Ahojte.
1. Syn skoro 3 roky príde domov z prespávacky u starých rodičov, kde spával krásne celé noci. Ide spat doma po hodine je hore a place, kope. Zobudí sa v noci ešte 1x a ten istý scenár. Ráno sa zobudí samozrejme ako inak s revom. Toto sa opakuje ale ďalšie noci. Spával už pekne a posledné asi 3 týždne toto máva. Je to strašne vyčerpávajúce. Už sme skúsili všetko možné. Zasvietenie, zhasnute, macko, hračka do postele. Nepomáha nič. Čo by sme mohli robiť ?
2. Má mladšieho súrodenca 11m, ktorému stále robí zle a ja neviem ako to riešiť. Skúšam mu vysvetľovať, že to robiť nesmie aj že je brat mladší a musí dávať pozor ale to ako keby som hádzala hrach na stenu. Ide okolo neho buchne ho, kopne ho len tak lebo chcel. Mladší mu ani nebral hračku ani sa ho nedotkol. S mužom sme zúfalí . Samozrejme, že už par krát dostal za to, keď mu ublížil, že plakal ale myslim, ze to nemá žiaden zmysel ho trestať po zadku. Vravia mi, že keď vyrastú bude to iné ale podľa mna 3 ročne dieťa, ktoré už chodí do škôlky by to mohlo chápať. :/ V školke nemáva žiadne konflikty s inými deťmi ale príde domov a hneď mu začne robiť zle. Kúpime hračku, ktorá je spoločná, hned mu ju zoberie a nehce mu ju dať. Kúpime teda 2 rovnaké hračky ale on mu ich vezme obe. Ako toto riešiť ? Tuto neznášanlivosť z jeho strany ? :(
@mango11 prečo chodí k starým rodičom? Lebo chce alebo ho tam odložíte aby ste si oddýchli?(neodsudzujem) 😃podľa mna má pocit, že dte ho vymenili za súrodenca, a ešte keď mu hovoríte že je starší, má to chápať, má k nemu byt milší, tak aa mu nečudujem, u starých rodičov má zrejme plnú pozornosť, tak tam mu je lepšie
Vela by ste chceli od 3-rocneho, ja mam kolko vela rokov a s cokoladkou sa nepodelim, ale o inom, uvediem priklad, mali sme na prespavacke bratranca mojich deti, doma plienkovany na noc, u nas spal celu noc bez plienky a v pohode, 3-rocny cloviecik reaguje rozne na zmeny, prave ako pises, u starych rodicov spal dobre, doma katastrofa, ine prostredie, ine pocity, ine motivacie a zazitky, nuz a pochopenie, ze ma chranit surodenca a o hracku sa podelit, je super uz teraz tomu venovat pozornost a urcovat zaklady a spravne rozmyslate, ze tresty nie, dozreje a kazdym jednym rokom to bude len a len lepsie, len je este cas a idete na to dobre
@mango11 Chod sa poradit do psychoporadne. Urcite netrestat. Asi ziarli, takze s ohladom na toto - dopriat mu viac pozornosti, vela pozornosti ked vas ma sam pre seba, ked ste niekde spolu ako rodina, tak brat ohlad na jeho priania a nie len na to, co potrebuje babatko.
Potrebuje vasu pozornost, uistit, ze ho stale lubite aj ked prisiel brat. Dat mu prednost (niekedy, nech je to vyrovnane). Davat si pozor na to, ako s nim hovorite - pozitivne, nie len same nesmies, musis...
Podporit ho v roli velkeho brata, ale to asi neskor ked ho uistite o svojej laske
Aj ja si myslim, ze iba puta pozornost, lebo sa mu nevenujete tolko ako predtym a neciti sa lubeny tolko, kolko potrebuje. Ty si mozes mysliet jedno, ale dieta to citi po svojom.
Napriklad to ze on musi do skolky a brat nie, on ide starym rodicom a brat nie. Puta pozornost preto, lebo ked je uplakany, tak to riesite. Ak je poslusny, tak si to nik nevsima. Aj to ze v skolke je dobry a doma zly - on to v skolke prezije, lebo je dobry chlapec, ale asi mu je za vami smutno, nevie to pomenovat sam, je mu smutno, ze brat je doma s mamou. Aj on je este malicky, nezvladol ten prechod, to odlucenie od mamy este.
@mango11 Starší žiarli na mladšieho. Dávate mu dostatok času, pozornosti ako rodičia, že ste len s ním, bez súrodenca? Všetky tie veci robí pre to, že chce vašu pozornosť, lásku, čas, uistenie, že je dôležitý. Treba mu ukázať, že sa naň hneváte, keď ubližuje súrodencovi, ale nie agresívne a bitkou po zadku. Deti sa nebijú! Je prirodzené, že sa mu nepáči, že zrazu má konkurenta v pozornosti rodičov. Bude to chcieť čas, pevné nervy a všímať si ho, venovať sa mu a vysvetľovať, že hoci má súrodenca, stále ho veľmi ľúbite a potrebujete.
@janka_266 prečo chodí k starým rodičom? Odložiť? Tak to nemyslíš vážne hádam.... Prečo sa chodí k starým rodičom? Pretože si starý rodičia budujú vzťah s vnúčaťom a vnúča so starými rodičmi? Pretože vzťah so starými rodičmi je po vzťahu s rodičmi ten najdôležitejší? Inak ktovie, či ty keď budeš raz babkou a tvoje vnúča bude mať 3 roky, bude chodiť do škôlky, či ty povieš svojej dcére alebo synovi, že si chce dieťa odložiť k vlastnej babke. Akože, táto časť tvojho komentáru bola pekne mimo misu 😂
@mango11 skúste staršieho viac chváliť, aj za úplnú maličkosť. Ako "pekne doniesol plienku" a pod. Hovoriť pred menším veci ako "XY, pozri akého máš šikovného veľkého brata!", tak, aby to starší počul. Môžte mu dať niečo za odmenu, keď sa bude pekne správať (napr. nálepku).
