Ahojte.
Do kedy ste robili rozdiely medzi detmi s 5 mesačným rozdielom ( jedno dieťa 2 roky a druhé 2ra 5m)
Totizto ja mám to staršie dieťa a moje musí stále ustupovať, od narodenia druhého dietata v rodine je moje dieťa za staršie a musí nechať hračku, musí požičiavať, musí vždy ustúpiť a dôvod lebo ty si starší!
Už ma to popravde nebavi, vidím, že moj je v prítomnosti bratranca utiahnutý, lebo babka s dedkom v pozore či náhodou nás nerobi zle mladšiemu… pritom rivalita v to to veku medzi detmi je prirodzená, stýkame sa co najmenej aj kvôli rozdielom, co svokrovci robia, ale narodeniny sú u nás povinná jazda, ktorej sa nevyhnem…dnesma to opäť zamrzelo, že ich to stále baví robiť tie rozdiely medzi detmi…
Ja ho zas nechavam v kolektíve medzi rovesníkmi prejaviť, (nehovorím ročnému keby robil zle a podobne, aby sme sa zle nepochopili). Ale keď je s rovesníkmi, sledujem ako sa spolu hrajú a ako si medzi sebou konflikty o hracky vybavia sami, kým tam nieje fyzicke nasilie a plač vôbec do deja s mamickami kamoskami nezasahujeme ani mu nedovolím hracky trhat on ani taký nieje, skôr naopak podelí sa aj sám.
No s bratrancom musí este aj svoju najobľúbenejšiu hračku pustiť aj keď nechce… vtedy som zahnaná do kúta, lebo keď to neurobí, tak pocuvam aký je lakomý, že je už stasti a n sa vedieť podeliť a podobne 💩 už som parkrat z oslavy aj odišla predčasne, nebavi ma toto stále pocuvat. Neviem či slm ja divná alebo oni, je 5 mesiacov podľa Vás až taký veľký rizdiel, že by mal tak vo vsetkom ustupovať? A podotýkam, moj mu naozaj nerobi zle, len sa v klude hra si svojimi hračkami a mladší mu to berie a robi s rým zle a moj ma prenechať hru mladšiemu… spolu sa nevedia hrať, pritom mame deti aj mladsie v okoli a tam problem nieje.
Dorazne by som povedala, ze je to jeho oblubena hracka a samozrejme ju nikomu nepoziciava. Ze taketo veci musia byt obojstranne. A este by som dodala ze, Ja tiez nepoziciavam moje oblubene hracky mladsim kamoskam ;)
predpokladám, že to druhé dieťa (bratranec) je od ich dcéry, mýlim sa? ale keby aj nie, nie je to spravodlivé. mali by učiť obe deti rovnakým pravidlám a hlavne spravodlivosti. a ako píšeš, ak ide o bežný detský konflikt, kde "netečie krv" a nerozbíjajú sa hlavy, tak by som to nechala na tie deti. a tiež by som výrazne obmedzila návštevy. rovno by som povedala, čo sa mi nepáči a narodeniny alebo nenarodeniny, nešla by som. ak chcú, nech prídu poblahoželať k nám...
to na oslave? tak by som sa vyhovorila a na oslavu radšej nešla.
že povinná jazda? no smola, keď sa babka s dedkom umúdria začneme chodiť zas.
a ako zareaguje tvoj manžel? neotvorí ústa?
Deti v tomto veku sa ešte nemajú vedieť spolu hrať, je to úplne prirodzené že dieťa dáva do popredia práve svoje záujmy a nevie sa podeliť. Ak by to bolo inak až vtedy by to bolo na zamyslenie. 5 mesiacov je v ohľade vývoja dosť veľký rozdiel ale nič to nemení na tom že to dieťa ešte aj tak nemá vek na delenie sa a ustupovanie. Ak by sa toto dialo opakovane môjmu dieťaťu, prestala by som chodievať na návštevy rodina-nerodina a sviatok -nesviatok. Veď kľudne sa môže počkať až to mladšie bude "dosť staré" aby sa tiež vedelo deliť a ustupovať a potom nech sa kľudne hrajú spolu.
