Ahojte. Som Lilien (13) a mám mladšieho brata Samuela (8).
V každom prípade je on prednejší ako ja. Často sa bijeme. On začne rýpať (silno ma uhrizne, zaborí nechty do kože, ťahá ma po podlahe za vlasy....)No nikto to ,,nevidí"
Keď sa začnem brániť rodina to berie ako útok na neho, vždy mám z toho problémy ja. Lebo Samo je rodinný miláčik. Pred rodičmi sa tvári ako najlepší braček na svete. Keď sa idem sťažovať aj tak som ja najhoršia.
Ako to mám riešiť ?? Ďakujem za rady a názory. LIA
@lia1331
ked začne tak sa bráň,si staršia,viem hovoria ti že máš mať viac rozumu,ale odtiaľ potiaľ..
radšej sa mu vyhýbaj a ked vidíš že nastane hádka zober sa preč od neho..a rodičom nežaluj,radšej im povedz že on provokuje a otravuje ťa,nech mu dohovoria...rodičia nevidia kto začal,kto je na vine,kde je pravda,preto obraňujú mladšieho...
@lalinko2010 to musi but maly Herkules☺ @lia1331 no ak je to tak,ako pises tak musi ist na to rafimovame.vyhybaj sa bitkam.lebo vzdy si na vine ty .skus sa vtedy z izby radsej vyparit.
@lalinko2010 tak sa opravujem nie je malý a mal by už vedieť čo a ako to máš pravdu ale niektoré deti to proste nevedia ešte v takom veku a presne ako si napísala skúšajú čo môžu a jemu to je všetko dovolené tak prečo by to nerobil aj naďalej
nestazuj sa rovno po tom ako sa pobijete, ale chod napr. za mamou ked je sama a povedz jej normalne, ako to vnimas, ze ho v tvojich ociach uprednostnuju a vsetko prepacia zatial co tebe prepacene nie je nic, povedz ze to nie je spravodlive a je ti z toho smutno.. no a voci bratovi sa potom bran tak, ako ti radia baby.. najlepsie je vzdy sa zdvihnut, nenechat sa vyprovokovat, povedat mu razne ze nechces aby ti robil zle a odist z izby..
Môj brácho bol tiež takýto...on ma štípal a keď som mu ja staršia potom uvalila, tak som ja bola na vine 😃
...ono to prejde časom 😉 brácho sa asi nudí, keď takto vyvádza. Asi by bolo lepšie, ak by si viac času trávila s kamoškami či iným programom. Máte spoločnú izbu?
Presne ako ti radi @jana_eyre, nikdy sa nesťažuj hneď v návale hnevu, počkaj kým je pokoj a úplne v pokoji chod za rodičmi a povedz im že ti robí zle, že ta provokuje a preto reaguješ tak ako reaguješ. A co sa týka brata skús sa mu vyhýbať, alebo možno viac niekedy venovať: vymyslieť nejakú hru, niečo co vás zblizi. Na každého platí niečo iné. Držím palce a uvidis že o pár rokov sa na tom zasmejete.
jestli tě kouše nebo štípe, musíš mít nějaké fleky po těle, otlačené zuby a podobně, ukaž to mamince a řekni, že ti to dělá bratr...když zase začne do tebe rýpat, odejdi raději z jeho blízkosti někam jinam,třeba na dohled tvých rodičů, aby na vás viděli a měla jsi tak alibi, že ty mu neubližuješ....brácha si na tobě vynucuje pozornost, zkus mu nabídnou nějakou společnou aktivitu-člověče nezlob se, karty,nebo hru na počítači atd......a neboj, on z toho vyroste, musíš být trpělivá 😀
@anickabasnicka co sa tyka toho ze mam ist k rodicom ked mi robi zle-skusala som Rodičia sa tvaria ze nic kym nevybuchnem ja a nezavalim mu jednu alebo po ňom skríknem a zasa je zle na mna
@lia1331 povedz otvorene mame ako to vidíš, že Ty to vidíš tak, že uprednostňujú brata a prehliadajú to, že Ti robí zle. Povedz mame, že týmto ničí váš súrodenecký vzťah a keď bude stále brať ohľad na brata, môže byť že nebudeš mať s bratom ani v budúcnosti dobrý vzťah a bude to jej vina.
@lia1331 a ešte, skús si situáciu nahrať na mobil a potom to pusti rodičom.
@lia1331 snaž sa ho nebiť a snaž sa si s ním vychádzať aby si stále nebola len ty najhoršia. Toto sa stáva aj vo viacerých rodinách a medzi súrodencami. Neboj neskôr keď budeš väčšia budeš rada že nejakého súrodenca más. On je ešte malý