Zdravim vas. Ak ste tu mamicky s viacerymi detmi, cize 2 a viac, kedy ste si povedali, ze je to uz pre vas pohodicka? aktualne mame 4r dceru, pri ktorej si aj oddychneme, ale pribudne jej surodenec a mna chyta panika, ze si uz nikdy nevydychnem
@minutka ja som ten pocit nemala, bežne vidím 3 ročné deti s plienkou cez deň . Dvojročné dieťa bez plienky je dnes skôr ojedinelý zjav. Môžu za to hlavne papierové plienky, kedy dieťa nemá diskomfort kedy sa pociká + plus každé dieťa dozrieva inak. Tie dva roky sú podľa mňa fajn.
Dnes nám pribudol 5 člen domácnosti, mrnousek malý. Dá sa to, tiež poviem že ten prvý rok je kritický ale dá sa, staršie 5 a 2,5 roka sú partacky uz teraz. Uvidíme čo keď prídeme domov
Mame 5 a nie, nie je to pohodicka. Posledne ma presne na den 3 roky a je to veeeeelmi narocne dieta od narodenia. Prvých 6 mesiacov prevrieskala (doslova), cez den nespala, potom bol rok celkom pokoj a potom sa to zase zacalo. Je velmi mudra, ako rocna rozpravala plynulo rozvitymi vetami, v 18tich mesiacoch bez plienok, samoobsluzne cinnosti ovlada od druhych narodenin ale je straaaasne tvrdohlava, urevana. Uz 3 roky si vravim, ze bude starsia, bude lepsie. No nie je. Keby bola prve dieta, tak viac nemam. Vsade je neskutocne dobra, vychvalovana do nebies a doma sa potom musi "vyblaznit".
Zatiaľ mám len dve , 3 a pol ročnú a skoro dvojrocneho a som na začiatku tehu s tretím. Moja rada je neočakávať veľa., hlavne nedufat v nejakú extra pohodu najbližšie roky. Čo môžeš očakávať možes je ale radosť z deti. Je fascinujúce ich čo i len pozorovať , trošku sa ponoriť do ich sveta. Taká tá "pohoda" je vlastne najmä na tých fotkách od fotografov, vo filmoch a pod. Reálne ,ak človek samozrejme nemá pani na upratovanie, pani na stráženie a donášku jedla do domu tak je to pri deťoch taký príjemný adrenalín stále. Určite je to lepšie ak sú deti väčšie a samostatnejsie. Alebo ak sú starší súrodenci už zodpovednejší a pomáhajú. Ak má mala 4 roky je to fajn. Ja vidím na svojej 3 a pol ročnej že nemá sklojy zabiť si súrodenca ale je skôr ochranárska. A napr môžem jej povedať že idem na.zachod - SAMA - nech postráži mladšieho.
Ja som zmierená s tým, že si vydýchnem asi už len v truhle.
Mám 5 deti. Najmladšie má 2roky. Najstarší 20. Najťažšie obdobie bolo prvého pol roka po narodení predposledného dieťaťa. Extrémny placko nenávidiaci kočík..... bojovali sme všetci doma aby bola ticho.... Posledné je takmer za odmenu ( píšem takmer, lebo jej úchylka sú vlasy a ja neznášam keď mi niekto chytá vlasy ). Boli chvíle ťažšie aj ľahšie, ale zvládli sme to....
...no ja mam tri a teda cakam kedy to bude ta pohodicka ale este sme k nej nedospeli a myslim ze stale horsie a horsie :- ( Teda niezeby sa same nezahrali, samostatne uz su, ale riesit treba stale nieco a je to stale vycerpavajucejsie Radsej by som tisila jaciace babatko ako viedla dialog so zacinajucim pubertiakom. Najstarsi mal uz 12 a tych reci, vyjednavania, prosikania, zalovania, oduvania sa, plakania pre vsetko mozne, tahanic a bitkami a skriepkami so surodencanmi pre kazdu blbost, nahananie k uceniu, nahananie k upratovaniu, nahananie snad k vsetkemu a upozornovaniu a dohovaraniu a nekonecnemu vysvetlovaniu a napominaniu a prehovaraniu... to snad ani nema konca kraja. Kazdymi narodeninami si s muzom povieme aky su uz velki, ze konecne samostatne a zodovedne deti a to vobec, povedala by som ze horsie a horsie, najmensi mal pred mesiacom 4 a s tym je sveta zit, cim mensie dieta tym vacsia pohoda ale inak sa maju radi, normalne sa spolu aj hraju aj sportuju aj vsetko a ked treba drzat spolu (hlavne proti rodicom) tak drzia spolu ze az, najvacsi partaci na svete
Tiež si myslím, že nároky detí stúpajú, čím sú staršie. Malé deti ešte veľa pospia, vtedy máš relatívne kľud, ale staršie od 3 rokov stále vyžadujú pozornosť, sú akčné, chcú sa hrať, tvoriť, niečo vyrábať (to mňa osobne unavuje najviac, najmä potom ten bordel okolo) a so školákmi zase robiť úlohy, projekty, vodiť ich na krúžky...A stále majú milión otazok Materstvo je proste fuška, relax pri viacerých deťoch veľmi neočakávaj.
Mne sa vecer narodilo tretie, tak uvidime co sa bude diat, ale doma mam 6,5 rocnu a 1,5 rocneho a su zlaticka, ktore niekedy dost vystrajaju ale nemozem cakat ze budu cely den sediet na zadku a kukat rozpravky, mala mi je neskutocnou pomocou, dokaze uz aj prebalit maleho, postrazi ho ked potrebujem nieco urobit alebo vybehnut von a maly si uz tiez nasiel svoje oblubene prace, ked potrebujem nieco ist hodit do kosa tak mu to podam a poslem ho s tym a on az taky nadseny ked moze pomoct, potom si vzdy zatlieska a spokojne sa hra dalej a milujem vykladat umyvacku. Takze vzdy musim rychlo vybrat noze a on mi podava a ja nestiham ukladat a to je radosti ked ma mama plne ruky riadov a nevie co s nimi
Tiež sa rada podelím o vlastnú skúsenosť .
