Ako vyriešiť spanie v detskej pri dvoch deťoch?

zuzanka111
3. jan 2011

Prosím o názor / skúsenosti.

Je tu čas, aby sme riešili s manželom detskú izbu, resp. spanie pre deti. Druhé dieťatko sa čoskoro narodí a bude spať v postieľke, ktorú teraz okupuje starší súrodenec. A momentálne sa rozhodujeme, aké spanie pre deti zvoliť natrvalo.

Keďže sa chceme v horizonte 2-3 rokov presťahovať, hľadali sme sektorovú detskú izbu, čiže takú, kde budeme môcť postupne dokupovať diely podľa potreby. Ako prvé potrebujeme posteľ. A tu je dilema. Aj ja aj manžel sme mali v detsve každý svoju posteľ (obaja sme z dvoch súrodencov). Nebola poschodová, ale klasické dve samostatné.

Nás ale oslovilo takéto riešenie: http://www.mojnabytok.sk/product_info.php?cPath... .
Kým mladšie dieťatko dorastie (2-3 roky), pridá sa k nemu na prístelku. Dovtedy ju môže okupovať iba starší. Páči sa nám aj to, že je to úspora miesta v izbe, ktoré v panelákoch nie sú najväčšie. Okrem toho má posteľ aj úložné priestory na prádlo, takže sa dá relatívne jednoducho v detskej udržať poriadok.

Alebo kúpiť jednu samostatnú? Ide o to, že je to posteľ už klasickej dlžky, ako pre dospelého, teda 200 cm. Takže je to naozaj značná časť izbičky. Dnes sa vyrábajú veľmi krásne poschodové a určite by to bol super nápad, lenže na tak malé deti je to skoro. Jedine ak... by starší spával dole a až neskôr hore.

Od koľkých rokoch spia detičky na poschodovej posteli hore bez toho, aby hrozil pád?

Takže čo si myslíte a prečo?
Varianta z pridaného linku?
Samostatná posteľ?
Poschodová posteľ a zatiaľ by spal drobec dole?

mateson
3. jan 2011

no já za sebe asi takto: varianta z pridaného linku určite né. Dcera měla kdysi přesne tento systém v pokojíku. Byla do 15 jedináček tak na tom spali příležitostě kamarádky. To je ještě v pohodě ale na každodenní spaní bych to nechtěla. když to roztáhneš tak ti to stejne zabere místo jako dve postele. Navíc když to máš u steny , což asi ano, tak ten co spí při stene poleze v noci přes tu druhou postel. Píšeš, že se budete do tří let stehovat tak na co Ti to pak bude, když budeš mít víc místa. Představ si , že zam spí např. 6leté a 3leté díte a jedno z nich je nemocné. Musíš v noci meřit teplotu, dávat léky a tak. No nic moc, ten přístup. Na tvém míste bych určite volila samostanou postel. Když dve tak skusit nejak do rohu apod. Poschodová postel za mne nikdy. Ale to je muj osobní problém, dole mám klaustrofobii a na vrchu jak by smet. 😉 😉 nesnáším to odjakživa ☹ ☹ ☹ dusím se v tom. Asi jsem nepotešila ☹ ale to je muj názor. Přeju správný výběr, hlavne aby byli deti spokojené 🙂

kvetinka211
3. jan 2011

Ta postel na obrazku je ako za trest ... teda hlavne pre toho, co by mal spavat dolu ... to uz radsej tu poschodovu (starsi hore ked dorastie), alebo ak nebudete mat po prestahovani akutny priestorovy problem, tak dve normalne, mozno aj nejako opticky predelit izbu ... ale ja som zasa vyrastala vo vlastnej izbe, takze mozno preto mi ta postel pripada priserna 🙂