@struhanka chodíme snim 2x do týždňa na par hodín jeden deň ja a jeden deň muž niekam na koláč, kávu do herne, do parku. Milujem ten čas snim ale bohužiaľ mladší je stále kojeny, takze musím sa ja ku nemu vrátiť po par hodinách lebo neni dobrý jedák iného jedla 😏
Ja viem, že to bude ťažké aj som stym rátala ale veľmi má to trápi a bojím sa aby nemali zlý vzťah aj keď budú väčší. 😭
@janka_266 dávame ho tam, lebo on miluje starých rodičov a chce tam byt a pýta sa tam sám + samozrejme ho starí rodičia chcú mat lebo ho ľúbia ale je to aj pre nás aby sme si trosku oddýchli 🤷🏽♀️
Ale nebýva vždy tam len sám. Dávame tam aj mladšieho keď potrebujeme niekam ísť. Naposledy keď sme išli do obchodu sme tam mladšieho nechali a zobrali si staršieho iba so sebou. Takze vidí, ze nie len on tam býva sám 🙂 ale no mladší tam ešte nespava ale keď príde čas určite bude 🙂 možno aj bez staršieho 🤷🏽♀️
@ysseba všetko v poriadku, ale ten starší syn si mysli skôr, že ho tam odložia. Ja viem, že si budujú vzťah, môj tiež chodí každú chvíľu 😃 mne to vysvetľovať nemusíte. Ale keď vidí, že mladší ide domov a on je tam napr. Každý víkend, tak ho to môže zasiahnuť, ale páči sa mu tam, takze tam má plnú pozornosť starých rodičov a doma sa o ňu musí deliť so súrodencom, nič hrozné, len pre neho ťažké.
@mango11 Možno by ste mohli skúsiť prespavacku u starých rodičov aj vy s nimi, aj s bábätkom, že všetci tam chodíte, a teda zvyšok môj platí, prestať mu hovoriť, že musí vydržať, lebo je starší, lebo hento toto. Nemá 10 rokov, stále je to malé dieťa.
Nedávať spať k starým rodičom alebo chodiť všetci. Toto je presne v tomto období po príchode súrodenca nebezpečné, videla som žiaľ viackrát dôsledky.
Žiarli, je to ťažké, ale prejde to. Čím viac budú súrodenci spolu, tým väčšia šanca na dobrý vzťah.
@mango11 píšeš, že mu robí zle, buchne ho, kopne ho len tak. Ono to nie je len tak, on ma na to svoj dôvod, ktorý takto rieši, lebo nevie inak. Skús porozmýšlať, skús zadržať to obligátne “nesmieš” a radšej sa ho na to opýtaj, trojročný odpovie úprimne.
Možno nechce, aby tam bracek bol, chce aby si sa v tej chvíli venovala len jemu; nevie, ako sa s ním hrať, zaujať jeho pozornosť; je nahnevaný, že mu musel požičať hračku aj keď nechcel a svoju zlosť dava týmto najavo; je zvedavý a v očakávaní ako zareaguje, co sa stane. Keď spolu prídete na dôvod, ľahšie sa vám bude hľadať nejaké vhodne riešenie.
Namiesto ´nesmies ´, a automatického ty si teraz ten ´zlý´, skús, ´vidim, ako si práve buchol svojho brata.Hneváš sa, lebo sme chceli, aby si mu dal autíčko?’ Len potom mu to hlavne nezačnite vysvetľovať, a hovoriť vieš, ALE…
A ten spánok bude mat súvis s touto situáciou. U dedka, babky ma pokoj, harmóniu, nikto nie je horší či lepsi, môže byt uvoľnený, robiť, co chce bez obmedzenia ako než v prítomnosti mladšieho brata.
Nesnažte sa meniť jeho, ale svoje reakcie na jeho správanie a budovať vzájomný vzťah a porozumenie k tomu, co asi prežíva, ako sa cítiť, vidieť a chápať veci z jeho strany.
Úplne jednoduché .. vy rodičia musíte držať spolu ,ďalšia vec zoberie obidve hračky ok .11 mesacny to prežije .vy ho zaujmite .venujte sa mu .nie len trestať .držím palce .a ak zdedil vašu povahu niektorého z rodičov tak s tým veľa neurobíte
Čo sa týka spania ,tak treba ho unaviť .hneď zaspí
Zapájaj ho do všetkého....ideš variť? Nech ide s tebou,ideš prebaľovať nech ti podáva plienky atď...ideš kúpať, nech ti opäť asistuje ...atď atď atď..keď kojis ...nech ti číta a podobne ...jednoducho sa musí cítiť potrebný 🙂
Ja som toto našťastie nepoznala ..síce ja som malá rozdiel necelé 2 roky ,ale všetko robila dcéra somnou práve preto aby sa necítila odsunuta...
Ono aj ked s nim trávite osamote čas prídete domov a je tam aj bábätko a uz vie,že zas sa budete točiť iba okolo babatka ...preto je taky ...takže zapájať a bude to fajn 🙂 a veľa veľa vysvetľovať. Zoberie hračku, vysvetliť, že aj on ma a aj braček ma ,že sa spolu môžu hrať atď...opakovať, vysvetľovať, zapájať
@mango11 v tomto veku deti nechápu že spoločná hračka