Pocikávanie sa ako prejav žiadosti o pozornosť?

lenkamlenka
20. jan 2020

Ahojte, chcela by som sa opýtať, či ste sa stretli s tým, že po narodení mladšieho súrodenca sa ten starší začal cez deň pocikavat. Som presvedčená o tom, že to robí vedome a zámerne, pravdepodobne si tým žiada pozornosť. Pocikana čaká čo urobím, niekedy sa smeje inokedy len čaká čo uroiim. Rozdiel medzi deťmi je rok a 8 mesiacov. Neviem si s tým poradiť, neviem či to mám ignorovať alebo naopak už nakrúcať, trvá to u asi tretí mesiac. Aké máte skúsenosti?

carduelis
20. jan 2020

Urcite to nie je vedome a zlomyselne, ale ano, psychologovia hovoria, ze po narodeni mladsieho, starsi surodenec vidi, ze mamka sa venuje mladsiemu ked sa pocura, prebali ho, dotyka sa ho a tuzi tiez po matkinej pozornosti, tak nevidi problem preco by sa aj on nemal pocurat. Treba jej vysvetlovat, ze ako starsi surodenec ma ine pravomoci, ak je to mozne skus si s nou najst chvile ze len vy dve, daj jej nejaku ulohu pri starostlivosti o maleho... musis jej dat co najviac pociti ze je dolezita a ze nemusi prevziat babatkovske reakcie aby si si ju vsimla.

danielahamar
20. jan 2020

ak dobre rátam, tak má 2roky a 1mesiac? No nevidela by som to až tak tragicky a viac by som sa venovala nočníku

lenkamlenka
autor
21. jan 2020

@carduelis som presvedčená o tom že to robí vedome, mladší súrodenec sa pocurala keď ležal na podložke, bol pri ňom muž, ktorý na mňa skrical aby som hneď prišla rýchlo som dobehla utrela prevalila. Mladšia si hneď na posteli zobliekla pancuchy a gate a ľahli si na posteľ a ja som videla že sa chystá niečo urobiť a pozorovala som ju či sanpocura aj ona, urobila to a smiala sa....to má presvedčilo, že to robí vedome, opakuje a neviem jej vysvetliť že to nemá opakovať napodobňovať že má nočník. Keď sa jej opýtam kde sa chodí curat, tak ukáže na nočník na záchod, keď to vystihnem a pozadím ju na nočník aj proti jej vôli vyvolá sa. Nikdy sa napr. Nepokaka, vždy beží na nočník ako strela

lenkamlenka
autor
21. jan 2020

@lenkamlenka
@danielahamar je odplienkovana od 1,5 roka, vonku sa nikdy nepocura pýta sa, nikdy sa nepokaka ani von ani doma, letí na nočník ako strela, keď sa jej pýtam kde sa má chodiť curat ukáže na nočník a na zachod,....neviem sa viac venovať nočníku, ona vie kde sa chodí curat a že ma chodiť na nočník.....problém vidím v Tom, že sa. Snaží napodobniť mladšieho a vypýtať si tým pozornosť.

janikk54
21. jan 2020

Ako ja by som to nebrala tak, ze o nie je nemozne. Tiez by som sa priklonila k tomu, ze to moze byt sposobene prave tym, ze viac pozornosti venujes ted mensiemu dietatku. No treba na to ist pomaly a proste sa snazit delit ten cas medzi oboch

bibina32
21. jan 2020

@lenkamlenka a keby si ju nejako odmenila, že keď sa vycika do nočníka dostane nejakú odmenu, alebo budete iba vy dve spolu niečo robiť.

synthiarowley
21. jan 2020

Určite je to reakcia na súrodenca, mali sme doma presne to isté ajked bez plienky už bola tiež dávno, dokonca aj pokakávanie len také aby zašpinila gaťky a venovala som sa jej presne vtedy ked som zrovna prebalovala bábätko. Aj pocikávanie v spánku ako psycholog.reakcia neistoty-také žiarlenie sme mali. Ked mala vzdor nechcela ísť po schodoch somnou párkrát od hnevu sa v chodbe naschvál pocikala, takže dieťa to isto vie vedome. Pýta si len pozornosť, takže ako bolo spomenuté treba sa jej venovať viac, buď hovoriť aká je šikovná velkáčka, hovoriť jej o výhodách staršieho, alebo ked už sa pociká zachovať sa k nej ako k bábu, štýlom "ty nemôžeš mať mňamku lebo ty sa pocikávaš asi si bábätko tak nemôžeš ani na odrážadlo ani sa takto hrať ani rozprávku v telke" pohroziť jej že jej vezmete výhody staršieho. Buď motivovať na výhody staršieho, alebo pohroziť že jej tie výhody vezmete, dáte plienku cumlík nech je ako bábo..na každé dieťa platí niečo iné. Alebo kedže to robí naschvál natruc, aby Vás nahnevala, tak skúste to ignorovať s kľudom Angličana upratať, prípadne nech to pomôže upratať ona, aby vedela že Vás tým nerozhodí že na to nereagujete a snád tak prestane upozorňovať na seba. Prajem pevné nervy, mali sme snáď všetky spôsoby žiarlenia a toto bol jeden z nich, ale časom(2-3mesiace) to prešlo ako bábo rástlo aj spolu už lepšie si rozumejú, už je pohoda.

ivangeline
21. jan 2020

Kamoška to mala tak isto. Dala plienku a hotovo. Po pár mesiacoch ju to prešlo.