Ahojte, čo si myslíte, je lepšie, keď je žena na materskej súvisle, teda deti ma za sebou a až potom ide do práce, alebo po materskej ide do práce a potom po niekoľkých rokoch ide zasa na materskú....Aké s tým máte skúsenosti???
ja osobne som za mensí vekovy rozdiel ale nie zas uplne malicky tak okolo 2rokov podla mna ak ma kto pomoct je to najlepsie odkrutit si to naraz
ja mam 7rocny rozdiel a je to super .starsie pomozu s mladsim ale nie koli tomu ale preto ze si vychutnas kazde deco.maly vekovy rozdiel podla mna je to vela starosti a nevychutnas si ani jedno.ale to je moj nazor kazda mamina je ina a kazda zvlada inak.pa
Na toto neexistuje spravna univerzalna odpoved.Spravne je vždy to, co sa rodicom hodi,ako im to vyhovuje 😉 Niekomu pasuje byt doma 6 rokov a odkrutiti si za sebou 3 deti a potom už len praca.Inemu vyhovuje si to spravit na 2,3 krat. Myslim si, že jedno aj druhe ma svoje plusy aj minusy,ani jedno nie je len dobre,ci zle.My mame 11 r rozdiel a vyhovuje nam to takto. 😉
podla mna je to suma fuk -medzi starsimi mam rozdiel 4 roky,5 rokov som bola doma a do prace som isla ked mal Michal rok.Mareka som mala po 11 r a vydrzala som doma 2 roky.Pacilo sa mi byt doma suvisle aj dlhsi cas no potom som dostala ponuku prace,,ktora sa neodmieta,, tak som isla pracovat.A potom som sa do nej znova co najskor vratila 😉 .
@slamienka pozri aj tu https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/aky-je-najidealnejsi-vekovy-rozdiel-medzi-detmi/ alebo pouzi vyhladavac, o vekovom rozdiele medzi detmi je tu viac tem 😉
AHOJ tak u mna to bolo asi takto najprv bol Jurko ked mal 2 roky 10 mesiacov sa mu narodila sestra Dianka tak som zostala hned na dalsej materskej bola tu s nami kratko odisla do nebicka ked mala 4 mesiaciky kratko potom len 10 mesiacov prisiel Simonko Jurko mal vtedy 4 roky potom ked mal Simonko 2 roky a 4 mesiace sa nam narodil Matusko takze materska po materskej ale potom neskor ked mal Jurko uz 15, Simonko 11 a Matusko 8,5 sa nam narodila Sinduska ta ma teraz 2roky a 9 mesiacov medzi tym ako sa narodila Sinduska som aj chvilku pracovala teraz som na rodicovskej dovolenke ti starsi uz radi pomozu a vekovy rozdiel nie je zly ani maly ani vacsi
ja som nastupila do prace po 2.5 roku aby som prisla na ine myslienky lebo psychicky som nebola pripravena na druhe dieta hned, ale asi po pol roku som bola v dusevnej pohode a potom sup druhe babenko 😀 😀 😀 Medzi detmi je 3.5 roka a je to v pohode. No tak ziarlivost tam jasne ze je 😉 ale da sa to.
ahojte,medzi mnou a mojím bratom je rozdiel 7,5 roka a máme úžasný vzťah...môj syn má 4 roky a ak sa nám s manželom podarí určite chcem taký rozdiel aj medzi mojimi deťmi...
@miruska15
Miruška, ak sa môžem opýtať, ako pri takomto vekovom odstupe reagovalo staršie dieťatko na mladšie? My máme 6 ročnú babulu a v marci čakáme druhé bábätko. Problém je, že malá, akoby sa tento fakt snažila ignorovať. Vôbec nechce o súrodencovi s nami hovoriť...
