3,5-ročný syn hryzie dcéru

lulupulu
23. feb 2023

Ahojte, potrebovala by som poradiť. Syn 3,5r začal 2 týždne do zadu hrýzť dcéru 1,5r do ruky. Neuhryzne ju tak ze by plakala ale dcéra má odtlačky po celých rukách a po pár dňoch úplne modré modriny. Robí to keď sa spolu hrajú a ja si to všimnem až keď ona začne kričať keď ju drží za ruku. Už sme mu všelijako vysvetľovali ze to nemôže a nikoho iného ani iné deti nehryzie iba ju. A pritom sa spolu pekne hrajú celý deň.
Nejaké rady ako ho to odnaučiť?

tosomja
23. feb 2023

@lulupulu nech ho kusne ona

lulupulu
autor
23. feb 2023

@tosomja ma len 2 zuby 😂 a ona je taka ze ona by sa stále len pusinkovala a tulila, určite ju nebudem učiť hrýzť.. A dúfam ze ju to ani nenapadne

tosomja
23. feb 2023

@lulupulu 🤣 ale zúbky ostré 🤪 neboj, aj moji sa hryzú, starší kusne mladšiu a po pár rázoch mu to vráti tak, že plače. Potom sa pomojkajú, postískajú, pofúkajú si bibi a zase sú kamaráti. Treba stále napomínať, aj keď ja už som rezignovala.

andrejka1974
23. feb 2023

Tak ho jemne pohryz ty uvidíš že to pomôže neboj sa nič sa mu nestane

lulupulu
autor
23. feb 2023

@andrejka1974 nepomohlo ani slabo ani silnejšie 😂

januska12323
23. feb 2023

Dostane za to aspoň trest? Sedieť na stoličke zatiaľ čo ty polubis mladšiu.

simca06022011
23. feb 2023

1,5 ročná sa nebude vedieť bratovi aktívne brániť, urcite nejaky cas este, hlavne ak je este aj mojkava, aby mi druhé dieťa chodilo modré, lebo vážený si to nedá vysvetliť, tak to teda nie. Nedá si povedať, prichytim ho a upozorním raz, dvakrát a tretí dostane na zadok. V škôlke si to deti vedia vyriešiť tým ze vrátia si to a tym druhy uvidi ze to boli, ale nie tým ze by učiteľka hryzla deti :D

panelacikova
23. feb 2023

@lulupulu tak asi to nebolo silnejšie, keď to nepomohlo.... asi budeš musieť hryznúť tak, aby mal stopy aj syn. inak si neuvedomí, že sestričku to môže bolieť.

thoughtfulweirdo
23. feb 2023

U nás vrátenie hryzenia absolútne nepomáha. Syn 2r pravidelne zubami "útočí" na staršiu dcéru, ona mu to vždy vráti a teda nešetrí ho, ale vôbec ho to neodradí, práve naopak, čím viac mu to ona vracia, tým viac ho to motivuje pokračovať. U nás funguje len zasiahnuť a podľa stupňa rozrušenia buď stiahnuť do inej zábavy, alebo oddeliť a ukľudniť.

micusa2222
23. feb 2023

@lulupulu jemne výchovne po zadku...

heln
23. feb 2023

@lulupulu hryzenie u takychto malych deti je sposob komunikacie, nieco mu vadi, mozno mu zasahuje do osobneho priestoru a on to nevie povedat, tak ju hryzie. skuste s nim komunikovat preco to robi, zmizne to vekom, ale samozrejme vysvetlovat, ze sa to nema.

lulupulu
autor
23. feb 2023

@januska12323 a
@micusa2222 bola aj jemná výchovná a bola aj poriadna ale nic

januska12323
23. feb 2023

No tak ich oddel od seba, menšia ešte nepochopí ale 3 ročný áno. Vysvetli, že keď mu berie hračku, ktorú nechce dať nech povie NIE alebo zakričí na teba. Rozdeliť hračky na tie ktoré môže aj ona a tie ktoré sú len jeho, tie vyťahovať len keď sestra nie je prítomná. Ľúbiš ich obidvoch ale sestrička ešte nerozumie prečo niečo nemôže.

