kedysi sa mi zdala teoria o 3 rocnom rozdiele celkom mudra, ze to nie je zbytocny stres ako pri mensom rozdiele, a deti sa spolu aj prehraju lebo nie je privelky rozdiel - ale ked sa nad tym zamyslim teraz, kym sa to mladsie bude schopne nejako hrat, to starsie bude mat skoro 4 roky a to sa mi zda obrovsky rozdiel ... viem ze vsetko zavisi od situacie, povahy deti, ale zaujimali by ma skusenosti mamiciek co maju takyto velkovy rozdiel - ak starsi je chlapec - ako vase deti spolu vychadzaju? alebo si viacmenej kazde "zije svoje?" hlavne som zvedava ako je to v situacii kde je druhe dievcatko 🙂
viem ti napisat iba ako bolo u nas doma, ked sme boli s bratom deti. medzi nami je 3,5rocny rozdiel s tym, ze ja som starsia. a poviem ti teda my sme sa vobec ale vobec nevedeli pekne hrat. kym sme boli mensi, len sme sa bili, ako sme rastli vkuse sme sa skriepili. neviem cim to je, aj mi to je luto, ale dodnes mame taky vselijaky vztah 😒
medzi mladsim a najmladsim su 2 roky a 4 mesiace, teraz su stale v sebe, hadaju sa a ani predtim sa velmi spolu nehrali, starsi ten bol vzdy velmi pohyblivy a mladsi pohodicka, na co nieco robit, ked nemusim 🙂 🙂 🙂 🙂
My sme boli surodenci 3. Medzi sebou sme mali presne 2 roky rozdiel. Najstaršia ja, potom brat a najmladšia sestra.
S bratom OK. 2 roky boli fajn 🙂 Ale sestra, čo už bola 4 roky mladšia, to nie ☹ Už mi prišla príliš malá, detská atd...
moji budu mat v juli 3 a 6 rokov, je medzi nimi presne rozdiel 3 roky. obcas sa hraju spolu uplne super, obcas ten mensi chce vsetko co ma ten starsi a ten musi casto ustupit. Ale v zasade je to fajn vekovy rozdiel, su velmi zlati🙂
@katkanova ja mám dvoch chalanov, vekový rozdiel medzi nimi skoro na chlp presne 2 roky, teraz majú 2 a 4 a obaja sú stále v sebe, čakám kedy príde tá chvíľa a začnú sa normálne spolu hrať. mladší chce presne to čo má akurát starší a starší len škrieka a piští keď mu to ten mladší berie z rúk, mám pocit, že robím len policajta a neustále odbieham či už od varenia alebo inej činnosti a riešim ich konflikty. Ale čo iné mi ostáva, záručná doba na vrátenie nám už uplynula 😀 😀 😀 😀
ja som sa so sestrou velmi nehrala a je medzi nami rozdiel 3 roky a 2 mesiace.... skor som sa s nou bila a ziarlila na nu....
Mne tento 3 ročný rozdiel vyhovuje od začiatku, napríklad keď bola malá bábätko, tak som chlapcovi pustila vnútri rozprávku, alebo ho zaujala nejakou hrou, nechala si pootvorené dvere, aby som na neho počula a za 10 minút som malú vonku v kočiari uspala, chlapec bol proste už dosť rozumný, aby ma nechal malú v pohode uspať, nakojiť a bol tichúčko, ako dvojročnému by som mu to ťažko vysvetlila! Teraz malú ťahá dopredu, veľmi skoro sa mi naučila rozprávať a momentálne sú už v takom veku, že sa aj spolu dokážu zahrať, prípadne malá už chápe, že ak si braček stavia lego alebo puzzle, že mu to nemôže kaziť. Nie je to ešte úplne ideálne, sú tam aj vadenice o hračky, ale tento rozdiel sa mi zdá celkom fajn. Väčší rozdiel by som nechcela z vlastnej skúsenosti -so segrou sme boli 5 rokov rozdiel a mala som jej plné zuby celé detstvo 😀 .
@katkanova ja mam medzi chalanmi 2r a 5m. väcsinu casu sa spolu pekne prebavia a obcas robim rozhodcu. ale moze byt, ze je to aj povahou starsieho, ktory je relativne rozumny a vnimavy, pomahal mi s mladsim uz ked sa narodil. daval a dava na neho pozor, upozorni ked robi lumparinu - najskor lumpa a ked lump neprestava, tak mna alebo tata 😉
Ale možno je aj dosť veľký rozdiel v tom, či ide o deti rovnakého pohlavia, alebo nie. Keďže ja mám chlapca a dievča, chlapec sa viac hráva s autíčkami, dráhou, stále niečo skladá a buduje a malá skôr bábiky, kočík, hrá sa na nakupovanie, oblieka sa, jednoducho nevadia sa o všetky hračky, lebo majú rozdielne záujmy a hry... 🙂
Ja len k tym pohlaviam, medzi mnou a bratom je rozdiel 1rok a 7 mesiacov, ako mali sme sa dost bili, ale vedeli sme sa aj spolu hrat. Niekedy sme mali dohodu, ze raz sa hrame s autickami a raz s babikami, sme to stiredali, alebo potom kazdy sam, alebo nam nasi postevili v izbe stan z deky a tam sme sa hrali. Podla mna zavisi dost od povah a aj od rodicov, ako vedia deti viest.
