Ako oznámiť 7 a 3 ročnému dieťaťu, že sa im narodil nevlastný súrodenec?

momko
6. aug 2014

Milé mamičky, prave sa môjmu bývalemu exmanželovi narodilo dalšie dieta, neviem sa sama s tým vyrovnať, kedže nam sa rodina rozpadla........ neviem ako najlepšie detom oznámiť tuto správu. dakujem pekne za každú radu.

bonaqa2013
6. aug 2014

tiež som bola v podobnej situácii. Ale ja som to neoznamovala synovi vobec. A načo. S otcom sa nestretával, nejavil o neho záujem. tak načo. A po pravde on odišiel so svojou bývať 30 km ďálej. syn mal vtedy asi tak 3,5 - 4 roky. V súčasnosti je situácia asi takáto. Syn má 19 rokov, otca pozná asi 2 roky, o jeho deťoch vie, s jeho synom sa aj pozdraví, otcovu dcéru ešte nevidel. ja som potom mala ešte ďalšie deti, s ktorými rástol.
Ja by som deti nezaťažovala takými vecami - nevieš ako to zoberú, skor im to može teraz ešte ublížiť....

misaelka
6. aug 2014

normalne ako fakt.... ked sa s tym nevies zrovnat ty, tazko sa s tym zrovnaju tvoje deti ked im to nepodas ako "chladny" fakt.

stanislavao
6. aug 2014

ja by som im to nehovorila vobec. 3 rocny tomu aj tak vobec nerozumie a 7 rocnemu je to mozno tie jedno. detom zalezi na tom, aby sa mohli hrat, mali co jest a je im uplne jedno, ci maju, alebo nie nevlastneho surodenca.

cabby88
6. aug 2014

Najprv to spracuj sama v sebe ty a az potom to povedz detom...

charllotte
6. aug 2014

tiez si myslim, ze vobec nie je potrebne im to teraz hovorit, naco?

vroni
6. aug 2014

ak sa s otcom stretavaju, povie im to sam, ak nie, tak im to vobec hovorit nemusis, naco?

mawka
6. aug 2014

@momko no ak sa exmanzel s detmi pravidelne stretava, tak deti zrejme poznaju jeho novu rodinnu situaciu, aj ze tatkova teta mala brusko, nie?
A ak sa nestretavaju, tak to s nimi neries,
Ale ty sa nebojis na reakciu deti, ty mas s tym problem v sebe, ako sama pises. Preco by si to nepredychala? Ved ty mas svoje deti, ty s nimi zijes, ty mozes mat alebo mas novy vztah. No a tvoj ex je EX. on si moze zariadit zivot po svojom a spravit si hoci aj dalsich 5 deti. To iste mozes urobit aj ty. Ja by som sa nad tym vobec nevzrusovala.

brady1
6. aug 2014

Deti to zoberu bez problemov, 3ročny tomu nechape a 7ročnemu ked povieš normalne Ockovi s kamaratkou sa narodilo babo,to je tvoj novy surodenec lebo mate toho isteho ocka teda tu istu krv, bez nejakych emocii, tak to zobere ako fakt, možno sa so zvedavosti bude na niečo pytat a ked mu nebudes vediet odpovedat tak mu povies že ocko mu na všetko odpovie.

bosoriak
6. aug 2014

@momko Ja si myslim, ze deti VZDY vidia a citia, ze sa nieco deje. Ak na tebe vidia, ze si z niecoho nesvoja a nestastna a ty im nic nepovies, riskujes, ze si to vztiahnu na seba. Deti su hrozne sebastredne, vsetko co sa deje, dobre aj zle, povazuju za svoju zasluhu. Takze ak si nestastna, tvoje deti si pokojne mozu mysliet, ze je to kvoli nim.

Takze by som im to podala nejak tak, ze som nestastna, pretoze ockovi sa narodilo male dietatko a som smutna, ze uz nie je s nami. Neda sa s tym nic robit, ale chvilu potrva, kym ma to prejde. Nie je to kvoli vam, vas stale lubim najviac na svete.

Bodka. Deti chapu viac, nez si myslime. Taketo vysvetlenie pochopi aj 3-rocne dieta.

Vela stastia.

momko
autor
6. aug 2014

dakujem vam všetkym za odpoved............ bosoriak ty si to vystihla presne

mawka
6. aug 2014

@bosoriak no len takto si mozu deti mysliet, ze je mama nestastna kvoli ockovi lebo ma uz inu tetu a ine deti a mozno zase zacnu vseto pripisovat tatkovi. je to taka dvojsecna zbran. niektore deti to mozu vziat v pohode a niektore sa mozu hnevat, ze mamina je nestastna kvoli ockovi...