Mám 3 deti ( 13r, 2r, 11m ) tretie úplne neplánovane , skoro sa mi zrútil celý svet, mala som neskutočné depresie, výčitky … Nikdy som nechcela deti tesne za sebou, lebo mám pocit, že sa im človek nedokáže venovať na plno, chodiť na rôzne aktivity … Ale keď nám pribudol najmenší drobček, našťastie veľmi Dakujem tejto dobe (korone) , aspoň sme všetci doma a užívame si spoločne chvíle všetci 5-ti, pomáhame si … Najťažšie bolo pre mňa leto, sama z najmenšími , bol to boj ale dalo sa to zvládnuť. Zohnala som si asistentku na pomoc s deťmi, ktorá chodi so mnou a deťmi na krúžky (plávanie, múdre hranie, angličtinu, tancovanie) a keď sa naskytne tak aj to práce, keď nemám k dispozícii muža alebo najstaršie dieťa, ktoré je neskutočnou pomocou a oporou…Všetko sa dá naučiť , treba si veci čo najviac uľahčiť aby človek nebol pod veľkým tlakom a cítili sa aj deti dobre. Najviac dakujem tejto dobe, ktorá to zariadila neskutočne dobre v náš prospech. Presne ako sa hovorí všetko zlé je na niečo dobré… Najmenšie bábuľko je za odmenu, úplné slniečko, mojkáčik… Ale jasné, že sú situácie, kedy je človek na pokraji síl, sú aj ťažké dni, najhoršie keď sú chorí… Ale nemenila by som, sú super parta … jeden deň ťažko , na další ľahko, treba deti viesť k samostatnosti a naučiť ich pomáhať si … Aj to 2r vie byť neskutočným pomocníkom
Takže to zhrniem, všetko zaleží od uhľa pohľadu, čiže neriešim zbytočnosti a teším sa zo súčastnosti
No ja mam 14rocnu,11rocnu a 2rocneho....14rocna zije sbyvalym..11rocna u mna...to ani neviem, ze je doma..je samostatna..uz som mala pohodu,isla som si spat kedy som chcela,nikto ma nebudil,nikomu netrebalo dat na tanier, zabehat som si isla kedy som chcela aj sama ostala- to je pre mna pohoda....
No teraz nemam z toho nic.....syn sa nechce odplienkovat, ani sam jest ani sam hrat. Mam taky pocit,ze je to tym, ze sa striedame vo vychove s manzelom. Je to jeho prve dieta a venuje sa mu....no dievcata 5 deti? Viete si predstavit ake je to financne narocne....moja 11rocna vecne dajaku handru chce, no u nej leginy spotrebny tovar....deti su nie len narocne ale aj drahe. Hlavne od puberty....
Mam 3 deti a som s nimi sama. Neboj, to date. Ked pridete z porodnice pekne sa zabehnete, najdete si svoj rezim a bude to super.
Medzi mojimi je rozdiel 4roky4mesiace a nebolo to nic hrozneho pokial ste na to dvaja. Len nam sa podarilo rozist ked mal syn pol roka a dcera necelych 5 tak ja som toho mala dost ale uz maju9a5 a zvladla som to aj sama a verim ze to aj zvladat budem
@yanni máme tuším rovnaké dieťa aj rovnako staré a teda moja to bola prvá a mám aj druhú a aj tretiu chcem raz, neodradilo ma to ale ak neplače 20x deň naša tak je super deň... Najčastejšie také super plače že prečo nie je slnko, lebo ona ho chce, keď je mínus dva že musí mať bundu (to zvládla 1.5h plač doslova), rozpráva už od dvoch plynulo, odplienkovana od 17mes na jej pytanie, na noc od roka už bola... pamäť neskutočná lebo si pamätá 3/4roka staré veci kde čo bolo.. no neskutočne niečo občas čo z nej vypadne a ja lamem hlavu či to tak aj bolo.... Na ulici anjel, otvorí sa brána domu a rev, plač, krik, nervy... Nedajbože keď sa jej niečo nepodarí hneď na prvý šup ako chce (obliecť, obuť, hračka spadne....) To je hysak, ale pomôcť ani za svet. Ja už som si zvykla že taká je... Dokáže dať 5min hysak ak jej nejde niečo obliecť ale nenechá si poradiť. Vždy len prídem, poviem že ak potrebuje pomôcť tak kľudne nech povie. A papulnata je už teraz... Diriguje a komanduje celú rodinu kde kto má byť a dokáže ma to na oslavách dosť nahnevať že všetci jej skáču okolo rite a potom to skúša na mne doma.... Uf... Mám k nej bábätko, tak aspoň že na mladšiu je úžasná.
ja mám 5 detí, posledné má 4 roky a sme celá rodina v pohode. Pre mňa je najhorší vždy prvý rok dieťaťa, keď ešte nebehá , potom je to už relatívna pohoda. Deti vediem k samostatnosti , takže sa veľmi skoro sami najedia , prehrajú sa medzi sebou , odplienkovávam pomerne skoro , väčšinou už dvojročné nemajú plienky cez deň , v noci ešte tak do 2,5 roka. Hlavne netreba robiť z toho príliš veľkú vedu a nesnažiť sa byť dokonalá , uľahčiť si čo sa sa dá .