Mám dať synov s ročným vekovým rozdielom do jedného ročníka?

rocio
30. okt 2013

Hlavne ma tu neukamenujte, ja sa s tou myslienkou len pohravam. Chalani maju medzi sebou necely rok, este nechodia ani do skolky, vztah je pekny, starsi neziarli na mladsieho. Ak by tu bola maminka s podobnym vekovym rozdielom a napisala mi, ako to riesili oni. Chalani su obaja junovi. Ak by chodili spolu, boli by ako dvojicky, v kolektive by neboli zakriknuti, robili by sme spolu ulohy, ak by bol jeden chory, s druhym by sme sa spolu doma ucili, ziadne zhananie uloh a pod. Na druhej strane by som vsak starsieho musela zapisat o rok neskor, by som ho tym spomalila, mladsi by mozno bol pri nom tym padom pomalsi v uceni. To su len take moje myslienky. Mate niekto skusenost s niecim podobnym?

fra
30. okt 2013

naši maju tiež rozdiel rok a toto mi ani nenapadlo- inak, aj tak často ak je chore jedno dieťa tak ochorie aj druhé, takže to s tymi ulohami by som brala rezervovane ... mať deti po roku ma aj svoje vyhody- s mladším už budeš vedieť čo robiť, naši po sebe "dedia" všeličo, napríklad učebnice angličtiny aj francuzštiny, ktoré rodičia platia a podobne, starší už veci absolvoval takže vie poradiť mladšej vo všetkom možnom ... a poznam dvojčata, čo boli šikanovane- možno práve kvoli tomu že sú dvojčatá a su tym padom oveľa napadnejšie ... teraz su už naši obaja na gympli a ja som rada, že také drahé veci ako vodičák alebo geograficku exkurziu do zahraničia či lyžiarsky zajazd nemusím platiť naraz dvojmo, ale s ročným odstupom .... takže ja by som to asi prisposobila ich urovni pri vstupe do školy a spolu by som ich dala iba vtedy, ak by u staršieho mal odklad školskej dochadzky nejaky skutočne realny základ - jednoducho vidím viac vyhod v tom, ked je starší aj oficialne starší a mladší oficialne mladší, než ako ked sú postavení na jednu úroveň

tova
31. okt 2013

deti rozneho veku nikdy nebudu ako dvojcata , aj 11 mesiacov je velky rozdiel! Ak nie je starsi vyvojovo pozadu urcite ho daj do skoly tak ako ma ist a neodkladaj. Vacsina rodicov dvojiciek deti dava do 2 roznych tried, potrebuju si najst svojich kamaratov, maju ine vedomosti, netreba ich porovnavat.

hameeda
31. okt 2013

no ja som sa tiež pohrávala s tou myšlienkou, ale teraz keď majú 4 a 3 roky tak už je vidno rozdiel, takže asi radšej nie, a tiež mám piatačku tak viem koľko sa s ňou musím učit, a prvý ročník bol najnáročnejší, pretože kvalita výučby už nie je to čo bolo, a asi by bolo náročné učiť sa kvalitne s oboma naraz, chlapci majú medzi sebou veľmi pekný vzťah, sú na seba veľmi naviazaný, keď boli mladší boli na tom vývojovo skoro rovnako, ale teraz posledný pol rok začína byť vidno zmeny, starší už je taký kľudnejší, trpezlivejší, mladší ešte stále ako vietor, v škôlke sú síce spolu, aj keď mi ich na začiatku roka rozdelili do dvoch skupín, potom ich dali späť pretože mladší nechcel byť v druhej skupine, ale je to škôlka, škola u nás spolu určite nie, závisí možno aj od vývoja, no tiež je podstatné či budú chodiť do škôlky, si myslím že ak budú doma tak ten rozdiel nebude taký veľký prtože budú spolu príjmať rovnaké informácie a podnety, no ak nastúpia do škôlky začne byť vidno ročný rozdiel, aspoň u nás to tak bolo 🙂

janickacrazy
31. okt 2013

No záleží na tom ako sú na tom vývojovo, dá sa to aj tak urobiť, že staršieho dáš do školy normálne a mladšieho o rok skor, keby bol ten mladší fakt šikovný, takže by si toho staršieho nespomalila vo vývoji. No len ty vieš akí sú tvoji chlapci, alebo im daj urobiť nejaké testy školskej zrelosti a uvidíš čo im vyjde. Mám kamošku, ktorá bola so sestrou takto o rok a ju dali o rok skor do školy a sestru normálne. Kamoška to zvládla v pohode, len ju štvalo, že bola z celej triedy vždy najmenšia, myslím vzrastom. 😀

alami
31. okt 2013

pokiaľ ešte ani nechodia do škôky, škoda nad tým uvažovať, môže sa toho strašne veľa zmeniť. Ale inak, ja by som ich spolu nedávala, neviem, na čo by to bolo dobré. Ak by bol dôvod, že starší potrebuje odklad, ok. Ale ak nie...prečo? Podľa mňa nie dobrý nápad.

