Nevlastní bratia a problém s komunikáciou

modrazaba
30. apr 2013

Ahojte zienky, potrebujem poradit s problemom ktory sa taha na moj vkus dost dlho. Tri roky mam vztah, zijeme spolu v jednej domacnosti. Priatel ma 15 rocneho syna z prveho vztahu, ja mam 13 rocneho syna z prveho manzelstva. Priatelov syn nezije s nami, chodi k nam kazdy druhy vikend. Problem je v tom, ze totalne ignoruje mojho syna. Keby sa ignorovali navzajom, tak si poviem ze puberta a nejako to prezijeme. Lenze moj syn je velmi priatelska povaha, rad sa spoznava s novymi ludmi a je velmi uprimny a da sa s nim o mnohom porozpravat takmer ako s dospelym. Preto ma trapi ako mu mam odpovedat na otazku preco ho priatelov syn ignoruje. Prebieha to tak, ze moj syn za nim pride, nieco sa spyta, on mu odpovie tak *na pol huby* ak si syn chce nieco pozicat, nepozicia mu, minule mi vytkol ze moj syn ako zaobchadza s jeho konzolou na PC ze s tym musi jemne lebo to bolo drahe. Moj syn povedal, ze vobec konzolu silno nestlacal atd..... Je tam velka rozdielnost povah, moj syn je velmi komunikativny typ a priatelov je totalny introvert - zavrie sa v izbe a cely vikend o nom neviem. Skratka ako mojmu synovi mam vysvetlit preco je taky, lebo vidim ze ho to trapi, ako sa k nemu sprava. Hovorila som o tom s priatelom - povedal, ze jeho syn prekonal sok ked sa rozisiel s jeho matkou /mal v tom case 5 rokov!!!/ co podla mna -teraz ma 15; je dost dlhy cas aby sa s tym vyrovnal. Moj syn predsa tiez prezil rozvod s jeho otcom ako 7rocny; vela sme sa o tom rozpravali; s jeho otcom mam korektne vztahy a moj syn je vyrovnany s nasim rozvodom; akceptuje mojho priatela, maju pekny vztah; takisto je v pohode s exmanzelovou priatelkou. Tak ja neviem - prehrmi ta ignoracia zo strany priatelovho syna? Dost ma to trapi; ked vidim ako sa moj syn snazi nadviazat priatelsky vztah s priatelovym synom a docka sa len ignoracie. Priatel sa tiez pytal svojho syna preco je taky a on na to, ze ho nebavi bavit sa s mojim synom. Skratka ani z voza ani na voz. Dakujem vsetkym maminkam za kazdu dobru radu co robit.

sissy27
30. apr 2013

@modrazaba neviem čo robiť, ale jednak je chalanisko v puberte a ešte sa musí pozerať na to, že jeho otec trávi s cudzím deckom celý mesiac, zatiaľ čo jemu sa venuje len nejakých 4-5 dní v mesiaci, tak sa nečuduj... a aj to keď príde, tak ho nemá sám pre seba, si tam ty s tým "cudzím chalanom" (neber to odomňa ako urážku, píšem z pohľadu 15 ročného chlapca), ten cudzí chalan si požičiava jeho hračky, on je u vlastného otca len na návšteve, zatiaľ čo "ten cudzí" je tam doma...
neviem ako to má tvoj priateľ s jeho ex, ale ak sa dá, mal by tráviť viac času len so svojím synom...
ani my dospelí nie sme všetci rovnakí podľa šablóny, ani deti nie sú, sama píšeš, že sú rozdielni, tak ťažko môžeš od nich na povel vyžadovať, aby boli najlepší kamoši...

mokon
30. apr 2013

@modrazaba poznám niečo podobné. Podstatné je, čo mu hovorí vlastná mama o otcovi a ešte viac o tebe. A či vôbec chlapec má vzťah k Vám, alebo len chodí, lebo má viac voľnosti, peňazí, času pre seba, darčekov - teda či Vás len nevyužíva. Podľa mňa je skôr tam "pes zakopaný" - hovorím z vlastnej skúsenosti. Ale u 15 ročného, ktorý je od mala vedený inak, veľa toho nenariešiš.

