ma amok ho poslem do izby nech sa skludni a potom pride a musim zaklopat funnguje to len par krat ale aj tak no s tatom bol skork furt 3mes lebo som musela doma lezat a teraz jebtakyto maly cert 😒
No dufam ze sa nam polepsi nakolko budem na vsetko sama po sestonedeli
Ale aspon viem cca kolko to potrva a budem si odskkavat tie lepsie dni 🙂
@limenka no u nas to trvalo, kym bol mensi na mna nasosnuty, kym nezacal chodit, tak cca do tristvrte roka - roka, potom uz sa zacali spolu hrat ( v ramci moznosti ... ) boli sme spolu, kazdy sa hral ako dokazal, napr. s legom, vonku v piesku ... ale musela som si vybudovat silny multitasking, lebo to bolo hrozne, sledovat vonku naraz dvoch.
@ichbinich
no nad tym som aj ja rozmyslala ale nosit ju v horku chuda sak sanupece ako maso v rure ale skusimba nedam sa odradit
vies ja som mu skusala hovorit ze nech kocky a pod. len sa nacali tak blizko vedla mna ze skoro zvakcuje malu ale musime trenkvat asi len a hlavne aby mal spojene kojenie s nejakou cinnostou
@limenka
Ak budes cele dni sama, tak si zorganizuj externu pomoc: niekoho, kto ti vezme jedneho alebo druheho, aby si mala cas vyhradne na toho druheho. ALebo aby si sla na nakup - ver mi, nakuo SAMA je normalne relax, aj ked iba vybehnes na pol hodinky 😉 😀
DOhodni sa s manzelom, ako ti moze vecer pomoct, rozdelte si ulohy. Popros niekoho z rodiny, kamosku, nech to pokocikuje babo. Alebo si najdi kamosku na kocikovanie, do pieskoviska... My mame na sidlisku vela deti, a uz len to, ze syn bol v piesku a ja som si mohla pokecat, bolo super. Aj ked sme sa iba navzajom postazovali, aka bola zla noc, ako sa hnevaju navzajom 😝 Tocili sme iba o detoch, ale mne pomoze uz len ten pocit, ze aj ini su na tom rovnako, aj u nich je to tak, uz len to pomoze. No a samozrejme vybeh pre syna 🙂
Vsetko dobre!
@limenka
Ked bude manzel mat syne vecer, to bude uz velka pomoc. Aj "iba" to okupanie je super, u nas to bolo tak isto!
A podla mna si najdes kamosky niekde na ihrisku, vsak mozes ist na ine ako u vas na sidlisku. Ja viem, ja mam vyhodu, ze nase sidlisko stavali s ohladom na deti, mame velke aj male ihriska po celom sidlsiku. Dnes stavaju sidlska tak, ze niekde v kute je smutna smykalka ☹
Alebo si kludne najdi nejaku studentku, co ti pride raz za cas. Aby si mala niekoho v zalohe, keby bolo treba hocico vybavit a tak. No a luxus by bol potom deti odovdzat a mat cas pre seba 🙂 To vsetko pride...
Prve mesiace budu narocne, ale potom bude lepsie.
@ichbinich
no ja som s malym a dcerou nebola sama vonku nakolko sa bojim este. Ale s muzom je to ine stredame sa a on si to priam vyzaduje je potom ako cert 😖
Aj maminky by som sa dala dk reci len tu u nas su dost velke deti a maly je rad ze je vonku a ja to nejako prezijem. Neviem preco ale deti sa ani s malym nechcu hrat za to ze je nerozumie vsetkemu. A 2mama povie tomu svojmu uplnu hlupost a nech sa hra s inym.
No sak ja budem trenovat s deckami aj vonku a auvidime co a ako bude dufam ze nesvokatiem
možno ma tu zjedia,ale výchovný plesk po zadku nezaškodí...musí mať zdravý rešpekt pred rodičmi,lebo prídeš o nervy