@nervacik83 tak moje deti boli súper tešili sa na babo až mi to niekedy liezlo na nervy aj teraz ked je vatsi tak pomáhajú a to je veľká pomoc.Nebojkaj zvládne to len ju musíš uistit že ju lubkas oni tie deti zo začiatku ziarlia ale to prejde.pa
ja mam 2 a 8 ročných chalanov a je to katastrofa ne znesú sa 😠
Ja mam deti po roku,nastastie su to obe dievcatka.Zo zaciatku to boly soky,tak na psychiatriu.Ale teraz sme uz zabehnute,hraju sa stale spolu,aj sa pobiju,ale nevadi.Mladsia je sikovna,lebo od starsej sa vsetko naucila skor.No a hlavne mam to odbyte naraz a uz mam pokoj,dalsie neplanujeme.Tak som si ten rok vytrpela a nemusim uz riesit dilemu,kedy dalsie dieta..alebo este dalsie dieta???
Je pravda,ze to nebolo planovane a bala som sa toho.A ten prvy rok bol naozaj narocny.Ale teraz som tomu naozaj uprimne rada,lebo vidim,ako sa pekne spolu hraju a spolu sa ucia rozne veci,dam ich spolu aj do skolky.Pocitam,ze skolu tiez nejako prezijeme,budu sa ucit navzajom.A myslim,ze pre tie deticky je to pevne puto,naozaj super mat o rok starsiu(mladsiu) sestru..vzdy som po tom tuzila...Splnilo sa to mojim princeznam. 🙂
ja som sa pri prvom synovi vratila do prace po 15 mesiacov, rok a pol som pracovala, maly chodil do jasli a teraz uz som zas na materskej🙂 zatial si to pocvhalujem, aj som bola doma, aj som zas pracovala na kariere, a teraz zas do detskeho sveta 🙂 ale kazdopadne neviem si to predstavit byt napr. vkuse 4-5 rokov doma s detmi, to by som sa zblaznila, potrebujem mat aj kontakt s dospelymi a pracou.A co sa tyka deti, bude medzi nimi rozdiel 2 roky a 10 mesiacov, uvidime ako to budu zvladat a ja s nimi, kazdopadne tak som to chcela,a dufam, ze ich naucime, ze su tim a nie konkurenti 🙂
@miruska15 no aspoň nejaká optimistická odpoveď 🙂 ďakujem ono ako ju sledujem s menšími deťmi ( ročná suseda a 3-mesačný synovec) správa sa k nim veľmi pekne... zamrnkajú, hneď je pri nich, podáva, cumlík , hladká po chrbátiku, prihovára sa... celkovo je voči mladším deťom veľmi trpezlivá a zlatá... ale o tom našom stále nechce hovoriť... tak zatiaľ ju aspoň ubezpečujeme, že ju ľúbime a na tom sa nič nezmení, tak dúfam, že to bude v pohode...
AKo si dobre pamätám tak renomovaná detská psychologička Prekopová udáva tieto čísla. POkiaľ sa narodí druhý súrodenec do dvoch rokov, ich vzájomný vzťah sa bude veľmi podobať dvojičkám. Prvé dieťa je primalé.
Za ideálny vekový rozdiel považuje vek 4 roky, kedy už je prvé dieťa dostatočne samostatné a odpútané od tesného kontaktu s matkou - dojčenie, nosenie a pod.
Za generačný rozdiel považuje vek 6 rokov. Kedy už súrodenci spolu nenaviažu klasický vzťah, ale skôr vzťah učiteľ a žiak. Vekový rozdiel je tak veľký, že si spolu väčšinou nehrajú.
Ja som od brata o 7 rokov staršia, takže to posledné viem posúdiť. Keď nastupoval na ZŠ, ja už išla na strednú takmer - riešila chlapcov a pod, KeĎ nastupoval obrat na strednú ja už som doštudovala VŠ a odišla z domu - on mal 16. ČIže v podstate- aj keĎ sa máme radi, spoločného veľa naozaj nemáme. 🙂
Trvá to doteraz, ja som 5 rokov vydatá, čakám druhé bábo, brat cestuje s frajerkou po Európe - čiže zasa veľa spoločných tém nemáme ani v takomto veku. 🙂
u nas je 6 rocny rozdiel, je to sice fajn, ale mensi ma 2,5 a starsi 8,5, tak je to take zaujimave...U mladsieh oobdobie vzdoru, u starsieho predcasna puberta....
