Opatrovanie starším súrodencom

babatkoling
15. aug 2016

Zienky,
ak mate male 4-rocne dieta, ako staremu surodencovi by ste doverovali na celodennu starostlivost?
Myslim tym, ak potrebujete len jeden / dva dni, nie dlhodobo, na cca 6 hodin do prace, ste na telefone, nachystali ste im jest (staci prihriat), viete sa v pripade potreby dostat domov do cca 20minut, deti ostavaju v domacom prostredi, kde to poznaju...
Alebo je to prilis pre surodenca a radsej by ste volili dospeleho clena rodiny?
Dakujem.

dominika6
15. aug 2016

@babatkoling za mňa od 11r.

misinka26
15. aug 2016

minimálne 15r. poznáš právne dôsledky ak by sa im niečo stalo ???

mawka
15. aug 2016

@misinka26 a to si nasla v nejakom zakone tych 15 rokov? neypem, zaujima ma to. ja som zachytila kedysi kdesi ze od 12 rokov. neviem.
bolo by fajn, keby na tuto temu reagoval niekto, kto sa vyzna, kto s tym robi.
@babatkoling velmi zaujimava tema a konecne zo zivota 🙂

a co sa tyka mna, no neviem. casto rozmyslam nad tym, ze keby k tomu doslo, ci bude maly- "maly" 13 rocny sa vediet postarat o malu 7 rocnu. aj ked na druhej strane, hodinku, dve v pohode vydrzia spolu. ci by vydrzali pol dna, netusim. hlavne preto, ze oni sa 5 minut zboznuju a za dalsich 5 minut do seba rypu 😀
z vlastnej skusenosti: moj 7 rocny brat ma strazil ako rocnu, aj prebalit ma vtedy vedel a bezne so mnou ako s trojrocnou lietal po vonku aj s chalanmi niekolko hodin. a rovnako sme ostavali doma sami, kym nasi prisli z roboty. cize brat ma po skole vyzdvihol v skolke a davaj ho domov a cakat na nasich. nasi dodnes netusia o niektorych veciach, co sme povyvadzali 😀 ale sme tu, zijeme. ale zase vtedy to asi bolo normalne, ze sa takto surodenci strazili. teraz clovek nevie kvoli socialke a "dobroprajnym" ludom.

natalym
15. aug 2016

Moja dcéra mala 8 rokov, keď chodila po sestru do škôlky + boli spolu cca 2-3 hod. kým sme prišli z roboty. Mali telefón, jedlo nachystané. Strašne som sa bála, ale všetko v pohode zvládli.

Záleží od dieťaťa, nakoľko je zrelé + to druhé či nie je nejaké nezvládnuteľné. No a potom od Teba, či si trúfneš.
Inak ja som hľadala dlho pani na toto obdobie, ale vtedy to nebolo ešte také rozšírené, nikto sa nenašiel.

Neviem dneska to je už iná doba, v zahraničí nemôžu byť deti sami, myslím až od 12 tich, nie?

mawka
15. aug 2016

@natalym naty, myslim, ze aj tu to uz je, ze od 12 rokov. nieco som kedyssi zachytila, ale uz si nepamatam, bol to pre mna dost mätuci clanok. akurat ma trosku hneva, ze tymito kadejakymi zakazmi a nariadeniami vlastne znemoznujeme v detoch vypestovat nejaku zodpovednost. predsa len ked si porovnas nasu generaciu, tam sa strazili vazne deti od babatiek starsimi surodencami, nebol problem s prebalenim a to boli este klasicke plienky a nic sa nedialo. teraz je problem poslat 10 rocneho do obchodu - kolko takych tem tu bolo. je to skoda v tomto smere.

henikav
15. aug 2016

@natalym ano mas pravdu v zahranici su rodicia zodpovedni za dieta a nemozu ho nechat bez dozoru do 12tich rokov
@babatkoling nenechavala by som 4rocne dietatko na mladsie dieta ako 15 rokov a viac. Pretoze v tomto veku je uz dost velke aby vymyslelo hocijaku hlupost a male na to aby si uvedomilo mozne nebezpecenstvo. Ak starsi surodenec ma viac ako 15 a je riadne vycviceny, ze vie co a ako v kritickej situacii, tak by som ich samych nechala. Ale nie cely den. My mame takmer 16rocneho a 3 rocnu a necham ich samych akurat tak vtedy ked idem nakupit, som nablizku a viem ze keby nieco mi zavolaju a som doma do par minut. Aj mladsie dieta vie sice postrazit surodenca a hrat sa s nim, ale je otazne ako by zareagoval v kritickej chvili, ak sa to mensie zacne v niecom dusit, ak spadne na hranu stola, ci stiahne na seba nieco horuce.

