Mali by ste druhe dieta s vacsim rozostupom po prvom dietati? Ci uz nie? Druhe sa nedalo skor. Myslite ze je to dobre rozhodnutie? Ak nie je ziadna pomoc od rodiny.
Ak chcete dieťa, je jedno, aký je rozostup.
Mam deti 23, 15 a 9 rokov. Tak som to chcela a nelutujem.
Tak to musíš vedieť hlavne ty , ako sa cítiš, aký máš vek, ako si na tom zdravotne a či máš chuť zažívať všetky radosti, starosti, prebdené noci a choroby od bábätka. Každá to cíti a má doma totiž inak.
Iba s veľkým rozostupom by som mala 2 deti🙂minimálne 5, 7 r a viac
10 rokov mám rozdiel
a nieje to presne tak ako som si myslela
dcéra nerozumela, prečo som s ním furt, snažila som sa ju zapájať, ale moc sa jej nechcelo, kočikovať vôbec
bolo obdobie o kt.sme prišli a už ho nevrátim
ale aj obdobie kedy sme to vedeli zosúladiť
pomáhala mi, zahadzovala plienky, bola pri kúpaní, podávala krémy, plienky
brala mu furt cumeľ ale aj mu ho dávala
a stále ho chcela na ruky brať a stískať 😠
bolo to dosť náročné pre mna, vysvetľovať, dávať pozor, tolerovať určité veci, komunikovať aby porozumela...
teraz je to už lepšie,ale za bábiku ho nemala ako som si myslela
skôr teraz... lebo si s ním môže robiť čo chce, prezliečie ho , vyzlečie, umyje mu ruky, dá mu čaj, pustí rozprávky, pohrá sa s ním=ale moc nie, uloží ho spať, a furt ho bozkáva, ale že furt a ON kričí: HELP MAMA HELP😂
ja som deti mať nemohla, sú to dva zázraky, takže som sa s tým zmierila,že Pani príroda povedala, že takto to budem mať
ono to závisí od toho čo očakávaš a či je to možné splniť spolu s tým starším súrodencom
Mám 4 deti s veľkými rozostupmi a za mňa super. Deti sa majú tiež radi.
Co myslis pod pojmom vacsi rozostup? Ja mam teraz babatko po takmer 8 rokoch. Starsie dieta ziarli, dost ziarli. Myslela som si, ze s tym bude viac v pohode, pretoze nam uz velmi dlhu dobu pililo usi, ze chce surodenca. Tiez nemame pomoc rodiny, ale da sa to zvladat. Male je uplne zlaticko.
Ja mam 10r, starsia ma 22r a mladsia 12r
Ja mam skoro 20r rozdiel. 😁 Starsi ma skoro 20 a mladsia 4m. ☺️
viac ako 11r. medzi prvým a druhým
život to tak priniesol.... ale my máme viac ako dve deti.
A v čom by mal byť problém?
My mame 7 rokov. Uplna pohoda. Ja mam medzi mnou a sestrami 10 a 9 rokov. A najstarsia sestra medzi detmi rozdiel 24 rokov 🤣
Mam medzi dcerami 13 rocny rozdiel, sice neplanovane, ale lepsie by sme to ani nenaplanovali. Lubia sa ako kone, pre mna je to super, pretoze pri malom vekovom rozdiele musis prisposobovat detom rezimy, natahuju sa, hasteria, robia si zle. Ja mam dvoch jedinacikov, starsia uz je samostatna jednotka, ktora, ked treba sa preorientuje na mentalnu uroven svojej 3 rocnej sestry a kreslia po chodnikoch kriedami, zavru sa do skrine a citaju si, atd.
ahoj, ja sice taky velkovy rozdiel nemam ale mam prave takto sestru o 6,5 roka mladsiu a teda o 7 skolkych rocnikov nizsie.... ako dieta som si snou nevytvorila vobec ziadny vztah, priznavam sa... naopak liezla mi na nervy, narodila sa ked som nastupila do 1 triedy, vsetka pozornost samozrejme isla smerom k nej ( pochopitelne- bola babo,teraz to viem, vtedy ma to zozieralo), ked mala 4-6 rokov chodila som po nu do skolky a boli sme spolu doma, kym neprisli rodicia ( ja som mala 10-12 rokov) otravovala furt s niecim bola taky moj prilepok vzdy, ona sa chcela hrat a ja som mala uz povinosti a pubertu. Ked som ja nastupovala na VS ona bola este na zakladke, odisla som na iternat na 6 rokov, netusim ako u nej prebiehal stredoskolsky zivot ( domov som chodila velmi malo, a ostala som v Bratislave zit a pracovat). Takto sme to " prezili" spolu ale vlastne kazda zvlast, nas vztah hodnotim ako ziadny ( zavidela som kamoskam co mali sestry s mensim rozdielom, aj zaujmy mali spolocne) ...my ako sestry sme nefungovali a zacali sme fungovat, az ked aj ona dokoncila VS... teraz nas vztah beriem ako vyborny ( ja mam po 40), sme v kontakte denne, uz mame spolocne temy - " je o com" ako sa hovori a je to super. Dobre vztahy ale nemusia byt ani s mensim rozdielom, mne je to jasne samozrejme, ja mam synov s rozdielom 3 rokov a ked vidim ako sa spolu prehraju...tak som velmi vdacna za to( a spatne vidim ako to u nas nefungovalo), maju spolocne zaujmy....ide im to spolu, samozrejme nie je to zaruka nicoho do buducna, ale ja som vyrastala akosi tak "sama" a aj ona akoby "sama".... nemam ziadnu radu, samozrejme nie vzdy su " vhodne okolnosti" na deti, takze drzim palce v rozhodovani 😉
Mam 7 rokov rozdiel.
dcéra má 8 ročný rozdiel a v pohode. Akoby mala 2 jedináčkov.
