Ako spravodlivo vybrať krstných rodičov pre dieťa?

anna2808
9. júl 2019

Ahoojte obraciam sa na Vas pre rady 🙂
Ide o krst mojho syna, nevieme sa s partnerom dohodnut.
Mam dcerku ma 6 rokov ona ma krsnych rodičov s otcovej strany...tam dodam že rozhodovali oni sami..a neriesila som to..lebo ako sa dozvedeli ze som tehu oni to už vzali automaticky..a tak to aj bolo..
Nedavno sa nam narodil syn a chcela by som aby mal krstnych rodičov s aj mojej strany.
Ale partner s tym nesuhlasi..lebo chce svojich..a ja chcem svojich ..Ako by ste to riešili,hadat sa nechcem...ale pre nas tato tema to je katastrofa 🤦‍♀️🤷‍♀️

csikike
9. júl 2019

@anna2808 ved daj napr. krstnu mamu z tvojej strany a krstného otca z jeho, alebo nech su v kostole tvoji a na menodani na urade jeho a mas vybavene.

vierka1991
9. júl 2019

Ja by som trvala na tom, že budú z mojej strany. Treba trochu kompromisu, prvá ma z jeho strany, tak teraz bude z tvojej.

elanor
9. júl 2019

manzel a jeho sestra tak maju kazdy inych krstnych. Muzovi su za krstnych z otcovej strany a sestre je za krsnych z maminej strany.
A my to mame tiez pomiesane. Brachovej dcere som za krsnu ja a krsny je dalsi brat. Synovi je za krsneho svagor. A nase dvojicky maju tiez kazda svojich. Jednej je jeden moj brat a druhej je druhy moj brat. A zvazujeme, ze keby sme nahodou mali este dieta ev. deti, tak tam by sme asi dali krsnu muzovu setru. Nech sa na kazdeho dostane 😀

marte1
9. júl 2019

U nas to bolo tak ze synovi vybral krsneho muz a ja krsnu,dcére vybral krsnu a ja som mala vybrat krsneho ale nakoniec som sa rozhodla pre to ze krsny bude krsnin muž no a teraz cakame tretie a malé bude mat buď dve krstné a krstného

nicoli02
9. júl 2019

@anna2808 ja by som tiež trvala na krstných z mojej strany keď prvé dieťa ma z jeho, veď je to fér a príde mi to v poriadku. Povedz mu, že ak nie nebude žiadny krst :D

arcticcode
9. júl 2019

Hlavne pokiaľ nie ste manželia a nemáte manželsku prekážku, žiaden krst sa konať nebude

klarissa25
9. júl 2019

@arcticcode ?? Prečo by sa krst nemal konať?

klarissa25
9. júl 2019

ja by som dala jedneho z tvojej strany druhého z jeho, kompromis....

evkamotka
9. júl 2019

A aky ma na to priatel argument?

puticka7
9. júl 2019

@anna2808 tak sa skus dohodnut tak, ze jeden krsny bude z jednej strany a druhy z druhej. a tym padom nemoze ani jedna strana namietat ani druha.

pininka1
9. júl 2019

Hlavne si urobila chybu, že si dovolila už pri dcére aby takto konali a neviem čo to máte za vzťah, že partner nechápe že by mala byť nejaká rovnosť a spravodlivosť medzi vami. Automatický mal.navrhnut aby boli teraz z tvojej strany. My sme pri prvom dávali krstného z mužovej strany a krstná je moja sestra. Ale keďže ona k týmto veciam nemá vôbec vzťah a nikto iný z našej rodiny už neprichádzal do úvahy, tak ostatné dve deti majú krstného jedného mužovi bratranca. Ale nerozhodoval môj muž, ale obaja sme sa taká dohodli keďže nebola iná možnosť.

arcticcode
9. júl 2019

@klarissa25 Lebo pokiaľ len spolu žijete bez manželstva a nemáte manželskú prekážku (to je napr. impotencia, čo asi nemáte, sľub čistoty, iný manželský sľub, únos, rozdielnosť viery atď.), tak vám nič nebráni uzavrieť sviatosť manželstva. V takých prípadoch cirkev vyžaduje najprv uzavrieť sviatostné manželstvo a až tak je možné pokrstiť deti. V opačnom prípade žijete v permanentnom hriechu, tzv. konkubináte a pri krste keď sa vás kňaz opýta, či sa zriekate zlého ducha aj všetkých jeho skutkov a poviete "áno", tak klamete v priamom prenose. Viac info po kliknutí tu: http://farnost.sunava.eu/o-farnosti/#sviatosti a rozliknutí Sviatosť krstu a štvrtý bod

klarissa25
9. júl 2019

@arcticcode normálne sa krstia deti aj nezobratých parov 🙂 aj my máme pokrsteneho syna a nei sme zobratí 🙂

evkamotka
9. júl 2019

@arcticcode nie je to v kanone, iba pravidlo v tej farnosti. Link na stránku je fajn, ale kym sa neodkazu na kanon, je to iba pravidlo zavedene miestnym knazom

arcticcode
9. júl 2019

Tak neviem, podľa mňa je to tak všeobecne brané. Podmienkou krstu je istota, že dieťa bude vychovávané vo viere. Ako chceš dať istotu, ak sama žiješ v hriechu, ktorý je veľmi jednoduché napraviť?