minnie55
15. aug 2016

@babatkoling u nas v pohode od 11 rokov. Ale velmi zavisi od toho, ake je to dieta vyspele, rozumne a zodpovedne.

mawka
15. aug 2016

@henikav no zaujimavy postreh. v tomto by som sa u mojho syna nebala. on vobec nepanikari pri urazoch, vie poskytnut prvu pomoc.

eeffka
15. aug 2016

@babatkoling mam 4rocnu a 11rocnu, spolu ich same necham tak na 30min max na hodinu a aj to nie vzdy... zavisi od nalady oboch. nakolko ak sa krpata vzprieci tak mam s nou co robit aj ja ako matka , nieze pubertacka co ma vsetko na haku.
Takze na 6hod minimalne 18r a s prislusnym vzdelanim.

misinka26
15. aug 2016

@mawka „Predmetom trestného činu opustenia dieťaťa podľa § 206 je dieťa, ktoré si samo nemôže zadovážiť pomoc. Ide spravidla o dieťa predškolského veku, predovšetkým dieťa útleho veku, ktoré nie je schopné vlastnými silami čeliť prípadnej nepriaznivej situácii, v ktorej sa ocitlo. Môže ale ísť aj o staršie dieťa, ak pre svoju nesamostatnosť, ako aj podmienky prostredia, v ktorom zostalo opustené, nie je schopné samo sa vymaniť z hroziaceho nebezpečenstva. ... Páchateľom môže byť iba osoba, ktorá má povinnosť o dieťa sa starať. Takou osobou môžu byť rodičia, osvojitelia, opatrovník alebo pestún dieťaťa na základe súdneho rozhodnutia, pracovník ústavu, v ktorom sa vykonáva ústavná alebo ochranná výchova nariadená rozhodnutím súdu, ale aj osoba, ktorá prevzala starostlivosť o dieťa na základe dohody uzavretej s tým, kto má inak povinnosť o dieťa sa starať. Pokiaľ páchateľ vie o tom, že v dôsledku opustenia dieťaťa môže dôjsť aj k smrteľnému následku a je s tým uzrozumený, môže za určitých okolností naplniť týmto konaním aj znaky trestného činu vraždy podľa § 219 Trestného zákona, resp. pokusu o tento trestný čin.“

henikav
15. aug 2016

@mawka ved prave o to sa jedna, koniec koncov ani nejde o vek, co je len cislo, ale skor o to ako sa to dieta vie zachovat v krizovej situacii. Jedno 12rocne dieta moze byt sikovnejsie ako ine 16rocne. Ja som zachranarka a stale detom hovorim pri zivotnych situaciach a vysvetlujem co a ako, dufajuc ze sa im to v hlavach ulozi a niekedy im to pomoze

misinka26
15. aug 2016

@mawka
...ešte dodám, že môžte nechať dieťa doma aj so súrodencom mladším ako 18 r. ale ak by sa niečo stalo zodpovednosť padá na osobu, ktorá má dieťa v starostlivosti, zároveň pozor na "milých" sudov, ktorí Vás radi nahlásia na socialku 🙂

mawka
15. aug 2016

@misinka26 dakujem. takze ak to dobre chapem - moze zostat so surodencom, ale nesmie sa nic stat. a v podstate z toho, co si uviedla vyplyva, ze aj ked sa nieco stane a vsetko dopadne dobre, tak sa nic nedeje.

smutne je vsak to, ze je kopec deti, surodencov, ktori su imrvere sami a v nevyhovujucich podmienkach a tych socialka neriesi. naopak bezna, starostliva rodina vs. nejaky sprosty sused a problem je na svete.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mawka
15. aug 2016

@henikav no, to sme asi profesionalne zdeformovane 😀, ja sestra zase a odmalicka ich ucim, ze ked sa nieco stane, ako reagovat, atd. ako poskytnut PP. v tomto by som sa na maleho spolahla 100% aj co sa tyka volania na 112. ale zas na druhej strane by to deti mali vediet toto. lebo je jedno, aj ked su doma s rodicom, nedajboze rodic odpadne alebo sa nieco stane, tak to potom ostane na dietati. su to dolezite veci.

