Zdravím,
Som najstaršia dcéra zo 9 súrodencov. Rodičia sú silno veriaci. Z osobnej skúsenosti mám pocit, že rodičia sa mojím mladším súrodencom venovali najmenej a starostlivosť nechávali na mne a sestre. Boli sme praktický ako neplnoleté náhradné matky, čo nás dosť poznačilo. Pomáhať sme chceli ale aj vďaka terapií teraz chapem, že nás vlastne rodičia obrali o detstvo a dávali na nás povinnosti, čo nám vôbec nepatrili. Sestra teraz odmieta mať deti a úprimne ju chápem. Sama mám dve a už viacej s manželom nechceme.
Tak ma len zaujímalo či iný ľudia, to mali lepšie a cítili že sa rodičia stíhali o nich starať aj keď ich bolo v dome veľa?
Tak kedysi Bolo normalne že deti pomahali na statku, zahrade, s mladsimi surodencami...
My sme boli 5ks a nemam ten pocit ako ty. Ale zalezi od rodiny. No myslím že je uppne normalne ak napr 14r pomoze s babatkom mame...samozrejme při zachování casu pre seba...ale urcite jej to dá viac ako socialne siete
Sesternica je zo 4 detí. Najstaršia. Samozrejme sa musela starať o mladších. Je na tom tak,že má skoro 40 rokov a deti nechce ani vidieť
no ja nemôžem povedať za seba lebo som len jedináčik ale mala som 2 spolužiačky zo základky, ktoré boli z mnohopočetných rodín a presne ako tvrdíš museli sa starať o mladších súrodencov.Dokonca potom aj zo školy ich nosiť domov,nemohli sa kvôli nim učiť.Chúda jedna z nich bola taká zanedbaná chodila do školy až smradlavá tam sa často asi nepralo a to neboli ani romovia.Tiež sa sťažovali na to že rodičia robili rozdiely.Moj ocino je ale zo siedmych súrodencov a mamina zas zo štyroch.Tá tvrdila, že starká ich mala rovnako rada aj so starkým tam to bolo v pohode.A ocino zas bol babkin miláčik ale vela doma pomáhal bol rád ked zmizol z domu🙂 preto si naši asi povedali, že budú mať len jedno a svatý pokoj lebo videli ako to je v takýchto rodinách
My sme boli len 2 a aj tak sa mi nevenovali 😂 tiež som sa musela starať o mladšieho brata, robiť a ním úlohy atd. mama hovorí že vtedy bola taká doba 😜
môj otec je z 10 detí a každé z tých detí ma svoju rodinu a 3-4 deti . Otec tam viac menej nefungoval , dosť popíjal . Staršie dievčatá pomáhali svojej mame sa starať o mladších súrodencov a starší chlapci zas suplovali otca. Svoju mamu mali veľmi radi a tak súdržnú rodinu ako je rodina môjho otca sa len tak ľahko nenájde. Aj vzájomne medzi sebou vychádzali dobre.
presne tak... vyrastali sme na ulici s kamarátmi... leto - zima - vždy sme sa hrávali - však mobily neboli a v telke tiež nič prevratného... mala som dobrých rodičov, ale s nami deťmi sa nehrávali - nerobili nám animátorov. hodili sme aj do dedinskej knižnice - aj tak sa dalo zabaviť - čítať knihy.
nemyslím žeby to bolo zlé - ako deti sme boli ohybnejšie a fyzicky zdatnejšie ako terajše deti v našom veku...
@deti95060810 ja si to myslím tiež . Ja som mala skvelých rodičov ale žeby sa nám nejako venovali , tak to nie. Mali sme kamaráov, behali sme po ulici v ruke s chlebom a maslom , vyberala som sestru z družiny a písala s ňou úlohy. Mňa to nijako nepoznačilo , mám viac detí .
My sme iba traja. Ja som najmladsia. A neviem povinnosti sme mali. Nejako ma to nepoznacilo. Skor viedlo k tomu ze mama doma nie je sluzka. Ze vsetko musi robit iba ona. Ja som upratovala. Brat siel na nakup. Dalsi pokosil dvor.