kvojtanikova
3. jan 2011

@zuzanka111 nahodou my takuto postel mame a sme velmi spokojni, sice druhe dieta budeme mat az teraz ale aj tak je to super ze cez den je to zlozene a v detskej je dost miesta na hranie. Teraz tam spavam niekedy ja s malym ked je chory alebo teraz planujeme ze tam bude spavat manzel ked ja budem v spalni s babatkom a bude revat. A co sa tyka tych faktov ze "ked bude jedno dieta chore..." alebo "jedno bude lozit cez druhe.." ved pre male deti je to zabava a mozu sa menit kto bude kedy dole a kto hore. A navyse ak by bolo dietatko fakt chore tak ten spodok jednoducho posunies dalej ved ten je uplne vysuvaci, proste si ho presunies aj s matracom na druhy koniec izby...
Poschodova moze byt nebezpecna (aspon mne sa zda).
Inak tu postel co mame my maju v KIKE za cca 100E bez matracov, ale nie je tam ulozny priestor na periny. Ale my mame cez den periny na posteli a maly tam ma pekny prehoz a v izbe je poriadok.
Takze ja mozem len odporucat.

gretkab
4. jan 2011

Mne sa ta postel z linku velmi paci, ale pre jedno dieta + prilezitostne spanie nejakeho kamarata. Ja by som volila variantu poschodova postel s tym, ze starsi bude zatial spavat dolu. (Ale ja som vzdy tuzila spavat na poschodovej posteli a nikdy (okrem nejakych taborov) som taku nemala 😉).

nadhera
4. jan 2011

mame super poschodovu - farebna, s odkladacimi priestorom pod dolnou postelou , zatial deti spia dole - oproti sebe a hore maju velke hracky, krabice s hrackami. No ked podrastu, starsi pojde hore a maly bude dole spinkat. Pridam foto, len musim najst.

traktor
4. jan 2011

@kvojtanikova suhlasim...ako dieta som podobnu postel mala...mala som detsku s bratom..vecer sme roztiahli, rano zatiahli a bol priestor na hry...ja som spala na tej spodnej, spalo sa mi dobre, nemôzem sa stazovat 😀 😉 ..ak som bola chora, postel sa odtiahla dalej...myslim, ze je to velka uspora miesta,....tiez sme rozmyslali nad poschodovou..ale..viem si zivo predstavit deti, ako by vystrajali, skakali dole..tak sme to zamietli..

nadhera
4. jan 2011

v rychlosti zatial tato fotecka - v dolnej casti vidno dole 3 sufliky, v zadnej casti policky, postel je siroka - 2deti sa v poho vyspinkaju, horna postel je uzsia, tam maju hracky, rebrik sme zatial nedali.

kaja73
4. jan 2011

Prave dnes som v jisku videla taky komplet stol s prislusenstvom a nad tym postel.Ta postel nie je až tak vysoko ako klasicka poschodova.Velmi sa mi to pačilo.Ono by každe dieta mohlo mat svoj stol a nad nim svoju postel,ved stoly budu tiež potrebovat dva a takto sa ušetri priestor.Bolo to ozaj pekne prevedene.

syslica
8. jan 2011

Ahoj, koľko ľudí, toľko názorov, pridávam aj ja ten svoj: pokiaľ máte čo i len trochu miesta, neriskovala by som vysokú posteľ, aspoň moji synovia sú "noční cestovatelia" a bála by som sa aj úrazov pri behaní hore-dolu po rebríku. My sme sa rozhodli pre čosi podobné ako tvoj variant z linku, je to program FLEXA, predávajú ho v Kike. Starší má sám veľkú posteľ, dá sa tam namiesto šuflíkov na periny doobjednať vysúvacia posteľ rozmerovo o čosi menšia, ktorá ale, keď sa postaví na sklápacie nôžky, je na rovnakej úrovni ako tá pôvodná.

sasiki
8. jan 2011

mne sa tá vysúvacia páči. Alebo dve samostatné. Som proti klasickým poschodovým, mali sme takú a stačilo. Pri rozbláznených deťoch...

