Ako (sa) pripaviť na súrodenca?

20. aug 2023

Ahojte, idem si k vam po radu. Mám už doma jedno dieťatko, momentálne čakam druhe (rozdiel bude 2 roky a 9 mesiacov) a chcem sa vás spýtať ako ste pripravovali prve dieťa na prichod surodenca - dajte konkrétne tipy co vam pomohlo, co sa osvedcilo (knizky, rady, triky). Prípadne ako ste sa pripravovali vy? Nejaké tipy na literatúru ako postaviť základy pozitívnemu surodeneckému vzťahu? Kluďne v angličtine. Ďakujem 🫶

nika23t
20. aug 2023

Stále som vysvetľovala, že bábätko bude malé, nebude vedieť rozprávať ani nič neurobí, že nebude môcť pozerať rozprávku, že nebude môcť zjesť keksík, zmrzku, hrať sa, bicyklovať, vymenovavala som všetko, čo staršia rada robila a skôr som sa ju snažila dat do pozície súrodenca, ktorý má to šťastie, že toho oveľa viac vie a môže, ako malé bábätko 😊 A hneď som jej aj vysvetľovala, ako malú sestričku budeme musieť kŕmiť, prebalovat, kúpať, obliekať, uspávať, kočíkovat atď atď. Postupne bola staršia (v čase narodenia mladšej mala 2r10m) pripravená na súrodenca úplne parádne. Aj po príchode z pôrodnice to vnímala tak, že ona je už velkacka, že môže a vie veľa veci, kým bábätko nič. Pomáhala krásne so všetkym,kym som kojila, ona pri mne kojila bábiku, kým som prebalovala alebo kupala, ona vedľa mňa robila to isté s bábikou. Chvíľu trvalo, kým si zvykla na nočný plač, ale do troch mesiacov bola aj s týmto v pohode a už sa vôbec nebudila.

andrejka1212
20. aug 2023

Ja mam troska mensi vekovy rozdiel (2 roky a 3 mesiace) tak aj ta priprava bola trosku ina, zodpovedajuca veku. Inšpiráciu som cerpala z knihy Aha rodicovstvo - surodenci. Urcite odporucam. Su tam navody ako u deti budovat priatelsky vztah, ako k celej situacii pristupovat a komunikovat, aby sa starsie dieta necitilo odstrcene. Starsi syn ma aktualne 2 roky a 10 mesiacov a uz sa mu sa vsetko rozumne vykomunikovat takze radim len vela sa o tom rozpravat. A hlavne ubezpecit dieta, ze ho novorodenec nenahradi aj ked budete mat na neho menej casu. Fakt ta kniha da pekny navod. Syn prijal babatko uplne super, mojka ju hladka doteraz. Este sa nestalo ze by mal voci nej negativny prejav za tych 7 mesiacov.

siska53
25. aug 2023

Nijak. Ale ja som mala 2r.rozdiel. a videla som, ze maly dobre reagoval na babatka. Ked sa narodila mala, tak som ho v ramci jeho moznosti zapajala a hlavne!! Veno ala aj jemu cas! Len jemu! Ziadne ziarlenie nebolo, maly ju prijal veeelmi dobre.