Chcem sa vyliať a zároveň zistiť či má niektorá z vás podobné pocity. mám 4 ročného chlapčeka a mám pocit ze nechcem druhé dieťa. Vždy keď sa s tým niekomu zdoverim, všetci ma presviedčajú aby sme s priatelom neboli sebeckí a dopriali malému súrodenca. Na jednej strane mi puká srdce keď vidím, že na hranie má len mňa a ocinka a nemá takého “parťáka” a že keď už tu nebudeme ostane sám. Zároveň by som veľmi chcela zažiť radosť z plánovaného bábätka. Synčeka sme s priatelom neplánovali pretože som otehotnela v 19, samozrejme som sa veľmi tešila len to bol šok a nebolo to v pláne. No na druhej strane si neviem predstaviť že by pre mňa maly zrazu nebol jediný a musela by som venovať čas aj ďalšiemu bábätku. Plus byvame u svokrovcov, čiže kým sa neosamostatnime (skôr ako do 2 rokov to nebude) druhé bábo nechcem a potom sa bojím veľkého vekového rozdielu medzi detičkami. Navyše externe študujem VŠ a už teraz pri jednom dieťatku je to náročné. Ďalšia vec, ktorá ma desí je tehotenstvo a pôrod. Tehotenstvo som mala rizikové, musela som veľa oddychovať a celé tri posledné mesiace som ležala v nemocnici. Neviem si predstaviť ako by som to zvladla ja a aj maly, keby je taka situácia aj v druhom tehotenstve. Porod som mala síce super a rýchly no mám strach že ten druhý by už taký úžasný nemusel byt.
Som naozaj sebecká ak by som mu súrodenca nedopriala?
PS: ja mám dvoch súrodencov, keďže je medzi nami 14 a 12 rocny rozdiel, vyrastala som skoro ako jedináčik pretože obidvaja boli na internáte a boli doma len cez víkendy. So sestrou som prerušila kontakt odkedy ma “nútila” ist na potrat a vyjadrovala sa o malom veľmi nepekne. Veľmi mi tým ublížila. A s bratom sa mám veľmi rada ale keďže byvame ďaleko nejako sa nestretávame.
ja som jedinacik, moja dcera tiez bude.. a teda zatial ma nik nepresviedcal, ze mam mat v buducnosti druhe (neviem preco by to niekto aj robil) a tiez mi nik nepovedal, ze som sebecka.. i ked niektori ludia maju tendenciu ma stale obtazovat vyrokmi o tom, ako isto zmenim casom nazor.. nie, nezmenim 🤷♀️
Ja mam rozdiel medzi detmi 4r a par dni. 2heho sme dako specialne neplanovali. Viac menej ked dovrsil tri roky cakala som par mesiacov na urade prace lebo do skolky brali az od septembra. Moj plan bol ze ak do 40tky nebude druhe tak uz nic nebude 😜. Prisiel september nastupil do skolky a ja som mala o tri tyzdne potom nastupit nazad do prace. A presne tyzden pred nastupom som zistila ze bude druhe. A o mesiac nieco som mala 40😂 bol to celkom divny pocit tehotenstvo celkom ok aj ked uz narocnejsie lebo ved pri 3rocnom moc toho neoddychnes ako ked este len prve cakas.
Vtedy som sa aj bala ze ake to bude a tak. Ale teraz uz ok aj ked maju taky rozdiel rak sa to da.
Nechaj si cas a uvidis mozno pride necakane a mozno bude jedinacik. Urcite by ma okolie nedonutilo
Musíš byť ešte mladá, kľudne môžeš mať druhé o 10 rokov, keď sa budeš na to cítiť alebo nikdy... Ale je na tom niečo veľmi pekné, na tej súrodeneckej interakcii a láske, to je fakt...