modrazaba
autor
30. apr 2013

@sissy27 dakujem za odpoved 🙂 no ved prave aj to som hovorila mojmu priatelovi - jeho ex je prijemna zena; aj ked si nasla ineho a priatela opustila, treba minulost nechat tak. Lenze on s nou odmieta komunikovat; komunikuju cez svojho syna, posielaju si cez neho odkazy, az na moje naliehanie pred rokom s nou zacal komunikovat aspon o skolskych vysledkoch ich syna. Co sa tyka veci - moj syn sa jeho hraciek nechyta; on to respektuje. Potom mozno problem mozno je aj ten ze moj priatel so svojou ex /jeho mamou/ komunikuje dost chladne a fakt strasne malo, kym moj syn ma neobmedzeny kontakt so svojim otcom a ja s jeho otcom casto hovorim a sme v pohode. Tak mozno aj to....

modrazaba
autor
30. apr 2013

@mokon dakujem za odpoved 😉 s jeho mamou som sa videla iba raz - pripada mi uplne v pohode; mila zena; ale to co doma hovori o nas; samozrejme neviem 🙂 s darcekmi je to tak, ze dostane na Vianoce, narodeniny a sviatok deti, obcas mu priatel kupi pocitacovu hru, nic moc, taky standard, myslim ze to iste ma u mamy. No a darcek je jedina prilezitost ked sa na mna usmeje, 😀

mokon
30. apr 2013

@modrazaba no ale to by si videla tie úsmevy, keby že má darček častejšie.Podľa mňa žiadna puberta, skôr prenáša názory matky do svojho správania - viem o čom hovorím, sú to moje skúsenosti. Veľa s tým nenarobíš, skôr sa ešte odcudzia. A k Vám chodí z príkazu - lebo tak rozhodol súd, alebo chce sám?

modrazaba
autor
30. apr 2013

@mokon rozhodol tak sud. presne kazdy druhy vikend - od piatka vecera ale niekedy pride az v sobotu rano. Castejsie mu darcek nemozem kupovat; lebo mam vydavky na domacnost a tak..... 😖 ale ta jeho mama sa mi zda fakt v pohode; aj ked videla som ju iba raz - asi pol hodinku sme sa rozpravali a to vacsinou hovorila, ze mame byt nanho prisni lebo ma zly prospech v skole. S jeho mamou je tazke sa stretnut; lebo priatel velmi nie je nadseny ani ked ju nahodou stretneme 😀 skratka rozisli sa vo velmi zlom

mokon
30. apr 2013

Nerieš to, keby sám chcel, hľadal by cestu, ak je manžel-či priateľ voči tebe v pohode, nechaj to tak. O 2 č i3 roky sa to ak či tak ukáže samé - buď prestane chodiť, alebo sa bude snažiť vyjsť Vám - Tebe a Tvojmu synovi v ústrety.. Nerob si z toho ťažkú hlavu, veď svojmu synovi určite tiež nedáš čo mu na očiach vidíš.

zuzulica
1. máj 2013

@modrazaba nerob si starosti,ako píšeš,každý je iný,niektorí ani vlastní súrodenci sa spolu nebavia,treba synovi povedať,že to má ako s ostatnými ľuďmi,nedá sa aby bol so všetkými kamarát,hlavne,že si nerobia naprieky atď a že sa ako tak rešpektujú. To máš ako napr.ja sa až tak moc nemusím s budúcou švagrinou,proste nemáme rovnaké záľuby,ani nič,takže sa s ňou zo slušnosti porozprávam,keď potrebuje niečo pomôžem,tiež niekedy,tak "na pol huby"odpoviem,keď sa pýta pre mňa "somarinu"-to si človek ani neuvedomí.