Ahojte, dcera ma 18m. ,momentalne som tehotna,cize v case porodu bude mat dcera 2 roky. Chcem sa spytat mamiciek,ktore mate takyto rozdiel medzi detickami ako ste to mali? Vnimal 2 rocny uz prichod surodenca,ziarlil velmi? A ako ste riesili spanie,resp.spaval 2 rocny uz sam v izbicke?
Dakujem za kazdu odpoved
rozdiel rok a tristvrte, ziadne ziarlenie, este to nijako nevnimala. Spala uz davnejsie vo svojej izbe, kedze od polroka prespala celu noc. V zasade som sa aj tak cely den venovala starsej, mladsia bola tak nejako iba pri nas - najskor v nosici, potom na podlozke, potom za nou behala a nakoniec sa z nich stali partacky... za mna je tento vekovy rozdiel super, lebo aj teraz maju v podstate identicke aktivity, nemusime vymyslat program osobitne pre jednu a pre druhu, zabavia sa na rovnakom ihrisku, v rovnakom muzeu, bavia ich rovnake spolocenske hry, na bicykli idu podobne rychlo, naraz sa naucili lyzovat, maju spolocnych kamosov. Samozrejme, nebude to vzdy easy a idealne, ale je to ozaj dobre!
tiez si myslim, ze by to bolo rozhodne horsie, ked je dieta starsie, pretoze teraz to este tak nevnima🙂 4-5 rokov, to by bol uz vacsi problem jednoznacne, toto sa este zvladnut da.
my prvé dve slečny rozdiel 2 roky 5 mesiacov - žiarlivosť bola, dcéra spala s nami v posteli a malinká v postieľke vedľa mňa
a potom mám ešte rozdiel 18 m... tam žiarlivosť nebola, najml. spala v postieľke a dve deti s nami v posteli...
@baska_nice my sme mali rozdiel aj 4 roky a žiarlivosť tam už vôbec nebola...
rozdiel 20 mesiacov. ziarlivost zo zaciatku nie,potom trochu. Hlavne problem je teraz ked maly za nim chodi a rozhadze mu kocky alebo sa hra s “jeho” hrackami. Inak je to pre mna uplny zabijak,mam 2 deti velmi narocne na pozornost takze sa len modlim nech uz prejde to najtazsie. Co sa tyka zaujmov atd tiez si myslim ze to je super rozdiel, ale 2 rocne dieta je proste este velmi male a vela veci nechape a to pri starostlivosti o babo je niekedy narocne. ale prezijeme ale vsetci….
mame rozdiel 2 roky bez 3 tyzdnov. Dcerka sa z brata tesila, sledovala vsetko, komentovala, chcela pomahat - co sme ju aj v ramci moznosti nechali prave kvoli snahe o eliminaciu ziarlivosti. No zaroven si obcas vydobijala pozornost v najnevhodnejsich okamihoch 🙂 (liepala sa niekam, kde vedela, ze sa nema akurat vtedy, ked som maleho dojcila a tak... ).
Spavali sme vsetci v jednej izbe a aj to bolo fajn, ze nemala pocit "specialneho pristupu" alebo ze je "odlozena" v inej izbe. Ked mal mladsi 16 mesiacov, stahovali sme sa do vacsieho bytu, maju odvtedy spolocnu izbu a tam aj zaspavaju (syn sa este nejaku dobu v noci stahoval k nam do spalne kvoli dojceniu).
Prve 3 mesiace boli narocne, kym bol syn take ozaj babatko a dcerka predsa len este stale male dieta. Spanky v roznych casoch, startovanie dojcenia, dcerka sa v tom case akurat odplienkovala a bolo treba reagovat hned...
Teraz maju 3 a 5 rokov a su riadni partaci, no ako spravni surodenci si vedia aj robit zle 🙂 Syn chce po sestre vsetko opakovat, takze bicykluje, plava, skusa lyzovanie. Nemenila by som...
@colostru rozdiel 25 mesiacov, 2 chlapci. Ziarlenie v zmysle odmietania babatka nebolo, ocividne ho lubil, ale bolo putanie pozornosti v zmysle robenia zloby. A ozaj to nebolo tak, ze sme mali babatko, tak sme sa z neho sli poskladat a zeby bol starsi zrazu na vedlajsej kolaji. Praveze manzel sa mu snazil to o to viac vynahradit. Bolo a aj to je narocne, no u nas asi preto, ze starsi syn je od narodenia az doteraz narocne dieta, pyta si pozornost a vymyslanie aktivit 100%casu. Navarit obed mi nerobi problem kvoli mladsiemu, ten si jazdi po dome s autami, hra sa, ale kvoli starsiemu, ten sa po mne vkuse vesa, taha ma, ze sa mam s nim ist hrat a nech nevarim, ale sa mu mam venovat a tak podobne. Teraz maju 3 a pol a 16 mesiacov. Starsi pojde do skolky od septembra, tak potom asi trocha vydychnem😆 no pre deti je tento rozdiel podla mna perfektny, uz zacinaju byt partaci, aj si uz robia zle, nie len starsi mladsiemu, ale aj opacne. A aj u nas spanie vsetci dohromady
Dakujem vam vsetkym velmi pekne za odpovede. Zo zaciatku to bude isto narocne ,pokym si najdeme zasa rezim,no verim,ze to zvladneme 🙂
Jasne že to zvládnete, keď už budete všetci spolu tak si nájdete režim a bude to fajn..
Ja mám medzi prvými dvoma deťmi 1,5r nevravím že začiatky neboli ťažké, boli ale boli to pekne časy.. teraz už majú 9 a 10r a dodnes super spolu vychádzajú, stále sa majú radi a pritom to je brat a sestra.. aj teraz najstarší je chorý a dcéra mu číta.. je to milé.. nikdy na seba neziarlili, v podstate si ani nepamäta najstarší čas keď ešte nebola dcéra na svete.. sú tu spolu odjakživa akoby..
To má každé dieťa inak, niektoré sú radi, že budú mať súrodenca a sú ok, niektoré sa úplne zrútia
@colostru mam vekovy rozdiel 2 roky a 4 mesiace. Toto je idealny rozdiel kvoli tomu, ze dvojrocne deti neziarlia tolko ako starsie deti. Syn na dceru neziarlil nikdy, od prveho momentu ju lubil.
My sme spavali vsetci pokope.