Podľa mna príliš riešite. Samozrejne, ze nieste sebecka, ak uz nechcete druhé dieťa. Ako píšu ostatne dámy, možno časom na to zmeníte názor a možno aj nie. Vsetko je v poriadku. Vás synček predsa nemusí byt sam ked nema súrodenca, moze mat parťáka v škôlke kt bude u vas prespávať a bude mu ako brat, alebo si takeho nájde v škole. Alebo aj nie. Nebojte sa, ak vášmu synčekovi bude chýbať parťák, nájde si ho. A možno sa Vám aj to druhé “pritrafí” a bude 🤷🏻♀️ A možno po nom začnete túžiť ked sa osamostatnite. Sebecka určite nieste. Cas vsetko ukáže. Nemôžete teraz vyriešiť vsetky problemy sveta. Este na margo jednej dámy kt tu pisala, ze medzi ňou a súrodencami je veľký rozdiel a tiez vyrastala sama. To je tiez individuálne. Mam sesternice medzi kt je 9 ročný rozdiel a su to take sestry akoby boli dvojčatá .
Ja som mala tiež veľa dôvodov prečo nie, super práca, doktorantura rozbehnutá, stavanie domu, dokonca keď som to mužovi naznačila, skoro utiekol 😀 Tak som si vravela, že teda druhé nie, no a čo! No samu seba som pristihla, že na to myslím, špekulujem, zmenilo sa to na túžbu, ktorá sa stupňovala. Mužovi som povedala, že ja chcem druhé dieťatko, kvôli nám 3. Vnútorný hlas? Srdce? Neviem, čo ma hnalo, ale ak by sme si ho nespravili, cítila by som sa naplnená do polovice. Teraz síce občas pretecu aj nerviky 😁🥴, ale som vďačná, že sme. Teraz sme šťastní.
Ak sa cítiš šťastná, nemusíš mať druhé babatenko. Nie si povinná! Ale ak to cítiš inak, tak pred tou túžbou nikdy neutečies, ani keď budeš mat 70 rokov, lebo nebude tvoja túžba naplnená.
Prveho syna som mala v 29 a dalsie som vobec necjcela az syn zacal tlačiť, ze kazdy ma niekoho len on je sám tak som to prehodnotila a ma surodenca, vekový rozdiel je 7 rokov takze som rodila v 36. Ty si este velmi mladá a máš kopec času na rozmyslenie a po ďalšie mne vyhovuje väčší vekový rozdiel. Uz nieje okolo babatka az tolko prace keď starší surodenec postrazi, zahra sa, pomoze okolo kupania, prebalovania a tak.....
Nepocuvaj nikoho,je to tvoja osobna vec,ked budete ma jedno dieta alebo sa rozhodnete mat 5je to vasa vec,nikto ich za teba nevychova tak mch ti ani neradia☺
Je to na vas, nie na okoli. Ale si este mladucka kludne mozete mat o 10 rokov dalsie 2 deticky. Ale musite to vy citit. Ja nemam rada tu frazu, ze najlepsie co mozes dat dietatu je surodenec. Nik ti nezaruci, ze budu spolu vychadzat.
Si mladá. Porob si svoje veci, bývanie kľudne ti stačí otehotnieť keď budeš mať 28 cca a o dva roky opäť. Budeš mať dve deti s tým že neskôr ten vekový rozdiel medzi prvým nebude už taký ale bude mať súrodencov, vy kľud. Ešte ti aj pomôže s tými dvomi deťmi.
A áno súrodenec je super. Naše malú 2.5 rozdiel mladšia aktuálne 1,5 roka ja nemám 25 ale viac staršia stále veľmi žiarli, ale mladšia je taký macko a aj keď dosť škriekaju mladšia sa nedá, sme sami v zahraničí mam toho dosť, muž chodí neskoro pomoc celkovo nulová, chcela som ďalšie kvôli dcére, aby nebola sama, ako ja.
Áno nemusi to súrodencom vyjsť, ale ak už nejaký je, aspoň tam je šanca.
