Ahojte, tie ktore mate deti s vekovym rozdielom 5-8 rokov ako zvladate spolocny zivot? Obavam sa aky to ma vplyv ma manzelsky zivot kedze rodicia sa cez vikendy musia casto rozdelit - jeden na ihrisku s jednym, druhy na inu aktivitu s druhym. Potom jeden sa venuje uceniu do skoly, druhy sa s mladsim hra.. casu pre seba je malo.
Tiez sa mi zda ze mladsiemu dietatu sa uz rodicia tolko nevladzu venovat - aj su starsi aj si tym uz raz presli.
Este otazka - vedia deti fungovat v jednej izbe ked je uz starsi teeneger?
najstaršia 11, najmenšia 4 a nijako sa nedelíme... ihriská, výlety, ešte aj úlohy si chce robiť so staršími 😀 V izbe sú spolu...
Ja mam 6r rozdiel. A fungujeme vsetci spolu. Bez problemov.
My máme 6r rozdiel a neviem si vynachváliť. Starší mladšieho veľa zabavi, vymyslí mu kadejaké hry, aj keď musíme niekde čakať, alebo sme v obchode, tak okolo neho beha. Izby mali oddelené, ale keďže čakáme tretie, tak budú mať poschodovu posteľ, hrozne sa na ňu obaja tešia a budú v jednej izbe. Neskôr keď bábo porastie, tak mladší budú spolu a starší sám.
mame 9r rozdiel a je to super
Ja síce nemám dve deti, ale sestra má a tiež je medzi nimi rozdiel 6 rokov. Vychádzajú perfektne, možnože ešte lepšie ako keby bol medzi nimi rozdiel rok-dva. 🙂
Ja mám medzi prvým a druhým rozdiel 11 rokov a to bolo úplne v pohode, starší bol už samostatná jednotka vo všetkom. Medzi druhým a tretím mám 5 rokov. Za mňa v pohode, starší chodil do škôlky, ráno sme ho tam zaniesli s malým v kočíku, poobede zase išli preňho. V izbe sú 2 mladší spolu bez problému, najstarší má svoju izbu. Aktivity mali často spolu, dá sa to zladiť.
ja a moji surodenci mame medzi sebou 12-13 rocny rozdiel a nepocitujem ze by sme si neboli blizky. aj ked boli nejake vylety alebo nieco boli sme spolu. tak isto izbu sme mali spolocnu.
Netreba tie aktivity rozdelovat. Mladsie dieta sa prisposobuje fungovaniu v rodine. Ja mam 6r rozdiel, takze syn akurat nastupoval do 1tr. Ucili sme sa ked dcera spala, co bolo zo zaciatku skoro stale. Potom sa motala okolo nas. Pre tie male deti to je normalne ked v tom vyrastaju. Netreba ich vyclenovat. Izbu maju spolu. Musia fungovat, nic ine im neostava. Ale vacsinou su kazdy v inej casti domu. Maju este mensiu sestru a ta sa k nim prida vo vsetkom. Ked kreslia, tak kresli, ked behaju, tak beha, ale samozrejme su aj natahovacky.
Ono je aj rozdiel, ci su deti rovnakeho pohlavia. Ja aj moje kamaratky mame 5-6 rocny rozdiel a kombinovane pohlavie, a nie, nemozu byt spolu v jednej izbe (do urciteho veku ano, ale pri puberte sa to láme). Pubertak chce mat svoj klud, pospat si (aj po skole, treningoch), hrat PC hry....ona sa chce hrat s hrackami, pocuvat svoju hudbu... Pri aktivitach a vyletoch sa nedelime (velmi tazke zosuladit a vymsliet nieco, aby ich to zaujalo, aby sa starsi nenudil a mladsia to zvladla), ale je pravda, ze program sa viac prisposoboval strarsiemu, co si niekedy vycitam! Zda sa mi, ze synovi bolo viac venovane a ona sa len viezla. Keby som mohla ovplyvnit vekovy rozdiel, urcite by bol mensi 😀
Ja mam 14, 11 a takmer 3 ročnú. Od narodenia najmladšej nikdy žiadne delenie nebolo. Cely deň sú so mnou, večer, keď manžel môže, pomáha a čím vie. Keď najmladšiu uložíme, staršie zalezu do izieb a my s manželom mame čas pre seba. Síce unavení, ale spolu. Ani by mi nenapadlo deliť deti medzi nás dvoch.
Tiez sa nedelime. Mame 6 rocny rozdiel. Jasne ze napr.nepojdeme do kina na film, ktory by mladsiu nebavil, ale inak vsetky aktivity mame spolocne.