Neplanovali sme ich s takymto vekovym rozdielom, ale i tak je to fajn.. Je to mozno niekedy pokojnejsie, ako keby som mala mat dvoch vzdorovitych...
ja som nazoru takeho ze je lepsie si to odkrutit naraz.moj maly ma 11m a ja som vo 4mesiaci a tesim sa vobec nemam obavy.myslim ze v buducnosti to bude mat viac vyhod ako na zaciatku nevyhod..jedine z coho mam obavu aby som to tehu zvladla fyzicky kedze maleho dost natahujem na rukach ale uz chodi takze dalsie plus.no prve tehu som bola fit ani som nevedela co su to nevolnosti a toto druhe jezatial to iste.mam uzasneho chlapa ktory mi pomoze zo vsetkym..viete ako to je,správna žena všetko zvládne sama,no správny muž jej to nedovolí.
ja by som chcela 2 roky rozdiel.prve si dostatocne uzijem a popritom ako bude prve uz samostatnejsie si uzijem aj druhe.rok po sebe sa mi zda skoro na vychutnanie mamickovskych povinnosti
@sonice trosku som sa pousmiala,ked som si spomenula na deti v mojom okoli,ktore si vydobijali matkinu pozornost a opakuju po mladsich surodencoch.teoria je krasna,no realita tazsia.
Ahojte. No,kazdy ma svoj nazor. A moja skusenost-a sme to aj tak chceli-syn ma 7 a dcerka rok. Krasne som di uzila syna,potom som sa stihla venovat rodine,zamestnaniu a aj sama sebe. No a teraz si uzivam znovu dcerku a celu rodinku. A je to super.🙂
Ja mam 4,5 rocny rozdiel a som velmi spokojna, ale podla mna velmi zalezi od povahy deti. Moji sa zboznuju, dcerka pomoze s krpcom, takze pre mna ideal.
ja mam 3 deti , prvy ide mat v lete 14, druha ide mat 10,a posledny aspon si myslim ide mat 8, a stredna neviem čo chce,ale nahovara nas na dalšie, no ty brdo, ved už sa ani na to necitim, som rada že mam dobru pracu, a čo dalšie deti?? joj už nieee, som rada že už nie su take maličke,a su skôr aj samostanne 🙂 teda ešte ten najmladši nas potrebuje
Obnovujem temu, lebo potrebujem poradit. Moje prvorodene ma rok a vyzera to, ze cakam dalsie babo. Potvrdene to zatial nemam, ale som zaskocena. V hlave sa mi motaju myslienky, ze som otrasna. Kvoli nerozmyslu pridem o najkrajsie obdobie s prvym babatkom. Nebudem mat nanho dost casu, ked zacne chodit, ked ma bude potrebovat. Ze ho proste budem musiet odstavit na druhu kolaj. Ved neda sa na 1000% starat o obe naraz. Tak sa mi to nelubilo, ed som to videla u inych, ze starsi su zrazu nezaujimavi a okrikovani a teraz budem na tom rovnako. Poradte, lebo mam hlavu v smutku ☹ ☹
Idealny vekovy rozdiel neexistuje. Je len na vas ako sa zariaditw, citite alebo prisposobite.
Casom budete aj tak vsetky spokojne.
@mammamiamiama akoze o prve prides ked porodis druhe? Ci ta mrzi, ze z toho prveho nevychovas rozmaznaneho spratka uplne zavisleho na maminom cecku? Ze mas viac deti neznamena, ze starsie odstavis na druhu kolaj. Tak isto, ako na druhu kolaj nepatri ich otec, vasi rodicia atd. Treba sa venovat vsetkym adekvatne.
