Ahoj prvé chcem povedať keď nesom v stravnej skupine ospravedlňujem sa. Ide o to že chcem mať lepší vzťah s mojou sestrou ktorá bude mať 11 rokov. Ja mám 22. Neviem či prechádza puberta ale poslednú dobu sa dosť zmenila. Je uzatvorená a pomaly nevychádza z izby. Keď sa jej niečo opýtam odpovie jedným slovom alebo 'Šak áno, šak co' atď. Alebo sa hneď nazlosti ako keby si myslela že ju buzerujem keď sa opýtam či má domáce úlohy hotové. Neviem ako s ňou naviazať debatu kdeže všetko je buď trápne alebo blbé.od kedy je doma (školy zatvorené kvôli kovid) tak je iná. Má niekto podobnú skúsenosť buď s vašou sestrou alebo vaše deti malý podobný problém? Treba tomu nechať čas alebo máte nejaké rady? Ďakujem
Puberta a teoreticky aj váš väčší vekový rozdiel. Možno cíti, že k nej pristupuješ skôr ako mama. Ona sa na tvoju dospelácku vlnovú dĺžku veľmi nenaladí. Ty sa musíš snažiť zaujať ju. Cesta je cez rôzne aktivity, dôverné rozhovory, pochopenie, záujem,... Môžeš skúšať, čo ju zlomí. Niekedy pomôže aj čas. Kým ju však puberta prejde, ty už tiež budeš inde a tam sa už tá spoločná reč bude pravdepodobne nadväzovať ešte ťažšie.
No práve si prechádza pubertálnym obdobím, to ešte bude všelijaká... je to normálne v takom veku, bude to ešte horšie. Ja som bola strašná v puberte. Tiež keď som mala 12-15 som sa nechcela baviť s rodičmi liezli mi na nervy, nechcela som s nimi chodiť na nakup lebo mi to bolo trapné 😄 no proste puberta... treba ju nechať tak, keď uvidíš že má náladu sa rozprávať tak vtedy sa sňou baviť 😃 pokial nerobí nejaké problémy tak nie je o čom
môžeš sa snažiť ako chceš, puberta musí prejsť, medzi mnou a najmladšou sestrou je 9 rokov a teda poviem ti, že to bola patália ako svet, žiadne spoločné témy, všetko strašne prežívala, čo som jej povedala, ona mohla byť úprimná, drzá neviem čo, ale ju keď niekto na niečo upozornil konečná, ešteže puberta pominula
Istotne začína aj puberta, no podľa mňa v tom má vinu aj tá izolácia. Deti sú už tak dlho doma a poznám mnoho takých prípadov, ktoré sa chovajú presne tak, ako si to opísala. Už sú proste tak moc znudené a chýba im ten bežný život
Možno by to chcelo spoločne aktivity...napríklad si pustite večer spolu film/seriál, urobte pukance....alebo hrajte spoločenské hry...pripadne si s ňou zahraj nejakú počítačovú hru na ktorej práve fičí...podľa záujmov 🙂 mám 12 ročnú sestru a vidieť na nej ake sú jej takéto chvíľky vzácne 🙂 potom sa jej aj bude ľahšie s tebou komunikovať keď jej neprídeš “vzdialená” a budeš jej kamoskou