dominika6
15. aug 2016

@mawka súhlasím,myslím že nieje stanovený vek na právnu ochranu ,,kdyby neco,,
veľmi záleží od výchovy ako sú deti schopné fungovať samostatne ked je aj rodič doma a na vzťahu súrodencov..
moje baby sú samé doma už rok ,počas prázdnin...(12,10) a to fungujú krásne,raňajky,ohrejú si obed a to ked prídem ešte musí byť uprataná kuchyňa,riady,izby,postarať sa o psa...atd atd...kažú hodinu mi pošlú sms ,,sme ok,, 🙂
je to o dôvere a deti sa naučia zodpovednosti..

tatinka
15. aug 2016

medzi mnou a brachom je rozdiel len 2 roky, ked sme boli krpci v prvom rocniku ma rodicia dali do druziny ale v druhom uz som tam chodit nechcela cize som chodievala sama do skoly aj zo skoly , brasko v prvom rocniku tiez chodil do druziny ale potom uz nie, do skoly to bolo cca 20 minut peso, zo zaciatku sme chodievali skolsk.busom ale casom potom peso, nasi nam na snurocku na krk zavesili kluce od bytu, ked sme s bratom rovnako koncili pockali sme sa pred skolou a sli spolu domov. kedze je to uz hodne davno 🙂 v tej dobe nasi mikrovlnku nemali takze pekne sme mali taky malicky hrncek kde vzdy som nabrala polievku a dala som na sporak ohriat sebe aj bratovi jest, mobil vtedy nebol v kazdej domacnosti ako dnes a pevnu linku nasi taktiez nemali...vonku pred panelakom bola telefonna budka cize keby daco telefonovat sa dalo ist len tam, vedeli sme naspamat zakladne telefonne cisla ako policia, hasici, zachranka,cislo do prace rodicov sme mali napisane na listocku, vedeli sme ze zo skoly treba ist rovno domov, nerozpravat sa s cudzim clovekom a od nikoho cudzieho nic nebrat, doma sa poriadne zamknut a pockat na rodicov, nasi chodievali okolo tretej takze sme neboli az tak dlho osamote...zvladli sme to a nic sme nevyviedli 🙂
mamina castokrat rozprava o tom ako sme boli krpci a ked bol bracho v kociku a mamina potrebovala ist nakupit nechala ma strazit pred obchodom braska v kociariku, v dnesnej dobe by uz na to ale namala odvahu kedze uz je vela veci inak a aj ludia su uz akosi inaksi...

janinah
15. aug 2016

záleží od osobnosti toho strážcu,ja by som nechala od 12-13.r. ale musela by byť doma niektorá suseda ,aby ten strážca mal okamžitú pomoc v prípade potreby...nie je problém strážiť,daťjesť,telku zapnúť,ale je problém,ak sa niečo nedajbože stane a treba okamžite podať prvú pomoc,vie to ten tvoj strážca? ani operku by som nevzala,ak neovláda prvú pomoc

mawka
15. aug 2016

@janinah len niekedy ju neovladaju ani samotni rodicia. kolko bolo pripadov, ajaj..

janinah
15. aug 2016

@mawka viem,a je mi to nepochopiteľné ,že dospelý človek nevie reagovať a pritom nikdy nevieš,kedy sadostaneš do situácie,že treba zachraňovať vlastné dieťa- zažila som to,reagovala som a makala, ale nikomu neželám

mawka
15. aug 2016

@janinah moja svagrova, sestricka dokonca, tak ta nevedela. nebyt mojej mamy, ktora bola na navsteve vtedy, tak by to dopadlo velmi zle. ona sa zrutila normalne. sestra, ktora musi v momente vediet zareagovat, hoci ide o vlastne dieta. nuz...
ja neviem, ja vtedy akokeby vypinam, odosobnujem sa a makam tiez.

mirica
15. aug 2016

môj najstarší stráži súrodencov už cca 4 roky, takže cca od 18 a oni mali vtedy 4,4,3.....a z toho rok ich vodí do školy a pred tým rok škôlka/škola....a predtým ich vodil do škôlky..... nikdy nebol žiaden problém, a to mám dosť divokých chlapcov..

skôr by to podľa mňa nezvládol...ale je to chlapec a súrodenci sú až 3.....