Jedináčik

1. dec 2023

Ak mate uz starsich jedinacikov lutujete ze ste im ,,neurobili" aj surodenca? My mame prve dietatko neplanovane proste sa stalo. Vzdy som chcela mat aspon 2 deticky ale odkedy mam toto nase jedno rozmyslam nad tym ze by mi mozno aj stacilo. Aj ked neviem ci to nie je chyba. Aj ja aj muz totiz mame surodenca a zhodli sme sa na tom ze je super ho mat.

barbora0308
1. dec 2023

Ja vzdy vravim, ze radsej mat iba jedno dieta, ako mat druhe iba z presvedcenia ako napr. vzdy som chcela dve, ved nech ma surodenca, bude sa mat na koho spolahnut a pod. Pre druhe dieta sa rozhodnite iba vtedy, ked ho naozaj tuzite mat a vas zivot bude az vtedy naplneny. Ja mam tiez surodenca, naozaj je fajn ho mat, ale ja som sa rozhodla mat iba jedno dieta napriek tomuto nazoru. Netuzime s muzom mat druhe dieta, takto sme nadmieru spokojni a myslim, ze moje dieta bude stastne aj bez surodenca, tak ako mnoho inych jedinacikov, ktori boli vychovavani v rodine, kde mali vzdy oporu v rodicoch.

deti95060810
1. dec 2023

a koľko rokov už má dieťa?
môj syn bol jedináčik 11 rokov, až potom postupne pribudli ďalšie deti...

osky
1. dec 2023

Myslim,ze ten surodenec chyba vzdy.
A ked vy sa pominiete,nebude uz nikto...
Jasne,partner,vlastna rodina...ale to je ine...

lindous
1. dec 2023

Tiež si myslím, že "aby mal prvý súrodenca" je zlý dôvod na druhé dieťa, pokiaľ to mimo toho tak necítite... ja som jedináčik, súrodenec mi nechýba a tak nejak do budúcna je v pláne iba jedno dieťa (ale kto vie ako to dopadne) ... jasné, môže to byť fajn, ale mne to chýbať nemôže, lebo neviem aké je ho to mať 😅 mám v okolí kopu dobrých súrodeneckých vzťahov, pri ktorých som sa už zamyslela, aké by to bolo mať súrodenca, je tu ale aj kopa takých, že buď nie sú veľmi v kontakte alebo majú vyslovene zlé vzťahy...

jenny224
1. dec 2023

Poradila by som ti prečítať si asi 100 diskusií na túto tému. Jediná odpoveď je: deti si robíte vy rodičia, nie pre už narodené deti. Je milión prípadov, keď majú súrodenci skvelé vzťahy a milión takých, kde sa ignorujú, alebo rovno neznášajú. A nie vždy je to len dôsledok výchovy, ako niektorí zvyknú namietať. V dospelom veku keď sa niekto nepohodne, alebo vzťahy ochladnú z akéhokoľvek dôvodu, môžu mať aj 20 rokov skvelej výchovy za sebou.

ibatanecnica
1. dec 2023

@osky to nemusí byť ani keď má súrodencov. Kopa súrodencov je povadených, každý si žije svoj život a ani sa nestretávajú. Takže mať ďalšie dieťa kvôli tomuto, je blbosť.
autorka - ja som kedysi chcela dve ale nakoniec mám jedno a poviem ti, dobre je tak , ako je. A to aj ztoho dôvodu, že dcére prepuklo jedno vážne ochorenie a nemohla som kvôli tomu veľmi navymýšlať s prácou, karierou, takže príjem bol veľmi nízky. Pridružili sa intolerancie a pri dvoch deťoch, by sme to finančne nedali. U každého je situácia iná - pracovná, finančná, iné priority, treba zvážiť čo v prípade chorôb, prázdnin. Ty sama sa musíš rozuhodnúť. Nikto ti odpoveď nedá, čo je lepšie. Aj povahy sú rôzne.

marsmykkok
1. dec 2023

Tak ja som jedináčik, nejako mi to neprekážalo, vždy som mala okolo seba nejakú kamaráta alebo kamarátku, s ktorým som trávila celé dni. Ako dospelá je to 50 na 50, chýba mi nejaká opora, ale keby mám aj súrodencov, nik nezaručí, že budeme rodina iba na papieri. Napríklad mama má brata a sestru, normálna rodina, nič zlé sa nestalo-nie je tam nejaká krivda, nežijú od seba daleko a aj tak sú vzťahy skoro nulové, stretávajú sa len na pohreboch a na okrúhlinách.

barborka1414
1. dec 2023

Moj muž je jedináčik a vždy hovorí že mu chyba ten súrodenec, že sa cíti v podstate ukrivdený. Má bratrancov, sestranicu, ale to niesu súrodenci. Chýbal mu keď bol maly, potom jedno krátke obdobie tvrdil že dobre aspoň sa nebude musieť s nikým deliť 😀 ale zas čím je starší mu to vždy trochu chyba. Ja mám súrodencov 3 a naozaj mám vždy komu zavolat, napísať, ísť na návštevu, dať komu deti postrážiť, pričom on nemá komu…má samozrejme kamarátov a aj inú rodinu, ale toho najbližšieho súrodenca nie..

