Máme pekný večer, ideme spať a 4 r. syn začne len tak nohou rýpať do staršej dcéry, ktorá leží vedľa. Akoby ked je pokoj a dobre, stále chce urobiť nieco preto, aby som mala nervy ja alebo staršia dcéra. Prvá toto nerobila alebo si to aspoň nepamätám. Prečo to robí a čo robiť? Za tri hodiny pred spaním toto môže byt niekoľko krát.
a preco spia spolu? mozno im dat priestor a kazdemu vlastnu postel..
Plne suhlasim s @elizabet173
Prestahuj ho do inej postele
Porozpravaj sa s nim o tom.
Oni tak chcú spat. To bol len príklad, lebo je večer. Počas dňa mimo postele to isté. Takže posteľ môžem zmeniť, ale môj problém nevyrieši.
@domkakvet to som skúšala. Dnes prišiel zo škôlky s takým okom s akoby blanou v rohu. Zľakla som sa a pýtam sa, či sa v škôlke s okom niečo stalo. Najprv, že spadol. Potom že sa pichol v záhrade palicou. Už to tak vyzeralo, že klame, tak sa ho pýtam, či sa náhodou nestalo nič. Potom povedal, že sa nič nestalo. Takže klamanie je ďalší problém.
@elizabet173 myslís, že mu chýba pozornosť alebo niečo iné? Uznávam, v poslednej dobe je toho dosť a neviem si nájsť čas len na neho samého. Zvyčajne sa s ním hra sestra.
Chýbaš mu, chlapcovi nič nie je, maminka sa musí zamysliet
@elizabet173 majú každy svoju posteľ. Len takto zaspia rýchlejšie , takže sa mi to viac osvedčilo a aj im to vyhovuje. Ak ich len dám do postele, podľa mňa zaspia o hodinu neskôr.
Dnes priviezli klavír, tak som pomáhala s tým a v podstate nie každý večer nam nosia klavír, ale zvyčajne sa niečo také nájde, čo práve musím urobiť. Toto chcem zmeniť dlho, ale začínam mať pocit, že sa mi to asi nepodarí. Ak sa na všetko vykaslem, čo som tiež skúšala, platím za to potom aj s úrokmi
@julish snažím sa zamyslieť, ale zatiaľ bohužiaľ bez úspechu
Preco nepovieš dcere, ze Ved ty s nim chces spat a nie vo svojej postely tak si to vyriešte alebo kazdy chodte spat do svojej. Vybavene, dala pusu a odisla z izby.
Už spávali aj vo svojich, ale nebolo to lepšie. Máme málo času spolu, tak toto zvykol byť taký nás spoločný príjemný čas, zaspávať spolu. Ibaže teraz už nie je veľmi príjemný
No ja mám 4ročnú a 3ročného a potom 8mesačného a moja dcéra prvorodená vymodlená mi dáva zabrať.Ja som už na nervy a neviem ako ďalej…tiež buzeruje iba,bije brata,nepočúva ma vôbec-to ako by som bola vzduch.Ona mi tobí naschval všetko a pritom ako jej hovorím a prosím aby to nerobila tak sa mi smeje do tváre a robí to ďalej.Správa sa ako pubertiak a aj kričí ina na mňa.Ja sa sňou pekne rozprávam aj ju obimam a hovorím ako ju lubim.Stále rozmýšlam nad sebou kde som urobila chybu a čo mám robiť.Ona sa chová ako by ju nikto nemal rád a chovám sa k nej rovnako ako k bratom.Syn nemá problém a je zlaté dieťa.Ona je taká odkedy sa jej narodil brat a mala rok.Keď som prišla z pôrodnice s malým tak vrieskala ako šialená keď som sa priblížila k malému a dosť dlho ho viac krát za deň hryzala-chápete,malé bábätko a ja som ju prosila a vysvetlovala že to nemôže.Nevládala som bola som k.o ale vždy som jej venovala čas a nemala pre seba ani minutu.Som tak vyčerpaná psychicky že som až zúfalá😪
Moji pubisi sa stale provokuju. Co se skadliva, to se rado miva 🤷♀️. Ked sa pozries na akekolvek mladatka, tak sa dobiedzaju, hasteria. U nas jeden dlho sam v izbe, tak ten druhy pride, otvori dvere a nieco provokativne povie alebo spravi..klasika
@jovan236 tvoja možno stále spracováva, že už nie je jediná. Neviem 😕 Ale môj druhorodený? Ale posielam silu, viem ako ti je.