awalancha3
31. okt 2013

...dať oboch do jedneho rocnika by bolo ublížením tomu mladsiemu......psychické ublíženie.......Som rada, že sa pytaš na názor......hovoria ti tu naozaj dobre.... nie, vážne nedávaj..

zuzanockamt
31. okt 2013

ja som mala v triede dievcata, sestry s vekovym rozdielom 10-11 mesiacov ... uplne v pohode, nemali ziadny problem, jedna bola letna a druha septembrova, cize letna isla normalne do skoly a jesennu dali skor 🙂

digysa
31. okt 2013

Ani nad tym neuvazuj....Nechaj starsieho byt starsim a mladsieho byt mladsim........... nerob z nich dvojicky.....nevytvaraj "umele" podmienky......nechaj ich prirodzene vyrastat.

Osobne nechapem ake pozitiva by to malo....ak aj nejake, tak by boli asi dost zanedbatelne.

Moja odpoved je NIE

matozazzo
31. okt 2013

Urcite nie. Je to podobne ako s dvojcatami rovnakeho pohlavia. Uz si si aj sama odpovedala, starsieho by si brzdila a mladsi by bol hnany... preco? Naco? myslim, ze ti to ani psycholog nedoporuci. A ver mi, je lepsie ucit sa s jednym a potom s druhym, rodicia dvojciat by o tom vedeli rozpravat :D Dokonca ani do skolky by som ich nedavala do 1 triedy, iba ak ina moznost nie je. A ine su dievcata a ini chlapci.

barb06
31. okt 2013

Nemám síce deti s takým rozdielom, ale určite by som ich nedávala do jedného ročníka; pre rodičov by to možno bolo jednoduchšie, že by sa učili s oboma naraz, ale voči deťom mi to príde nefér, hlavne voči staršiemu; však je medzi nimi +- rok, tak majú samozrejme chodiť do iných ročníkov

dahra
31. okt 2013

Moja naj kamoška má brata mladšieho o 11 mesiacov, nechodili spolu do jedného ročníka, ani neboli nejakí kamaráti. teda v škôlke áno - oslovovali sa pekne, zdrobneninami mien, no ako školáci už taký vrúcny vzťah nemali a dnes sú totálne odlišní. Každý si žije svoj život.
Ako učka som pár hodín strávila s triedou, kde boli dve baby medzi ktorými bol necelý rok rozdiel. Jednej vychádzali" zlé roky" a šupli ich spolu. Tieto boli tiež rozdielne, každá mala vlastné kamarátky a zdá sa, že to bolo pre obe dobré.
Tiež som učila v triede, kde boli brat a sestra, jeden z nich prepadol v prváku 🙂, no pre chorobu a až do deviatky to dotiahli spolu. Super dvojka, podobní, spoloční kamoši, trieda ich mala rada.
Ďalšia situácia - moja segra v triede s dvojičkami - jeden obľúbený, urečnený, kopa kamarátov, druhý utiahnutý, zakomplexovaný, nervózny, stále si z neho uťahovali.
Takže uvidíš za tie roky, ako sa zmenia a budeš vidieť viac. No ja osobne by som to nesilila a dieťaťu by som nedávala odklad, keby na to nebol markantný dôvod.

mimkao
31. okt 2013

ahoj, ja som dala deti do jedného ročníka. Syn je narodený na konci septembra, dcéra o rok aj mesiac mladšia, narodená na konci októbra. Čiže syn išiel o rok neskôr, a dcéra o rok skôr. Boli sme u psychologičky, dcéra urobila testy, tak ju riaditeľka zobrala predčasne.
Vôbec toho neľutujem, je to super, ťahajú jeden druhého, syn vyniká v matematike, dcéra zas v slovenskom jazyku, čítaní, písaní, v angličtine sa predbiehajú, lebo ich baví oboch. Čo si nezapamätá jeden, vie druhý a doma referujú, čo pani učiteľka povedala. V škole sa ale za to nesprávajú ako súrodenci, čo mi je trochu ľúto, sú voči sebe veľmi súťaživí. Toto ja beriem ako negatívum. Pretože som chcela, aby boli motivovaní isť v pred z iných dôvodov ako zo súťaživosti.
Ale doma si naopak pomáhajú, ako som už napísala ťahajú jeden druhého.

k_a_j_k_a
31. okt 2013

My mame rozdiel sice az 1,5roka, ale nastupovali do skolky naraz. A naschval som ich chcela dat do rozdielnych tried i ked obe dali do malinkej triedy. A som rada, lebo obe maju svojich kamaratov. Ked sa stane, ze su spojeni v skolke, tak mi ucitelky hovoria, ze ta starsia stale komanduje tu mladsiu a mladsia zase stale rype do starsej. A to este nechodia do skoly, kde ten rok rozdiel bude podla mna velmi vidiet.