Ahojte dievčatá viem ze takýchto tém je tu asi viacej. Rovnako si myslím, že každá nato mame iný názor. Ale predsa len hľadám nejakú radu, názor. Lebo ja sa vôbec neviem rozhodnúť. S manželom mame krásny vzťah jednu ozajstnú 5 ročnú dcérku ale rozmýšľame nad súrodencom. Ale tu začína moja obava tým, že mala ma už 5 je super ze uz je samostatná viete ako úplne iné ako keď bola bábätko. Chodíme s nou na dovolenky na turistiku netreba ju už tak strážiť veľa vecí zvláda úplne sama. A bojím sa znovu do toho vhupnut znovu znova ten istý kolotoč tie starosti zase odriekanie veci a hlavne teraz máme s mužom čas aj pre seba keď ide mala k babke ale dve deti zoberie niekto ťažko ale zase nechcem aby bola sama. Prosím poraďte mame čakať alebo radšej teraz manžel by chcel možno aj ja.
@anonymka11 ja mam druhé po 17.rokoch..ale ked ti možem odporúčať radsej skôr..neni to ani teraz zle ale keď je clovek mladší, všetko lepšie zvládne..keď je starší inak si to užíva😊
@anonymka11 Myslite na dcéru, nie na seba a svoje pohodlie. Podrastie aj druhé. Ja som sa nevedela zbaviť panického strachu o dcéru, keď bola sama. Nebolo mi to žiaduce, unavovalo ma to psychicky. Narodením syna som sa "vyliečila". Ten strach delený dvoma je iný. Nemenila by som, je to úžasné, dve deti.
@anonymka11 ja odpoviem z môjho pohľadu. Už včera bolo neskoro. 😂Tieto iste pocity som mala ja. Nakoniec prišiel syn a spýtal sa ma, maminka prečo ja nemôžem mat súrodenca? Nič lepšie, krajšie, čistejšie sa nám nemohlo stať. Medzi deťmi je 5,5 roka rozdiel, ale majú veľmi pekný vzťah medzi sebou. A syn jej vie pomoct s angličtinou, ona mu za to uprace. Prosto sa dopĺňajú. Nerozmýšľaj, uvidíš, koľko lásky vám prinesie. ♥️
@anonymka11 ja budem mat medzi deťmi rozdiel skoro 6 rokov a presne ako píšeš, mala je už samostatná, už dokáže byť aj par dni sama u babky, nieje stále len na mne prilepená! Je šikovná, do školy pôjde až o rok, takže ešte rok si užijeme aj s malou aj s bábätkom bez školských povinnosti! Tiež som sa bála druhého dieťaťa a tiež kvôli tomu co ty, už sme mali na seba aj s mužom viac času, chodievali sme na vylety a podobne ale ako baby píšu, aj druhé dieťa podrastie a mala chcela strašne moc súrodenca! Ja mam tiez brata, nechcela by som aby vyrastala sama ako prst
Ďakujem za vaše povzbudive slová vidím, že asi takúto dilemu mame každá a ja som napríklad jedináčik a nikdy som nechcela aby moje dieťa vyrastal ako jedináčik a nakoniec jej to chcem urobiť vlastne ja ani neviem všetko to ma za aj proti a dcérka ta stále pýta súrodenca stále by chcela bábätko a už ani neviem co jej mam povedať a možno sa bojim aj tohk sklamania ak sa to hneď nepodarí co ak to vzdam ja neviem tie pocity sú také zvláštne ze jeden deň by som išla nato hneď a potom sa vyspím a zase sa mi do toho nechce
@anonymka11 keď vieš, že nechceš jedináčika tak to máš vyriešené.Vzdy bude prečo áno a prečo nie😊
Chod do toho! Ja si myslim, ze spravny cas na dieta nie je vlastne nikdy ale zaroven vzdy😀 neodkladaj, na co cakat? Mozno sa rozhodnes ze chces pockat a nemusis uz ani otehotniet.. Ja by som nevahala, len si jednoducho uz zpohodlnela😀
Co by si ziskala tym cakanim? Lepsie finacie, nejake hlbsie istoty? Ked budes mat to male babo v naruci, budes si pripadat smiesne, ze si uvazovala ci ho vobec mat😀
My mame skoro 5,5ročnú a ona už okolo 4rokov bolo vidieť, že by zniesla súrodenca...tak sme tomu nechali voľný priebeh, celý min.rok sme to nejak neriešili a keď sa nám konečne podarilo tak v 6tt to odišlo...A odvtedy prešiel pol rok a nič... Keby sa aj zadarilo tento mesiac, tak už bude 6ročný rozdiel...a presne ako píše vyššie, už včera bolo neskoro, a a správny čas na druhé dieťa nie je nikdy a zároveň vždy...a vždy bude prečo áno a prečo nie...
Keď viete, že druhé chcete tak choďte do toho, lebo nevieš kedy sa to naozaj podarí.