saskarisko
8. jan 2011

Ahojte,
my mame poschodovu postel Sandra z Jysku. Dolna postel je sirsia ako horna, takze kedykolvek tam mozem spat s mladsou dcerkou, alebo obe deti spolu bez toho, aby sa rusili. Na hornu postel sme syna presunuli v 3 rokoch a 2 mesiacoch, dcerka spi na dolnej od 16 mesiacov. dorobili sme si este jednu zabranu, takze zabrany su na oboch posteliach. a po 3 mesiacoch sme zdemontovali schodiky, lebo mladsia nam zacala vyliezat hore, a vymyslat, syn tam vylezie aj bez schodikov.

saskarisko
8. jan 2011

a dole pod postelou je kopec priestoru na ulozenie hraciek v uloznych boxoch

alusha
12. apr 2012

ahojte mamicky, chcem sa opytat, ci mate niekto dvojpostel s vysuvacim spodnym lozkom - nieco podobne ako dala link zakladatelka... a ak ano, ako ste spokojne? Hladam nejake priestorovo usporne riesenie pre chlapcov a poschodovej postele sa bojime 🙂 dakujem za akekolvek postrehy 😀

eldzina
12. apr 2012

Ahoj. My taku mame a som rada, ze sme si vybrali takuto a nie poschodovu, starsi v noci dost cestuje🙂 Dolne lozko ma presne taky isty matrac ako horne, takze je to rovnako pohodlne. akurat sme dali pod postel koberec, lebo na parketach sa nam postel hybala s kazdym pohybom syna. Kolieska sa nedaju zabrzdit, tak preto. ALe odkedy je tam koberec - dopravny🙂 tak je to bez starosti a chalani sa aj tesia, lebo sa na tom koberci velmi radi hraju.

petusko
12. apr 2012

takisto mame postel podobnu tej v prvom linku a sme velmi spokojni. Starsi spi na hornej, mensi dolu. Absolutne bez problemu, nemame ani problem s prechadzanim starsieho cez mladsieho, kedze nasi nastastie v noci nebehaju a ked nahodou, tak starsi vie, ze dole je mensi a s istotou mu neslapne na hlavu 😅
takisto ocenujem usporu miesta, ked sa zlozi a keby bolo nutne treba, da sa kludne rozlozit na dve samostatne postele j do roznych izieb.
mame ju vyse roka a zatial naozaj nelutujeme, ze sme sa rozhodli pre tuto moznost.

petusko
12. apr 2012

@eldzina takisto mame pod nou dopravny koberec 😅 😉

alusha
13. apr 2012

@eldzina
@petusko dakujem vam velmi pekne za reakcie, uz som rozhodnuta, ze aj my kupime takuto aj chlapci sa uz tesia🙂

belanka
13. apr 2012

aj my máme podobnú vysúvaciu posteľ od slovenského výrobcu,tuším z Topoľčian.je masívnejšia a pevnejšia a nemá úložný priestor.cez deň zasunieme a miesta je habadej.mladšia dcéra spí na tej spodnej.je dobré,že je nízko,pretože zozačiatku cestovala,tak na zemi sme mali paplónik,aby sa jednak nebuchla a aby potom nespala na zemi,keďže to tak často končilo 😀 .my sme spokojní.dá sa úplne vytiahnuť,takže nemusia nutne spať vedľa seba,ak by nechceli.

alusha
13. apr 2012

my mame zatial vybratu tuto postel 🙂
http://www.babynabytek.sk/dvojpostel-tomas-p942/

petusko
13. apr 2012

@alusha my mame presne taku istu, len v svetlom prevedeni 😉

petusko
13. apr 2012

toto je foto z netu, ale mame presne tuto
a odtialto http://www.najlacnejsinabytok.sk/vysuvacia-post...