lotaskuno888
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zorkahorka
23. feb 2023

Aj moj starsi uhryzol mladsieho.myslím,ze nanho ziarli. Odvtedy to neurobil,ale namiesto hryzenia nanho utoci aj inak. Stale mu vysvetlujeme,ze to nesmie, ze ho to boli a ani jemu by sa to nepáčilo. Ale tiez to nie vzdy dodrzi. Asi z toho musi vyrast

andreatytler
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andreatytler
24. feb 2023

@lulupulu Ak ma odtlacok a modrinu, tak ju to musi boliet. To nedovol. Musis zistit pricinu.
Hryzie v hneve ako utok, alebo sa brani, alebo zo vzrusenia ked je prilis zjaseny a nevie sa ovladnut, alebo z lasky ked sa s malou hraju a on ju ma tak rad ze by ju najradsej zjedol.

Pre male dieta je hryzenie senzoricka aktivita. Oni si nedokazu regulovat svoje reakcie na senzoricke vnemy a ked je tych podnetov privela, tak to hryzenie prichadza automaticky. Je to forma ukludnenia. Zbavuje napatia.
Nas syn to robi vtedy ked ma privela stimulacie a on na to reaguje ze zahryzne... proste take velke vzrusenie ze sa uz nevie ovladnut. Napriklad ked sa jasime na posteli. Vtedy staci len ubrat na intenzite alebo hru uplne stopnut aby sa ukludnil a do buducna nehrotit hru prilis velmi. Tiez hryzie ked je napriklad unaveny a potrebuje pomojkat. Pride, prituli sa a zahryzne. Zase je to prilis narocny emocialny moment, ktory nedokaze spracovat. Hryzie tiez ked je velmi nahnevany, napriklad ked ho drzim a on chce uniknut.

Stopnut akekolvek hry na hryzenie, alebo “jedenie” dietatka…napriklad ze sa hras, ze ides zjest nozku mladsiemu.

Hryzenie moze byt frustracia koli tomu ze nevie rozpravat. Ako je na tom s recou? Ak nerozprava, snazte sa zlepsit neverbalnu komunikaciu.

Nukat vela chrumkavych jedal... Kedze to hryzenie ukludnuje, tak mu to umozni.(surovu mrkvu do ruky, chrumky), bude ho to ukludnovat a bude menej hryzt ine veci.

Urcite ho nehryz spat… je to forma nasilia. Skuste presmerovat hryzenie na iny objekt v okamihu ako sa to deje. Vysvetli ze hryzenie je absolutne no no a ak potrebuje zahryznut, nech hryzie vankus. Ak je to koli hnevu, vysvetli mu ze hnevat sa je OK ale hryzt urcite nie. Ak hryzie zo vzrusenia, vysvetli ze chapes ze to nemysli v zom a ze sa nedokaze ovladat ale ze to nemozes dovolit. Urci mu trest za hryzenie a dodrz ho. Mal by byt relevantny. To zamena ze nezakazes TV ale napriklad na urcity cas sa bude musiet hrat sam, lebo sa ho bojite.

20erika07
24. feb 2023

Robila to dcera a pomohlo to, že som ju odsledovala, v ktorých momentoch to potrebuje robit, cize som vedela dopredu , ze teraz bude kusať, no takže som ju hned stopla a razne nie s kratkym vysvetlením, ze to boli a tak . Jasne, ze to neucinkovalo hned, ale preslo ju to ani neviem ako. Žiadne vracanie a po zadku, aj tak ako čítam tie mamickovske výchovné po zadku funguju na 0,000% 👍

lulupulu
autor
24. feb 2023

@andreatytler vie rozprávať všetko a plynule. Oni sa spolu naháňajú alebo hrajú on príde urobí cvak a pokračujú ďalej..

w3ronika77
9. apr 2023

Ja si myslím, že žiarli... zisti čo ste robili spolu s ním predtym, čo mu môže chýbat a teraz podvedome viní ju a takto si to na nej kompenzuje...