Budem mať medzi deťmi 9 ročný vekový rozdiel. Je mi jasné, že zo začiatku kým sa zladíme s bábätkom, tak to nebude ideálne pre dcérku, aj ju k tomu vediem. Ale chcem, aby bol synček parťák, aby sme mali aktivity ako rodina. Raz za čas vezmem ja alebo manžel dcérku do kina, do cukrárne, plávať a pod., aby sme s ňou trávili čas aj osobitne. Predsa 9 rokov bola jedináčik, je zvyknutá byt s nami. Bábätko sa pridá k nám.
Moja dcéra má 8-ročný rozdiel a starší je chlapec a mladšie dievča, takže izby oddelené. Spočiatku spoločné aktivity, ale keďže teraz majú 18 a 10, tak každý už má svoje aktivity,
synovia 15,10 a skoro 1.5 roka ma.dcera. Ziadne delenie pri aktivitach. Ak ideme na vylet a niekto nechce ist, tak je doma 🙂 vacsinou 15r syn si uz robi svoj program s kamosmi.
Všetko robíme spolu... Teraz starší ma 8.5q mladší 3.5 ..aj sa hrajú spolu ani o nich neviem😁
Rozdiel 6 rokov. Chlapec starší, dievča mladšie. Spoločná izba, spoločné aktivity. Ak je niečo, čo je vyslovene nie vhodné veku dcéry tak je u starých rodičov. Nič jej nechýba, ľúbia ju a ona ich. Izbu pravdepodobne budú mať spoločnú aj v puberte. Nemáme ako nafúknuť byt. Raz za čas mám so synom spoločné poobedie. Väčšinou kino, horúca čokoláda. Manžel pracuje s autami, tak syn sa k nemu sem tam pridá. No už aj tam zapájame aj mladšiu. Je pravda, že mladšia je živšia, bratovi nedá dýchať niekedy, no je to tým, že žijeme komunitným životom a viac dní v týždni máme doma viac detí v synovom veku. Malá od nich veľmi čerpá, ako špongia, aj dobré a aj tie menej dobré veci. Ako najmenšie dieťa v partii veľkáčov.
My sme boli 3. Rozdiel medzi nami bol 4roky a po 6rokoch ďalší brat. Úplne pohoda jahoda.
Mám 5,5 roka rozdiel,a teda vôbec nepociťujem že by sme sa rozdeľovali jeden s jednou a druhý s druhou.... Neviem,fungujeme spolu,občas jednotlivo ...ma to kopec plusov a občas nejaké to negativum
My mame dve dievcata 13 a 12 r a syna 5 r. Su v jednej izbe (najvacsej z nasho bytu a nabytok usporiadany tak, ze je jasne vidno, kde ma kto svoj priestor / kutik. Syn na rozkladanie lega, zeleznice... Dcery uz maju zariadeny svoj priestor tak teenagersky, velke zrkadlo a tak... Napriek tomu vzdy hovorime o detskej izbe a snazim sa vyhybat oznacovaniu priestoru ako tvoj / jeho / jej) a fungujeme.
Nie je to vzdy idealne, vedia si robit zle, provokovat sa, hadat, obcas prejdu aj na manualne argumenty, ale zase na druhej strane sa vedia aj jeden za druheho postavit a ked je niekto z nich chory, donesu si navzajom nieco dobre pod zub, nachystaju to pekne na tacku az k posteli...
Podla mna niet lepsej pripravy na zivot ako zit v jednej izbe so surodencami. Od rodicov to vyzaduje respekt a snahu o spravodlivost (ziadne "ty ustup, lebo si vacsi/a") a deti sa ucia, ze moja sloboda konci tam, kde zacina tvoja...
Jasne, ze najstarsia pisti po vlastnej izbe, ale povedala som jej, ze aj to raz moze mat - zdielane byvanie napr. ked zacne pracovat...
Ked chcu dcery pocuvat hudbu, maju sluchatka (lebo ved klasika: hudobny styl, ktory jedna miluje, druha nevie vystat 🤦) a ked syn, snazim sa, aby to bolo v case, kedy su dcery vonku / pozeraju TV a pod.
Malemu volam kamosov na hranie, ked su dcery vonku (kruzok, kamosky...) a ked chcu mat navstevu dcery, beriem syna von / zabavim ho v kuchyni, aby mali dcery sukromie.
Vecer syn musi byt teraz cez skolsky rok v posteli max 20⁰⁰ (predtym mu citam knihu, rozpravame sa...) a potom mam este cas iba pre dcery, citame si, rozpravame sa alebo v poslednej dobe hrame spolocenske hry pre velkacov.