Ty sa len prizeras? No chudák dieťa. Obmedzila by dom stretávanie a ak by sa stretávali tak žiadne MUSÍŠ
Nikdy. Argument, ze je starsi nie je argument.
Ahoj. Ani nevies ako ti rozumiem. My sme toto zazivali ale v opacnom garde. Nas mladsi o 4 mesiace od sestrinho. Neustale porovnavanie, a podel sa a hento a toto. Stale videli v nasom iba to "zle", ktore tam vlastne ani nebolo, iba bolo nase dieta energickejsie, zivsie, ale zle nikdy neurobilo. A teraz, ked obaja uz maju 5 rokov, je to tak,ze nase deti sa nestretavaju a u starých rodicov sa obchadzame. Uz sme prestali robit aj povinne jazdy oslav. I ked ma to mrzi. Ale vzdy som si syna zastala. Lebo reci boli nepravom. Najhorsie je, ze klin medzi bratrancov dali rodicia a stari rodicia - my sme sa snazili. Co uz. Niekedy sa treba odpojit. A mozno sa to casom zmeni a mozno nie.
@pribinak Jezis jasne že sa neprizeram, jak vss to niektore môže napadnúť ženy.. vám tu treba všetko do podrobná vždy napísať na 3 A4, aby ste pochopili na prvý krat, ale to vás nechcem uraziť, lebo vo viacerych témach som si vsimla, ze vám treba všetko vysvetlit do podrobna, takze v pohode, nie neprizeram sa nemusíte sa báť ani moje dieťa nenechávam v kúte plakať 😁 furt im hovorim, že s nimi nesúhlasím, ale oni sú názoru ze on je starší a tieto 💩, čo som písala vyššie…preto má zaujíma či je 5 mesačný rozdiel fakt toho všetkého hodný…
a muž má len jedného súrodenca a majú spolu všetci jedno zamestnanie a firma, kde robia vlastní môj muž takze odstrihnúť sa nedá ani prestrihnúť kontakt a narodeniny mal dnes moj muž nie deti…
@sheila121
No tak prepáč že sa pýtam, ale tvoj príspevok vyznel dosť bezmocne a bezmocný aj je
@ari1712 no tam smerujeme aj my podľa mna, mna to tiež nebavi vždy toor pocuvat. Akože zas až tak veľa osláv nemáme a vždy som kývla rukou, ale celkovo takéto rozdielu medzi detmi na to nechápem… u nás sme take veci nikdy neriešili a ako deti sme si konflikty riešili sami 🤯 a oni furt porovnavacky
@januska12323 toho sa obavám, lebo čím sú starší tým nadrzavaju stranu tomu mladšiemu
@pribinak fakt som nechcela nikoho uraziť, ale podľa mna kazda jedna matka stoji za svojim dietatom a obraňuje ako levica, to si ja osobne myslím, že ani nemusím pisat, lebo je to samozrejmost pre kazdu maminu.
By si bola prekvapená koľko žien to nedokáže.
5m je minimálny rozdiel! Zastav to aj za cenu kriku! Ten rozdielny prístup bude časom čoraz výraznejší a tvoje dieťa čoraz nešťastnejšie,lebo ako bude starší,tak si tú nespravodlivosť bude uvedomovať.
Ak tam nechodis casto, tak ja by som to neriesila a ak ano tak povec ze chvilu sa pohra jeden, potom druhy.