Vzdy niekto druhy umyl riad. Povesal/ Poskladal pradlo.
A teda aj na zahrade sme robili spolu. Neviem ale nejako sa nam rodicia extra nevenovali. Sem-tam nejaky vylet. Zmrzlina. Karty.
Teraz aby rodic robil detom doslova animatora.
@maryetta u nas podobme. Ja som.najstarsia. ale pomahali sme postupne vsetci. Ved by sa mama zblaznila. Ked sme boli mali ani automaticke pracky neboli. Aspon som teraz samostatna a nemam pocit ze by som.o nieco bola ukratena. Ale zase doba s a meni. A take venovanie sa a chodenie po vyletoch ako sme mali s dcerou nebolo. Zili sme inak. Kazdy vikend na dedine u babky pomahalo sa. My sme nieco drobne spravili a potom behali po dedine a mali svoj program.
boli sme traja, a odpoved je: nie...ja som uz bola ako najmladsia na starsich surodencoch, ale myslim, ze moja mama, aj keby mala jedno dieta, by to nemala inak...to je o inom...je take "pravidlo", s ktorym sa stotoznujem: na 1 male dieta-1dospely clovek...to je jedno, ci otec, babka, druha babka...sice je to nahrada matky, ale vzdy je to aspon clovek s plnou pozornostou, nie nezrely surodenec...kto si to nevie zabezpecit, tak si tvori predstavu idylky velkej rodiny za cenu psychickej a emocnej ujmy na detoch
ja mam jedno dieta a dalsie neplanujem, resp, ak by ma nieco motivovalo, tak az v pripade, ze to prve bude dost velke na to, ze nepotrebuje moju castu pritomnost, starostlivost, pomoc
Ja si myslim, ze je to aj o miere, nielen o pocte deti. Ja som najstarsia, sice len z 3... ale o mladsie som sa starala, ale asi tak, ze som nemala pocit, ze som nahradna mama alebo obrata o detstvo. Proste obcas bolo treba pomoct, alebo vybrat braska zo skolky a pod ale nikdy som nemala pocit, ze som nahradny rodic. zato kamoska mala mladsieho brata a tam nikdy nemohla ist von napriklad, lebo sa musela hrat s bracekom, musela ho strazit, musela to ci tamto... a boli len dvaja... ale ano ona detstvo nemala, lebo mladsi surodenec... Ja osobne mam 2 deti a ano obcas poziadam starsie nech pomoze mladsiemu, alebo dozrie... ale je to chvilkove a prilezitostne
vcera som pozerala rozhovor s chlapcami z detskeho domova...na otazku, co si myslia z ich pohladu, ako by mal rodic vychovavat dieta, odpovedali: dat mu vsetko, rozmaznavat ho...a to povedali deti, co to v zivote nezazili...uplne som sa s tym stotoznila (samozrejme vychova je vychova)
@subartic tak s nami robil úlohy otec....aj nás skúšal, diktoval diktáty, chodil na rodičovské... tiež mám viac detí, ale deťom sa venujem ja resp. som sa s nimi učievala celú zš...
dnešné deti sú bez mobilov viac - menej stratené...
@mabenn tak s tym absolutne nesuhlasim. A som aj vdacna ze som nemala vzdy to co som chcela. Bola to asi len moja fantazia. Aj teraz si niekedy poviem chcela by som-ale rozlisujem ci to aj skutocne potrebujem.
@subartic veru. Dieta treba ano usmernit. Aj mu vediet povedat nie. Musi zazit aj prehry. A aj pady. Nie vsetko je ruzova zahrada.
@deti95060810 s nami ako deťmi rodičia neučili . Ja som som sa učila so sestrou asi prvé dva ročníky, potom sama. Mama kontorlovala len žiacku a chodila na rodičovské . Učili sme sa dobre.
@deti95060810 ja si pamatam prvy den skoly isiel so mnou otec. K lekarom tiez som povacsine s nim. Viazat snurky ma naucil on. Tiez nasobilku skusal on.
Inac sme sa ucili sami. Resp surodenci medzi sebou.