V priebehu tyzdna sa vzdy snazim, aby sme si zahrali i hru, ktoru uz vie hrat aj syn, ale ktora este bavi aj dcery, pripadne hrame rozdeleni do timov.
A zase syn sa uz vie zahrat aj sam a na druhej strane, dcery uz tiez nepotrebuju, aby som im robila animatora cely den...
Co sa tyka rodinneho programu, vacsinou ideme na vylet / akciu, kde je viac deti (rodiny, s ktorymi sa pozname), prirodzene sa mensi daju dokopy a vacsi zvlast a my dospeli si pokecame.
Nemusi nutne jeden rodic byt s malkacom a druhy s velkacom.
Nasi ale idu este niekedy aj vsetci radi na ihrisko, vtedy chodime na take, kde sa zabavia i dcery (kde je sucastou aj lanova draha a pod.) alebo v lete kupalisko... Pripadne syn ide bicyklom, dcery na kolobezkach...
Dolezite je, aby kazde dieta malo v ramci tyzdna rodica aj iba pre seba (a nemusi to byt nutne superakcny program, kludne i spolocne varenie aldbo ist na bicykel iba jedno dieta a rodic... Uz podla zaujmu dietata) a aby sa robila aj spolocna aktivita.
Rodicia sa kludne porozpravaju i pri spolicnych aktivitach, vzdy sa daju i take najst.
Ako v pohode, maju medzi sebou takmer 8 rocny rozdiel, chalan a baba, takze vztah no nic moc bezny surodenecky, ale na fungovanie rodiny ziaden vplyv. Ved ked sa mala narodila bol prvak, venovala som sa mu aj jej v pohode, ked ona bola prvacka syn bol siedmak sebestacny. Co sa tyka izieb neviem, kazdy ma vlastnu.
Tazke sci-fi vsetko, co popisujes. Mam 13 rocny rozdiel a fantazia, nikdy sme si s muzom nedelili aktivity, manzelsky zivot uplne super. izby maju sice zvlast, ale zvacsa sa jedna druhej do izby nasackuju a potom vrestia ako paviany, ze ta mi lezi na posteli, ta mi vzala zosity.... akoze vsetko vramci sesterskej lasky samozrejme, lubia sa ako kone.
myslím si, že každá jedna domácnosť a vzťahy sú vysoko individuálne. Kamarátka má rozdiel medzi deťmi 10 rokov a celé zle. Chlapec (starší 20r.) dievča 10r. Chalana sestra obťažuje odjakživa, ona je zas pre neho veľmi detská, upišťaná, rozmaznaná 🤷♀️ Aj dovolenky separé, ako keby mala dvoch jedináčikov...
vyše 5-ročný rozdiel a žiadny problém, len benefity, veľký bol už samostatný, pomáhal s bábätkom, nerobil jej zle a aktivity sme mali spoločné, z tých dvoch hodín, čo sme napr. na lyžovačke na striedačku jeden vozili malú medzi lyžami na somárskej lúke a druhí dvaja lyžovali odušu, sme sa nezbláznili...
Tak moja najstaršia má 17 a za mesiac jej pribudne súrodenec...Potom mám 15,8 a 4 rocneho... Všetko funguje tak ako má
@zuzana9393 Ako riešite krúžky (šach, korčulovanie, anglictinu....) a športove aktivity, ktore ten starsi uz potrebuje narocnejsie? Robi to s nim manzel, pripadne ho vozi na treningy? Alebo mladší caka, kým surodenec dotrenuje? Či strasi sa prisposobuje programom mladsiemu? U nas táto logistika ubera zo spolocneho rodinneho (a partnerskeho casu).
@janickacrazy aké mas tipy na aktivity, ak je rozdiel 5 rokov? Mňa to čoskoro caka a neviem si predstavit nič putave pre 2 a 7 alebo 5 a 10 rocnych. Viacero veci zvládnu obaja, ale čo tvojich tak ze naozaj bavilo?
@elzena2 Napríklad na ihrisku sa vždy zbavili obidvaja, či už vonku alebo v tých vnútorných, keď je zima. Takisto kúpalisko, aquapark, tam si každý nájde to svoje. Takisto bicykel, menší odrážadlo, väčší kolobežka alebo bike, vždy sa to dá nejako skombinovať. Čítanie rozprávok, najskôr som čítala ja obidvom, neskôr starší mladšiemu, teraz číta mladší staršiemu. Len ich treba viesť k spolupráci.
Moji funguju v jednej izbe v pohode...ale su obaja chlapci...a to uz maju 26 a 19 ...aj ked boli mladsi fungovali spolocne...