Ako dosiahnuť, aby staršia dcéra nerobila zle mladšej?

libertine
21. júl 2014

Ahoj, potrebujem poradit, ako dosiahnut, aby starsia dcera (3r.) stale nerobila zle mladsej (8,5mes.). Ona ju ma rada, niekedy sa vedia spolu aj pekne zabavit, ale popri tom aj cele dni do nej zapara, dobe, stucha, bucha, kope, taha, strka, hadze do nej veci, zhadzuje ju. Niekedy aj velmi skaredo a bolestivo. Je to naschval. Niekedy to je naschval voci nam rodicom a niekedy to je preto, lebo jej proste vadi, tak ju buchne.
Dlho som to riesila len slovne, upozornovanim, dohovaranim a napominanim, ale to nemalo ziadny efekt. Teraz ide automaticky do kuta. Tiez sa jej potom musi ospravedlnit. Ale nepomaha to. Povie jej sice uz hned prepac, ale hned vzapati je schopna zase jej robit zle.
Co myslite, co by mohlo pomoct, aby jej stale nieco nerobila? My sa s nou hrame, nemyslim, ze ma dovod sa citit nejak odstrcene a ukrivdene, teda mozno ma taky pocit, ale viac uz neviem, co spravit.
Niekedy si na nej vybija zlost alebo rozne navaly emocii. Existuje nejaky sposob, ako ju naucit ventilovat to inac? Nie na svojej sestre?

seahorse27
21. júl 2014

Ked zbadate, ze jej robi zle, treba ju okamzite izolovat a ponuknut jej inu alternativu vybitia hnevu - napr. buchat do matraca, kricat do vankusa, trhat papier...V tomto veku uz toho aj dost pochopi, takze dookola vysvetlovat, ako sa mladsia sestricka citi, ked ju ona bije, strka a pod. Mozno pomoze aj pozitivna motivacia - slubit nejaku odmenu, ked sa bude k sestricke spravat pekne - napr. vyletik len ona s tebou alebo s ockom, nejaky maly darcek a pod. Niektorym maminam pomahuaju pekne nalepky za odmenu alebo smajlici na chladnicke 🙂

majulino
21. júl 2014

Ked mi to robil Majko poprosila som sestru kym spal nech pride pre Slavku zibrat ju von. On vstal a pytal sa na nu tak som mu povedala, ze jej ublizival prisla zla teta a zobrala ju prec a my ju uz nikdy nikdy neuvidime. Spustil neskutocny rev ako ju lubi a uz jej nebude robit au pozicia hracky.... zavolala som segre a ta mu zmenenym hlasom zopakovala to co somu vravela ja. Slubil jej ze uz nebude a ona mu povedala nech ostane doma s ockom a maminka moze ist pre slavku
Nieje to uplne idealne ale uz 4 mesiace je klud(klop klop)

charluc
21. júl 2014

to by som chcela vediet aj ja 😀 😀 syn 6r. provokuje a stale robi malej 3r. napriek . ale ako pises,tak su aj chvile co sa vedia spolu krasne hrat

ellca123
21. júl 2014

moje deti 15 a 11r sa vždy spolu natahovali ked boli mensie
pomali sa zladili pri spolocnej praci a spolocnych vyletoch
-jednoducho spolocne zazitky bez nudy

myslim si ze ked sa nudia,vtedy sa dotahuju o hluposti
mam najradsej ked cez den sa dotahuju a vecer v postielkach uz spolocne klebetia
a vsetko co ich trapi spolocne rozoberaju

chikitka
21. júl 2014

tak nad tym rozmyslam kazdy den, ked od rana pol 8 robim domaceho policajta 😀 teda, nie vzdy mi je do smiechu! nas starsi je lakomy ze az, nic nechce pozicat, bere vsetko rad radom mladsiemu z ruk, vyklada to na miesta, kde maly nedociahne, pripadne zavre do kupelne, lebo to si chudak maly este neotvori dvere, strka ho, bije po hlavine, no otras! a neda si vysvetlit, este sam ani nerozprava, okrem indianskej reci, a ked mu dohovaram, nula bodov, za sekundu ide zas... uz potom dostane po riti a aj to nepomoze 😒 kricim, napominam, oddelujem, vraciam hracky, berem hracky, posielam do izbicky zamysliet sa, a este nic nepomohlo, poradteeeeeeee 😖