Už začínam uvažovať, či v tom nebude aj znamenie horoskopy alebo iný typ povah. Môj je kozorožec. Vraj majú radi pravidla a presný systém. My so staršou dcérou sme skôr kreatívne typy, oheň a vyhovuje nám zmena
@dadis majú sa radi veľmi, to ano. Ak spolu nie sú, hneď si chýbajú. Väčšinou býva prvá otázka aj ráno, že kde je sestra, ak ju hneď nevidí
🙂 Tak tu je dostatocne vycerpavajuca odpoved:
Je možné, že správanie vášho 4-ročného syna, keď nohou rýpe do staršej dcéry, je spôsob, ako upútať vašu pozornosť alebo vyjadriť svoje emócie. V tomto veku sa deti často učia komunikovať a vyjadrovať svoje potreby a emócie rôznymi spôsobmi, aj keď nie vždy sú tieto spôsoby vhodné alebo efektívne.
Existuje niekoľko možných dôvodov, prečo váš syn môže toto správanie prejavovať:
Pozornosť: Deti často hľadajú pozornosť svojich rodičov a sú ochotné vyvolať akékoľvek reakcie, aj negatívne, iba aby boli v centre pozornosti.
Závisť: Môže cítiť istý druh závisti voči staršej sestre, pretože je staršia a môže mať viac pozornosti alebo slobody.
Experimentovanie: V tomto veku deti objavujú svoje telo a hranice svojho vlastného správania. Skúšajú, aké sú dôsledky ich akcií a čo spôsobuje reakcie od ostatných.
Vyjadrenie emócií: Môže cítiť frustráciu, žiarlivosť alebo iné nepohodlné emócie a prejavuje ich touto nespôsobnou formou správania.
Čo môžete urobiť:
Jasná komunikácia: Vysvetlite svojmu synovi, že takéto správanie nie je vhodné a že to spôsobuje bolesť alebo nepohodlie jeho sestre. Vysvetlite mu, ako sa správať priateľsky a akceptovateľne.
Pozitívne posilňovanie: Zachváťte a pochválte svojho syna, keď prejavuje správanie, ktoré je prijateľné a priateľské voči sestre. Ukážte mu, že za pozitívne správanie dostáva pozornosť a povzbudenie.
Riešenie konfliktov: Pomáhajte svojmu synovi vyjadriť svoje emócie a riešiť konflikty s pomocou slov a empatie namiesto fyzického správania.
Individuálna pozornosť: Snažte sa venovať dostatočnú pozornosť každému dieťaťu individuálne, aby sa cítilo dôležité a ocenené.
Vytvorenie jasnej rutiny: Stabilita a predvídateľnosť môžu pomôcť deti udržať emocionálnu rovnováhu. Vytvorte si pravidelný spánkový režim a pred spaním zavádzajte pokojnú rutinu, ktorá bude deti upokojujúca.
Ak sa toto správanie vášho syna stáva chronickým a nezlepšuje sa, môže byť užitočné konzultovať s pediatrom alebo detským psychológom, ktorí by mohli poskytnúť ďalšiu pomoc a usmernenie.
Zacni hrat urazenu, ze sa ti nepaci jeho spravanie.
@jovan236 mat 3 deti do 4r je pre mňa nepredstaviteľne náročné a stresujúce. Ja viem, že sa snažíš najstaršej dat dostatok lásky a venovať jej dostatok času, ale nedá sa to. Pri 3 deťoch v takom veku sa to skrátka nedá. Podvedome ju určite stále berieš ako tu najstaršiu a očakávaš od nej, aby bola rozumná. Lenže je to ešte dieťa. 4r maličké dieťa, ktoré ťa stále veľmi potrebuje a stále ma pravo robiť neplechu. Nie je to náhodou tak, ze všetko frustráciu a zlosť smerujes na ňu? Na 8mes sa predsa hnevať ešte nemôžeš, aj keď je hlavnou príčinou tvojej únavy a vycerpanosti. 3r je predsa mladší....
Tak ta 4r ostáva nezbednica. Ona to určite cíti a keď dieťa dospeje do štádia, že sa cíti byť stále.zle, prestane sa snažiť byt dobre. Jej je už jedno, či upúta pozornosť v dobrom, alebo v zlom. Hlavne je, že sa jej tu pozornosť upútať podarí. Možno zistila, že v zlom je to jednoduchšie. Možno sa mýlim, ale možno ti to pomôže skôr pochopiť jej správanie. Poradila by som ti, aby si menej riešila to, že robí mladšiemu bratovi zlosť. Nezvykne na ňu po každom žalovať a riešiš neustále ich hádky? Z tvojho textu trochu cítiť, že uprednostnujes mladšieho- syn nemá problém, on je zlatý. Ona mala rok a vrieskala ako šialená."
Mala rok - bábätko! Podľa mňa jej správanie pramení zo žiarlivosti a frustrácie z celej situácie.
