Ahojte maminy, 3 roc. dcerka nastupuje v septembri na cely den do skolky a zaroven sa nam ma niekedy v polke sept.narodit druhe babo, mate nejake overene rady, aby zvladla obe tieto velke zmeny? Dcerka je samostatna,extrovert, chodi na prazdniny na 5 dni k starym rodicom sama bez nas, uz pol roka spi vo velkej posteli vo svojej izbicke, postielku uz prenechala babatku, vela sa o babatku rozpravame, citame aj knizku Cakame surodenca (velmi dobre napisana pre male deti + su tam vyklapacie obrazky), do skolky sa tesi, len neviem , ako to bude v reale, manzel bude mat po porode dovolenku, takze nam pomoze. Trochu sa obavam, ze to bude privela zmien naraz a nechcem a by sa citila vystrcena z domu do skolky koli babatku, ale na druhej strane skolku potrebuje a neviem si zatial predstavit, ze by som ju mala zo zaciatku doma...
Dakujem velmi pekne.
@easy200 ahoj, no tak toto by zaujimalo aj mna 😉 My sme v podobnej situacii, ale s tym, ze babo sa ma narodit v polke novembra... cize relativne je cas na adaptaciu v skolke. Zatial sa dcerka tesi celkom aj na skolku aj na surodenca (inak ta knizka je super 😀 ), ale podla mna ona vobec nechape, co ju caka. Asi zo 2x mi povedala, ze do skolky nejde. Aj jej vysvetlujeme, ze v skolke bude spat, bude sa hrat s detmi, jest atd. a ze ked sa vyspi, tak po nu prideme a pojde domov. Ale nasa je k detom velmi odmerana zo zaciatku, resp. ona miluje ihrisko, ale hra sa obvykle sama, prip. s 1 alebo 2 kamaratmi. Kym sa spriateli s detmi, potrebuje ovela viac casu ako ine deti - preto sa trochu tej skolky obavam. S dospelymi vsak problem nema, to sa aj cudzim ludom hned prihovori...
Ja sa navyse obavam, ze ked zacne chodit do skolky, samozrejme, zacnu sa aj skolkarske choroby, to by mi az tak nevadilo v ramci normy teda (ratam s tym), ale bojim sa, ze nimi nakazi novorodenca. Plus mi viacere maminy v okoli povedali, ze mozno by bolo dobre ju na par tyzdnov proste nechat doma s babatkom - aby sa necitila odstrcena kvoli nemu a navyse akoze odlozena v skolke... Myslela som si, ze to tak aj urobim, ale teraz sa obavam toho, ze vlastne bude v procese zvykania si na skolku (mozno uz aj ako - tak zyknuta), a znova ju vytrhnem a zase si bude nanovo musiet zvykat navyse s tym, ze tentokrat by tam uz ten suraodenec aj bol uz realne pritomny, kdezto v septembri budem este aj tak chodit do prace, tak to snad by skor pochopila. Tak neviem... 😒
@easy200 pohlad z inej strany - ucim v skolke a minuly rok sme mali tri pripady presne ako ty...deti isli do skolky a maminkam sa narodili dalsie deticky...Mozem ti povedat, ze starsie deti zvyknu byt placlive (podla toho ako velmi su na matku naviazane), ale to prejde, trva to len chvilku..istym sposobom sa aj oni musia vyrovnat zo situaciou, ktora je pre nich nova...Moja rada pre teba by bola, ze dcerke daj stale najavo, ze si tu stale pre nu, aj ked prislo do rodiny nove babatko..Robte veci spolu, ako prebalovanie, kupanie - moze ti robit asistentku (dones plienocku, podaj mi to alebo hento - deti to robia radi a bude mat pocit, ze je velka sestra). Proste budes si musiet najst cas na obe svoje deti..A moja posledna rada je, ze ak sa vam narodi babatko, tak si urcite nenechavaj dcerku doma, ale daj ju do skolky (manzel ti pomoze)..Bolo by pre nu stresujuce keby ze ju das do skolky, potom je zase doma a tak tam zase ide...Drzim palce 🙂
pele, ups, prepac, vola sa to : Budeme mat maleho surodenca, vydavatelstvo Matys : http://www.matys.sk , ISBN 978-80-8088-293-8.
@pele - ahoj, je to tato knizka: http://www.martinus.sk/?uItem=125446 😉
@easy200 hlavne nic neriesit dopredu, situacie riesit za pochodu a podla potreby. nestresovat sa zbytocne obavami. pokial to ty nebudes tak citit, ze ju vystrkujes, nebude to tak citit ani ona 😉 ked sa rozpravate o skolke, nespajat ju s babatkom a opacne, tym padom ani ona nebude pocitovat to spojenie. a ostatne uvidis.
su deti, ktore ziarlia napriek velkej snahe rodicov a su deti, ktore su v pohode 😉