Plesňový syr v tehotenstve

9. mar 2024

Ahojte ak som tehotná je pre mňa a malé bezpečné jesť enciany a iné syry ak ich peciem aspoň 15 minút pri 180 stupňoch? Je to dosť na prípadne vyhubenie listérie?

egonsk
9. mar 2024

Nie, nieje. Plesnivy syr neznamena skazeny 🙂

autor
9. mar 2024

😀 nehovor naozaj? Pýtam sa na niečo iné ak si si nevšimol

natall113
9. mar 2024

Ja som si občas (možno 3x za celé tehotenstvo) dala vyprážaný alebo grilovaný Encián a v pohode

egonsk
9. mar 2024

predstav si, ze som si vsimol tvoju otazku. Neviem odkial by sa do takeho syru dostavali listerie, tie mozes ovela skor pochytit z ovocia, alebo zeleniny, ktora nepresla tepelnou upravou a bola kontaminovana fekaliami sikovneho zumpara ;)

nikpa
9. mar 2024

Ja som jedla modrý syr obe tehotenstva a bez tepelného spracovania. Pri 180 stupnoch na 15min. zničís všetko 😀

viestta
9. mar 2024

@egonsk plesnivy syr je skazeny, ten s uslachtilou plesnou typu niva, hermelin, romadur je plesnOvy syr. A listerie sa do neho mozu dostat z nepasterizovaneho mlieka

egonsk
9. mar 2024

@viestta ano, uz som cakal, ze si niekto povsimne preklep. Pisat na tablete je utrpenie, pri kazdom prispevku musim opravovat preklepy a ajtak ich kopec ostava.
A ano, z toho mlieka sa tam mozu dostat, ale vacsina velkovyrobcov robi tieto produkty uz z pasterizovaneho mlieka naockovanim potrebnych bakterii a syridla.. takze tam sa pri automatizovanom strojovom spracovani uz nema ako dostat bakteria. Navyse pri tej teplote ako autorka uviedla zanikaju uz aj ine bakterie. Listeriu vyhubi aj prevarenie, co je nizsia teplota...

viestta
9. mar 2024

@egonsk 🙄

diewcatqoo
9. mar 2024

Tepelne upraveny si normalne daj. Ja si obcas dam encian alebo hermelin aj tepelne neupraveny.