Určite si časom ešte detičky urobte!
nenechaj sa dotlacit do nicoho, na co sa necitis. Ak ma dieta surodenca, nemusi to zakonite znamenat, ze budu partaci, aj keby bol medzi nimi minimalny vekovy rozdiel. .. mam to z vlastnej skusenosti.
Máš život pred sebou kľudne za pár rokov keď si zabezpečíte bývanie. Za mna určite súrodenca. Mám 4 deti s vekovým rozdielom 5 rokov. Vždy sa spolu hrávali a teraz sme veľká rodina, vždy je u nás veselo. Sestra má dcérku jedináčika, dlho nechceli druhé a potom bolo neskoro. Ľutuje to a závidí našim že nie sú sami😉 jej mala stále sama, stále nejaké kamošky jej musí zháňať od susedov. Aj na dovolenkách sa nudí. Daj tomu čas a uvidis že sama po čase pocitis túžbu mat znova malicke babo🙂
Ja mam dve dievcata, 10 a 7 rokov, a veľmi rada by som im dopriala súrodenca. Sú už velkacky, rozumne, už by pomáhali 😊 Ale plne chápem, ak sa niekto cíti len na jedno dieťa. A ak sa tak cítiš, určite by si sa nemala nútiť do tehotenstva, a ani sa týmto trápiť. Ak si ok s tým, ako to máte teraz, tak potom to podľa mňa aj je ok 😊 A uvidíš, možno o pár rokov sama zmeníš názor.
Ja mam jednu. A dokonca som to doviedla do krajnosti, keď povedala, že ona chce dve, moja otázka bola, či by chcela súrodenca. Už chce len jedno. Kto nebol jedináčik, nepochopí.
Je tona tebe ale zo surodenca bude rad ja mam len jednu sestru moj muz dve a spolu mame 5 deti a je to super najma ked sa vsetci zideme vzdy som chcela viacej deti a to som mala prve tak ako ty v 19 teraz maju deti 27, 23, 20, 12, 8
toto je tak zbytočná téma, pretože spĺňaš asi všetky predpoklady nemať TERAZ dieťa..... túto otázku si polož o tie 2-3 roky, keď budeš mať kde bývať. aspoň to.
Pokiaľ sa ty na to necítiš, neriešila by som pohľad druhých. Ja som jedináčik a občas som pišťala, že chcem súrodenca (strašieho brata, čo bolo doslova nemožné 😀)
Ale nakoniec som si vystačila so psíkom 🙂
Koľko ľudí nemá súrodenca a je to úplne normálne. Ja mám dcérku a buď bude mať súrodenca minimálne o 5 rokov alebo nebude mať žiadneho
Osobne mat druhé dieta je to najlepsie rozhodnutie...aj ked prvy rok dva som si bola ista ze nikdy viac nechcem rodit. Lebo to bol masaker 37h...ale neboj sa keby si chcela raz babo...kazdy porod je iny.Bola som tehotna 3x a vzdy to bolo ine...cize by sa neopakovalo to co prvy x. Tiez som si nevedela predstavit tu lasku...ked tak velmi milujem moju prvorodenu..u nas je rozdiel 4.5r a je to super. Od zaciatku sa mu vela venuje a on ju ma tiez rad hoci prve dni sa jej trosku bal lebo ona je tornado ale potom sa mu jej divocina zapacila a mysli si ze je strasne vtipna. Ta laska k druhemu je rovnaka ako k prvemu. Ako hovoria nedeli sa nasobi sa. Uplne rovnako sa zalubis a kazdy den babatko zboznujes viac a viac. A to prve dieta nemilujes o nic menej. Ale v takej situacii ako si ty...by som tiez nechcela este druhe.Hlavne to ze nemate svoje byvanie..by mi vadilo a studium by sa dalo ked bude jedno dieta v skolke s babatkom zas nie je az tak vela roboty ako s tym vacsim hoci ta fyzicky viac potrebuje.. Neries druhych ci hovoria ze si sebecka riad sa svojim srdcom ked teraz nechces tak nasilu by nebolo dobre. Ked raz budes chciet tak to bude ine. Vsetko v spravnom case...
