Ahojte, asi zvláštna otázka, ale som v 3 mesiaci a mám už hádam aj dva týždne chuť na volské oko ale s takým roztekajúcim sa žltkom 😃 myslite, že by som si jedno mohla dať? Je tam riziko nejakých chorôb, salmonelózy alebo tak?
Pokojne si daj na čo máš chuť a keby si nebola tehotná, neváhaš ani chvíľku
Áno zvláštna otázka. Pokojne sa najedz.
Ja som jedla poloroztecene vajcia kazdy bozi den na ranajky a nie len jedno 😀 a aj ine veci...
Na vajci hlavne citis, ked je zle. Kupuj kvalitne potraviny a nestresuj.
Surove sa neodporuca. Nasledky mozu byt fatalne.
Riziko salmonely je rovnake ako ked si netehotna, rozdiel je len v tom ze ako tehotna, s vycerpanym organizmom, je hnacka s grcackou uplne posledna vec, ktoru chces, preto by si mala byt opatrnejsia. Ale teraz, v zime a napriklad z kupovanych vajec, ktore presli hygienickou kontrolou, je riziko takmer nulove, tak ze sa bat nemusis.
Ja osobne som sa vsak rizikovym potravinam v tehotenstvach uplne vyhybam.
Pravdepodobnost nakazy je velmi nizka, docitala som sa, ze nakazene je v priemere 1 z 20000 vajec. Ja som sa ale tomu v tehotenstve radsej vyhybala. Teraz si davame take volske oka cela rodina, synovi davam tak od 1.5r, ale v tehotenstve to bola jedna z mala veci, bez ktorych som radsej vydrzala.
V tehotenstve som jedla iba riadne tepelne spracované jedlá. Ked nebudes tehotná daj si aj surové vajce. Ale načo to teraz riskovať?
Si tehotná a nie alergicka na vajíčko
@stellarstar takže ma mat ako tehotna salmonelu?
@ella1234 to určite nebude mať 😉
No baby sa tu, klasicky, zase vysmievajú, ale faktom je, že surové vajíčka sa v tehotenstve neodporúčajú. Autorka, proste to skús vydržať.
@stellarstar lebo si povedala??
Ja nepochopim preco aspon v tehotenstve nemoze mat žena snahu mať co najlepsiu a najvhodnejšiu stravu. Potom nech si už robí co chce. Raz som sa rozhodla byt tehotna, tak som zodpovedná za inu ľudskú bytosť kým sme v jednom tele.
@ella1234 presne tak 🤣
@stellarstar áno? Je to vtipné?
Moja velmi blizka osoba dostala salmonelu. V tehotenstve a hadaj co? V priebehu menej ako 24 hodin dostala take hnacky a vracanie, jej telo nezareagovalo na infuzie a k bábätku sa v 12 tyzdni nedostali ziadne živiny. A haha hadaj co? O babatko prišla.
A co je ešte vtipné? Ze v prepúšťacej správe bol uvedený dôvod salmoneloza.
A chces vedieť ako sa ma kamarátka? Muz ju opustil, neprekonali stratu babatka.
Haha ake vtipné. Podme sa ešte hrať na štatistiku aka je sanca dostať salmonelozu z polosuroveho vajicka. Haha 1:0 vajce vs babatko.....
Riziko nakazy z tepelne nedostatocne upravenych potravin (surove vajcia, maso, ryby, nepasterizovane mliecne vyrobky...) je uplne rovnake, ci je zena tehotna alebo nie. Minimalne.
Avsak treba si zvazit dlosledky, co sa stane ak sa nakazis salmonelou, listeriozou alebo niecim inym v tehotenstve. Stoji ti to riziko za to? Vedome ho podstupovat? Mne nestalo.
@ella1234 tak asi niečo zlé jedla 🤷♀️
Ano mozes
Nedala by som. Ja doteraz neviem kedy a ako, ale Salmonelu schytal nás vtedy jeden a polročný syn a odvtedy si dávam extra brutálne bacha na všetko (áno, aj prehnane). Nikomu to neprajem, doteraz mám úzkosť, keď ma redsiu stolicu, a to sú už roky.
Presne z takého volsksého oka mal moj manžel salmonelu. On ľúbi také žĺtko 🤮 za mňa fuj. Ale to vajce aj vyzeralo nejako divno ale ak tak si ho spravil lebo boli posledné a bol hladný.
A co vajcia/zltka uvarene vo vodnom kupeli nad parou? Mali by byt v takom prípade bezpečné, ci?
@kikaaa6 na zabitie napriklad salmonely treba viac ako 70° a dlhsie ako 15 minut... teda neviem o kolko paru schladi vodny kupel 🤷♀️
Ja by som si nedala. Salmonela v beznom zivote je zahul a nie to v tehotenstve, ano teh nie je choroba, ale netreba si zbytocne vyrabat problemy, zakon schvalnosti nikdy nevies. Niektore jedli xy takych vajec a niektore take stastie uz mat nemuseli, tak isto ako maso, niektore jedia steaky, sushi a je to ok, ale riziko tam je
Akoze v tehotenstve sa chytaju z vajica ine choroby ako v netehotenstve? 🤔