Nuz a na 1000% sa nepostaras ani o jedno. Percento znamena cast zo sto a stovka rozhodne 1000 casti nema 😠
@maslenka47 Myslela som to skor tak, ze novorodenec zaberie koopec casu starostlivostou, a teda sa tomu starsiemu uz tak mamina nevenuje. Mas taky maly vekovy rozdiel medzi detickami? Ak ano, daj mi prosim nejake tipy. potrebujem naozaj nejako namotivovat, lebo si pripadam statena a smutna 😖
@mammamiamiama ahoj, ja mam medzi detmi rozdiel 1 rok aj 9 mesiacov, myslim, ze budes mat podobny...S oboma detmi som bola doma sama az do tohto septembra, ked starsi 2,5r. syn isiel do skolky. Dovtedy to bolo v niektorych situaciach narocne, najma ked potrebovali obe deti sucasne nieco naraz a starsie este nechapalo, ze musi cakat. Obom som sa ale snazila venovat rovnocenny cas, cize ked mladsie spalo, robila som aktivity so starsim a naopak. Niekolkokrat za den sme chodili von na prechadzky. Takto to trvalo presne 10 mesiacov a potom maly nastupil do skolky. Jemu sa velmi paci, chodi tam s radostou a ja sa zasa mozem do 15.00 plnohodnotne venovat mladsej dcere, ktora je uz zivsia a vyzaduje stale viac pozornosti. V tomto ich veku je to teraz idealny stav. Pre rodicov je pohodlnejsie mat vacsi vekovy rozdiel medzi detmi, no pre deti je lepsi mensi podla mna, preto som vzdy chcela medzi detmi maly rozdiel, vedela som, ze v prvych rokoch to bude narocne, no robim to hlavne pre nich do buducna...
@silviettaa Dakujem.
Ja si nemyslim, ze je pre deti lepsi maly vekovy rozdiel. To si myslia len rodicia alebo si to nahovaraju. Bavili sme sa o tom s psychologickou a podla nej do 3-4 rokov dieta velmi potrebuje svoju maminu. Samozrejme, ze mama ho kvoli druhemu dietatu neopusti, ale nemoze sa mu tolko venivat a dat mu tolko pozornosti. Hlavne pri chlapcoch to byva horsie, dievcatka su viac samostatne uz vo veku 2-2,5 roka, ale chlapci este byvaju dost naviazani na mamu. Vidim to aj na svojom a hoci sme povodne chceli rozdiel tak 2 roky, prehodnotili sme, maly vobec nebol v roku v stave, aby som otehotnela. Museli sme este pockat. Takze berte to aj podla toho, ci mate pocit, ze je dieta na surodenca pripravene. Je super, ze v puberte si bude viac rozumiet so surodencom s mensim vekovym rozdielom, ale zase nech si uzije aj maminu naplno, ked je male a potrebuje ju.
ja si myslím , že lepšie je druhé bábo mať po rokoch...... 6,7,8.......... a kľudne aj po 15
predsa len to prvé je už skoro vo všetkom samostatné a vieš sa mu venovať celým svojím telom aj dušou
ked máš jedno za druhým , nevieš čo skôr ......
jedno plače cez druhé .......
môj názor je , že lepšie si užívaš bábätko ked sa mu venuješ naplno a celá.....
aj pre matku je to lepšie , trošku vypadnúť medzi ľudí - do práce ......
poznám plno matiek , ktoré každé tri roky rodia a sú úplne už zblbnuté , ich život sú plienky , sporák , jedlo a samozrejme čakajú na materský príspevok ako na spásu .....
a to nehovorím o ich vyjadrovaní ....... (píšem o tých , ktorých poznám) - neurážajte sa ......
možno sa v tom mojom príspevku aj niekto nájde .......