@anonymka11 za mňa, nie je nič lepšie ako dať dieťaťu súrodenca. A k tomu, že už máte na seba čas atď. Mi sme preto hneď chceli deti po sebe, aby sme nevybehli z toho kolotoča okolo bábätká, máme 2, ale od začiatku sme chceli 3 tak uvidíme. 🙃
Tak u nas je 4.5r rozdiel a je to super. Ja si zas neviem predstavit mat hnet to druhe dieta Ved clovek si neužije to prve. Ale kazdemu vyhovuje nieco ine. Mala som dost traumaticky dlhy 37h porod a mala bola od zaciatku naroćne babatko.Spat moc nepotrebovala ., prvy x prespala celu noc v 3.5r bolo ju treba prvych 4.5m drzat na rukach mala reflux inak plac strasny a grcanie. 3-4x denne sme sa prezliekali. V kočiku bola ok iba ked sa hybal a zaspala v nom mozno 5x do polnoci hore ..jest ju hnat je stala fuška kopec veci este neokoštovala nechce. Tantrum od 14m ešte aj teraz zvykne 3x denne revat koli ničomu, Place viac ako maly . Tvrdohlava po svokre no ma smolu 🤨inak je uzasna milujuca pusinkujuca trochu hyper pre mna jedinecna a dokonala 😍 miluje spolocnost deti od 2.5r sme sa zacali snazit .. hnet na druhy pokus no v 5tt odislo. Potom sme sa snazili tak vselijak s prestavkami ked mm mal cez plodne dni chripku atd. Tak za 8m sa podarilo no skoncilo to v 18tt co bolo dost tazke mala sa uz tešila na babatko. Potom po 4m snaženia sa zadarilo a mame krasneho zdraveho syna. Porod bol naopak lepši v tom ze trval 4.5h od podania oxytocinu .Aj po nom ma šili no zahojilo sa to rychlo. A pri tom druhom uz to clovek tak nevnima dake boliestky a nepohodu. Nevyspanost, Maly je naopak velky kludas aj spi lepsie aj ho mozem nechat chvilu sameho na koberceku s hrackami velmi malo plače niekedy nevieme že ho mame. Mala ho zbožnuje hoci chcela povodne sestricku. Narodil sa v January par dni pred prvym corona pripadom u nas. Aj vdaka nemu zvlada karantenu a ze nevidi kamosky zo skolky. Cestovanie nie je problem s 2detmi.chodili sme s malou vela vselikam od 10m k moru. Aj sama som snou isla 3x cez ocean Tak si myslim ze s 2je to este lepsie -ked je tam ten vekovy rozdiel, velmi rada snim robi vselico vymeni plienku nakremuje ho kočikuje ho .. vobec to Nie je ten isty kolotoč ani odriekanie. Aspon nie pre mna. Mala je mega stastna tie 3m co ho mà. Isla by som do toho na tvojom mieste. To je len taka lenivost co Ta odradzs. Cas tak leti babatko obdobie je uzasne a trva tak kratko.Mat dcerku je užasne a mat syna tiež. Dom s 2 detmi je živši veselejši čarovnejši,
@anonymka11 presne túto dilemu riešim momentálne ja... Nie len ze sa do toho bojím vhupnut ako píšeš ty koli už miernej voľnosti keďže Maly ma 4 roky chodíme tiež hocikde s nim na turistiky a tak aj bez neho ale sa. Aj hrôzostrašné bojím pôrodu a celého ďalšieho tehotenstva... Neviem si predstaviť znovu rodiť keďže som ešte neprekonala paniku z toho posledného pôrodu... A asi ani nikdy neprekonam.....tiez ako píšeš hocikedy ide babke je tam a dve už na ťažko.... Ja sa aj rada bavím s kamoškami chodíme s mužom na festivaly a podobne... Ale tiež nechcem aby bol Maly jedináčik, to by som mu nespravila...este som mlada mam 25 ale keď to budem odkladať malý bude rásť a neviem ci sa k tomu už potom dopracujeme:(... Manžel By bol za už aj teraz ale ja zatiaľ sa necítim :( ani psychicky ani fyzicky ani nijako.... Keďže Syn je Maximalne náročné dieťa...
@anonymka11 aj s babom sa dá chodiť , a bábätko bude len rok. Kamaratka šli keď malo druhé, ( teda aj prvé) do Terchovej už s dvojmesačnim. Šli len ma prechádzku a v zime keď malo pol roka uz aj lyžovať. Drobec spal v kočíku ako zabity na vzduchu. Tak šup šup na druhé...
Treba si zasa odriekat, ale je to krásne, malé bábätko má opäť svoje čaro. Je také milé, vďačné za každý úsmev. Možno sa budete musieť s mužom rozdeliť, že pôjde s väčšou na nejaký ťažší výlet a ty si aspoň oddýchnes s bábätkom... užijes si ho. Ale súhlasim s
@veronika4495
Radšej teraz ako ešte pár rokov čakať. Nezvyk bude ešte väčší, súrodenecký vzťah ešte slabší.
Jaj a inak pri druhom už budete odvážnejší, my sme s prvou že och, to nemôžeme, to nemôžeme, celí sme sa podriadili a teraz s malou práve je to tak, že staršia nás núti byt aktívnejšími a mala sa pridá, nie je taká náročná na seba a to má len 2.5 mesiaca a už som ju 2 x kojila na lavičke vonku so staršou som dlho ani nevystrčila nohu z domu