Ako zabaviť 3,5-ročné dieťa popri 3-mesačnom bábätku?

mipaga
13. feb 2024

Ahojte, neviem, kam tému zaradiť, tak skúsim sem.
Začnem asi tým, že bývame so svokrovcami... Nie je to ideálne, ale zase ani taká katastrofa, ale stále je to svokra. Staršia dcéra má 3,5 roka, mladšia 3 mesiace. Strašia už od malička chodí k svokre rada, obaja sú na dôchodku, navyše poobede k nim chodia vnúčatá zo školy, tak sa s nimi malá zahrá. Ona je veľmi šikovná, všetkému hneď porozumie, rada si kreslí, vyrábame veci z papiera, malujeme, lepíme, striháme, rada som mnou piekla, utierka prach a tak.

ALE! Začala to robiť už dávno - keď od nej niečo chcem aby mi pomohla, (už aj keď bola jedináčik) tak sa radšej pýtala k babke, lebo tam jej pustia rozprávky alebo sa s ňou občas zahrajú. No teraz, keď máme ďalšie bábo, tak to robí non-stop. Bola by tam od rána do večera. Mladšia je trošku náročnejšia, zo začiatku bol problém s dojčením, tak bolo na požiadanie, skoro zo všetkého ju bolí bruško a má reflux, tak nosenie, masírovanie, cvičenie a veľa ďalšieho, veď ako starostlivosť o dieťa... A keď nemám dosť času na staršiu, tak automaticky doslova ujde k babke. Nechcem jej to stále zakazovať, lebo majú pekný vzťah, navyše tak 95% času z dňa sedia pred telkou, tak majú čas sa s ňou hrať. Ale jedna vec je, že ma štve to, že svokra nerešpektuje čo poviem - že jej nemajú stále púšťať rozprávky,(má problém s očami, nosí od mala okuliare), nemajú jej stále dávať sladkosti a všelijaké umelé,, mňamky" + nosí domov rozumy. Keď sa jej chcem venovať aj vtedy, keď už mladšia začína mrnčať a plakať, tak hneď príde ako spasiteľka sveta, berie mladšiu a tvári sa, ako ma zachraňuje. Cítim sa ako totálne neschopná, že sa neviem postarať o 2 deti. Väčšinu dňa som s nimi len ja, muž popri práci ešte podniká, tak je doma minimum. Keď s ňou chcem ísť niečo vyrábať, tvoriť, maľovať atď, tak musím vždy naplánovať čas tak, aby bol muž vtedy doma.
Viem, že toto je v podstate banalita oproti ozajstným problémom, ale už som z toho na nervy a strašne ma to bolí, keď vidím, že radšej ide k babke, lebo ja na ňu nemám toľko času. Prosím, nemusíte mi písať, čo by za to dali tie, čo sú na deti samé a nemá im ich kto ani na chvíľu postrážiť. Svokrovci postrážila vždy, keď potrebujeme, to je pravda, ale zase odtiaľ potiaľ. Viem, že ma berie naozaj ako neschopnú, aj čo sa týka dvora, záhrady a domácnosti, ale to nechcem rozoberať.

Máte to niekto podobne? Ako viete zabaviť starších, keď treba byť pri mladších?

lienka.7
13. feb 2024

@mipaga nič v zlom, ale dat ju do skolky. Vyhra sa tam, zabaví a pod. Ty sa doobeda môžeš plne venovať mimcu a poobede zase jej.

januska12323
13. feb 2024

Do škôlky nechodí? S babkou by som dohodla čas kedy tam môže ísť určite nie každý deň na niekoľko hodín. Takáto dvojitá výchova nerobí dobrotu. Máte oddelené izby? Aby babka nemohla hocikedy prísť zachraňovať a dcéra len tak odísť.

ropucha6
13. feb 2024

Skolka…

mipaga
autor
13. feb 2024

Do škôlky chodí, ale iba do 12tej, inak by ju kvôli kapacite nevzali. Teraz je častejšie doma kvôli chorobám a je to ešte horšie. Keď už nič iné, tak aspoň spolu kreslíme a vyfarbujeme, to sú také rýchlovky. Občas puzzle, autá, kone. Ale nie vždy ju to baví.

@lienka.7 Malá vyžaduje pozornosť stále, bez ohľadu na časť dňa, takže poobede je to rovnaké. Neviem sa plne venovať len jej. Občas sa podarí, keď menšia zaspí, ale bežne spáva tak 15-20 minút, len výnimočne potiahne hodinku. Vtedy to využijeme a venujem sa staršej, ale ked sa menšia zobudí, tak sa ma vždy opýta, či už nebudeme spolu vyrábať a mne to je strašne ľúto 😔
@januska12323 svokra je vzťahovačná a strašne hrdá. Keby som prišla s časovým harmonogramom, tak som skončila, tú dusnú atmosféru celý deň by som asi nedala, už sme tu mali podobnú situáciu. Zober si, že švagriná (ich dcéra) tu mala bývať dočasne a povedala že by už nikdy nešla... Bývame v menšom rodinnom dome, oni majú spodok a my vrch + otvorené schodisko, cez ktoré je počuť všetko. Máme spoločný vchod, takže prejsť von/pivnica môžeme len cez nich

januska12323
14. feb 2024

Tak to máš ťažké. Nedá sa spraviť cez schodisko vlastný vchod? Alebo aspoň dvere na spodok či vrch. Aby ste mali jasne oddelené čo je vaše.

maryetta
14. feb 2024

Skus si predstavit ake by to bolo keby byvas sama. Mala nema kam ujst. A ty musis byt s mensim. Tej starsej by si aj tak tu telku pustila. Unudila by sa riadne. Mam doma 3r4m. Do skolky ho nevzali. Doma sa nudi neskutocne i ked sa snazim ako mozem.