čo robiť, ako tomu zabrániť, ak môj trojročný neustale hryzie, sáaca a ubližuje svojmu bratovi, 1 rocnemu ? ide mu chytiť auto, už su zuby v jeho chrbte, priblíži sa k nemu keď dačo robí, už je sotený. strácam nervy na to, kričím, vysvetlujem, ale mám chuť mu to vrátiť, nech sa naučí aké to je, aj ke=d viem že by to ničomu nepomohlo. čo robiť ? riešiť to so psychologičkou ? myslíte že je možné riešiť problémy s detmi aj na tej internetovej poradni Ipčko ? či si zaplatižť sedenie u psychologa ? (kdesi som čítala, počula, že ak deti majú zlé spravanie, tak je na vine vždy rodič, rodič to sposobuje, detske spravanie je už len odpoveď )
Vysvetlujes co nerobit- nehryz, nesacaj ho,..... ale vysvetlujes aj co ma robit- ako riesit situaciu a preco mladsi mu ide po hrackach??
Vysvetlovat a davat od seba...aj oko za oko sa da...ale nikdy nevies,co klikne. :D
S tym psychologom to nemyslis vazne. Deti v jeho veku si takto chrania hracky "moje". Treba len oddelovat, vysvetlovat. Nech sa chvilu hraju aj kazdy v inej izbe. Ono to prejde.
Presne ako pise @zuzinka888. Kricat a stracat nervy neriesi nic, je to este male dieta, hneva sa na brata, pravdepodobne nanho ziarli, hneva sa aj na teba, ze mu nerozumies a si na bratovej strane. Ked sa nieco take stale, kludne prist, vysvetli, ze braceka to boli a rozumies, ze sa hneva, ze mu bral hracku, ale takto to nemozme riesit. Ty predsa ked sa nanho nahnevas, tiez ho nepohryzies. Riesime to inak. Treba si hracku zobrat a od braceka odist dalej ak este nevedia komunikovat alebo zavolat teba a ty mu ukazes ako to riesit. A samozrejme, nesmie byt tvoje riesenie vzdy v prospech mensieho. U nas je pravidlo hracky sa z ruky netrhaju, kto to mal orvy sa hra a druhy musi pockat. A takto som to vysvetlovala aj ked mal mladsi rok, aj ked on tomu nerozumel, starsi videl, ze rovnake oravidlo plati pre oboch.
@lucilaines Aj u nas je rovnake pravidlo. Hracky z ruk sa netrhaju. Kto si ju vzal prvy, ten sa s nou hra.
Nie vždy pomôže dohovor moja to robila tiež tak som jej to vrátila a naozaj prestala potom
Nezazila som tuto situaciu u mojich deti, ale ked som robila au-pair, tak ich male deti sa medzi sebou hryzli - dvojicky 2r a ich matka to dieta, ktore pohryzlo surodenca, pohryzla tiez a zabralo to, podotykam, nebola ziadna sadistka, ani zla osoba, len hovorila, ze zo skusenosti inych vie, ze to zabera.
Pripajam sa, aj moje deti sa natahuju(2 a 3 rocne). Mladsi kuse a starsia ho zbije/soti. Uz som skusala asi vsetko a nic nezabera, tak cakam kedy to prejde. Mozmo tu poradi niekto nieco, co som neskusila. Prajem autorke pevne nervy
Mam 5 rocneho a 2 rocnu a stale jej robi naschvaly a zle. Nepomaha nic.
To hryzenie, tam potvrdzujem, ze celkom pomoze kusnut späť (2 rocna ma kusala a rehotala sa na tom). Sácanie, hádky typu "to je moje", to je uz ina tema. Baby riesia konflikty krikom, chalani fyzickou silou... tam ho treba ucit vyjadrit to primerane, nezneuzivat svoju silu, zastavit mu ruku, ked ide buchat... rovnaky meter aj na maleho, aby nemal starsi pocit, ze len on je ten "vadny a zly" - z ruk si veci netrhame... on je este maly, on sa uci, objavuje...
môj má 3 a robí to isté, proste obdobie a psychologovi sa isto nechystám, ani ja, ani on
Môj robil to isté .. myslím že aj vekovo to bolo rovnaké, nuž .. možno ma väčšina odsúdi ale keď nepomáhal dohovor proste som ho uryzla aj ja nech vie ako to bolí.. od vtedy to nikdy už neurobil 🤣