Trochu nerozumiem, prečo ste sa rozhodli mat deti s tak malým časovým odstupom, ale to už nie je podstatné. Ja si to pri mojej 3,5r nedokážem predstaviť.
Odpoved je jednoducha - ake spravanie dietata vyprovokuje tvoju reakciu, tak s bude chovat. Ak sa sprava pekne a vtedy si spokojna, robis si svoje, nezapojis sa, neprides za nimi - tak to nechce robit, lebo to tvoju pozornost neprilaka. Ak robi zle, hned prides, reagujes, si tam - to je to co chce dosiahnut.
Uz je dost velky, pred zaspavanim si dajte take kolecko - jednu rozpravku povie mama, jednu si vymysli dcera, jednu syn - aby kazdy mal svoj diel zodpovednost aj priestoru na vyjadrenie sa.
Skus si najst na nich cas a posiluj situacie, ked je dobry, bud pritomna ked je dobry.
@jovan236 Skuste inak komunikovat:
Toto sa nrobi, toto nesmies, toto nerob...
To iste povedzte slovami: Toto sa robi, toto sa mi paci ked sa deje, toto skus urobit...
Je to len taka mala zmena, dievcatku moze zniet vsetko ako zakazy a prikazy a preto je vzpurne. Jasne ze ziarli, kazdy to podla svojej povahy inak hlboko preziva, ale prikazy a akazy zneju tak prisne, tak odmietavo.
Nehryz braceka! Nesmies hryzt braceka!
alebo
Pod, pojdeme sa spolu vyobjimat, vystiskame sa vsetci traja spolu, aj ty, aj ja aj bracek! Mozeme sa aj kazdy zvlast, aj vsetci spolu... A pekne im povies, ze ich vsetkych lubis a vystiskas a vysteklis...
Proste je to ako prepinac nalady - moja dcera bola taky mrzutik vazny, introvertny, casto mi na zmenu nalady pomohlo vystiskanie a vysteklenie, aj ked sa sprvoti hnevala, potom uz sa z toho stal navyk a sama si pytala steklenie.
@simona20201309 pravdaže deti vymýšlajú,robia neplechu ale keď už je toho moc a je to cez tak by som rada bola aby na tretí krát ma aspoň vnímala.Ale neviem ako si na to prišla že uprednostňujem syna-ja som opísala deti -syn nemá problém z ničím čomu poviem…on ide urobí a povie dobre,sám sa aj zahrá a 8mesačný je tiež dobré bábätko a niesom z neho nervózna ani frustrovaná.Aj v noci spí,max sa zobudí 2x a to sa len naje a zaspí hneď nemusím ho uspávať.A to že mám tak malé deti za krátky čas nebudem vysvetlovať a riešiť to nieje ani pekné takto niekoho riešiť.
@elizabet173 ona vie byť naozaj ukážková a potom akoby bol skrat zničoho nič a zo sekundy na sekundu konec.Vysvetlujem jej čo urobila a prečo to nemá robiť a buď jej zoberiem hračku alebo ide do izby sama keď je to už moc a ona tam plače ako by jej niekto otrhol ruku.Do škôlky našťastie chodí,to by som nedala inak by som už dávno bola na psychiatrii…v škôlke je dobrá a stále ju chvália ako im pomáha a sem tam že niekedy nepočuje-nemá uši.Dokonca si ju zoberú do menšej triedy niekedy kde sú bábätká a pomáha im snimi.Ja neviem čo je to to za obdobie ale už aby bolo po
@jumama ina všetko prežíva až moc a je precitlivená.A je pravda že počúvať často že počkaj hneď len musím brata nakŕmiť alebo počkaj musím ho prebalíť atď je na hlavu.Chcem si sňou lahnúť a mojkať ale ako naschval niečo potrebuje malý tak znova idem.Snažím sa neporovnávať ich a hovoriť jej aká je šikovná a hovoriť v čom je dobrá a ako mi pomáha.Keď so kojila tak som sedela pri nej a hrala sa s ňou.Proste keď je všetko dobre a všetci sú spokojní tak ona musí tú situáciu narušiť a niečo urobiť
@jovan236 v tomto prípade asi len predvídať a nedovoliť narušiť príjemnú atmosféru. V tej príjemnej atmosfére upriam pozornosť na ňu. Napríklad, keď zaspí mladší braček, pojdeme si len my dve upiecť ružové muffiny a chalanom upečieme čokoládové. Alebo keď spolu pokočíkujeme malého, pôjdeme si natrhať kytičku lúčnych kvetov. Aké si natrháme? Urobíme si bábiky z vlčieho maku? atď., atď., viem, že máš toho dosť, ale komunikuj s ňou po dievčensky, lákaj ju na babské veci a mladšieho chlapca deleguj mužovi na chlapské veci a to najmenšie nejako popri nich...