Ahojte, máte prosím niekto skúsenosti s nízkosacharidovým stravovaním v tehotenstve? Ja týmto spôsobom žijem už pár rokov. Bábätko sme aktívne neplánovali, ale ak by nám už malo byť dopriate, určite sa chcem vyvarovať všetkému, čo by mu mohlo uškodiť, brzdiť ho v zdravom vývine, atď. Na druhej strane však ani svoj organizmus nechcem šokovo vytrhnúť z toho, na čo je zvyknutý, a čo mu vyhovovalo.
Ďakujem ❤️
velmi malo informacii...to nie je len o zvyku formy stravy...ake mas BMI? mas vahu v poriadku? mas podvahu/nadvahu? si na zaciatku tehotenstva? vela veci rozhoduje...pokial budes mat pocas tehotentva chute, co zvykne prist, tak by bola hlupost ist sama proti svojmu telu, lebo telo si moze dopytavat ziviny - na toto by som sa sustredila, na nic ine...pokial sa budes citit fajn, nemusis nic menit, pokial sa citit fajn nebudes, par mesiacov sa prisposobit dietatu, po porode sa mozes vratit do svojho rezimu
no podla toho co som ja nasla -
pri nizkosacharidovej diete mas malo kyseliny listovej a dalsich dolezitych zivin pre dieta pocas tehotenstva, a teda sa zvysuje riziko vrodenych vyvojovych chyb nervovej trubice( rzastep chrbtice a podobne) az o 30% ...
asi by som.na tvojom.mieste proste jedla normalne a vyvazene a nrskusala ci studia je pravdiva
este doplnim - nizkosacharidova strava nehovori nic o tom, kolko dolezitych zivin prijimas celkovo v strave a ako...casto sa tehotne stretnu s nedostatkom zeleza a vapnika, magnezia, ...takze v principe sacharidy ako rychly zdroj energie, pokial ti bude chybat a klesne ti zaroven hladina zeleza, mozes byt unavena, anemicka, ale to uz je len hypoteza...ku komentaru vyssie by som doplnila, ze kys.listova sa celkovo odporuca brat doplnkovo tak ci tak
@zmrzlinka2021 asi ako pri každom stravovaní sú názory pre aj proti. Mne vyhovovalo, ale zas som sa naň dala v dospelosti, takže už žiaden zásadný vývin u mňa neprebiehal..
@mabenn ďakujem za oba komentáre, podobným smerom sa uberajú aj moje myšlienky, ale viac hláv, viac rozumu 🙂
@fairyy preboha, tak to určite áno, tých pár mesiacov je kvapka v mori oproti tomu, čo obnáša život s dieťatkom, ktoré sa nevyvinulo ako malo.
Dostatok listovej zeleniny, dostatok bielkovín, železa, to je kľúčové. Ja som jedla nízkosacharidovo kvôli tehu cukrovke a diabetologička to plne odobrila, syn je v poriadku. Jedla som okolo 120-130g sacharidov denne čo nie je úplne málo. Sacharidy jem hlavne v ovocí. Teraz (3m po pôrode) tak znovu jem, ale sacharidov som málinko pridala kvôli mlieku. Nespozorovala som ani úbytok mlieka pri prechode z normálnej stravy na menej sacharidov. Ja sa cítim lepšie takto. Kedysi som jedla aj no carb, ale to je zbytočné, ak nie je dg. kvôli ktorej by to bolo potrebné.
@ina2405 ďakujem,mne toto stravovanie pomohlo aj pri chudokrvnosti a dalších diagnózach, 20-30g sacharidov tak, ako som to dlhodobo mala, je ale asi pre zdravý vývin málo, a mala by som asi dbať o dostatočný a optimálny príjem všetkých zložiek stravy, vrátane sacharidov. Keď už budem svoje telo spravovať len sama pre seba, budem mať už v tomto smere väčšiu slobodu
Ja by som teraz pridala na sacharidoch, ty si v podstate v ketóze, čo je pre dospelého človeka fajn a pôsobí v mnohom aj terapeuticky. Ale tehotenstvo je extra stav a ja by som začala jesť viac zeleniny a ovocia 🙂 Držím palce.
@ina2405 áno, tiež sa j tomu prikláňam, musím ale spracovať prvotný šok a utvrdiť sa v tom, že sa mi to nesníva. Každopádne ďakujem ❤️❤️
No ten test vyzera jednoznacne.
Je takéto stravovanie zdravé? Ak áno, netreba riesit.