Ahojte. Neviem v podstate ani ako začať ale už som asi psychicky na dne a vôbec neviem ako tieto situácie riešiť. Celý deň má to akurát len vyčerpáva. Vôbec nevieme mať s babami pekný deň bez revu , kriku a pišťania. Aby som priblížila o čo ide mám dve dievčatá staršia má 6 rokov a mladšia dcéra 5 rokov. Teraz máme ja ani neviem či obdobie alebo ktorého frasa ale nevedia sa podeliť ,rozdeliť prípadne si vymeniť. Dám príklad kúpim dve rovnaké veci tak ich to nezaujíma a hodia to na kopu napríklad omaľovánky, sponky, pastelky. Prestala som teda kupovať dve rovnaké veci ale každej niečo iné a potom zase nastáva taký problém , že mladšia potrebuje všetko čo má staršia. Zväčša sa dá staršia ukecat a nájde si voľačo iné , že teda je rozumnejšia ale už dávnejšie mi vravela , že má toho plné zuby , že nechce sestru lebo jej stále musí ustúpiť a strašne plakala. Tak keď niečo u nutim ustúpiť aj mladšiu ale a ňou sa to nedá hneď reve jak pavian a ja už to ozaj nedávam denne toto riešiť , že sa nevedia hrať ani každá zvlášť ani spolu lebo čo ak by náhodou ,obrala jedna druhej nejakú vec.
Potrebujem radu ako to riešiť v kľude alebo nejakú podporu že to prejde. Mladšia keď reve tak ma nepočúva keď vysvetľujem dnes už mi pustili nervy tak dostala po riti lebo potrebovala presne takú istú lepku akú dostala staršia dcéra v škôlke od kamošky. Už som s toho fakt na nervy a normál.ne mám denno denne migrénu večer a tohoto
@dominikab22 Nekupuj im nič mimo Vianoc, narodenín a menin. Aj tak majú dnešné deti toho všetkého mraky a ako vidíš, ničoho si nevážia. Nerob im rozhodcu, nechaj ich, nech sa dohodnú samé ako chcú. Zavri dvere na detskej izbe a zasahuj len vtedy, keď tečie krv. Sú to deti.
@janickacrazy a ako si to vyriesia same? Bud si oci vyskriabu alebo ta temperamentnejsia bude mat navrch a ta slabsia akurát tak vždy ustupi, aby jej ta silnejsia dala pokoj. Ak nebude mat podporu od mamy, tak sa nenauci obhabjit a stáť za svojim.
Nemali by odpozerat prikladne spravanie, pripadne ich rodicia k tomu nejako viesť? Komentovat, že "toto je spravne, lebo.. " "rozhodla som tak, pretože..."ok, ale ak to tak urobis, bude to mat za nasledok že..."
@janickacrazy presne toto som im dnes vravela , že majú toho ozaj kvantum a aj tak musí tá mladšia vždy chcieť to čo chytí staršia. Vedia byť ticho len keď pozerajú telku ale zase nemôžu tu telku pozerať od rána do včera.
Dnes mám v čerstvej pamäti nálepky , ktoré sme kúpili cca pred rokom a teraz ich našli. Mladšia má koníkové a staršia morské panny tak sme si lepili do zošita všetko v pohode aj sme kreslili a naraz si mladšia zmyslela, že chce tie nálepky čo má staršia proste taký akoby skrat všetko nám rozhadzala začala revat búchať dverami. Už dajako neviem čo a tým robiť.
@elzena2 deti nie sú hlúpe, vyriešia si to sami tak, aby boli obe spokojné, rodič nie je policajt, mám vyskúšané na vlastných deťoch
Mladsej neustupuj, nech reve, nauci sa, ze placom si vydobyje a je koniec. Spravodlivost musi byt rovnaka voci obom. A ako pisu vyssie, nekupuj veci, len na sviatky. Urci pravidla, za neprijatelne spravanie dosledok. A neustup nikdy.Ani jedna nesmie byt zvyhodnena. Chval pekne, dobre reakcie, ked sa nepohadaju, ked su mile atd. Plus chodte vela von, kruzky atd.
@dominikab22 ked ma skrat, ostan kludna a daj ju do vedlajsej izby sa ukludnit. Ked pride, vysvetli jej, ze toto spravanie nie je vhodne. Vytrvaj, kym ju to jedneho dna neprejde.
@ciernysokol to som skúsila keď ona tam dokáže revat aj hodinu v kuse a ja sa už neviem potom na nič sústrediť. A efekt aj tak nula bodov lebo je urevana červená a vôbec nevníma čo jej hovorím.
@dominikab22 lebo ma tvoju pozornost.. jednoducho sa venuj svojim veciam alebo starsej a ju ignoruj..