hajajanka
21. júl 2014

Odpoved na tuto otazku by som chcela poznat aj ja, pretoze uz ma nebavi robit doma dozorcu, aby sa navzajom nepozabijali. U nas to je v poslednej dobe obojstranne, tlcu sa navzajom. Nepomoze ani do kuta, ani po zadku, ani dohovaranie (dokola, dokola, dokola), nic. Na chvilku je pokoj, chvilu sa hraju a o chvilu opat. Hracky kupujeme dvojmo, aby sa nehadali. Ale niektore hracky su len v jednom kuse, tie po starsom dietati. A o to sa handrkuju. Alebo len tak si zvali jeden druhemu stavbu alebo odhodi hracky. Vysvetlujeme dookola, uz si pripadame ako verkliky a dufam, ze jedneho dna im dojde, ze by mali spolu kooperovat, ze z toho budu mat prospech. U nas je rozdiel 3 roky.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
poohie
21. júl 2014

vidim, ze toto je problem pri akomkolvek vekovom rozdieli - ci 15 mes. ci 4 roky... u nas tiez nezabera nic, starsi bije mladsieho v podstate od narodenia, takze to trva uz 3,5 roka a nic nezabralo. ale co im urcite treba, je individualny pristup, teda bud s tatom alebo s mamou kazdy osamote. a rozpravat sa o ich pocitoch - co je v 2 rokoch tazke samozrejme, ale so starsimi sa uz da. akoze nepomoze to v zmysle, ze by to prestalo dieta robit (teda asi podla povahy, neviem, u nas proste nie), ale myslim, ze to oceni, ze sa zaujimame o jeho pocity. nie stale karhat ho, ze on robi zle, ale zaoberat sa tym, ako sa prave on citi. v tomto sa mi paci knizka "Ako hovorit, aby nas deti pocuvali" a nasledne "Surodenci bez rivality". i ked zazrak na pockanie ten pristup nespravi, ale aspon sa mi zda, ze je to pre deti dobre takto sa ku nim spravat.
@charluc @chikitka @hajajanka @libertine

hajajanka
21. júl 2014

@poohie My sa snazime im to vysvetlovat, ale vacsinou mam pocit, ako keby som hrach na stenu hadzala. Starsi je velmi tazka povaha, to chce boziu trpezlivost.
U nas funguje, ked je s jednym mama, s druhym otec, ale ved potrebujeme fungovat aj ako rodina a nie dvaja v jednej izbe a dvaja v druhej. Este tazsie to je, ked je s nimi len jeden rodic doma. A to nehovorim o tom, ze ked odidem na jeden koniec bytu nachystat chlebik a oni sa zacnu tlct. Alebo sa nebodaj pokusim vysavat. To riskujem, ze ked nebudem pocut ich bitku, tak ich najdem s rozbitou hlavou. A hlavne teraz, ked mame novy velikansky byt a ja z jedneho konca nevidim na druhy koniec (napr. z kuchyne do detskych izieb). Ale mala by som sa popozerat po tych knizkach, co si sem dala, mozno to pomoze.

libertine
autor
21. júl 2014

Ja som citala aj tie knizky. Na moju dceru to nepomaha, iba niekedy. A pravdupovediac, to sa da pouzit pri obycajnych veciach, ale ked mladsiu dusi a bucha, tak nie je cas na vykecavanie s psychologicke pristupy, to treba konat, nech sa neprizabiju.

poohie
21. júl 2014

@hajajanka hej, u nas je to tiez tak. ani na zachod niekedy sa neopovazim ist. presne ta povaha, nervak jak hrom, nastastie mladsi je pravy opak - uplny kludas - keby ho este on tlkol naspat, tak fakt neviem. no za tie roky nic nepomohlo, len casom sa to zlepsuje a z tychto kniziek aspon cosi obcas zaberie, kdezto dovtedy nikdy nic nezabralo. mozno je to aj vekom, neviem, ale ja mam z toho pristupu lepsi pocit. aspon ked sa to da. samozrejme @libertine , ze ked ide o zivot alebo ublizenie na zdravi (co je zial celkom casto), tak jedine oddelit. a vravim, nepomaha to priamo na to, ze by ho nebil, ale aspon niekedy je jeho spravanie lepsie. niekedy sa vedia dohodnut, konecne. ale to vdaka tej ustupcivej povahe mladsieho. no naucit starsieho, aby povedal slovami, co chce, namiesto toho, aby hned bil, kopal, sacal atd., tiez trvalo roky 🙂
a nemyslela som delit ich stale, ale aby mali kazdy den nejaky cas s rodicom len pre seba - kedy sa nebude spominat surodenec, ale venujes sa len jemu, robis to, co chce on, nechas ho rozhodnut sa a nemusi chvilu brat ohlad na toho druheho.

nyusika
21. júl 2014

ja by som starsiu netrestala.
ona ziarli, pyta si pozornost.
spravila by som si tak cas, aby som s nou mohla byt sama aspon raz do tyzdna, nech vidi, ze mi zalezi nja nej rovnako, ako na malickej.
a az ked vsetko toto zlyha, nastupili by tresty.