pekná téma 🙂 🙂 🙂 ......skôr si myslím že kľudné hranie medzi súrodencami zavisí predovšetkým od ich pováh 😀 😀 😀 😀 .......ochoty ustúpiť ,lásky, porozumenia a tolerancie.........ja mám mladšieho brata o 4 roky a mali sme sa radi......doslova s jedným balónom sme sa hrali....tv pozerali a pod.....ale prečo to tak bolo?.......lebo som bola v prvom rade ja dobrá,kľudná a v druhom rade aj brat .....nerobili sme si naschvál.....nikdy sme sa nebili.......a pod.....krásne spomienky na detstvo.........no a ja aké mám deti ja???? 😀 😀 😀 😲 ..........prečo sa vedia málokedy spolu normálne pohrať ?????? lebo....lebo....lebo........ 😝 😝 😝
niekedy sa prehraju ale mam pocit, ze castejsie si robia zle a musim skonstatovat , ze najcastejsie konflikty zacina mladsia dcera, syn je vacsi kludas, vsak je aj o 3 roky starsi a teda rozumnejsi ale mala ked sa jej nieco nepaci tak sa do neho hned pusti..dufam, ze o rok to uz bude lepsie 🙂
@sendy182 my s bratom sme baran a skorpion, dost vybusne povahy obidvaja, ale u nas panovala taka laskyplna atmosfera, vsetko sme robili spolu, myslim, ze na tom mali dost aj podiel nasi rodicia. A mozno sa oni medzi sebou maju tadi, len my to tak vnimame, ze sa stale skriepia. My s bratom sme sa aj sem-tam pobili, aj sme na seba zalovali, no my sme to hodnotili, ako pekny vztah :D
U nas je to pol na pol...vedia sa uzasne zahrat ale aj paradne pobit,zalezi to od toho ci je mladsi ochotny spolupracovat a posluchat starsiu,ak nema naladu tak sa hasteria.Dcera musi casto ustupit a dost casto sa citi ukrivdena ale mne tento vekovy rozdiel vyhovuje.
ja mam deti bez 3 tyzdnov presne 3 roky od seba a teda sodomagomora 😀 vedia sa spolu hrat na 5 minut aj to obcas, inac sa stale mlatia, robia si zle, beru si hracky, robia si naschvaly, potom vresk jeden druhy....
Aj sa hraju,dokazu sa aj pekne dlho hrat..chlapec starsi,dievca mladsie,rozdiel 2r a 7m..ale aj sa biju..a aj o hracky,u nas neexistuju chlapcenske a dievcenske hracky..proste obaja sa hraju aj s autami a obaja aj s babikami-napr.na nemocnicu sa zahra aj chlapec s babikami..obaja napr.aj varia v detskej kuchynke..z toho vyplyvaju castejsie "vojny",ale vedia sa aj normalne hrat..obaja su tvrdohlavi,starsi rad poucuje a diriguje,co sa nie vzdy paci mladsej,ktora ma teraz uz obdobie vzdoru..je to vesele..😀
@katkanova starší syn má 5 rokov 4 mesiace a mladší 2 roky a 8 mesiacov a sú to najlepší kamaráti, úžasne sa spolu prehrajú, keď sú spolu majú svoj vlastný svet, je to radosť na nich pozerať. starší sa mladšiemu prispôsobil keď bol menší, lozil po štyroch s ním, hral sa aj s hrkálkami a podobne.a mladší zase rýchlejšie dospieva pri staršom bračekovi a všetko sa skôr učí takže aj autíčka a veci podobné začali rýchlo frčať 🙂
Myslím, že deti sa neznášajú hlavne vtedy,ak sa medzi nimi robia rozdiely a potom začnú na seba žiarliť a zo závisti si robia zle (ja so segrou som bola ten prípad, ja som mala byť vždy tá staršia, čo má mať rozum, čo za všetko mohla) -to je to najhoršie čo môže byť časom starší súrodenec začne mladšieho neznášať, za to, že sa mu všetko prepečie a mladší to začne ešte viac zneužívať. Všetko je to fakt len o výchove a o povahe. Moje deti sa tiež povadia o hračky, ale na druhej strane, sa aj jeden druhého zastanú, minule jeden chlapček v nákupnom centre odsotil malú a náš Maťko ho hneď okríkol, že to nesmie robiť, lebo je to jeho sestrička a on ju má strašne rád - a túto vetu už začala používať aj malá a hrozne dobre sa mi počúva. 🙂 A k tým hračkám čo som písala, ja im nerozdeľujem hračky na dievčenské a chlapčenské, jednoducho odmalička chlapca nezaujímajú bábiky, aj keď malá dostane, on ju ani do ruky nechytí, nie je to pre neho zajímavé a malá zase má záujem o autíčko, len keď je nové, ale potom už nie.