Ak to bude silene gradovat, tak ju upozorni, ze pojde do kuta alebo do detskej, nech sa upokoji
@dominikab22 ano. Moj tak reval 3 hodiny, aj o zem sa hadzal. Vytrvalost im nechyba. Musis vydrzat. Nech reve. Kludne chod za nou z casu na cas, uisti ju, ze vsetko je v poriadku, nic sa nedeje, ale bude tu, kym sa neukludni a neospravedlni ( ak niekomu ublizila). Ked sa vrati, ocakava sa od nej normalne spravanie. Neboj, urobi to raz, dva krat, tri a prestane ju to bavit. Nenechaj sa vyprovokovat, ostan kludna, je to len hra, kto z koho. Ak to nezvladnes, bude terorizovat teba aj sestru, ta bude tiez nestastna. Nezabudni, mama si tu ty, ty rozhodujes, urcujes pravidla, ak jej tuto poziciu odovzdas, skonci to zle. Mne tato technika nesmierne pomohlo, bola som zrela do blazninca, niektore deti su velmi tvrdohlave a musi bytpo ich, ale nesmies to dovolit.
@dominikab22 mladšia chytá amoky, pretože je naučená, že je stredom vesmíru a všetci sa jej prispôsobíte len preto, že spustí plač a krik.
Keď začne znova atakovať "majetok" svojej sestry a robiť scény, zober ju bokom. Staršiu nechaj v izbe, nech si robí svoje, keď je kľudná a tu mladšiu si zober do inej izby napríklad a tam ju utíš, nie tým, že jej začneš hneď dohovárať, ale silným objatím a nech Ti sama povie, z čoho je frustrovaná. Ak začne točiť o tom, že ona chce to a hento, vtedy jej pokojne vysvetli, že každá z nich je iná a každej sa páči niečo iné a každá má vlastné veci, a preto ona nemôže z ničoho nič žiadať to, čo jej nepatrí, lebo jej by sa tiež nepáčilo, keby to bolo naopak. Prípadne sa dohodni so staršou, nech si párkrát zoberie niečo od mladšej, aby si to 5-ročná vyskúšala, aké to je.
@dominikab22 Pokus: Čo keby si tie veci ukázala najprv len tej staršej? To, čo si vyberie, daj najmladšej, a tá si to potom vymení so staršou. Veľmi by ma zaujímalo, či sa tak zachovajú, lebo ak nie, tak tam môže byť aj niečo hlbšie.
@enusamt nasa nam skoro rozkopala dvere, ked sme toto skusali. Ona mala amok, ze nevnimala absolutne nic. Po tom hodinom reve mala petechie pod ocami, na licach, do rana modriny zliate, ako keby sme ju bili. Tak vrieskala. Strasne to bolo. Ona mi potom, ked bola starsia, povedala, ze ona "nevie, ako ma prestat, ako sa ma ukludnit, ze jej to nejde". Nam pomohlo len predvidat tieto situacie, co spustali amoky a snazit sa im predist vopred. Nic ine nepomahalo. Aj tak to obcas neslo, tomu zabranit. Pomohol len cas a ze vyrastla.
@dominikab22 zacinas trochu neskoro, toto si mala riesit od mala. Starsia ma pocit krivdy, lebo musi ustupovat a vzdavat sa svojich veci len kvoli tomu, ze je starsia a nejaci. Mladsia jaci lebo vie, ze ty jej cirkus nedas a radsej potom ukecas starsiu, aby jej dala to, co ona chce.
Co by som robila ja:
- obom dat jasne pravidla ako sa k sebe spravame, ak treba tak aj napisat na papier a vycapit na stenu. Za porusenie pride primerany trest.
- jasne stanovit, kde ma ktora veci, ak si chcu pozicat / vymenit, treba sa spytat. Ak je odpoved nie, znamena to nie.
- kradnutie ci trhanie z ruk sa netoleruje.
- nekupovat kazdu blbost. Ak kupit, tak obom rovnake, alebo idealnejsi pripad, zobrat ich do obchodu a nech si vyberu. Kazda ma potom to, co si vybrala, jedine ze by sa dohodli na vymene/rozdeleni si.
- ty si matka, ty urcujes pravidla. Musis teda aj trvat na tom, aby sa dodrziavali, inak nemaju ziaden zmysel.
Ty si rodič. Rázne zakroc. Nech si ide revat do izby a môže prísť potom a odber ju tam aj 100krat… Určite nekupuj odlišne veci, ak netreba a určite nekupuj nič, čo netreba… wtf? Prečo vôbec? Raz za čas urobiť radosť áno ale… A snaž sa nebyť im stále za zadkom, nech sa učia zvládať konflikty same dve. Keď to nejde, prídu za tebou. Zvyčajne deti aj tak neprosia o roztrieštenie konfliktu, ak na tom dlhodobé nestávajú rodičia ale chcú upokojiť, pomojkat.