deti95060810
9. júl 2019

nechala by som to tak. Keď chce mm tak, tak bude tak...my sme krstní na každú stranu a máme s tým len poriadne výdavky...Nemáte sa o čo hádať....

candii
9. júl 2019

@arcticcode dôvod? My tiež nie sme manželia a farár povedal že za to dieťa nemôže a pokrstí ho.

lenka2710
9. júl 2019

@candii jedna známa tiež nebola vydata a narodilo sa im dieta,kňaz im povedal,že prvé im ešte pokrsti,ale ak budú mať ďalšie a nebudu zobrati,tak to uz nie! Keď teda čakali druhe,tak sa za tých 9 mesiacov vzali! A napriklad svagor mal svadbu len na urade a tiež mali problém s krstom,bo vraj pred Bohom nie sú manželia

candii
9. júl 2019

@lenka2710 my sme akurát prisľúbili,že sa zoberieme a nás on oddá, ináč nemal problém ani pri prvom a ani pri druhom dieťati, pokrstil. Takže záleží hlavne od farára

ukulela
9. júl 2019

@arcticcode logicky - dieta nemozeme trestat za hriechy rodicov. ak sa rodicia nikdy nevezmu, tak ich dieta nikdy nepokrstia? na zabezpecenie zivota vo viere su tam krstni rodicia. ma to svojske cela cirkev. okolo mam X pripadov pokrstenia deti nevzatych rodiocov

lenka2710
9. júl 2019

@candii jasné,záleží od farara a aj od toho či sa jedná o mesto alebo dedinu,na dedine sa mi to zdá prísnejšie ako vo väčších mestách

ivka185
9. júl 2019

Ani nahodou by som nepristala na to ze budu aj pri druhom dietati zas krstny z jeho strany, to si nemala dovolit ani pri prvom , a ked uz tak jeden z jednej strany a druhy z druhej, a ked nie tak obidvaja z tvojej strany. Neviem ,ze vobec ma odvahu take povedat ze zas z jeho strany, to on kompromis nepozna? No u mna by nepochodil, zial.

vendulka80
9. júl 2019

No ja by som sa kvoli tomuto rozhodne nehadala. Bohuzial v dnešnej dobe väčšina ľudí to berie len ako výdavky navyše a potom su rodicia urazení, lebo dieta dostalo “len” nieco a oni cakali plne obalky a honosné dary. A popravde po krste krstní rodicia dieta nevidia do nasledujúcich narodenín a aj to len z povinnosti lebo “musia” nieco kupit uz ked su teda krstí. Nie je doba ako kedysi, ze to nieco znamenalo a krstný rodič bol hrdý na svoju “funkciu”. Dnes sa pomaly kazdy vyhýba byt krstným takze mne osobne to vobec nestojí za hádky.

pielka
9. júl 2019

@anna2808 ja by som neustúpila, súhlasím s babami, z jeho strany sú už krstný tak by som trvala na tom aby boli aj z mojej, ja s bratom máme síce krstných rovnakých z otcovej strany, ale len preto lebo mamka mala len prarodičov nikoho iného, verím, že keby mamina niekoho má z rodiny, tak by mne bol krstnými niekto iný, príde mi to fér a aj kompromis

deti95060810
9. júl 2019

dajte farárovi troška väčšiu krabičku zákuskov a nejakú obálku a uvidíš že sa to bude dať...😉
aj pán farár je len človek...

anna2808
autor
9. júl 2019

@nicoli02 to som povedala 😄🤦‍♀️ale trapi ma to..nemozem vo vsetkom ustupit..
My mame krsneho syna tiež.Jeto syn mužovho brata.A on chce silou mocou ich lebo vraj to tak ma byt že ked my sme krstili im syna oni maju nam.🤷‍♀️😥Ale ja už maminu nemam, otec necomentujem a proste chcela by som aby aj s mojich surodencov bol niekto krsny.😔Aby mali niekoho aj s mojej strany.Od kedy mama zomrela aj suroden.vztahy sa zmenili..a mozno by to pomohlo znovu držat pokope.😥💙Ale moj muž trva na svojom.A za každym ked tu tema spomeniem je s toho hadka.A vyhýba sa tej teme.Ja som uz zufala 😥🤷‍♀️🤦‍♀️

sense
9. júl 2019

@anna2808 mu to vysvetli ze to chces z tohto dovodu... alebo krsna nech je z tvojej stranya krstny z jeho

arcticcode
9. júl 2019

@lenka2710 presne tak, katolik ma povinnost uzatvarat manzelstvo pred tvarou cirkvi. Aj keby bol druhy napr. ateista. Mestsky urad v cirkvi nic neznamena.

nika3136
9. júl 2019

@arcticcode
To je taká blbosť že až.
Naša dcéra je bola minulý rok krstená, zosobášení nie sme a ani nebudeme. Švagriná detto. Nebol žiaden problém a ani žiadne žudranie zo strany farára.

janynyna
9. júl 2019

@klarissa25 my sme tiež na tom tak isto. Ale otázka je ci pokrstila aj druhé dieťa. Počula som, že už tam je problém. Ale všetko záleží od farára.