Ahojte, izolujete novorodenca od skolkarov, skolakov-surodencov? Abo je babo chranene kojenim? Teraz zacali starsie deti nosit choroby, tak co s novorodencom?
Tak rozumne izolovat v zmysle nebozkavat nechytat nekaslat nekychat na neho ano, ale uplne ze v inej izbe asi nie je uplne realizovatelne a snad ani potrebne 🙂
Daj ho nejaky čas ku susedom 🙄 to sú otázky…
Samozrejme, ze nie je chranene. Neviem, kde tento hoax vznikol. Babatko este nema vyvinutu imunitu a moze ochoriet. Co najviac izolovat. Ty s babatkom. Muz s ostatnymi detmi.
"Súrodenci v inštitúciách" znie ako detský domov či polepšovňa...
Odkedy zacala skola, moje babatko ma uz stvrtykrat nadchu. Od septembra je najlepsim kamaratom morska voda a odsavacka. A ano, je plne kojene.
Jasné, keď som mala bábätko, 3 starších súrodencov som ,,odizolovala,, do chudobinca...😃
Neizolovala som, ani by to nebolo realne. Chraneny kojenim tiez nebol, sem tam daco od starsieho chytil, zvladli sme. Uz je mladsi druhy rok skolkar a musim povedat ze vymeskava minimalne (tento rok od septembra 5 dni), asi nabral skolkarsku imunitu este predtym😀 a starsi tiez v pohode, casto to v nasom pripade bolo len prvy rok.
Ahoj, nie babatko nie je chranene. Prve 3-4 mesiace sa to ako tak dalo, ale potom chytil vsetko, co sa otrelo okolo. Streptokoka, pneumokoka, moraxellu, kiahne + kadejake virusy. Ja sa vzdy snazim izolovat, ale ani za ten svet neviem donutit 6r syna, aby prestal maleho chytat, bozkavat, takze to skoro vzdy dostane. Syn chodi do skolky od 2 r, cize uz je 4 r v "instituciach" a stale sa to nelepsi. Od zaciatku skolskeho roka bol chory uz 4x, teraz je prvak. 🙈 Musim uprimne priznat, ze ja mam tiez chut niekedy ist s mladsim zdravym rocnym k rodicom a muz by ostal s 6r synom na OCR. Vsak muz je rovnako rodic ako ja .
Ja mam 3r rozdiel medzi detmi. Zo zaciatku asi prvy rok nechytila mladsia nic. Potom sa to na nu zacalo lepit. A ked nastupila do skolky tak uz mala super imunitu a nebyva skoro vobec chora.
Obdobie zvýšenej chorobnosti bude tak do apríla. Ako sa dá v praxi izolovať súrodencov v jednom byte/dome niekoľko mesiacov tak aby to bolo účinné? Jedine ich úplne oddeliť, teda aby sa videli tak maximálne cez okno. Ved to je úplne choré. Neviem ako to môže voľakoho aj napadnúť.
Môj starší nastupoval do MŠ keď mal mladší 3 mesiace. Frekvencia chorobnosti u neho bola 4 dní v škôlke, 2 týždne doma a takto takmer celý prvý rok. Áno, mladší chytil od staršieho väčšinu chorôb. Ale nič strašné sa nekonalo, boli to bežné škôlkarske virozy. Keď nastúpil do MŠ aj on, jeho imunita si to zrejme pamätala, pretože chorý nebýval absolútne. Odkrútil si to teda ako bábätko so starším a potom sme mali pokoj.
Keď som prečítala názov tak som myslela ze to bude niečo s detským domovom 🤔
@bielasovicka 😀ja tak volam skolku a skolu, su to instutucie, kam odkladame deti😃
@nikpa a nic hrozne nehrozi novoskovi?❤️
Mali sme to, aj v case covidu, rodila som v tej fajnej vlne, ked dominovala tazka delta, sice boli sme zavreti, ale akonahle sa vsetko otvorilo, tak deti zacali nosit domov kadeco a maly to bud schytal alebo nie, ale vacsinou schytal. Ak som bola chora ja, tak mal protilatky z materskeho mlieka. No a pri stvrtom ani nehovorim, to ide s chorobami so starsimi rad radom, uz aj kiahne ma za sebou. Vlani na Vianoce, ked mala 11 mesiacov.
Kým nebude mať povinné očkovania dajme tomu že môže ale bola by to sakra smola keby starší akurát priniesol domov niečo také... Aj u nás v škôlke kde pracujem, chodí veľa detí ktorým sa práve narodia súrodenci a nepamätám si, že by niekto priniesol niečo vážne domov alebo by ich rodičia nechávali kvôli tomu doma. Ale ak máš obavy a dieťa ti môže nastúpiť do MŠ aj neskor, tak si ho nechaj ešte doma. A školák ma už snáď lepšiu imunitu a neprinesie domov toho toľko....
Nie, keď sa narodila najmladšia dcéra syn bol prvák a dcéra škôlkarka. Narodila sa cez Vianoce o mesiac v predstihu, čiže boli s nami doma 2 týždne a normálne sme potom nabehli opäť na školský režim. Naši majú celkom ok imunitu takže moc toho domov nepriniesli. Kojila som ju 18 mesiacov. Tých starších do 2 r. Samozrejme keď niekto kašlal, kychal tak nemohol k bábätku, nebozkavali ju . Kým je plne kojene bábo má imunitne látky od teba a to je super
nie...je chranene