Ja som vsetko kupovala dvojmo- je medzi nimi velmi maly vekovy rozdiel tak to boli pre mna riesenim. Vzdy som sa dusovala a nechapala preco mamicky dvojiciek vsetko kupuju dvojmo- od oblecenia cez hracky......, ze ja by som to nerobila ved nech ma kazde vlastne ha. Hovno- deti su s rocnym rozdielom a ich mozgy su na takmer rovnakej urovni - takze to mnohe mamicky ribia lreto lebo " musia" a nue preto, ze chcu. Do urciteho veku sa im to nedalo vysvetlit- ze jedna dostala rurove saty a druha fialove. Vzdy bolo krajsie a leosie to co mala ta druha.Preslo to ked obe zacali chodit do skol a kazda mala iny program kruzky kamaratky, veci, oblecko..... Dnes su v puberte a teraz sa pre zmenu hadaju ak su kupia nieco podobne. Ale lubia sa to velmi. Starsia odisla na intrak a mladsia to zvlada " horsie" ze zrazu sestra nie je doma. Myslim ze dodnes si vela ludi mysli ze boli dvojcata- niekedy mali take poznamky- vy ste ich "rozdelili".
@dominikab22 dala by som ich na krúžok. Šport nech chodia spolu.
Pri takom malom vekovom rozdiele by som povedala. Ze nie je spravodlivé sa stále oháňať tým, "ty si staršia" vedie to k frustrácii.
Dá sa zaviesť, 10 min ma hračku jedna, 10 min druhá.
Ahoj, aj ja mám baby s ročným rozdielom. Ale tento rok v apríli už budú mať 11 a 10. Tiež si viac robili zle, keď boli malé. Ani teraz sa spolu vôbec nehrajú (úplne odlišné povahy) ale nerobia si ani zle. Ja by som mladšej na vašom mieste vôbec v ničom neustupovala, aby si staršia potom nemyslela, že mladšia môže všetko, práve preto, lebo je mladšia.
Ja mám ešte aj syna, o rok mladšieho od tej 10 ročnej. Skôr sú zvady teraz medzi nimi. Žalovanie, robenie si napriek a pod.
@dominikab22 ahoj tiež mám dve dievky po roku ale už sú trošku staršie (8 a 9rokov)a poznám situáciu ktorú opisuješsú to deti,ale tiež keď im to "vyhrávalo" a nedalo sa s nimi tak pomohol kút 🥴nebijeme ich,ale keď sa nevedia "v týchto rokoch" vpratať do kože, najskôr ich pár krát upozorním,že už skúšajú moju hraničnú trpezlivosť,alebo manželovu a keď si nedajú povedať tak idú do kúta (ale u nás už skôr začína zdúvanie sa, takže keď čosi tak sa samé zavrú do izby )
@dominikab22 ahoj chce to pevné nervy a stanoviť si pravidlá. Rozhovor s oboma dcérami, sú väčšie... ubezpečiť ze ich máš rada... Vysvetliť ako to v živote chodí...nemôžu mať všetko, ani ty s ockom nemáte a napr. neziapete, že chcete nové auto lebo si tvoja sestra kúpila.... Normálne je sa opýtať či požičia/dá a keď nechce tak proste nedá a bodka .. Tsk to v živote chodí, deti nemôžu mať všetko...
1.obmedziť kupovanie
2.pri hádke /bitke/ revu ak je možnosť porozprávať sa o tom, tvoje dcéry bojujú o svoje miesto, povaha sa formuje...
Napr zošit s nálepkami mladšia dcéra by už pri mne nemala, mali by spoločný. Ty musíš vedieť kde nepolaviť....
3. Objatie pri zlostnom dieťati môže tiež pomôcť, vezmeš na ruky posadíš sa s ňou necháš jej emócie doznieť v tvojej tichosti...
Ako rodič máš moc ju vziať objať, ona sa hľadá...
Keď to nepomôže tak
4. Odísť s izby zo staršiu dcérou....môže porozmýšľať o svojom správaní....a je bez hry... tv...atd...
Držím palce
Ženy veľmi pekne ďakujem za všetky odpovede , rady a postrehy. Snáď niečo s toho zafunguje a mladšia sa ukľudní a bude to s ňou omnoho ľahšie. Dnes sme stihli všetko vytriedit aby každá malá to svoje a mladšej som v kľude vysvetlila , že nemôže mať všetko a vydobijať si to revom a piskotom. Od ôsmej bola trucovat 3 krát ale už si ju nevšímame.
Vsetko im vziat a hotovo. Ja mam pravidlo, cokolvek robi bordel, pojde prec. Muz dopratal bednu z povala a hned bol pokoj.
@dominikab22 ja s mojou povahou by som tej mladšej neustupovala. Príde mi to nefér voči staršej. Ale fakt netuším, ako by som toto riešila, aby som neprišla o nervy.