mata128
6. aug 2014

Stotoznujem sa s nazorom @mawka.....my sme s mm tiez obaja raz rozvedeny....mm ma 8rocneho syna z prveho manzelstva,ja 9rocnu dceru....maly k nam chodil aj pocas mojho tehotenstva,tak sme mu vtedy povedali,ze budeme mat babatko a jeho tatino je aj tatino babatka....absolutne s tym nemal ziaden problem...vtedy mal ani nie sest rokov....ak tvoje deti chodili aj doteraz k otcovi,mohli ste im to povedat uz ked bola jeho nova partnerka tehotna,ak tam deti nechodili,ani nechodia,tak by som to s nimi vobec neriesila....

ivett1
6. aug 2014

@momko presne ako ti tu niektoré kočky už poradili...ak tam deti chodili, tak vedia, že sa dieťa má narodiť, čiže vtedy by som im len oznámila, že už sa narodilo...ak tam nechodia, nie sú s otcovou novou rodinou v kontakte, nezaťažuj ich tým ...
že si z toho smutná, je úplne samozrejmé... ja by som bola asi aj nahnevaná...sú to prirodzené pocity, keď vidíš, ako človek, ktorý bol kedysi súčasťou vašej rodiny a je otcom tvojich detí, teraz "patrí" niekomu inému ... tak, ale to je život a treba ísť ďalej😉 ...

kamajka
6. aug 2014

@momko ahoj,ja by som to vobec detom nehovorila,na co...ak sa s otcom stretavaju,nech im to povie sam,a ak nie,tak na co ich zatazovat,su to este male deti. Ked uz tak ked budu starsi a sami sa budu o to zaujimat.

bajana
6. aug 2014

@momko tiez to nejako nechapem...tvoje deti sa s otcom nestretavaju? nepoznaju jeho novu partnerku? ak nie, netreba to riesit...ak ano, tak je oznamenie tejto novinky na tvojom ex...
v kazdom pripade by som radila povzniest sa nad tento fakt a neriesit s detmi svoj smutok, ak teda nechces, aby sa obratili proti otcovi a zacali nenavidiet svojho nevlastneho surodenca, kt.za nic nemoze...
nevieme, preco a kedy ste sa rozviedli, ale pre druhu stranu nie je prijemne, ked napr. z ust 5rocneho dietata pocuje na svoju adresu vety typu- maminka ta nenavidi, chce, aby si si nasla ineho uja...a to som sa s mm poznala rok po ich rozvode...

guinevre
6. aug 2014

@bosoriak Naco detom hovorit ze ONA je nestastna? To len ked sa chce cez deti exovi pomstit, ale vlastne spravi horsie len tym detom, lebo budu smutne, ze maminka je smutna, a cely zivot sa budu vyrovnavat so "zlym otcom". Ked vidia, ze ich matky sa to nedotyka, tak aj oni to lahsie sprocesuju, alebo nebudu ani riesit.

bosoriak
6. aug 2014

@guinevre jasne, ale to plati iba v pripade, ked sa to matky nedotyka. A tejto sa to dotyka, co je uplne prirodzene a aj ona to skor spracuje, ked o tom bude komunikovat, nez ked to zadusi v sebe.

lauricka
6. aug 2014

preco mas pocit, ze by to teraz potrebovali vediet? To pocka, ked budu trochu vacsi. Ten trojrocny z toho nebude moc mudry a uz vobec im to je k nicomu, kedze to dieta zije niekde inde, v inej rodine, nie?

bosoriak
6. aug 2014

@mawka Ale ved ona JE nestastna kvoli ockovi. Ved je normalne, ze je nestastna, ale ved nemusi hned hadzat spinu na otca. Da sa normalne povedat, ze ocko ma inu tetu s ktorou si rozumie lepsie, ale mama je smutna lebo jej ocko chyba. Nic sa s tym neda spravit, mamu to casom prejde, ved ma deti.
Proste si myslim, ze radsej rozpravat a pravdivo, nez dusit to v sebe, aby to nahodou niekto zle nepochopil.

janka_mamka
6. aug 2014

a otec sa o nich zaujíma a stretava sa s nimi? ak ano, tak nech im to oznámi ocko pekne krasne, a ak sa nestretávaju tak počkala by som trošku...

bajana
6. aug 2014

@bosoriak ale ten problem sa tyka jej, nie jej deti...s detmi maju riesit rodicia kazdu svoju traumu ci problem? to snad nie...nech o smutku komunikuje s kamoskou...ci sa maju deti trapit spolu s nou? 😕

tenerifka
6. aug 2014

@momko nech im to oznami otec, dost si si vytrpela nato aby si zaznho riesila este aj toto

noname26
6. aug 2014

moj ujo sa o nevlastnej sestre dozvedel az po 50tke, ked jeho mama umierala (aj tak to povedala len jeho sestre a ta az po 2 rokoch jemu). vyhladal ju a rozumeju si, co na tom ze rodicia to nezvladli. len im je luto ze stratili 50rokov zivota. mali by vediet, ze maju surodenca, ja by som to chcela vediet. otazka je ako to podat. asi tak ze ockovi sa narodilo babo, tak maju sestru/brata. a ze ti je luto, ze nie ste vsetci spolu. a ze ked budu chciet, mozu za surodencom zajst. ako radila bosorka asi.

