Ahojte.
Mám dilemu srdce - hlava. Vždy som chcela len jedno dieťa, mám zdravého syna, v podstate mám spokojný život aký som chcela. No v poslednej dobe muž stále hovorí o druhom bábätku a vo mne sa začali biť pocity a neviem čo je správne.
Srdcom cítim, že by som ešte jedno bábätko chcela, zvládla, že by som chcela byť opäť matkou a dať synovi súrodenca.
A potom príde mozog a všetky tie problémy a starosti okolo. Problémom sú hlavne financie. Muž zarobí 1000€, je to náš jediný príjem okrem RP. Ja som momentálne nezamestnaná predavačka. Bojím sa či si vôbec nájdem prácu po RD (robila som vždy 12ky, väčšina práce v okolí sa tak robí a neviem kam dám syna 😞). Keďže bývame v nedostupnej dedine potrebujeme auto, naše 15 ročné za chvíľu doslúži a budeme musieť kúpiť ďalšie. Bývame v maličkom byte, jedna malá izba plus malá obývačko-kuchyňa. Zatiaľ sme všetci traja v jednej izbe. Budeme teraz prerábať, lebo nábytok už doslúžil a bez neho je to veru ťažko, no je to ďalšia veľká investícia (budeme si požičiavať a splácať). Tiež máme veľkého psa, ktorý tiež niečo stojí. Proste výdavky sú pomerne vysoké a ani neviem kde tie peniaze zmiznú každý mesiac, ale doprajeme si proste všetko čo chceme a máme sa pomerne dobre napriek tomu, že moc neusporíme.
Nehovorím, že sa nedá uskromniť viac, ani že by sme to nezvládli keby sa stane “náhodou”, ale bolo by to správne? Dopriali by sme ďalšiemu dieťaťu dostatočne dobrý život? Chcela by som pre svoju rodinu komfortný život, nie trápenie a sedenie doma, lebo mama nemá na zmrzlinu alebo čo...
Čo by ste robilo v tejto situácii vy?
V jednej izbe ste 2 dospelí, dieťa a veľký pes? Nie, určite by som ďalšie dieťa neriešila skôr ako keď bude väčšie bývanie. Mať detičky je isto krásne, ale chce to aj finančnú zodpovednosť.
Opýtala sa muža ako si to všetko predstavuje. Ako to finančne zvládneme a aký má vlastne plán 🤷. A keď by mi povedal že nevie, nechce to riešiť, alebo že sa to bude riešiť za pochodu tak nie ďakujem... Zabezpečiť deťom slušný život niečo stojí. Najprv by ste sa mali presťahovať a kúpiť lepšie auto... Ono je pekné že dobrých ľudí sa všade veľa zmestí ale čo z toho majú tí ľudia keď nemajú svoj ,, kútik,, a svoje súkromie?
@ivkazba pes je v obývačke, určite nie s nami v posteli alebo čo 😉 pri týchto cenách asi ďalšie väčšie bývanie nebude. Do budúcnosti som premýšľala, že by deti mali izbu a my skladaciu alebo vysutú posteľ v obývačke. No neviem či to je ok 😕 preto to riešim, že ako by sa na to pozreli ostatní...
My tak žijeme, dve deti a jednodno a pol izbový byt. Ale toho psa by som fakt nedala. Prave sme ale kúpili vacsi byt z dôvodu malo miesta.
@mirkaz156 môj muž nie je zrovna z tých, ktorý by plánovali a organizovali. On je taký, že proste to nejako zvládneme. Na plánovanie a spravovanie financií dávam pozor ja.
@777januska777 ale nie za kazdu cenu..
A autorke.. Nie ja by som do toho nesla... Keby ste mali zabezpecene adekvatne byvanie ok.. Ale tlacit sa 4 v malickom byte... Nie..
Uz s jednym dietatom je to maly byt. Nemate sancu, ty aj muz, najst si robotu s lepsim platom a potom vacsi byt? Ja by som do druheho dietata nesla v takychto podmienkach. Bude to iba trapenie a zivorenie.
@777januska777 pes je moja láska, moje jediné hobby, jediné čo robím okrem života doma. Jediné čo mám keď chcem vypnúť. Nemám iné hobby. Ja by som ho zas nedala ani za nič preč. Pes je najmenší asi môj problém. Potrebuje tak 1 meter štvorcový svojho priestoru a tak 60€ mesačne na ostatné jeho výdavky. No je tu, preto som ho spomenula.
Viac ma trápi to ostatné...
ja myslim, ze ty si si to v sebe zodpovedala, ked si po sebe precitas aj prispevok.. len citit z tvojho prispevku, ze hladas niekde oporu alebo podporu a uistenie, ze to je spravne rozhodnutie? cize coho sa bojis najviac?
Koľko máš rokov? Máš čas ešte počkať, kým sa finančne trochu postavíte na nohy? Podarilo sa prvé dieťa rýchlo? Ja si nemyslím, že súrodenec je pre dieťa najviac. Ja som mala so svojím bratom skôr vlažnejší vzťah, každý sme mali úplne odlišné povahy aj záujmy. A v puberte mi prekážalo, že máme spoločnú izbu.