Ešte sú maličký, niekde som čítala dokonca, že dieťa do určitého veku (nepamätám presne) nechápe pojem požičať nieco. V jeho hlavke dáva preč svoju obľúbenú hračku a mysli si, že ju už nedostane. Preto malé deti plaču keď majú nieco pozicat…
V tomto veku je normálne ,že sa deti nevedia podelit ,ani sa ešte nejako dlho spolu hrať .Ale ani to ,aby ustúpilo stále staršie ,nie je ok.Ked idem k bratovi ,to ešte len sranda .Brat má 3 ročného ,ročnú a moja bude mať tento mesiac dva .Asi si to viete predstaviť .Nikdy by som ale nečakala ,že jej najstarší všetko dá ,a ani by som sa svojej nezastavala ,ak by mu brala hračku,s ktorou sa práve hral .A to ,sa teda tá moja vie aj pekne rozzúrit .Ale musí sa naučiť ,že vždy všetci nebudú skákať ako ona píska .Inak by to mala neskôr v škôlke veľmi ťažké .Rovnako sa ju snažím učiť ,aby sa vedela podeliť so svojimi hračkami ,ale ak sa s niečím práve hra ,tiež sa toho nemusí vzdať v prospech iného dieťaťa.
Je smutné ,že častokrát to rodičia prežívajú omnoho viac ,ako deti ,ktoré za chvíľu zabudnú,že sa na niečom handrkovali ,ale rodičia ,alebo vo vašom prípade ,starí rodičia to rozoberajú donekonečna 🤦♀️
Ved jasne. Dospelych nezmenis. Zmenit mozes len svoj postoj.. dieťa si vzdy zastat. Zvlast, keď vidis,ze nejde o to,ze by deti nieco riesili,ale ze do toho zasahuju druhí dospeli. A ked sa im nebude pacit, neboj sa. Same sa tie stretnutia zacnu selektovať.
Co na to vraví matka druhého dieťaťa? Je nemá ci len duševne nespôsobila? Ja by som "narobila poriadky" priamo na oslave. Nie, nemusí požičiavať všetky hračky a rozhodne mu druhé dieťa nič nebude trhať z ruky. A ešte jeden blbý plk ohľadne jeho správania sa, výzoru ci charakteru a bola to posledná oslava, na ktorej sa s bratrancom zúčastnil. Nahlas a dôrazne (nie ziapat ako šialená hysterka). Moje dieťa, moje pravidlá. Keď IM to stojí za ničenie rodinných vzťahov, je mi to ľúto, ale buzerovanie vlastného dieťaťata nepripustim. Ako so situáciou naložila svokrovci, je už ich vec. Alebo sa urazila alebo pochopia. Ale s tým už nič nenarobím.
Argument starsi/mladsi neobstoji pri ziadnom vekovom rozdiele. Kedy chcu mladsiemu ukazat, se svet sa netoci iba podla neho. A take, ze musis pozicat, neexistuje. Svet tak neexistuje. Je fajn sa podelit, ale aj ako dospeli si urcujeme komu, co a kedy poziciame. Preco by deti mali hned vsetko pustit z ruky len preto, ze to chce druhe dieta? Bran si svoje dieta aj nadalej aj za cenu, ze budes v ociach rodiny zla, lakoma a niviem co este.
Starší pri 5-mesačnom rozdiele? Ja nenútim ani staršieho syna ustúpiť mladšiemu. Svokrovci jednoducho nespravodlivo uprednostňujú to druhé dieťa a buď pôjdete do konfliktu, nebudete tam chodiť, alebo malý bude vidieť, že sa ho nezastanete. Ťažká situácia, pretože takto malému dieťaťu to nevysvetlíte, len bude cítiť krivdu. Asi by som sla do otvorenej konfrontácie alebo tam proste nechodila.
Tak tu máme zase ďalší výkvet vo forme svokry a svokra... Nie nemusí dat hračku keď sa s ňou hral prvý... U nás neexistuje, aj keď najmenšia vrieska a hodí sa o zem, tak nepoviem starším, ze jej majú dať pokiaľ sa s tým hrali prvý a ona si len myslela, ze to chce... Keď jej zoberú hračku a ona sk rieka, tak musia vrátiť, pokiaľ to ma na salame, tak sa môžu hrať...tskymto štýlom urobíš so syna fackovacieho panáka... Takže si otvor ústa a brán svoje dieťa 🍀
Svokrovci? Bráň svoje dieťa aj za cenu kriku a opakovania do nemoty. Ja by som sa aj úplne odstrihla, oni budú robiť rozdiely celý život.