Aké je to mať dve deti s väčším vekovým rozdielom?

25. jún 2024

Ahojte určite je tu dosť veľa podobných tém ale predsa len založil novú a opýtam sa na ďalšie skúsenosti 😊 ide o to, že čakám druhé bábätko doma už máme jedno 9 ročné dieťa, ktoré je samozrejme už dosť samostatné. S jedným dieťaťom nám nič nechýbalo, ale cítila som, že by som chcela ešte jedno dieťa. Podarilo sa, len zrazu mám akési obavy (myslíte, že je to normálne) mám strach, že už nebude toľko času pri dvoch deťoch ani na seba ani s manželom tak spolu sami, že už som mala jedno veľké takže už mohla byť pohoda kľud a teraz opäť ten istý kolotoč, že sa dlhšie nedostaneme na dovolenku, že sa asi nevyspime a zase bude potrebná celodenná starostlivosť o malého človiečika. Ja viem, že som mala nad tým rozmýšľam skôr, samozrejme toto všetko som vedela aj pred tým, ale proste teraz nad tým rozmýšľam ešte viac aj keď na bábätko sa veľmi teším. Ako ste to cítili vy keď ste mali taký veľký rozdiel a dieťa samostatne? Prejdú má tieto pocity a obavy? Niekedy mám aj strach o zdravie že som nemusela pokúšať osud keď mám jedno zdravé dieťa a byť zaň vďačná.

nika1971
25. jún 2024

ma dvoch synov ...rozdiel je 7 rokov....ked prisiel mladsi v podstate sa nic nezmenilo...fungovali sme ako dovtedy...az na to, ze nas bolo o jedneho viac...chodili sme na vylety, na dovolenky a kam sme chceli...

janickacrazy
25. jún 2024

Ja mám rozdiel 11 rokov medzi prvým a druhým a 5 rokov medzi druhým a tretím. Je to v pohode. Tiež som mala podobné obavy, to je normálne, prejde to, neboj sa. Mne to vyhovovalo, že starší bol už samostatný, mal kamarátov, školu, záujmy, tak som sa mohla v kľude viac venovať bábätku. Kedže druhý bol urevaný od malička, tak neviem si predstaviť, čo by som robila, keby prvý mal 2-3 roky, asi by som skončila na psychiatrii. 😀

oriesocek
25. jún 2024

My mame rozdiel 12 rokov a syn, uz dospely to zhodnotil, ze nic lepsie sa mu nemohlo stat... Ze sme prestali ho stale riesit, ze mal viac volnosti a menej neustalej pozornosti 🙂

anjelicek26
25. jún 2024

Mame aj 18 ročnú a aj 9 ročnú a aj babatko 3 mesačne.. oni žijú úplne iné etapy svojho života, ale aj tak ho zbožňujú a aj tak sme rodina.. babatko sme mali my rodicia,lebo sme ho veľmi chceli. Nemusia robiť ani babysitting ani pomáhať.. hrajú sa s ním,blbnu,mojkaju ho.. im sa v živote nič nezmenilo... len teda mama doma miesto full tíme v práci, s toho je dcéra dosť nadšená.. ze mam na ňu viac čas...

martinka13
25. jún 2024

Máme rozdiel 6 rokov. Za mňa super. Nepreferovala som deti tesne po sebe. Vo mne to vždy evokovalo chaos a aj to, že žiadnemu z nich sa nemôžeš poriadne venovať. Takže som spokojná, že je medzi nimi väčší vekový rozdiel.

martinka13
25. jún 2024

@anjelicek26 toto je super postoj. Mám nervy keď čítam "veď staršie pomôže, pokočíkuje, postráži.... "

