Ahojte mamičky, zaujímali by ma Vaše skúsenosti ohľadom režimu a spoločných aktivít dvoch malých detí. Mám dvoch chlapcov - jeden má 3 roky a druhý 1,5 roka. Deti takto po sebe sme chceli, videla som v tom samé pozitíva, hlavne som chcela aby mali jeden druhého, lebo súrodenenický vzťah býva veľmi silný. Zatiaľ však musím pristupovať k obom deťom veľmi individuálne, nemajú záujem o spoločné hry a ani o spoločné spanie (viem, že možno sú ešte malí) , ale uspávam každého zvlášť, keď sú spolu, tak sa vyrušujú, vymýšlajú, tak sme si to rozdelili s manželom že spáva on s jedným a ja s mladším oddelene. Uspávať každého zvlášť je časovo dosť náročné, nakoľko čítavam im rozprávky a podobne, čiže viac by sa mi hodilo keby spávali spolu. Ďalšou otázkou je potom či by ste uvažovali, aby mali vôbec spolu izbu - za účelom podporiť ich vzťah alebo ich dať od začiatku oddelenie - každý by mal pristor pre seba. Ďakujem za Vaše postrehy
izbu môžu mať spolu,večer predsa chodia spať v rovnakom čase..tak prečítaš rozprávku,budú počúvať spolu a počkáš chvílu kým zaspia.
@izabela333 Ja by som toho 3ročného dala do detskej spávať už samého, teda možeš ho uspať ty alebo ocko, ale nech si zvyká už sám v noci byť v izbe. Ten mladší je nato ešte dosť malý, čiže toho by som nechala v spálni zatiaľ a možno tak o pol roka, o rok už možu pekne spolu zaspávať v detskej izbe. Neviem aký máte veľký dom/byt, či máte len jednu detskú alebo plánujete dve detské izby. My sme to mali so sestrou tak, že v jednej izbe sa spalo a v druhej sa hralo a ked sme boli vačšie, tak sme si urobili každá sama svoju izbu. Ak máte len jednu detskú, tak potom nie je čo riešiť, budú spolu a basta.
@izabela333 Ja osobne som vyrastala s mojou sestrou o 2 roky mladšou. Moc si to nepamatám, keď som mala tolko rokov koľko majú tvoje detičky momentálne ale každopádne mne sa teraz narodil synček. Keď bude mať 3 roky tak ho už pomaly dáme spať samého. Vždy to je o tom aby zaspal a potom je to už viac menej jedno väčšinou sa zobudí až ráno. 🙂
V tvojom prípade by som ich za pol roka dala spolu a je to vbavené 🙂
Nasi spia cca od roka sami v izbickach, mame ich separatne (chlapec a dievca takze raz by nas to cakalo tak ci tak), chvilku si pockaj a zachvilu budu najlepsi partaci sudiac pidla nasich .nasi sa lubia obcas sa pohnevaju ale jeden druheho pred svetom si brania
@izabela333 najlepšie si poznáš synov, tak tu je každá rada zbytočná. Maximálne to môže byť forma skúsenosti, ale nakoniec sa musíš rozhodnúť sama. A si myslím (podľa toho, čo si napísala), že si uvedomuješ všetky pre a proti.
Každé dieťa je iné. Niektoré spia samé už v polroku, iné do 5 s rodičmi. Niektoré sa v noci budia, iné sú samostatné. Niektoré sú živé, iné tiché. Za mňa by som v 1,5 roku ešte malého samého (rozumej bez rodiča) spať nedávala. A tým pádom ani trojročného. Úplne v pohode sa to dá potiahnuť ešte rok, možno aj dva (chlapci bývajú citlivejší), a potom to bude bez nervov. Ale ak chceš, tak to skúste - avšak netlačila by som na pílu. Ak bude zaspávať s plačom, tak mu to môže ublížiť. Možno by sa potešili, aj také deti bývajú. Ale ako som písala, poznáš ich lepšie, tak vieš, čo čakať. Ale ešte jedna poznámka - deti na druhej strane zvládnu oveľa viac, než si rodič pripúšťa, takže úplne kľudne sa môže stať, žeby spolu radi spávali. Len to treba skúšať pozitívne a nie s úzkosťou, aby si nemysleli, že to je dačo zlé.
Najskôr by som začala spoločným spaním cez obed (aj keby v tvojej prítomnosti, aby sa nerušili). Aspoň si zvyknú a postupne ani ty už pri nich nebudeš musieť robiť strážnika.