alica2202
1. dec 2023

Tak ked ste sa zhodli, nie je o com. Ja aj manzel sme z troch deti, takze sme planovali tri deti. Mame dve a staci. Ludia menia nazory. Je to v poriadku ak citis, ze staci jedno. Ja mam s bratmi vynikajuci vztah aj v dospelosti aj moje deti sa lubia ako kone. Moja teta so sestrou sa pred par rokmi nepohodli a doteraz sa nebavia -/a to si ta jej sestra postavila dom vedla tety v case ked spolu vychadzali/. Nikto ti nikdy nezaruci, aky budu mat vztah surodenci.

13uzivatelka11
1. dec 2023

Aj tak ti nikto nezaručí ze budu mat v dospelosti dobrý vzťah. 🤷‍♀️ takže iba kvôli tomu by som si druhé dieťa nerobila.

autor
1. dec 2023

Ano kocky asi mate pravdu.. ja mam so sestrou vyborny vztah je to aj moja najlepsia kamaratka aj v detstve to bolo uplne o inom neviem si predstavit svoj zivot bez nej. Kvoli tomu ma to zoziera. Ze by som teraz ja sama mala tuzbu po dalsom dietatku tak to sa neda povedat. Skor mam tuzbu urobit si VS najst pracu a tak dalej a mam pocit ze dalsie dietatko by mi to uz uplne znemoznilo a stazilo

ibatanecnica
1. dec 2023

autorka - tak choď za svojimi túžbami a nehrň sa do toho, o čom nie si presvedčená

sima234
1. dec 2023

Ja som jedináčik a nikdy mi to nebolo extra ľúto. Môj muž má síce súrodencov, ale nestretávajú sa už niekoľko rokov 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

akvi
1. dec 2023

Ja by som to nechala tak nejak voľne bežať. Tak som to spravila ja. Mali sme prvé, plánované a aj ten pocit tam bol, že áno, chcem dieťa. Druhému som sa nebránila, akurát že to prvé dieťa bolo extrémne náročné a ja som sa na druhé necítila ani po zdravotnej stránke. A keď už by to zo zdravotného hľadiska šlo, už nebola proste tá túžba. A mne sa bez tej túžby do toho nechcelo ísť len preto, aby prvé dieťa malo surodenca, mne to neprišlo ako dostatočný dôvod.

rebrambora
1. dec 2023

Surodenci si nemusia rozumiet.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivik4
1. dec 2023

Mam 30 a nikdy v zivote mi nechybal surodenec , vzdy som mala kamaratov. Syn je sam a surodenca nechce, sam od seba povie, pritom sa s nim o tom ani nerozpravam.
Mamina mi hovori ze aspon sa nebudem mat s kym potom handrkovat o byt 😀 . V tomto ma pravdu

stanulienkat
1. dec 2023

Uz je tu takychto rovnakych tem vela. Nie, surodenec nechyba. A aj moje dieta bude jedinacik. Tiez mu surodenec nechyba.

nelca84
1. dec 2023

My mame jedinacika a nie, nelutujeme.
@osky pekna blbost, ja mam brata, ale kludne by som bola aj bez neho...

rarararara
1. dec 2023

Ja som jedináčik a aj môj manžel, našli sme sa.ten kúsok rodiny , ako mať súrodenca mi skôr chýba teraz keď sú už moje deti preč z domu, ako keď som bola mladšia, vtedy som to vôbec neriešila.Nad druhým dieťaťom som dlho váhala, nakoniec pomohla náhoda, a dom za to šťastná,,,

h2
1. dec 2023

Autorka, je veľmi pekné, že máš so sestrou krásny vzťah a že ste najlepšie kamarátky. Ale toto vôbec nemusí byť pravidlom. Je kopa súrodencov, ktorí sa ako deti bijú, neznášajú, robia si zle a ako dospelí sa ani nestretávajú, alebo len raz za čas, na rodinných oslavách a ináč sa veľmi nemusia.

elmivelmi
1. dec 2023

Asi ano jedinacik je inak vychovavany ako viacej deti,nie je naskodu mat surodenca a vediet sa s nim podelit,aj povadit aj pohrat.Radsej dve deti ako jedinacika kt musis venovat vsetok cas a striehnut ho ako oko v hlave.

petamich
1. dec 2023

@nelca84 hlasim sa do klubu 🙂 mam priatelov, ktori su mi viac rodinou ako cela ta rodina, ktoru naozaj mam a nebude to (zrejme) mnou 🤷‍♀️

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
1ryba
1. dec 2023

Môj jedináčik je už dospelý a nikdy súrodenca nechcel. Je to jeden slušný mladý chalan, ktorý sa aj podelí aj pomôže. Keď je niekto idiot a vychováva z detí rovnakých idiotov, nepomôže mu ani 5 súrodencov.