carrot_apple
25. jún 2024

závisí aj od pohlavia, od povahy dieťaťa staršieho,
staršie dievča ti pomôže, ale ak je starší syn, trošku tažšie,
moja to pochopila dosť neskoro a to je dievča,
nechcela ho prijať, ale potom ho bozkávala, najhoršie je to, že som na ňu nemala čas, chodila do školy,ale po škole, napríklad sa len tak porozprávať, stále som musela odbehávať k synovi až to vyústilo do toho, že sa zamyká v izbe,
nevie sa s ním hrať, stále sa rozplače, robí jej iba zle, stále ho chce stískať, vidieť, že ho má rada,ale on to ešte nechápe, mám presne 9 rokov rozdiel..
nieje to bohvie čo, ak teraz ked bude mať cca 3 roky bude asi lepšie,ale nechcela somnou kočikovať, hrať sa sním, je náročnejší lebo sa všade liepe a škriabe a beží, nechce sa jej, mám pocit, že mi to obdobie kedy som ju mohla formovať ušlo a neviem čo stým...keď bol malý musela som spať s ním, takže ani tie dve hodiny som sa nej nemohla venovať, je toho času hrozne málo, až teraz cca ako ide mať 12rokov to bude lepšie, no neviem, či už nieje neskoro..a to som ešte chodila do práce, takže celé zle. Možno u teba to bude inak. Držím palce

janickacrazy
25. jún 2024

@martinka13 no ja si zase myslím, že staršiemu sa vobec nič nestane, ked občas postráži mladšieho súrodenca, čím samozrejme nemyslím, že ho má každý den na krku, napríklad moj najstarší mal 16, ked sa najmladší narodil a občas mi ho postrážil, ked som potrebovala vybehnúť do obchodu, vačšinou aj tak malý v tom čase spal a on si robil svoje, čiže s ním nemal absolútne žiadnu robotu

carrot_apple
25. jún 2024

a ešte doplním, neviem ako som to mala robiť, že mať dieťa malé furt v manduce a hrať alebo písať úlohy s starším o dieťaťom o 9 rokov? vedela si už sama robiť úlohy, učiť sa, vonká sama chodila, len jesť jej dať, piť, kontrola, či nieje furt na mobile, umyť vlasy si tiež už zvládla, fénovať....v podstate sa sama vychovala......
najhoršie bolo keď mala 11 a on 2, (alebo 10 a 1) vsade chodil, všetko jej bral, stahoval veci, všetko musela upratovať a to sa jej nechcelo, vraj prečo by mala, jej sa páči len tak mať fixy na stole položené, stále som jej dohovárala, furt sa stala dáka nehoda... chodila som čo najdlhšie vonku,ale aj variť bolo treba, aj Muž s ním chodil aj na 3hodiny vonku,ale keď pršalo...to bola hrôza byť doma...stále sa niečo pýtala, nemala som čas popri jednoročnom dieťati vysvetlovať dookola všetko, podľa mňa nieje dobré až taký veľký vekový rozdiel...9 rokov je dosť. Teraz sa trasiem, že čo bude keď pôjde na strednú školu a on bude mať 6 rokov, neviem či bude s ním chcieť byť v izbe😨
čiže ona stredoškoláčka a on prvák na základke😒

tyaja5
25. jún 2024

takisto je medzi mojimi detmi 7 rocny rozdiel a je to uplne v pohode. aj medzi nimi to bolo ok. este mi aj mala pomahala s krpcom, cize staci sa len odosobnit od hlupych reci (v mojom pripade to tak bolo, ze som neustale pocuvala, ze TREBA mat deti maximalne 3 roky po sebe) .

autor
25. jún 2024

Dievčatá tak vidím, že každá to máte ináč niektorá si chvalite niektorá práve naopak, presne tohos a tiež bojím že staršie dieťa musí ísť na chvíľku akoby na druhú koľaj keď ma človek batoľa a pokiaľ by boli rovnaké pohlavie možno by to bolo ľahšie, ale tym že ja budem mať každé dieťa iného pohlavia si myslím, že to bude ešte náročnejšie

elenajezova
25. jún 2024

Mám rozdiel 6,5 roka a bolo to úplne super!!! Žiadne žiarlenie, práve naopak...

elenajezova
25. jún 2024

Tiež mám prvého syna, potom dcérku.

natiblaskova
26. jún 2024

Medzi najstarším a najmladším je 8 rokov a super. Malý k nemu vzhliada, je na neho naviazany akurát, že ho naučí samé kraviny 🫣😅😂 ale majú sa mooc radi a ne to veľká pomoc

natiblaskova
26. jún 2024

Mám 3 synov a ucila som sa s nimi na striedačku 😁