Adaptácia staršieho súrodenca na bábätko

lusinka4
18. máj 2021

Ahojte. Už som bezradná, tak sa idem spýtať, či nemáte niektorá podobnú skúsenosť.
Starší syn (o mesiac bude mať dva roky) strašne plače, keď začne plakať malá (má týždeň).. Malá nie je veľmi uplakaná, stačí ale že zaplače málo a on spustí neskutočný hysak, plače stokrát viac, keď je niekto doma, beží hneď za ním do náručia..dnes som s nimi ostala chvíľu sama, spinkali obaja, tak som si povedala, že to zvládneme. Ale malá sa zobudila a začalo to..snažila som sa ich oboch utíšiť, pritúlila som si aj jeho a vysvetľovala, že bábätká inak nevedia rozprávať, že je iba hladná, ponúkala čokoládku. Absolútne nič nepomáhalo, akurát čo sa o chvíľu splašila aj malá a plakala viac..len plakal a volal otca..v noci je to takisto hrozné, už sme ho skúšali dať spať k babke do vedľajšej izby, jednu noc v pohode, ďalšiu sa už zobudil a muž ho musel vziať spať so obývačky..a ja som bola celú noc v strese, aby malá silnejšie nezaplakala..
Prosím, máte niekto podobnú skúsenosť, ako ste to riešili? Prípadne, ako dlho to trvá? Už som z toho úplne vyčerpaná, po pôrode som sa nestihla ani zotaviť a toto je strašné..
Ďakujem za každú odpoveď, radu..

hruska91
18. máj 2021

Ahoj, prezili sme to iste. Pred 4 mesiacmi...ked sa narodila mladsia dcera, starsia mala 17 mesiacov... A toto iste, ked spustila mala, starsia zacala hystericky plakat , bala sa, nevedela sa utisit manzel ju nosil na rukach aj v noci ak sa to stalo. Riesili sme to tak, ze ja som spala s mladsou v obývačke, no bola to hroza...trvalo to asi 4 tyzdne..mladsia začala menej plakat, a starsia menej sa bat. A ja som sa presunula do spalne. A spali sme vsetci spolu, urcite to nerieste tak ze date starsieho k babke. Bude mat pocit ze ho odsuvate, alebo ho nahradilo mladsie dieta. Rozdelte sa s manzelom, na cas. A uvidis deti si zvyknu, upokoja sa. Neviem nic ine poradit len cas, a vysvetľovanie, vysvetľovanie...bolo to velmi tazke obdobie, nechcela nam chodit ani naobed spat lebo sa bala...ted ma uz mladsia pol roka, su take dni aj take ale jd to ovela lepsie. Drz sa

lusinka4
autor
18. máj 2021

@hruska91 ďakujem za odpoveď. Áno, jednu noc sme to skúsili ako som písala, ale ako ste to riešili cez deň? Bývalí ste s nimi sama alebo vám niekto pomáhal?

laura_222
18. máj 2021

@lusinka4 u nas tiez to iste ale starsia ma uz 3,5 tak sa jej to dalo pekne vysvetlit. Trvalo to len par dni a potom to preslo. Podla mna to chce len cas a maly si zvykne

hruska91
18. máj 2021

@lusinka4 byvame sami, cez den som davala spat malu do spalne a zatial som s tou dvojrocnou varila, alebo sa hrala. To iste poobede...doobedu sme sli von, mladšia do nosica lebo s kociarom som nestihala behat za starsou...a ked sla starsia na obedny spanok do spalne, mladsiu som uspala v obyvacke (mali sme tam kolisku). Proste vzdy na striedacku, a vecer sme uz chodili spat vsetci spolu (spime s manzelom v manzelskej a mladsia v hniezde v strede, a vela postele mame prisunutu postielku starsej dcery) cize v podstate všetci spolu :D . Sem tam prisla poobede pohrat sa s detmi na navstevu moja mama, ale drvivu vacsinu sme boli/sme sami, kedze byvame inde a aj covid. Treba si najst system lebo sa zblaznis...ja tiez mam dakedy taky pocit...:D dve deti do dvoch rokov da to zabrat, no manzel sa snazi byt doma o 4 z prace ked sa da, tak sme dvaja.

lusinka4
autor
18. máj 2021

@hruska91 no a čo v situácii, keď mala nespí, len pomrnkáva a starší už plače? Keby som odišla do inej izby s ňou, starší by sa "zareval" a bol pol dňa v tej izbe sám, kým ju uspím..ja viem, je to ešte krátka doba a chce to čas, ale je to naozaj náročné, ten hrozný plač, akoby som ho odsúvala, pritom sa naozaj snažím venovať mu aj popritom všetkom.

hruska91
18. máj 2021

@lusinka4 hej je to na nervy... Ja som uspavala na rukach..aj na fit lopte aj v nosiči...mala mala zdrav problemy nam pocit ze prerevala asi 3, mesiace svojho zivota...kopu krat som uspavala jedna v postielke druha nna rukach a rev obe... Neviem poradit len prezit, zvyknu si...bude to ok ,uvidis

lusinka4
autor
18. máj 2021

@hruska91 ďakujem pekne za povzbudenie. Nechcem sa hlúpo pýtať, ale nemôže z toho "chytiť na nervy"? Lebo niekedy už to prechádza do naozaj hrozného, beznádejneho plaču..a dnes už aj mala je nejaká poľakaná 😢