@katkanova veľa tí spraví výchova - nejaký ideálny vekový rozdiel podľa mňa existuje - čo u jedných funguje u druhých nemusí... ja mám s bratom 2 ročný vekový rozdiel a vždy až do puberty sme boli naj kamoši a môj brat má ochranoval ...
medzi mojimi deťmi je 4ročný rozdiel a teraz sa začínajú spolu pekné hrať - mala má 6 a malý 2 - stale im ale vstupujeme že je dôležité aby sa lúbili a ochranovali - maličká to už chápe - oni vidia ako sa s mužom objimame ako ich mojkame a aj sebe navzájom už začínajú prejavovať lásku .
snažím sa nedelit hračky a detto vchádzať zodpovednosť stale len na malinku ...
my mame rozdiel 2r9m a hrat spolu sa zacali ked mala zacala chodit do skoly cize od tych 3r - a tak ako v kazdej rodine su chvile ked sa idu zavrazdit - vsetko treba najmenej dvojmo ale pomaly je vidno ze sa zacinaju organizovat - chvilu ty chvilu ja, dokazu si uz stanovit nejake pravidla medzi sebou - tak aby som ja nemusela vstupovat do ich hry i ked je vidno ze starsia ma rol takej minivychovavatelky a vela krat chce aby ta mladsia skakala ako cvicena opica 😀. sranda je to ze vo vztahu k inym starsia sa vzdy stara o mladsiu - ked pridu do cudzieho prostredia tak ju hned berie za ruku, vsetko jej vysvetluje a stava sa jej ochrankynou v sukromi sa aj vyplieskaju - ale kto sa nepohadal so svojim surodencom nech sa prihlasi 😅
My máme tiež 2,5 ročný rozdiel. Keď boli menší, tak sa nevedeli spolu hrať, ale teraz keď už sú starší 8 a 11, tak sa vedia pekne zahrať , hlavne s legom. Nehovorím, že sú neni občas v sebe, ale celkovo myslím, že je to v pohode. U nás je skôr mladší závislý na staršom a starší ho má väčšinou v paži 😀 , ale majú spoločné záujmy, tak sa často spolu hrajú. Vždy im zdôrazňujem, že sú v prvom rade bratia a preto sa musia snažiť spolu vychádzať,ako aj uprednostniť brata pred kamarátmi. Nie vždy sa to darí ,ale omieľam im to dookola, a snáď to vezmú časom na vedomie. 🙂
Majú zakázané na seba kričať a biť sa, ale keď k tomu náhodou dôjde, tak si vždy spomeniem na svoje detstvo ako sme si so sestrami nadávali 😀 , teraz sa na tom dobre bavím. Vždy ich síce vyhreším nech si nezvykajú, ale beriem to tak, že to býva v každom súrodeneckom vzťahu. Časom to prejde, tak ako to prešlo aj u nás. Hlavné je , aby to nezašlo priďaleko a to už vie každý rodič posúdiť.
ano hrajú ..ale často sa ja šriepia .....ale lubia sa velmi nikdy som neverila že s dvomi detmi je menej starostí ako s jedným 🙂
no my mame doma vekovy rozdiel 2 roky a 5 mesiacov, prvy chlapec, druhe dievca a je to take vselijake. Raz je dobre, pekne sa spolu hraju, raz sa vadia, raz sa hra kazdy sam vo svojom svete. Je to rozdielne, ale nie je to nejake tragicke a to uz maju syn 7 rokov a dcera budem mat vo februari 5 rokov. Je to celkom fajn a to chcfem buduci rok este jedno dietatko, tak to som potom zvedava ako to bude doma vyzerat 🙂
@katkanova 😀 😀 😀 no neviem či to je menší stres ako pri menšom rozdiely. Syn preživa teraz obdobie maximalneho vzdoru, dcerke berie každu hračku ktoru si chyti do ruky. Alebo ju chytí za nohu a vlači ju po brušku. Navyše teraz dcera začala tiež vydobíjať svoje, takže vkuse škrečia. Dcerka drži krčovito hračku a vrieska, syn jej ju vytrhava z ruky a vrieska.... Ale ked opomeniem toto všetko maju sa velmi radi. KEd sa dlhšie nevidia tak sa na seba velmi teiša, pusinkuju.... No ale o 10 minut je to tak ako som pisala obaja vreštia trhaju sa o hračky a taaaak 🙂
ahoj my mame doma 4 rocny rozdiel s tym ze dcera je starsia a nevedia sa spolu hrat vobec. doteraz bola voci nemu majetnicka vobec nic mu nechcela dovolit a teraz sa zas spolu stale iba salia a nahanaju. ale od pekneho hrania to ma hodne daleko :D