ellysa
13. apr 2012

@petusko túto chceme aj my pre malú do izby 😉

ivetka2007
13. apr 2012

@zuzanka111
keby som mala dvoch drocov, brala by som nieco taketo : http://www.mimibazar.sk/foto.php?id=10260438&tab=0
ale mam len jedneho 4-rocneho fesaka a vyriesili sme to takto : http://www.mimibazar.sk/foto_detail.php?id=7029...
neviem si tu postel vynachvalit, je velka 200x90 a maly z nej este nikdy nespadol... dokonca ked sa v noci zobudi, sam zlezie a dojde k nam do izby 🙂
no a ked dojde navsteva, tak sa citim ako na detskom ihrisku, vynahradza ozajstnu smyklavku 🙂

terina25
13. apr 2012

ja určite kúpim 2 samostatné postele s kvalitnými matracmi.žiadna poschodová posteľ 😖 a neviem si predstaviť ani túto,ktorá je uvedená na začiatku .možno ,kým si deti menšie.ale napr.keď budú mať takých 15 rokov,tak si neviem predstaviť,žeby takto spali.a ešte tak ako mám ja chlapca a dievča-to určite nie. a zdá sa mi,že tá posteľ - tá druhá nižšia je aj užšia ako tá vrchná.a je dosť nízko pri zemi a može tam byť dieťaťu aj zima.
@ivetka2007 krásna posteľ,ale škoda ,že je nepraktická.lebo keď dieťa odrastie,treba kupovať novú 😖

ja keď kúpim,tak už poriadnu,aby som nemusela napr.o takých 5 rokov kupovať ďalšiu.

petusko
14. apr 2012

@terina25 pokial to priestor dovoluje, tak pochopitelne je najlepsie riesenie dve "normalne" postele. Nie vzdy to vsak velkost izby dovoluje... Nasi su zatial v izbe spolu, preto sme to riesili takto, ked sa neskor rozdelia kazdy do svojej izbicky, bude mat kazdy svoju postel.
co sa tyka zimy a tepla, to je tiez relativne, napr. na poschodovej posteli zasa tomu hore musi byt teplo nie ? 😅
mmch, tato postel ma standardny rozmer, cize aj matrace su riadne, kvalitne, ake sa kupuju aj na ine postele.
kazdy sa asi zariadi podla moznosti, predovsetkym priestorovych... myslim, ze kto potrebuje kazdy cm, toto je idealne riesenie 🙂

belanka
14. apr 2012

je to naozaj najmä o priestorových možnostiach.moja sesternica s bratrancom mali extrémne malú izbu a spali na takých posteliach v podstate až do dospelosti a nebol s tým problém.aj takéto postele môžu byť kvalitné a pevné.moje deti tam majú dokonca lepšie matrace ako my s manželom

veronika1610
14. apr 2012

a keď bude dieťa choré? to ho dáš do šuflíka a druhé bude cez neho preliezať? keby si kúpila jednu 160cm dlhú posteľ, kde bude spať zatiaľ starší a potom by tam spal mladší a starší by dostal normálnu? tak by sa dalo ušetriť miesto. moje baby majú izbu 14m2, teraz sa tam v pohode zmestia, ale keď tam pôjde tretia, kúpime presne takú len 160cm, do 12-tich jej hádam vystačí. je to len o usporiadaní a využití priestoru, ja som o poschodovej a šuflíkovej neuvažovala, lebo ak už nemajú každá svoju izbu, tak posteľ je predsa len také ich útočisko.

alusha
15. apr 2012

@veronika1610 ked bude dieta chore, moze tam s nim spat jeden rodic a druhy bude s druhym dietatom v inej izbe... my mame dve izby samostatne pre nich, ale oni chcu spat spolu praveze, takze teraz mi to pride ako dobre riesenie, kym si nebudu liezt na nervy, neskor bude mat kazdy vlastnu izbu a tu bude vzdy jedno lozko pre pripadne navstevy, kamosov a tak...

belanka
15. apr 2012

tie postele sa dajú úplne oddeliť,nie sú spojené,takže netreba nič preliezať.je to len o tom,že počas dňa sa môže spodná zasunúť,čím sa získa viac miesta 😉