Nenapísala si, aký veľký rozdiel. Ja som mala druhé po 6 rokoch, plánovane. Za mňa to je OK. Je mi jasné, že v istom období budú žiť úplne iné životy, ale zatiaľ je to v pohode. Mám skúsenosti z okolia, že keď sa už preklopia do dospelosti, tak fungujú úplne v pohode, dokonca nadštandardne aj súrodenci s väčším rozdielom. Mám aj bratranca, ktorý má súrodencov starších o 15 rokov a viedli ho starší k spoločným záľubám, pomáhajú si navzájom. Stále tvrdím, že vekový rozdiel ti nič nezaručí. Ani to, či sa budú deti hrať ako malé aj keď je medzi nimi menší rozdiel alebo si budú rozumieť v dospelosti. Ja mám sestru staršiu o 1 a pol roka a úplne od seba sme žili. Tiež sme sa našli až v dospelosti. A hoci máme úplne odlišné životy, tak mame skvelý vzťah. Ak chcete bábo, toto by som neriešila vôbec.😉
@dankabetka moj muz mal bratov s idealnymi vekovymi rozdielmi, v detstve sa spolu sice vyhrali, ale teraz v dospelosti, cim su starsi, tym menej si rozumeju. a takych pripadov mam okolo seba viac. 2-3 roc.vekovy rozdiel a v dospelosti ich kontakt spociva v stretnuti 3x rocne u rodicov. a kolegyne maju o 8-10-12 rokov starsie sestry a rozumeju si fantasticky.
Nepozeraj na rozostup..ja mam najmladsiu mesacnu a najstarsiu 8 rocnu. A muz chce este jedno v buducnosti. To uz ta 8 rocna bude v puberte a bude mi partacka na kocikovanie a podobne..aj v rodine mame 9 aj 15r rozdiel medzi surodencami, je to fajn
@matkahelka Veď toto. Ja chápem, že niekto chce deti mať čo najskôr po sebe, aby mal tie starosti z krku. A tiež chápem, keď niekto chce mať rozdiel, že nechce ísť z rodičovskej do rodičovskej. Ale inak by som to vôbec neriešila. Keď sa skôr nedalo a teraz chcú a sú pripravení, tak by som rozdiel medzi súrodencami vôbec neriešila.
@matkahelka ok, ja to beriem, aj som napisala, ze mensi vekovy rozdiel nie je zarukou toho, ze vztahy budu fungovat aj nadalej...ak si to prebehla - najdes to tam 😉
opisala som moje pocity ako dietata z toho ako to bolo u nas doma, je pravda, ze vela povinnosti v tom case delegovali rodicia na mna, co v tejto dobe uz asi nie je tak caste, alebo teda neviem. Ale skratka my dve sme spolu nefungovali, len sme pri sebe vyrastli a v konecnom dosledku ani to nie, lebo ja som odisla z domu v 18 a ona mala 12....takze vyrastla sama tak isto ako ja... ako tu je vyssie spomenute, ako dvaja jedinacikovia...
mne osobne ako dospelej zene a mame by taky vekovy rozdiel asi v principe nevadil, ale ako dieta co to prezilo a bolo v podstate samo aj ked malo surodenca tak je mi luto toho" nicoho medzi nami" - spatne to tak ja hodnotim. Aj okolo mna su rodiny, ktore sa lubia na zivot a na smrt aj napriek velkym a aj napriek malym vekovym rozdielom, takze je to velmi individualne, kazdy mame ine povahy a okolnosti....a autorke som neporadila ani ano a ani nie .....🙂 lebo aj tak je to len a len na nej 😉
Je uplne jedno, o kolko je dieta od druheho starsie. ♥ Reci typu druhe dieta by si mala mat do troch rokov od narodenia prveho, su nezmysel a neznamenaju pre mna absolutne nic. Lubit sa budu rovnako.
Bábätko, 8r, 16r a 22. 😍
moja sestra ma dcéru 21 rokov a syna 11 rokov.A nič moc.
My tak budeme mať, ak všetko pôjde dobre. Nechcem malý (1,2,3,4,5r) rozdiel. Medzi mnou a sestrou je 8r a neľutuje ani mama, a my máme super vzťah.
Ja mám 11 rokov rozdiel medzi prvým a druhým dieťaťom a úplne ok. Starší vôbec nežiaril. Medzi mladšími dvomi 5 rokov a tam už je väčšia rivalita, ale tá prišla až neskôr, keď mal mladší asi 5 rokov.
Podľa mňa je to super. My sme mali 6r rozdiel a starší veľa pomáhal s mladším. Teraz má mladší 2r a starší ho vie krásne zabaviť, pohrať sa s ním, vymyslieť mu rôzne aktivity ( hrajú sa na zlomenú nohu, sanitku, stávajú si bunkre). Teraz čakáme tretie ( neplánovane) takže som celkom zvedavá, myslím, ze to už bude celkom náročné....
ja by som len podotkla...
akýkoľvek vekový rozdiel je medzi súrodencami a aj tým pádom vzťah, budem sa stále vracať do toho obdobia spomienkami aj keď ma NESKUTOČNE ŽERÚ niekedy, toto obdobie mi bude RAZ CHÝBAŤ!!
Áno. 9 rokov.A práve aj v tom je výhoda ked nemáš pomoc v rodine. Sú to aj výhody aj nevýhody.
Čo je vacsi rozostup?