@belllinka muž už má lepšiu prácu 🙄 nikde mu nechcú dať viac. Menil prácu v januári pred rokom a toto bola najlepšia ponuka čo našiel. A teda ponúk bolo viac, nie že by sa nemal kde zamestnať. A ja neviem. Fakt neviem čo si mám hľadať aby som dobre zarobila a mohola chodiť pre dieťa do škôlky.
@andrea_82 mám 28 a dieťa sa podarilo po 1 roku a 3 mesiacoch. Momentálne si neviem predstaviť splácať väčší byt. Všetky sú príliš nad náš rozpočet.
Ja mám so súrodencom otrasný vzťah, tak isto moja mama so sestrou sa nenávidia že sa ani nerozprávajú pomaly. Preto som nikdy nechcela dve deti.
@klarissa25 my sme tak doteraz fungovali (2 dospelí a 2 deti) a dalo sa to a postupne sme si kúpili vacsi byt.
uz tu taka tema prednedavnom bola.
@777januska777 ja neviem kto tento nazor vymyslel :D najviac co dietatu vies dat je laska a nie presunutie pozornosti na druhe dieta (a.k.a surodenec).
Ja by som nechcela ani jedno dieta, keby som byvala v 1izbaku, ale to som ja. Nie to este druhe dieta.
musíš myslieť aj na to, čo v prípade, že napríklad muž príde o prácu? Ako potom vyžijete s dvoma deťmi? Určite počkaj, našetrite nejaké peniažky a potom by som do toho išla. Nemáš veľa rokov, ešte máš čas.
@hederamonstera kazdy ma svoj pohľad na osobný priestor.
@andrea_82 odkladáme bokom každý mesiac čo zostane, máme pár korún, že by sme vyžili. Alebo by pomohli svokrovci. No na to sa nechcem spoliehať, aj keď viem, že by sme nezostali bez jedla alebo čo... no ja určite nechcem živoriť. Vyhovuje mi, že si teraz môžme kúpiť všetko čo potrebujeme.
momentalne nemate podmienky na dalsie dieta. Ani zdaleka. Pracujte na tom, aby sa to zmenilo.
My sme boli traja súrodenci a jeden veľký pes v dvojizbaku (ale izby boli veľké). Rodičia spavali v obývačke. Do domu sme sa sťahovali keď som ja končila strednu školu. A musím povedať, že na tie bytové roky spomínam doteraz najradšej. Aj so súrodencami sme si v tom case boli oveľa bližší. Keď sme sa presťahovali do domu, prvé mesiace sme dokonca vždy na noc chodili jeden k druhému/tretiemu kým sme si zvykli, že už máme každý samostatnú izbu.
So surodencami sme si v byte nikdy nezavadzali ani neliezli na nervy lebo sme každy mali svoje poskolske aktivity, rodičia chodili do práce, takže sme mali dostatok súkromia aj pre seba (frajerov a frajerky sme v tom case ešte vôbec neriešili).
Ja môžem hovoriť len za seba. Ty sa musíš rozhodnúť sama. Ďalšieho dieťatka by som sa nebála. My s mužom vieme, že surodecna pre dcéru chceme pokiaľ nám bude dopriate. Ja už napríklad teraz viem, že izbičku budú mať spoločnú do doby kým to oni sami uznajú za vhodné. Nech si aj oni vytvárajú spoločne zážitky a spomienky tak ako ja a moji súrodenci (bývame vo velkom dome). Samota nie je dobry spoločník.
@777januska777 najviac co rodic moze dat dietatu je laska, nie surodenec.
@777januska777 to,ze surodenec je naj-to je take kliše... V okoli to vobec nebadam. To si len mamicky zdovodnuju dalsie dieta.
Najprv dorieste väčšie bývanie, ty môžeš robiť aj nejakú prácu z domu auto kúpiš síce staré ale aj do 1000€ to hádam zvládnete našetriť možno vám banka aj niečo pozicia a keď budete mat toto doriešené môžte riešiť súrodenca 😊ale ak cítiš že chceš ešte jedno dieťa hurá do toho ale najprv treba doriešiť veci ktoré som písala vyššie 😕
keď máš 28, tak sa môžeš na 1-2-3 roky zamestnať a dieťatko riešiť potom, keď si kus prilepšíte, zistíte ako by sa vám navýšili náklady pri splácaní 3izbáku a vyšla by ti aj materská
@chvostik1 presne, sme si taki nejaki bližší. Sťahujeme sa do väčšieho z dôvodu, menšieho miesta na veci, ale na tento byt budem vždy spomínať.
@viikkki ja by som najradšej kúpila väčší byt, ale tie ceny nás nepustia a pochybujem, že ešte niekedy pôjdu dolu. Momentálne sú ceny za m2 dvojnásobné ako keď sme zháňali tento byt a teda takú vysokú hypo nám nikdy nikto nedá 🤦🏻♀️
Ved ale aj ten vas byt ma vyššiu hodnotu, tak ho predajte a rovno kúpte nový a doložte hypotékou.
@777januska777 to je tiež pravda 🤔
buď rada, že aspoň ten byt je váš, lebo... muž nahovno plat, ty tiež nič moc vo vyhliadke, dieťa malé, ešte pes k tomu, s týmto by sa veru podnájom hľadal veeeeeľmi ťažko 🙊
Najviac co môžeš dat svojmu dieťaťu je súrodenec.