Ahoj, vždy závisí na tom ako sa vy dvaja rozhodnete. My máme 9 ročnú slečnu a zo začiatku sme chceli aj ďalšie ale situácia to zariadila ináč. Po 2 rokoch som si povedala, že ďalšie nechcem ani náhodou. Z rôznych príčin. No situácia sa začala zlepšovať a teraz sama dcérka už chce súrodenca. Každý deň sa pýta, že kedy bude mať súrodenca, že sa nemá s kým hrať, že sa chce starať, že už je rozumná a zodpovedná. Takže rozhodne za mňa jedináčik nie. 🙂
Kľudne mozes mat neskôr, kedy budeš mat ďalšie dieťa je aj tak iba vaša súkromná vec a nikoho do toho nič nie je. Dokončí si skolu, osamostatniť sa a potom by som riešila dieťa. Niekedy sa stane aj neplánovane, uvidis.
1 dieta uplne staci, vyhra sa s detmi na ihrisku, skolke, skole.... + aj viacej veci si budete ako rodina moct dovolit po financnej stranke.. to neni len o tom kolko deti chcem mat, ale o tom kolko ich dokazem vychovat (poskytnut im kvalitnu stravu, byvanie, oblecenie,elektroniku, kruzky, skoly, internat, vysoka skola, postaranie sa mu o byvanie v dospelosti.. atd... (neziadat 15 rocne dieti aby prispievali na domacnost s brigady, dieta ma mat detsvo a svoj zivot a nie pracovat uz od mala aby zivilo rodicou) aj take som zazila.... proste radsej 1 a nech ma vsetko, ako mat viacej a budete zit z ruky do ust... 🙄
si mlada. mozno ked sa osamostatnite a dostudujes budes to citit inak. nenechaj sa nutiy. kazdy mame surodenecke vztahy ine. ja mam 3r starsiu sestru a 6r mladsiu a aj ked sme mali obdobie ze sme sa hadali tak sa zboznujeme
S dieťatkom by som teraz na tvojom mieste počkala. si ešte mladá, dokonči si školu, venuj sa naplno synčekovi, poriešte si s priateľom bývanie - teraz sa tým zbytočne zaťažuješ. Ja mám tri deti, medzi nimi aj väčší aj menší vekový rozdiel /7 a cca 2 roky/ - a nemôžem povedať, žeby bol jeden z nich ten "top" - aj väčší, aj menší majú svoje pre aj proti - a všetky tehotenstvá som mala rizikové - a pôrody rýchle. bála som sa, kto sa postará o staršie deti, ak ja budem na rizikovom ležať v nemocnici - a vieš čo? ono sa to všetko zvládlo. s pomocou manžela, rodiny - upevnili sa tým napr. aj vzťahy medzi mnou a manželovou maminou, veľa nám v tom období pomohla. Návod na to, čo je správne pre teba ti nedá nikto, musíš si to urovnať v sebe sama - a ak sama cítiš, že teraz na dalšie dieťatko nie je ten správny čas, tak jednoducho počkaj... iným ľudom nemusíš nič vysvetľovať - a ak predsa len cítiš potrebu im niečo povedať - tak povedz pravdu: ked dokončíš vyšku a poriešite bývanie, potom budeš rozmýšľať nad súrodencom pre syna.
Fuha. Ako tak čítam, tak máš náročnú situáciu, hlavne na teba tlačí okolie. Nedaj sa. Je to tvoj život, tvoje telo, tvoje dieťatko, rozhoduješ ty spolu s partnerom. Nikdy nevieš čo ešte bude. Možno keď drobec viac vyrastie, tak sa ti začne cnieť po tých krásnych chvíľach s dieťatkom a absolútne nebudeš myslieť na nejaký vekový rozdiel. 😊