Teraz to mame podobne. Dcerka mala zapis-bol manzel. Aj v prvy den skoly. Aj na prve vystupenie z tanecnej.
sice som len z troch surodencov, ale mam 4 deti a presne toto som nechcela.
U nas ani nejake velke staranie sa o mladsich surodencov nebolo, lebo sme mali deti rychlo po sebe. Najmladsi 4ty sa narodil ked mala najstarsia necele 7 rokov. Co moze pomoct prvacka s novorodenatom? Tak akurat doniest plienku, ci nieco podat.
Moje tym padom rastli spolu, spolu som sa im venovala a neskor boli spolu ako kamaratska partia. Nemali taky odstup od seba, aby som mohla plnohodnotne nechat na starost mladsieho surodenca. A ani som to nepozadovala. Chodili napr. sami zo skoly od toho 5teho rocnika, ale ako surodenecka skupina, Ano bola pre mna pomoc ked priklad siestacka vybrala z druziny 2 surodencov na prvom stupni. Ale po skolkara som dosla sama. Ucila som deti samostatnosti, aby si pomahali vzajomne, nie ze jeden ma na krku a starosti ostatnych.
Ja len tak btw. Kedysi nebolo v móde, aby rodičia robili deťom nonstop animátorov, proste sa s deťmi nehrali, nevenovali sa im v takej miere ako dnes (hoci hovoriť aj dnes o venovani sa, neviem, neviem... Čo sa týka malickych deti, tam áno, je to lepšie, ale väčšie deti nonstop len mobil v ruke a keď prirátam plno krúžkov natrieskanych pomaly každý deň, strávia reálne deti s rodičmi len čas pri večeri mnohé, skrátka sú spolu s rodičmi malo reálne). A nesúviselo to s počtom detí, aj dvojdetnych rodinách to bolo rovnako. Bola proste taká doba.
Som z 5 súrodencov a veru sa mi mamina malo venovala. Ale myslím, že je to aj jej povahou, pre ňu bola dôležitá robota a každý víkend makali u starkovcov na statku. Nemyslím si, že najstaršiemu bratovi sa venovala najviac. Nepamätám si, že by mi niekedy knihu čítala alebo hrala sa so mnou hru. Skôr ocino sa mi viac venoval.
@macekovam ano...ale tuna si kazdy vsetko vysvetli podla svojej perspektivy...potom to aj specifikovali, ze dieta ma mat pocit bezpecia, hmotnej istoty, nebat sa prist za rodicom s cimkolvek, mat pocit, ze je prijimane a milovane...to mysleli pod "rozmaznavanim"...samozrejme sa dieta ma podielat na hmotnej urovni rodicov (myslim, ze aj zo zakona to tak je)
Tak je rozdiel 3 surodenci a 9 surodencov, takže nerozumiem čo tu mnohe píšete ako ste z troch surodencov, ci máte 3 deti a ako to nikoho z vas nepoznacilo. Najlepsie, ked sem este napise niekto, kto bol z 3 surodencov najmladsi. To je uz ozaj usmevne.
Fakt je ten, ze byt najstarsia z 9 surodencov je otrocina a autorka, ozaj ti nezavidim. Verim, ze kazde dieta by z toho malo traumu. Presne pre toto nie som fanusik takychto velkodetnych rodin, lebo aj z toho co som mala moznost vidiet, realne matka bola stale tehotna a cely chod domacnosti a starostlivost o kopec malych prckov bol na pleciach najstarsich deti. Otec, ten pracoval, aby uzivil tolko krkov. Pride mi to strasne nefer voci detom, obzvlast najstarsim. A netvarme sa ake to je uzasne vid kadejake videa na internete - realitu, ked sa kamera vypne uz neukazuju - vedia preco.
nás bolo 5 a tiež som ako najstaršia dcéra robila mladším súrodencom náhradnú mamu, cítim to podobne ako ty, že som v podstate nemala detstvo, ale moji rodičia to brali ako samozrejmosť, lebo oni svoje detstvo a mladosť strávili pomáhaním rodičom s hospodárstvom a zvieratami...