ona aj ta starsia je este malicka, boji sa, ze ju nelubite tak, ako mensiu.
jasne, ze je to hlupost, len v jej malej hlavke je to take pomylene este 🙂

kinna
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
libertine
autor
21. júl 2014

@nyusika vsak mladsia cez den 2x spi, takze vtedy sa venujeme len starsej, muz sa jej tiez venuje kolko moze.

chikitka
21. júl 2014

ja som uz zacala obmedzovat aj dedkove vylety s malym, lebo to boli vzdy vychadzky na pol dna, kde bol vlastne za jedinacika a doma sa nevedel aj tyzden vpratat do koze... vonku je to ok, lebo ja sa venujem mensiemu a starsi beha po irisku, po smyklavke, celkom sa vie hrat s inymi detmi a doma je to masaker. je mi jasne ze ziarli a chyba mu ze som tu neni len prenho, ale snad ho to prejde cim skor a neostane mu to...

eeffka
21. júl 2014

Poraďte mne,mladšia Zapara,bije a robi naschvaly staršej 🙂 2,5r do 9r obcas len zakricim,ze vrat jej to ale potom revu obe 🙂

katarinamarkova
21. júl 2014

@majulino 🙂 terapia sokom, aj to niekedy zabera

katarinamarkova
21. júl 2014

starsia ma 3 roky, mladsia rok.....lubia sa hraju sa, vacsinou sa aj o hracky podelia, problem vzdy nastava tam, ked mladsia, sa chce hrat trosku inak, kocky nie skladat, ale burat, babiku nie cesat, ale len tak za ruku tahat za sebou po zemi.....vtedy je zle....
mne sa po metode pokus - omyl najviac osvedcilo v podobnych pripadoch v danej chvili starsiu samozrejme upozornit, ze to sa nerobi, ved ona je este malinka, nevie ako sa hrat s hrackami, musis ju to naucit, dat jej popritom inu aktivitu mimo malej....
uplne najlepsie bolo, ked som jej obcas dala malu akoby ,,postrazit,, - neberte to doslova prosim. - priklad: sla som na wc, mala v postielke a starsia sa hrala vedla nej......zacala dostavat pocit velkej zodpovednej sestricky a s radostou ju uci.
ano deti v tomto veku nevnimaju ze ich lubime aj ked sa im zrazu menej venujeme a preco mimco vsetko moze a oni nie??? preco mimco moze kocky hodit ci tahta babu za sebou ked oni uz vedia ze sa to nerobi. nehresit ich za to, spravit z nich velkych bracekov, sestricky, co ich vsetko naucia.
🙂 samozrejme nie vzdy to ide tak lahko, ale ma to dlhodoby efekt, aspon u nas.

hamca
21. júl 2014

@libertine no u nas je zatial relativnekludne, starsia robi len obcas tej mladsej napriek, ale ja mam pocit, ze starsej pomohlo to, ked som zacala aj tu mladsiu hresit. Napr ked sachce starsia pomojkat a ta mladsia ju chyti za vlasy, tak urobim " no no no" aj tej mladsej. Alebo ked sa hraje starsia s niecim a mladsia jej to zoberie, tak hracku peknevratim tej starsej. Ona ma potom taky dobry pocit, zenekarham stale len ju a lenona za vsetko moze.

libertine
autor
21. júl 2014

@hamca to ja robim, nech nema starsia pocit nespravodlivosti. Ale dopada to potom tak, ze niekedy jej aj ona zacne robit nonono a ked mladsia samozrejme nereaguje na nu, tak jej niecim slahne ☹

prasiatko30
21. júl 2014

Som sa musela zasmiat u nas je otazka co robit aby mladsia nerobila zle starsej ?😄😄😄😄

eeffka
22. júl 2014

@prasiatko30 sak aj ja som pisala, zo zaciatku ked bol krik v izbe som automaticky isla a kricala uz spoza rohu na starsiu a potom som zacala cihat... no a mala pravdu, mala zakeracka sa k nej blizi a ju bije, a ked vojdem ja sa jej hodi kolo krku ze mojaaaaaa 😠 😀 😀 😀 tak cakam az to prejde, tak o 15-20rokov 😀

@libertine a ty mas 8m, pockaj taky polrok, a budes riesit ze uz sa biju spolu, mensi su "sikovnejsi" resp musia si vydobit svoje miesto v rodine. u nas zacal aktivny odpor ked mala asi 1,5roka a ako vidis uz sa to obratilo

prasiatko30
22. júl 2014

@eeffka 😀 😀 😀 😀 presne krpana sa velmi rychlo naucila branit - i ked neviem proti comu lebo jej sestra jej nikdy neublizila - naopak vzdy jej pomaha ak su niekde v neznamom prostredi starsia ju vzdy berie za ruku a pekne sa s nou hra a vysvetluje ale ta mala je taka nevdacna opica 🙄 🙄