bosoriak
6. aug 2014

@bajana uz sa mi to nechce viac vysvetlovat - tie deti sa uz trapia spolu s nou, kedze sa trapi mama. Deti su velmi vnimave a vidia, ze sa nieco deje. Ide len o to im povedat, ze to nie je kvoli nim. To je cele.
A nie, rodicia nemaju rozoberat kazdu traumu, ale tiez sa nemusia pretvarovat a vraviet, ze sa nic nedeje, ked to nie je pravda.

mawka
6. aug 2014

@bosoriak viem, co tym chces povedat. ale ta veta, ze mama sa trapi kvoli ockovi, mame ocko chyba... ved deti to spracuju tak, ze ocko je ten zly, keby bol s nimi, tak mama bude stastna. navyse mozu zacat mat averziu k novej partnerke otca...
osobne si myslim, ze zakladatelka temy by sa s tym mala hlavne najprv sama v sebe vysporiadat. a urcite by som pred detmi neprejavovala smutok nad niecim, co bolo a co uz sa nevrati. jednoducho to takto dopadlo a bodka, treba ist dalej a v tomto pripade sa s tym zmierit a exa nechat nech si zije svoj novy zivot. motat sa a trapit sa niecim, co uz neovplyvnim nema zmysel a uz vobec nie pred detmi. ako jej to deti pomozu prekonat? nijako. akurat ze mozu zacat obvinovat otca a jeho partnerku a ich spolocne dieta. a uplne zbytocne.

guinevre
6. aug 2014

@bosoriak Toto je uplne zly pristup, a kazdy detsky psycholog by ti to povedal. To ze je smutna si mama moze zadrzat pre seba alebo pre kamosku s ktorou sa porozprava, alebo ked uz deti dospeju, ale male deti s tym obtazovat nemusi, ked nechce aj im robit zle.

raszuz
6. aug 2014

@bosoriak nezdielam tvoj nazor, pretoze ak to takto poda + plus prida nejake invektiva, tak len postavi deti proti otcovi a novemu surodencovi ...

sissmiss
6. aug 2014

@momko ako dlho ste rozideny, rozvedeni, mas noveho partnera, stretavaju sa vase deti s bio otcom a jeho partnerkou, ak ano ako casto? To su dost dolezite fakty. Od nich zalezi ci im to hovorit, ci nie, ci neskor... a aj by trosku dokreslili o co vlastne ide tebe. Lebo pritakala si bosoriakovi, ze ta najviac chape aj s tym jej navrhom zasadit detom do srdiecok hnev voci otcovi

momko
autor
7. aug 2014

@sissmiss nie hnev voci otcovi nechcem vnasat detom to nie.......sme rozvedený rok a pol a berie si iba toho staršieho pretože o dceru ako odisiel do rozvodu nejavil zaujem takze sa s nou môze stykať za mojej pritomnosti, mate pravdu sama sa s tým neviem vyrovnať a o to je to horšie že byvame kusok od seba a tie deti sa budu predsa stretavať na ulici. a ja od vtedy nemam ziadneho partnera, takže o to je horšie že som sama....... syn tam chodil takže videl že je tehotna a nepovedala som o novej situacii teda nic ved to napokon zisti ked pride ku nim na víkend. som rada za kazdy názor

sissmiss
8. aug 2014

@momko ☹ nie je dobre ze nejavi zaujem o dceru... Je jeho? Ako to ze jedno dieta ano a druhe uz nie? Netreba lutovat za takym muzom, ktory sa takto sprava. Ja poviem za seba, ex sa nezaujima vobec, ak by sa mu narodilo dieta v novom vztahu, nehovorila by som dietatu, pretoze sa s nim on nestretava, tak naco, ked su oni ako cudzi naco vytvarat nieco co nie je. Ine je ak by sa otec aktivne zaujimal. Hmmm, tato situacia je neprijemna. Tato jeho sucasna partnerka bola spoludovodom rozvodu? Ak nie, tak to skus prekonat a prijat ze ma druhy zivot, druhu zenu, nic tu nie je navzdy a clovek sa neda vlastnit. To uvedomenie pomoze tebe, nie jemu. Ak toto prijimes, tak potom by som sa sustredila na seba a svoju rodinu- deti. A to ze ak je otcom aj mladsieho dietata, riesila by som s nim aby si braval aj to, aby sa stretaval a aby budoval vztah, ak je teda o co stat. A vlastny zivot. Nie z pomsty alebo trucu, ale kvoli sebe, nemozeme zit zivot niekoho ineho, len svoj. Nechces sa hadam trapit cely zivot kvoli nemu. Ja osobne by som si nasla psychologicku a prebrala s nou rozchod, aby som to dokazala lepsie spracovat.